راهنمای خرید پچ کورد شبکه
در این راهنمای خرید پچ کورد شبکه شما رو برای انتخاب یک پچ کورد مناسب راهنمایی میکنیم. همونطور که میدونید پچ کوردها جزو تجهیزات کاربردی شبکه هستند و تقریبا برای هر شبکهای شما نیاز دارید این دسته از کابلهای پچ رو بخرید. یک پچ کورد شبکه باید در عین حال که باکیفیت و کاربردی است، سازگاری کامل با سایر تجهیزات شبکه شما رو هم داشته باشه. در غیر این صورت ممکنه مستقیما روی سرعت و کیفیت سیگنالها تاثیر بذاره. انتخاب پچ کورد کار سختی نیست؛ ولی نیاز به دقت داره. در این راهنمای خرید پچ کورد ما به شما میگیم که چجوری میتونید یک پچ کورد مناسب برای شبکه خودتون انتخاب کنید.
مشخصات پچ کورد شبکه
پچ کوردهای شبکه برای انواع شبکهها کاربرد دارند. یک پچ کورد شبکه کابلی هست که در دو سر خودش سوکت شبکه داره. یعنی این سوکتها روی کابل شبکه متصل هستند و چون به شکل توکار زیر روکش رویی کابل قرار گرفتند؛ نیازی نیست که نگران قطعی یا نصب غلط اونا باشید. چه از نظر ظاهری و چه فنی، یک پچ کورد کاملا شبیه کابل اترنت هست و مواردی که در این راهنمای خرید پچ کورد برای شما مطرح میشه، برای کابلها هم صدق میکنه.
یک پچ کورد شبکه هم مثل کابل اترنت از چهار جفت سیم بهم تابیده تشکیل شده که اطلاعات از داخل این زوج سیمها منتقل میشه. به همین خاطر هست که بهشون کابل زوج بهم تابیده هم میگن. به طور کلی برای خرید یک پچ کورد شبکه شما باید ویژگیهای زیر رو در نظر بگیرید:
- سرعت پچ کورد
- متراژ پچ کورد
- پهنای باید
- جنس مغزی
- نوع روکش
- نوع شیلد
- برند
تمامی این ویژگیها به جز قیمت روی سرعت و کیفیت سیگنالهای شبکهی شما تاثیر میذارن. در ادامه این راهنمای خرید پچ کورد، قصد داریم این ویژگیها رو با هم بررسی کنیم؛ اما بهتره قبل از اون با ردهبندی پچ کوردها آشنا بشیم.
پچ کوردها هم مثل کابلهای اترنت در ردههای مختلفی تولید میشن که این ردهها مستقیما روی ویژگیهای پچ کورد تاثیر داره. به طور کلی پچ کوردهای شبکه به ردههای زیر تقسیم میشن:
- Cat3: نسل اول کابلهای شبکه اترنت هستند که امروزه تقریبا منسوخ شدند. این نسل برای تلفنهای دو طرفه کاربرد داشت و سرعتی معادل 16 مگابیت ثانیه داشتند. امروزه از این کابلها فقط برای سیستمهای هشدار استفاده میشه.
- Cat5: از کابلهای ردهی پنجم به بعد سرعت در انتقال داده شکل جدیدی به خودش گرفت. به این دسته از کابلها اترنت Fast یا سریع هم میگن چون سرعتهای 100 مگابیت ثانیهای رو به ارمغان آوردند. البته عمر این دسته هم زیاد نبود و با اومدن نسل پیشرفتهی خودشون تقریبا کنار گذاشته شدند.
- : نوع پیشرفتهی کابلهای Cat5 بودند که سرعت رو به 1 گیگابیت ثانیه رسوندند ولی سایر ویژگیهاشون مثل قیمت کماکان شبیه هم بود. این تفاوت ناچیز قیمت و سرعت بالای کابلهای Cat5e باعث شد خیلی زود جای Cat5 رو بگیرند. کاربرد گستردهی این کابلها هم در ساختمانهای مسکونی و شبکههای خانگی با سرعتهای معمولی هست.
- Cat6: مثل هر تکنولوژی دیگهای اترنت هم نسل به نسل پیشرفت کرد. در نسل ششم اترنت سرعت به 10 گیگابیت بر ثانیه رسید و علاوه بر اون یکسری ویژگیها باعث بهبود کیفیت سیگنال شد. بدیهی است که با در نظر گرفتن بهبودهای نسل ششم این کابلها سریع جای خودشون رو در شبکههای متوسط و حجم بالا باز کردند.
- : نسخهی پیشرفتهی Cat6 هست که سرعتش با Cat6 برابره ولی پهنای باید دو برابری داره. از نظر کیفیت سیگنال هم این کابلها خیلی خوب عمل میکنند. معمولا در اغلب شبکههای گسترده و ظرفیت بالای امروزی از کابلهای Cat6a استفاده میشه.
- Cat7: کابلهای Cat7 هم از نظر سرعتی مثل نسل ششم هستند؛ اما، پهنای باندشون بیشتر شده. همچنین از نظر حفاظتی و کیفیت سیگنال هم بهبود پیدا کردند. از کابلهای Cat7 برای دیتاسنترها و شبکههای گسترده استفاده میشه.
- Cat8: در حال حاضر بالاترین کیفیت و سرعت رو کابلهای نسل هشتم ارائه میدن و از اونا برای شبکههای حساس و ظرفیت بالا استفاده میشه. این کابلها سرعتها چند ده گیگابیتی دارند و کیفیت سیگنال در بهترین حالت خودش هست.
سرعت پچ کورد
همونطور که در قسمت قبلی این راهنمای خرید پچ کورد اشاره کردیم، سرعت پچ کورد مستقیما با ردهی اون ارتباط داره. البته عوامل دیگهای مثل جنس مغزی هم میتونند روی سرعت تاثیر بذارن؛ اما عامل اصلی همون ردهی کابل هست. به طور کلی سرعت پچ کوردهای ردههای مختلف به شکل زیر هست:
- Cat5: سرعت 10 تا 100 مگابیت ثانیه
- Cat5e: سرعت 1 گیگابیت ثانیه
- Cat6: سرعت 1 گیگابیت ثانیه برای 100 متر و 10 گیگابیت ثانیه برای 55 متر
- Cat6a: سرعت 10 گیگابیت ثانیه
- Cat7: سرعت 100 گیگابیت ثانیه برای 15 متر و سرعت 40 گیگابیت ثانیه برای 50 متر و سرعت 10 گیگابیت ثانیه برای 100 متر
- Cat8: سرعت 40 گیگابیت ثانیه
متراژ پچ کورد
موقع خرید پچ کورد اولین سوالی که از فروشنده از شما میکنه، اینه که پچ کورد چند متری باشه. یعنی اول از همه شما باید ببینید که چه متراژ پچ کوردی نیاز دارید. پچ کوردهایی که در فروشگاه تجهیزات شبکه هستند، در متراژهای مختلفی تولید شدند. از 30 سانتیمتر و 50 سانتیمتر گرفته تا 1، 2، 3، 5، 10، 20 و حتی 40 متری. حتی بعضی برندها، متراژهای بلندتر از 40 متر هم دارند. چیزی که مهمه اینه که موقع انتخاب متراژ مناسب به دو تا نکته توجه کنید:
- پچ کورد شما نباید انقدر کوتاه باشه که دچار کشیدگی و پارگی داخلی باشه.
- و نباید انقدر بلند باشه که دچار تا خوردگی و گره بشه.
بنابراین یکی از نکات مهم در این راهنمای خرید پچ کورد انتخاب متراژ درست هست. یکی از چیزهای دیگهای که باید موقع انتخاب متراژ در نظر داشته باشید، ردهی پچ کورده. گفتیم که ردههای مختلف کابلها و پچ کوردها ویژگیهای متفاوتی دارند. سرعت و پهنای باندی که برای هر رده از پچ کوردها تعریف کردیم، برای متراژهای مشخصی جوابگو هستند. یعنی از یک فاصلهای به بعد شما با افت سرعت مواجه میشید. پس بهتره موقع خرید، متراژ رو هم در نظر باشید. البته اغلب ردهها فواصل کمتر از 100 متر رو ساپورت میکنند؛ ولی برای بعضی از اونا شما باید متراژ رو هم حساب کنید. به طور کلی هر رده از پچ کورد فواصل زیر رو پشتیبانی میکنه:
- Cat5: تا مسافت حداکثر 100 متر
- Cat5e: تا مسافت حداکثر 100 متر
- Cat6: سرعت 1 گیگابیت ثانیه تا مسافت 100 متر و 10 گیگابیت ثانیه تا مسافت 55 متر
- Cat6a: تا مسافت حداکثر 100 متر
- Cat7: برای سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه تا مسافت حداکثر 15 متر و سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه تا مسافت حداکثر 50 متر و سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه تا مسافت 100 متر
- Cat8: تا سمافت حداکثر 20 متر
پهنای باند
قبل از اینکه انواع پهنای باند رو در این راهنمای خرید پچ کورد بررسی کنیم، بهتره این مفهوم رو دقیقتر بشناسیم. شاید خیلی از ماها ندونیم که پهنای باند دقیقا چیه و چه فرقی با سرعت داره. در واقع پهنای باند به تعداد بیتهایی گفته میشه که در یک واحد زمان در شبکه انتقال داده میشن. به عبارت دیگه پهنای باند، به تعداد لاینهای یک کانال ارتباطی گفته میشه. دقیقا مثل تعریف لاینهای یک بزرگراه که میتونند همزمان چندین ماشین رو عبور بدند.
پهنای باند هم مثل سرعت بر اساس نوع رده یا کتگوری پچ کوردها با هم فرق داره. شما باید بسته به ظرفیت شبکه یعنی حجم اطلاعاتی که قراره در هر لحظه منتقل بشن، پچ کورد با پهنای باند مناسب بخرید. پهنای باندی که برای پچ کوردها تعریف شده، به شکل زیر هست:
- Cat5: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
- Cat5e: حداکثر پهنای باند 100 مگاهرتز
- Cat6: حداکثر پهنای باند حداقل 250 مگاهرتز
- Cat6a: حداکثر پهنای باند 500 مگاهرتز
- Cat7: حداکثر پهنای باند 600 مگاهرتز
- Cat8: حداکثر پهنای باند 2 گیگاهرتز
جنس مغزی
کابلهای اترنت از نظر جنس مغزی با هم فرق دارند. گفتیم که جنس مغزی میتونه سرعت و کیفیت سیگنالها رو تحت تاثیر قرار بده. علاوه بر سرعت و کیفیت این کابلها روی فاکتورها زیر هم تاثیر دارند:
- هزینه
- استحکام
- وزن
- مقاومتپذیری
- انعطاف
جنس مغزی در کابلها و پچ کوردهای شبکه یکی از سه نوع زیر هست:
- تمام مس یا CCC: کابلهای تمام مسی بهترین نوع کابل هستند که گرانترینشون هم محسوب میشن. پچ کوردهای مسی از نظر سرعت و کیفیت هم از رقباشون جلوترند و حرف اول رو میزنند. اگر بخواییم مقاومت رو بررسی کنیم، این نوع نسبت به بقیه کمترین مقاومت رو داره و زیاد داغ نمیشه. دوام کابلهای تمام مس هم نسبت به نوعهای دیگه بیشتره.
- آلومینیومی یا CCA: کابلهای آلومینیومی از هادیهای آلومینیومی ساخته شدند که یک روکش مسی دارند. قیمت این نوع پچ کورد تقریبا یک سوم تمام مسی هست. مقاومت CCA به خاطر وجود فلز آلومینیوم بیشتر از پچ کوردهای تمام مسی هست و زود داغ میشن. از نظر انعطافپذیری این نوع پچ کورد مشابه CCC هست؛ ولی وزن سبکی دارند.
- CCS: این دسته پچ کوردها که کمتر هم در بازار دیده میشه، از فولاد با روکش مس ساخته شدند. این لایهی نازک مس روی فولاد رسانایی رو بهبود میده و استحکام رو بالا میبره. اما در عوض وزن کابل بیشتر و انعطاف کمتری داره. اگر بخوایم CCA و CCS رو با هم مقایسه کنیم باید بگیم از لحاظ مقاومت فیزیکی CCS جایگزین بهتری برای کابلهای تمام مسی هست.
نوع روکش و شیلد
یکی دیگه از مهمترین فاکتورهای پچ کورد که در این راهنمای خرید پچ کورد بهش میپردازیم، نوع روکش اونه. پچ کوردها یا از نوع شیلددار (STP – SFTP) هستند یا بدون شیلد (UTP). پچ کوردهای شیلددار یک لایه شیلد محافظ روی زوج سیمهای داخلشون دارند که جلوی نویز و تداخل رو میگیره و امکان بروز خطرات فیزیکی رو هم کاهش میده. اما پچ کوردهای بدون شیلد چنین شیلدی ندارند و احتمال افت کیفیت سیگنال و خرابیشون بیشتره. معمولا در ردهبندی کابلها، پچ کوردهای نسل شش به بعد شیلددار هستند.
برند و تاثیر آن برروی خرید پچ کورد
در این راهنمای خرید پچ کورد قصد نداریم دربارهی برند پچ کوردها صحبت کنیم؛ اما معرفی کوتاهی از بهترین برندهای این محصول داریم تا شما بتونید بهتر انتخاب کنید.
- پچ کورد لگراند: یکی از بهترین و شناخته شدهترین پچ کوردهای موجود در بازار که متعلق به یک شرکت فرانسوی هست. کیفیت ساخت و متریال این پچ کوردها در سطح بالایی قرار داره و البته از نظر قیمت هم گرانتر از سایر پچ کوردها هستند.
- پچ کورد نگزنس: اگر بخواییم برندی هم رده با لگراند معرفی کنیم، بیشک اون نگزنسه. نگزنس هم تولید فرانسه است و محصولات باکیفیتی به بازار ایران عرضه کرده. مشخصهی اصلی پچ کوردهای نگزنس رنگ نارنجی اوناست.
- پچ کورد بلدن: سومین برند مطرح در بازار ایران بلدن آمریکاست. محصولات این برند هم کیفیت و دوام بالایی دارند و میتونید پچ کوردهایی با متراژ بالا مثل 50 متری از این برند در بازار مشاهده کنید.
راهنمای خرید پچ کورد شبکه
در این راهنمای خرید پچ کورد ما به شما مواردی که باید موقع خرید پچ کورد در نظر داشته باشید رو عنوان کردیم. شما باید تا حد امکان پچ کوردی رو انتخاب کنید که بهترین کارایی رو داشته باشه. البته این نکته رو در نظر بگیرید که شما قرار نیست بهترین پچ کورد موجود رو انتخاب کنید. چرا که انتخاب این تجهیزات پسیو به عوامل مختلفی بستگی داره که یکی از اونا ظرفیت و قدرت تجهیزات شبکهی شماست.
گاهی اوقات خریدن پچ کوردی که بالاترین سرعت یا پهنای باند رو داره؛ برای شما کاربردی نداره. چرا که سایر تجهیزات این سرعتها رو پشتیبانی نمیکنند. پس حتما به این نکته دقت کنید که پچ کورد باید متناسب با تجهیزات و بودجهی شما خریداری بشه؛ وگرنه چیزی جز اتلاف هزینه نیست.
سوالات متداول
در ایران شما میتونید برندهایی مثل لگراند، نگزنس، بلدن، امپ، باگ، دی لینک، سانت، متا الکترونیک و اشنایدر رو بخرید.
با خرید پچ کوردهای بلندتر از متراژ استاندارد کابل پچ کورد شما هنوز هم میتونید انتقال داده رو انجام بدید؛ اما مسافت تعیین شده برای حداکثر سرعت و کیفیت سیگنالهاست. یعنی در فاصلههای طولانیتر ممکنه شما کمی افت سرعت و سیگنال رو تجربه کنید.