راهنمای خرید تجهیزات شبکه
راهنمای خرید تجهیزات شبکه به شما کمک میکنه که هم بتونید انواع این تجهیزات را بشناسید و هم بتونید نوع مناسب را برای خودتون انتخاب کنید. اگه قصد دارید که در خونه یا مجموعهی خودتون سیستمها را به شکل شبکه شده استفاده کنید، پس لازمه که بدونید برای این کار به چه چیزهایی نیاز دارید. ساخت شبکه هم مثل هر کار دیگهای مستلزم داشتن تخصص هست و نمیشه با سر هم کردن یکسری کابل و وسیله، یک شبکهی با عملکرد مناسب راه انداخت. در ادامهی این راهنمای خرید تجهیزات شبکه با همدیگه تمامی این ابزارها را میشناسیم.
منظور از تجهیزات شبکه چیست؟
وقتی میگیم تجهیزات شبکه، یعنی هر چیزی که برای ایجاد یک شبکه و انتقال دادهها بین دستگاههای مختلف داخلش لازم هست. البته یکسری لوازم ضروری برای حفاظت از تجهیزات اصلی شبکه هم داریم که جزو همین تجهیزات دستهبندی میشن؛ مثل داکت و ترانک. به طور کلی ما دو دسته تجهیزات شبکه داریم که کارشون با هم فرق داره.
- تجهیزات پسیو شبکه: تجهیزاتی که برای ایجاد اتصال بین سیستمها و دستگاههای داخل شبکه استفاده میشن و صرفا انتقال دادهها را انجام میدن. این دسته نقشی در تغییر و بستهبندی دادهها ندارند و فقط کارشون جابجا کردن اوناست.
- تجهیزات اکتیو شبکه: برخلاف دستهی قبلی این دسته مستقیما روی بستهبندی، تغییر، اصلاح و مسیریابی بستههای داده کار میکنند و کار انتقال را به تجهیزات پسیو میسپارند.
برای اینکه یک شبکه بسازید شما هم نیاز به خرید هر دو دسته از این تجهیزات دارید. خوشبختانه در سایت نتران شما هم میتونید راهنمای خرید تجهیزات شبکه پسیو و اکتیو را مطالعه کنید و هم از بین محصولات متنوع و مطمئن، بهترینها را برای خودتون انتخاب کنید. اما ببینیم هر کدوم از این دستهها شامل چه تجهیزاتی میشن.
تجهیزات پسیو شبکه
گفتیم که تجهیزات پسیو شبکه روی انتقال دادهها در مسیر شبکه تمرکز دارند. یجورایی میشه گفت تجهیزات پسیو مسیرهای ارتباطی ما هستند و با کمک اونا اتصالات فیزیکی در شبکه برقرار میشه. البته تجهیزاتی مثل رک و ترانک که کارشون حفاظت از سایر تجهیزات هست هم داخل این دسته قرار گرفتند. در ادامه این راهنمای خرید تجهیزات شبکه، اول میریم سراغ تجهیزات پسیو. به طور کلی مهمترین تجهیزات پسیو که شما باید در شبکهتون استفاده کنید، موارد زیر هستند.
کابل شبکه
میشه گفت مهمترین و اساسیترین مورد از تجهیزات شبکه، همین کابل شبکه یا کابل لن هست. کابلهای لن از نوع زوج بهم تابیده هستند و بهشون اترنت گفته میشه. این کابلها غالبا به دو صورت روکشدار و بدون روکش به بازار عرضه میشن که نوع روکشدار از نظر مقاومت و نویزپذیری خیلی بهتر عمل میکنه. کابل شبکه لگراند یکی از بهترین و مطمئنترین انواع کابل شبکه محسوب میشه که متعلق به برند فرانسوی لگراند هست و نوع اورجینالش را باید از فروشگاههای معتبر بخرید. علاوه بر لگراند کابل شبکه نگزنس هم جزو بهترینهاست و میتونید از اون برای شبکههای حساس و کاربرد بالا استفاده کنید.
از نظر متریال سازنده، کابلهای شبکه یا تماما مسی هستند که بهشون CCC گفته میشه یا مغزی آلومینیومی دارند که با یک روکش مسی پوشیده شده که بهش CCA میگن. از نظر سرعت، کیفیت سیگنال و دوام، کابلهای تمام مس یک سر و گردن بالاترند؛ اما، خب قیمتشون هم بیشتره. کابلهای اترنت کتگوریهای مختلفی دارند و از Cat5 تا Cat8 دستهبندی میشن. تفاوت این ردهها در سرعت، پهنای باند و کیفیت سیگنال کابل هست. رایجترین نوع بازار کابل شبکه cat6 هست که از نظر سرعت با خیلی از تجهیزات فعلی هماهنگی داره. برای مطالعه جزییات بیشتر درباره کابل شبکه، راهنمای خرید کابل شبکه را مطالعه کنید.
پچ کورد شبکه
پچ کورد نوعی کابل شبکه است که از نظر ویژگیهای فیزیکی و ساختاری کاملا با کابل شبکه یکسانه. تفاوتی که پچ کورد با کابل شبکه داره اینه که در دو سر انتهای پچ کوردها سوکت شبکه نصب شده است. بنابراین شما نیازی به وسایل اضافه برای سوکتزنی پچ کورد ندارید. پچ کوردها هم برندهای مختلفی دارند؛ ولی پچ کورد لگراند و پچ کورد نگزنس جزو بهترینها به شمار میرن. پچ کوردهایی که در بازار هستند، متراژهای مختلفی دارند و از 30 سانتیمتر تا 40 متر را میتونید در بازار پیدا کنید.
مشابه کابلهای شبکه، پچ کوردها هم در کتگوریهای مختلفی عرضه میشن و اغلب افراد تمایل به خرید پچ کورد cat6 دارند؛ چون از نظر سرعت و کارایی با تجهیزات امروزی تناسب بیشتری داره. یکی دیگه از نکات کاربردی درباره پچ کوردها تنوع رنگی اوناست. استفاده از پچ کوردهای رنگی به مدیریت بهتر کابلها و اتصالات تجهیزات کمک زیادی میکنه. اکثر برندها پچ کوردهای با تنوع رنگ تولید میکنند. به عنوان مثال برند لگراند پچ کوردهای خودش را در رنگهای قرمز، سبز، آبی، زرد و خاکستری به بازار عرضه کرده است. اما برندی مثل نگزنس صرفا محصولاتش را با رنگ نارنجی به فروش میرسونه.
ترانکینگ
یکی از کاربردیترین تجهیزات پسیو که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه قصد داریم دربارش صحبت کنیم، ترانک هست. ترانکها خطوط یا کانالهایی هستند که شما میتونید روی دیوار، زمین یا سقف نصب کرده و کابلهاتون را از داخلش عبور بدید. ترانکینگها در سه دستهی اصلی ترانکینگ دیواری، ستونی و دفنی تقسیمبندی میشن. این محصولات را شما میتونید از برندهای معتبر خارجی مثل ترانکینگ لگراند خریداری کرده یا اینکه با صرف هزینهای کمتر نمونههای مشابه داخلی مثل ترانک دانوب را انتخاب کنید. ترانکینگها سایزهای مختلفی دارند و در طرحها و رنگهای متفاوتی ساخته میشن.
انتخاب ترانکینگ باید بر اساس حجم کابلها، نوع کابلها، طراحی دکور، محل نصب و همینطور میزان متعلقات لازم باشه. هر برندی برای ترانکینگهای خودش یکسری متعلقات تولید میکنه که باید همراه ترانک خریداری بشه. به همین خاطر بهتره ترانکینگ را از برندی مثل ترانکینگ سوپیتا بخرید که مطمئن باشید متعلقاتش را هم میتونید به راحتی در بازار پیدا کنید. در راهنمای خرید ترانکینگ درباره این قطعه توضیحات کامل داده شده.
داکت
داکت هم وظیفهای مشابه ترانکینگ داره. با این تفاوت که نمیشه متعلقات دیگهای بهش اضافه کرد. یعنی داکتها صرفا یکسری کانالهای ساده هستند که کابلها از داخلشون عبور میکنند. از طرف دیگه یک داکت ظرفیت کمتری نسبت به ترانکینگ داره. یعنی شما نهایتا میتونید دو یا سه کابل را از داخل داکت عبور بدید. انواع مختلفی از داکتها در بازار موجودند؛ مثل داکت ساده که به شکل مستطیلی هستند و روی دیوارها نصب میشن. داکت شیاردار هم یک نوع از داکتهای ساده است که روی بدنهاش یکسری شیار داره و میشه کابلها را به داخلش هدایت کرد.
نوع دیگری از داکتها، داکت قرنیزی هست که به شکل قرنیز کنار دیوار نصب میشه و کابل از وسطش عبور میکنه. همچنین داکت کف خواب هم داریم که به شکل نیم دایره روی زمین قرار میگیره و کابلها را از مسیرهای زمینی رد میکنه.
کیستون
کیستون شبکه هم از دیگر تجهیزاتی هست که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه باهاش آشنا میشیم. کیستون شبکه به قطعهای گفته میشه که سوکت شبکه داخلش قرار میگیره. به عبارت دیگر کیستون به کانکتور مادگی کابلهای شبکه میگن. وقتی شما بخواید کابل شبکه را به یک پچ پنل یا یک مسیر شبکه وصل کنید، نیاز به کیستون دارید. کیستونها هم دو نوع روکشدار و بدون روکش دارند که نوع اول از نظر مقاومت و نویزپذیری بهتره. از طرف دیگر کیستون هم مشابه کابل شبکه، کتگوری داره و شما باید کیستون همرده با کابل شبکه بخرید. برند کیستون لگراند یکی از بهترین و مطمئنترین برندهای کیستون محسوب میشه. همچنین کیستون نگزنس هم طرفداران زیادی داره؛ چون هم از نظر کیفیت عالیه و هم مقرون به صرفهتره.
سوکت
سوکت یک قطعهی کوچک هست که در دو سر کابل شبکه وصل میشه و امکان اتصال کابل به تمامی تجهیزات شبکه را فراهم میکنه. سوکتهای شبکه از نوع rj45 هستند و هشت پین دارند. از نظر نوع، سوکتهای شبکه هم فلزی دارند و هم پلاستیکی که نوع فلزی سختتر و مقاومتر هست. از طرف دیگه سوکت هم بر اساس کتگوری کابل با هم تفاوت دارند و باید سوکت مناسب را بخرید. شما میتونید سوکت شبکه را با استفاده از ابزارالات شبکه مثل آچار سوکتزن، به راحتی به کابل متصل کنید.
پچ پنل
وقتی صحبت از تجهیزات شبکه میشه، پچ پنل هم حایز اهمیته. این وسیله شاید به ظاهر ضروری نباشه؛ اما، وجودش در شبکه خیلی کاربردیه. بنابراین در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه پچ پنلها را هم با هم میشناسیم. پچ پنلها به قطعات مستطیل شکلی گفته میشه که یکسری کیستون روی اونا قرار گرفته و تجهیزات شبکه را به مسیر اصلی متصل میکنه. میشه گفت پچ پنل یک واسطه برای اتصال تعداد زیادی دستگاه به یک مسیر خاص هست. پچ پنلها دو نوع لودد و آنلودد دارند که نوع اول تعداد مشخصی پورت ورودی داره؛ ولی نوع آنلودد را خودتون باید به پورت ورودی یعنی همون کیستون مجهز کنید. این کار باعث میشه که شما به تعدادی که نیاز دارید از هر نوع کیستونی به پچ پنلتون اضافه کنید.
پچ پنلهای UTP روکش ندارند و نسبت به خطرات فیزیکی و الکترومغناطیسی آسیبپذیر هستند. اما نوع stp یا sftp به روکش مجهزند که مقاومتشون را بالا میبره. یک فاکتور مهم دیگر دربارهی پچ پنل سایز اون هست. سایز پچ پنل یعنی تعداد پورتهای ورودیش که در اغلب برندها مثل پچ پنل لگراند غالبا 24 پورت هست. پچ پنلها طراحیهای مختلفی دارند و بعضی از اونا به امکانات اضافهای برای نصب سادهتر مجهزند. به عنوان مثال پچ پنل نگزنس با قرار دادن یک زائدهی T شکل در قسمت پشتی مدیریت کابلها را راحتتر کرده است.
رک شبکه
یکی از اساسیترین تجهیزات پسیو شبکه که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش میپردازیم، رک شبکه هست. رکهای شبکه کابینتهایی هستند که تجهیزات اکتیو شبکه را داخلشون قرار داده و مدیریت بهتری روی اونا انجام میشه. رک شبکه از اون لحاظ اهمیت داره که امنیت تجهیزات اصلی و سرور را برای ما تامین میکنه. رکها انواع مختلفی دارند و میشه اونا را در مکانهای متفاوتی نصب کرد. به عنوان مثال یک رک دیواری برای اتاقهای کوچک با تعداد تجهیزات کم به کار میره؛ اما، برای فضاهای بزرگ و دیتاسنترها شما نیاز به رک ایستاده دارید تا تمامی تجهیزات به راحتی داخلش قرار بگیرند. موقع خرید رک شبکه شما نیاز به متعلقات رک هم دارید که نصب و استفاده از رک را راحتتر میکنند؛ مثل سینی رک، پنلها، چرخها و… . برای شناخت بیشتر رک ها توصیه میکنیم راهنمای خرید رک شبکه را مطالعه کنید.
تجهیزات اکتیو شبکه
در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه ما به دو دسته تجهیزات اشاره کردیم، پسیو و اکتیو. گفتیم که تجهیزات اکتیو شبکه مستقیما با خود دادهها کار میکنند.
در بخش دوم راهنمای خرید تجهیزات شبکه، قصد داریم دربارهی این تجهیزات اکتیو صحبت کنیم.
مودم و روتر
حتما همهی شما مودم را میشناسید و همیشه باهاش سروکار دارید. مودمها تجهیزاتی هستند که سیگنالهای دیجیتالی که در شبکه انتقال داده میشن را به سیگنال آنالوگ تبدیل کرده و روی خطوط مخابراتی ارسالشون میکنند. اما اغلب مودمهایی که در شبکههای خانگی و اداری وجود دارند، صرفا مودم نیستند؛ بلکه مودم روترند. منظور از مودم روتر اینه که دستگاه نه تنها وظیفهی تغییر نوع سیگنال را انجام میده، بلکه کار مسیریابی بستهها بین دستگاههای شبکه را هم برعهده داره. خرید مودم باید با دقت انجام بشه. شما باید اول مشخص کنید که اینترنت شما ADSL هست یا VDSL. وی دی اس ال یا VDSL، نسل بعدی ADSL هاست که سرعت و پهنای باند بیشتری ارائه میده.
نکتهی دیگر که روی قیمت روتر یا مودم تاثیرگذار است، تعداد باند است. مودم یا روترهای تک باندی فرکانس 2.4 گیگاهرتز دارند و برای شبکههای کوچک مناسبند. اما روترهای دو بانده با پشتیبانی از فرکانس 5 گیگاهرتز میتونن ظرفیت بیشتری را در شبکه ساپورت کنند. از دیگر فاکتورهای مهم در هنگام خرید مودم و روتر، انتخاب تعداد آنتن مناسب و تعداد پورت کافی است که بستگی به تعداد دستگاههای شبکهی شما دارد.
سوئیچ و هاب
سوئیچ شبکه از اصلیترین تجهیزاتی هست که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش میپردازیم. سوئیچ شبکه با این هدف استفاده میشن که چندین دستگاه را به شبکه اصلی ما وصل کنند. در واقع سوئیچ یک نقطهی ورود به شبکه برای چندین وسیله در شبکه ایجاد میکنه. این کار را یک هاب هم میتونه انجام بده؛ اما، تفاوت سوئیچ با هاب در هوشمندی اونه. سوئیچ برای ارسال بستهها بین دستگاهها مسیریابی انجام داده و بسته را فقط به گیرندهی اصلی ارسال میکنه. اما یک هاب بسته را برای تمامی دستگاهها ارسال میکنه.
موقع خرید این دو وسیله شما باید قبل از هر چیز به تعداد کاربران دقت کنید و تعداد پورت مناسب را بخرید. بعد از اون باید سرعت سوئیچ را به حدی بالا انتخاب کنید که سرعت شبکهتون را محدود نکنه. سوئیچها از اون دسته از تجهیزات شبکه هستند که مدلهای مختلفی دارند و میتونید اونا را مدیریت کنید. بنابراین اگر قصد پیکربندی و نظارت روی شبکه را دارید، باید حتما از سوئیچهای هوشمند یا سوئیچهای مدیریتی استفاده کنید. در غیر اینصورت یک سوئیچ معمولی هم برای کار شما کفایت میکنه. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرید تجهیزات اکتیو، راهنمای خرید تجهیزات اکتیو شبکه رو مطالعه کنید.
حرف آخر
در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه، سعی کردیم کلیاتی از نکاتی که باید هنگام خرید هر کدام از تجهیزات پسیو و اکتیو رعایت کنید را عنوان کنیم. اما برای هر کدام از این تجهیزات، نکات فنی و دقیقی وجود داره که با دقت در آن میتونید بهترین انتخابها را داشته باشید. به عنوان مثال در مقالهی راهنمای خرید کابل شبکه گیمینگ، به شما آموزش داده میشه که چطور باید یک کابل برای کاربرد گیم انتخاب کنید.
اما به طور کلی شناخت تجهیزات شبکه و تفاوت پسیو و اکتیو شبکه برای کسانی که قصد راهاندازی شبکه دارند، ضروری است. شما باید این وسایل را بشناسید و بدونید که هر کدوم چه ویژگیهایی دارند تا بتونید مناسبترین اونا را برای کاربرد خاص خودتون انتخاب کنید.
سوالات متداول
روترها کار مسیریابی بستهها را انجام میدن. یعنی مشخص میکنند که مقصد این بسته کجاست و از چه طریقی باید به مقصد برسه. معمولا روترهای شبکه به صورت کابلی یا بیسیم کار انتقال داده را انجام میدن.
کابلهای بدون روکش محافظ اطراف زوج سیم ها را utp مینامند. این کابلها هیچ روکش اضافهای اطراف زوج سیمهای خودشون ندارند و نسبت به خطرات فیزیکی و الکترومغناطیسی آسیبپذیرترند. اما کابلهای sftp و stp هر دو روکشدار هستند و مقاومتشون نسبت به نوع بدون روکش بیشتره. تفاوت این دو نوع کابل در یک لایه فویل اضافه در اطراف زوج سیمها در sftp هاست.