تجهیزات شبکه

برچسب کابل شبکه چیست و چه استانداردی دارد؟

خرید کابل شبکه

برچسب کابل شبکه چیست و چه کمکی به شبکه می‌کنه؟ حتما می‌دونید که از برچسب یا لیبل شبکه برای نشانه‌گذاری کابل‌ها استفاده میشه. اما ممکنه پیش خودتون بپرسین که چرا باید به کابل شبکه برچسب بزنم؟ در این مقاله از نتران توضیح می‌دیم که همین عضو کوچک و به ظاهر بی اهمیت، در نگهداری و مدیریت شبکه چه نقش مهمی داره، انواع لیبل کابل شبکه رو معرفی کنیم و استاندارد برچسب گذاری کابل شبکه رو آموزش بدیم. با ما همراه باشید.

لیبل کابل شبکه چیست؟

شبکه‌ بزرگی رو تصور کنید که تعدادی شبکه کوچک هم درون خودش داره و صدها کابل شبکه در اون، تجهیزات شبکه مختلف رو بهم دیگه وصل کردن. در چنین شبکه‌هایی معمولا متراژ کابل‌ها هم بالا و نزدیک به حداکثر طول استاندارد کابل شبکه هست. در این حالت دیگه نمیشه مثل شبکه‌های کوچک، با یک بار چرخوندن سر متوجه بشیم ابتدای و انتهای کابل کجاست و کدوم دستگاه‌ها رو بهم وصل کرده.

در چنین شبکه‌ای اگه عیبی در یکی از کابل‌ها رخ بده، چطور باید مسیر کابل رو پیدا کرد و این حجم از کابل شبکه رو به چه صورت باید مدیریت کرد؟ اینجاست که اهمیت لیبل کابل شبکه (label) یا همان برچسب کابل مشخص میشه.

درسته که وظیفه هر رنگ در کابل شبکه مشخصه و می‌دونیم هر رنگ از کابل برای چه اتصالی کاربرد داره، اما اگه تعداد یک رنگ از کابل در شبکه زیاد باشه، چطور؟ در صورتی که فرایند لیبل گذاری کابل شبکه به درستی انجام نشه، مدیریت و عیب‌یابی و نگهداری از شبکه عملا غیر ممکنه یا حداقل هزینه مادی و زمان زیادی رو می‎طلبه.

معرفی برچسب کابل شبکه

انواع label کابل شبکه

به لیبل کابل شبکه، پلاک کابل هم گفته میشه. این محصول هم مثل سایر محصولات و تجهیزات پسیو شبکه، انواع مختلفی در بازار داره که هر کدوم مشخصات خاص خودشون رو دارن و می‌تونن به نوعی نیاز به وجود اومده رو برطرف کنن. اگرچه عملکرد و هدف نهایی انواع برچسب کابل شبکه، در نهایت ثابته. در ادامه سه نوع پلاک کابل پرکاربرد و رایج رو معرفی می‌کنیم:

لیبل پرچمی Flag Label

برچسب پرچمی یکی از پرکاربرترین مدل‌های برچسب کابل شبکه هست که معمولا از جنس PVC بوده و قابلیت چاپ پذیری بالایی از انواع جوهر داره. به عبارتی متخصص شبکه در استفاده از این برچسب باید، آدرس مدنظرش رو روی این برچسب چاپ کنه و در ابتدا و انتهای کابل نصب کنه.

این برچسب مقاومت بالایی در شرایط محیطی مثل رطوبت، کشش و مواد شیمیایی از خودش نشون میده و در دو نوع کم چسب و پرچسب عرضه میشه. چسب بین این نوع برچسب یا از نوع هاتملت هست و یا از نوع آکریلیک. انواع لیبل پرچمی با مقاومت‌های متفاوت، برای شرایط و صنایع مختلفی کاربرد دارن که هر شبکه باید بر اساس نیاز خودش بهترین برچسب رو انتخاب کنه.

به عنوان مثال برای کابل‌های شبکه به کار رفته در صنعت پتروشیمی، برچسب پرچمی پرچسب هاتملت که قوی‌ترین مدل این محصول محسوب میشه، مناسبه.

لیبل کابل پرچمی

لیبل شماره‌ای Tag Number

برچسب شماره‌ای کابل شبکه یا همون تگ شماره‌ای کابل، اغلب از جنس پلاستیک مقاوم و منعطف هست. هر بسته لیبل شماره‌ای کابل ده تا رنگ از شماره‌های 0 تا 9 رو داره که هر کدوم از این لیبل‌ها یک تک بست هستن. تنوع رنگی شماره‌های این برچسب به نظم دهی بیشتر شبکه کمک می‌کنه.

لیبل کابل شماره ای

لیبل بست خور یا کمربندی یا کپسولی

پلاک کابل بست خور رو در تصویر زیر می‌بینید. به این برچسب، لیبل کپسولی یا لیبل کابل کمربندی هم گفته میشه. این نوع برچسب به دلیل جنس پلاستیکی سبک و قیمت نسبتا کمترش، در بسیاری از شبکه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیره. همان طور که در تصویر می‌بینین، هر برچسب کابل کمربندی از یه بخش محافظ برای قرار دادن متن مدنظر، یه نوار دندانه دار و یه ضامن بست کننده تشکیل شده. این محصول در دو سایز ارائه میشه که شما می‌تونید اندازه بزرگ یا کوچک رو برای شبکه تون انتخاب کنید. هر جعبه از این محصول باید 100 عدد لیبل کابل با بست کمربندی داشته باشه.

لیبل کابل کپسولی

آموزش استاندارد برچسب گذاری کابل شبکه

خب اهمیت برچسب گذاری کابل شبکه رو متوجه شدیم و حالا قصد داریم از لیبل برای کابل‌های شبکه خودمون استفاده کنیم. روی برچسب‌ها باید چی بنویسیم؟ برای اینکه این مرحله از نصب کابل شبکه به درستی انجام بشه و نحوه انجام این کار در سراسر دنیا یکدست باشه، استاندارد بین المللی لیبل گذاری کابل از سمت انجمن صنعت مخابرات، تنظیم و معرفی شده که اسمش استاندارد ANSI-TIA-606-B هست.

لیبل گذاری کابل شبکه طبق استاندارد ANSI-TIA-606-B مراحلی داره که در ادامه این مراحل رو به صورت مجزا توضیح می‌دیم:

شناسایی رک

اولین قدم در برچسب گذاری کابل شبکه، شناسایی رک‌ شبکه هست. رک‌ها که انواع تجهیزات اکتیو شبکه رو درون خودشون جا دادن، عمدتا مبدا کابل‌ها محسوب میشن. نحوه شناسایی و مشخص کردن شماره رک در استاندارد برچسب گذاری کابل شبکه به اسم فرمت fs.xy و یا fs.R تعریف شده. استاندارد fs.xy به این معنی هست:

  • F: برای نشون دادن طبقه اتاق کامپیوتر هست . این طبقه با عدد نشون داده میشه.
  • S: برای نشون دادن اسم اتاق کامپیوتری که در طبقه F قرار گرفته. این اسم با حروف انگلیسی نشون داده میشه.
  • XY: به مختصات قرار گیری رک در داخل اتاق رک اشاره می‌کنه.

اگر در آرایش رک شبکه، رک‌ها شماره گذاری شده باشن، در استاندارد لیبل گذاری کابل‌ها به جای XY از R استفاده میشه. در این صورت:

  • R: برای نشون دادن شماره رک در اتاق سرور

اگه شبکه شما فقط یه اتاق کامپیوتر داره، نیاز نیست اطلاعات FS رو روی برچسب بنویسین
شناسایی رک در برچسبگذاری کابل شبکه

شناسایی پچ پنل

در مرحله دوم لیبل گذاری کابل شبکه طبق استاندارد تعیین شده، باید پچ پنل‌ ها رو مشخص کنیم. حتما می‌دونین که پچ پنل چیست و چرا کابل‌ها در مسیر خودشون از پچ پنل عبور می‌کنن. اگه نمی‌دونین، به مقاله مربوطه مراجعه کنید. به موضوع شناسایی پچ پنل‌ها در برچسبگذاری کابل شبکه، برگردیم. در این مرحله، از فرمت fs.R#-R استفاده میشه. این فرمت چیا رو نشون میده:

  • F: برای نشون دادن طبقه اتاق کامپیوتر هست . این طبقه با عدد نشون داده میشه.
  • S: برای نشون دادن اسم اتاق کامپیوتری که در طبقه F قرار گرفته. این اسم با حروف انگلیسی نشون داده میشه.
  • R#: برای نشون دادن شماره رک موجود در اتاق کامپیوتر
  • R: برای نشون دادن یونیت رک که پچ پنل درون اون قرار گرفته

شناسایی کابل

مرحله نهایی در برچسب گذاری کابل شبکه، مشخص کردن دقیق مبدا و مقصد کابل شبکه هست که باید روی لیبل نوشته شده و در دو سر کابل نصب بشه. نگارش مبدا و مقصد کابل با یک اسلش جدا میشه. مثلا آدرس زیر برای یک کابل شبکه هست که بین دو پچ پنل قرار داره:

(مقصد) R5-45:06 / R9-32:21 (مبدأ)

نشون میده که کابل از رک شماره 5، پچ پنل 45 و پورت 6 به رک 6، پچ پنل 32 و پورت 21 کشیده شده.

به عنوان مثال:

3A.R7-R12 P 01-24 to ۵A.R5-F36 P 01-24

یعنی:

از طبقه3 ، رک7 ، پشت پچ پنل شماره۱۲ ، پورت ۱ تا ۲۴ به طبقه۵ ، رک۵ ، جلوی پچ پنل شماره 36 ، پورت ۱ تا ۲۴ متصل شده است.

آنچه در لیبل گذاری کابل شبکه گفتیم

گفتیم که استفاده از برچسب کابل شبکه در زمان راه اندازی شبکه یکی از اقدامات به ظاهر ساده اما در واقع بسیار حیاتیه. توصیه می‌کنیم اگه شبکه‌ای دارین که کابل شبکه زیادی داره و یا به فکر افزایش طول کابل شبکه هستین، حتما یکی از انواع برچسب کابل شبکه رو انتخاب کرده و قبل از اینکه کنترل شبکه از دستتون خارج بشه، کابل‌ها رو برچسب بزنین. برای این کار حتما از استاندارد برچسب گذاری کابل شبکه آموزش داده شده در مقاله استفاده کنید. اگر در این مورد سوالی براتون پیش اومد، در قسمت نظرات مطرح کنید که در اسرع وقت پاسخ گوی سوالات شما هستیم. امیدواریم مطالب گفته شده براتون مفید باشه.

سوالات متداول

برای برچسب گذرای کابل شبکه، کدام لیبل بهتره؟

لیبل‌های چند لایه که مقاومت بیشتری در برابر شرایط محیطی دارن، برای برچسب گذاری بهترن.

برچسب گذاری کابل شبکه چیست؟

در برچسب گذاری کابل شبکه، آدرس مبدا و مقصد کابل در دو انتهای اون، بر روی برچسب‌هایی نوشته میشه تا به راحتی ردیابی بشه.

چند نوع برچسب کابل شبکه داریم؟

انواع لیبل کابل شبکه به صورت پرچمی، شماره‌ای و بست خور در بازار موجود هستن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا