راه اندازی شبکه، تجهیزات و مراحل لازم
در عصر حاضر، نیاز به راه اندازی شبکه برای هر فردی اتفاق میافته. از راهاندازی شبکه اینترنت خانگی گرفته تا شبکههای بزرگ دیتاسنترها و صنایع بزرگ که نحوه راه اندازی چنین شبکههایی به صورت اصولی برای افراد سوال میشه. در صورتی که مراحل راه اندازی شبکه به درستی طی نشه و نکات لازم مدنظر قرار نگیره، بعدها در زمان استفاده از شبکه مشکلات مختلفی مثل بروز اختلالات یا عدم امکان توسعه شبکه پیش میا . بنابراین برای راه اندازی شبکه کدام تجهیزات شبکه رو بخریم و چه مراحلی رو طی کنیم؟ اینها سوالاتی هستن که در این مقاله از نتران بهشون پاسخ میدیم. با ما همراه باشید.
مراحل راه اندازی اصولی شبکه
شاید فکر کنین برای راه اندازی شبکه، خرید تجهیزات پسیو و اکتیو با کیفیت کافیه و دیگه نیازی نیست کار دیگهای انجام بدین. در صورتی که راهنمای خرید تجهیزات شبکه فقط در ارتباط با یکی از مراحل راه اندازی اصولی شبکه هست و چندین مرحله قبل و بعد از خرید هم هست که هر کدام به نوبه خودشون در عملکرد درست شبکه بسیار تاثیرگذارن. در ادامه این مراحل رو با جزئیات توضیح میدیم:
تعیین هدف و نقشه کلی مسیر
بله! اولین قدم در راه اندازی شبکه، خرید کابل لن و سایر تجهیزات نیست. در مرحله اول باید باید به چند سوال در مورد شبکه پاسخ قطعی و دقیق داشته باشین:
- تعداد کاربران شبکه چند نفر هست و چه تعدادی قراره به شبکه اضافه بشه؟ کاربرانی که هرکدام برای خودشون نیاز به کابل کشی و تجهیزات دارن.
- محل قرار گیری کاربران (به عنوان مثال کارمندان یک شرکت) در کدام قسمت محیط هست؟ به کدام نقاط محیط باید کابل کشی انجام بشه.
- تعداد نودهای پشتیبان شبکه چقدره
- در شبکه چه نرم افزارهایی استفاده میشه
- سرعت مورد نیاز برای شبکه چقدره
خرید تجهیزات شبکه متناسب
بعد از اینکه به تمام سوالات مرحله اول از راه اندازی شبکه پاسخ دقیق دادین، حالا میشه بر اساس راهنمای خرید تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه، بهترین و متناسبترین تجهیزات رو برای شبکه انتخاب کرد. میشه گفت لزوما تجهیزات گران قیمت برای شبکه مناسب نیستن بلکه باید سازگاری و نیاز شبکه رو در نظر گرفت. همانطور که میدونین خرید تجهیزات شبکه به دو دسته تجهیزات پسیو و اکتیو تقسیم میشه که هردو برای شبکهها ضروری هستن:
- خرید تجهیزات اکتیو شبکه
قیمت تجهیزات اکتیو شبکه نسبت به تجهیزات پسیو، بیشتره و مهمه که در راه اندازی شبکه با وسواس بیشتری انتخاب بشن. به عنوان مثال هم خرید و هم نصب سوئیچ شبکه میتونه هزینه و زمان قابل توجهی داشته باشه که اگر درست انتخاب نشه، باید این هزینهها مجدد پرداخت بشه. در این مورد مقاله سن سوئیچ چیست رو هم مطالعه کنید.
از تجهیزات اکتیو ضروری در راه اندازی تمام شبکهها مودم و روتر هستن. اما نکتهای که در مورد این دو وجود داره اینه که شاید لازم نباشه شما خرید مودم و ترافیک اینترنت رو به صورت جداگانه انجام بدین. چراکه بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده اینترنت، خودشون کارهای مربوط به مودم و روتر رو هم براتون انجام میدن.
- خرید تجهیزات پسیو شبکه
معمولا تمام تجهیزات پسیو شبکه برای راه اندازی انواع شبکهها ضروری هستن. به عنوان مثال پچ کورد شبکه رو تمام شبکههای کوچک و بزرگ نیاز دارن. اما ممکنه در راهاندازی یک شبکه کوچک خانگی نیاز به ترانکینگ شبکه نباشه و نهایت با استفاده از یک داکت ساده کابلها رو مدیریت کرد.
همین طور در راه اندازی شبکه های کوچک احتمالا نیازی به خرید رک شبکه نیست، اما در شبکههای بزرگ حتما باید رک شبکه بزرگ یا همان رک ایستاده وجود داشته باشه. چه بسا با وجود قیمت رک ایستاده، نه تنها یک عدد بلکه نیاز به خرید چندین رک باشه.
در مورد سایر تجهیزات پسیو برای راه اندازی شبکه مثل پچ پنل شبکه هم شرایط دقیقا همینه. یعنی شما باید بر اساس پاسخهای مرحله قبل و نیاز شبکه باید محصول متناسب رو انتخاب کنید. در این مورد راهنمای خرید کابل شبکه برای شبکههای کوچک، یکی از این تجهیزات رو توضیح میده.
نصب تجهیزات
بعد از اینکه تمام تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه رو خریداری کردین، به مرحله نصب تجهیزات میرسین که در این مورد هم برای راه اندازی اصولی شبکه نکاتی وجود داره که لازمه شما اطلاعات لازم در مورد تمام تجهیزات رو داشته باشین. به عنوان مثال تفاوت پچ پنل و سوئیچ شبکه چیست؟ یا در مورد اینکه تفاوت رک ایستاده و رک دیواری چیست باید دانش کافی داشته باشین چراکه ممکنه نحوه نصب این تجهیزات در شبکه تاثیر داشته باشه. اما چند نکته کلی راجع به نصب تجهیزات وجود داره که در نحوه راه اندازی شبکههای مختلف باید رعایت بشه:
- در شبکههای متوسط و بزرگ برای تجهیزات شبکه، اتاقی مجزا در نظر بگیرین که رکها در اون قسمت قرار بگیرن
- محل قرارگیری تجهیزات اصلی رو در فضایی با فاصله از کارمندان در نظر بگیرین
- فضای تجهیزات رو در خنکترین نقطه محیط در نظر گرفته و از سیستمهای خنک کننده مثل فن رک برای جلوگیری از گرم شدن و آسیب دیدن تجهیزات استفاده کنین
- کابل کشی شبکه رو ترجیحا در مسیرهای مستقیم انجام بدین که نیاز به پیچش و خمیدگی کابلها وجود نداشته باشه
تست تجهیزات شبکه
بعد از نصب و کانفیگ تمام تجهیزات شبکه، برای راه اندازی اصولی شبکه لازمه که شبکه رو تست کنین. به عنوان مثال تستر کابل شبکه، میتونه در تست نصب صحیح و عملکرد درست کابلهای شبکه بسیار مفید باشه. برای خرید و استفاده از این ابزار در این مرحله راهنمای خرید تستر کابل شبکه رو حتما ببینید.
علاوه بر تست کابلها، در این مرحله باید عملکرد سایر تجهیزات مثل نصب کامل و درست سوکت ها و تجهیزات اکتیو مثل روتر و سوییچ هم تست بشه و از نبود اختلالات اطمینان حاصل بشه.
راه اندازی نرم افزارهای لازم و domain
در نهایت باید شرایط نرم افزاری لازم برای عملکرد شبکه فراهم بشه. این مرحله از راه اندازی شبکه شامل راه اندازی دامنه (در صورت نیاز)، نصب نرم افزارهای لازم مرتبط با هدف شبکه و غیره هست.برای این مرحله از راهاندازی اصولی شبکه مقاله گیت وی چیست میتونه مفید باشه.
آنچه در راه اندازی شبکه گفتیم
در این مقاله از آموزش نحوه راه اندازی شبکه، به مراحل راه اندازی اصولی شبکه اشاره کردیم و گفتیم برای اینکه خیالتون از شبکه راحت باشه باید چه نکاتی رو مدنظر قرار بدین. راهنمای خرید تجهیزات اکتیو شبکه و تجهیزات پسیو شبکه برای شبکههای مختلف رو توضیح دادیم. فراموش نکنید که قبل از خرید تجهیزات و ابزار آلات شبکه حتما نیاز شبکه رو به خوبی بررسی کرده و متناسب با اون هر کدام از تجهیزات رو انتخاب کنید. امیدواریم که مطالب گفته شده براتون مفید باشه. اگر سوالی در مورد راه اندازی شبکه براتون باقی مونده، در قسمت نظرات مطرح کنید که در اسرع وقت پاسخ گوی سوالات شما هستیم.
سوالات متداول
تجهیزات ضروری برای شبکه کاملا به نوع شبکه، اندازه و کاربری بستگی داره اما تجهیزاتی مثل کابل شبکه و پچ کورد و مودم و روتر برای تمام شبکهها ضروری هستن.
قبل از هر اقدام و خریدی باید نقشه کلی شبکه، تعداد کاربران، مسیر کابل کشی و هدف اصلی شبکه رو مشخص کنید.
اگر شبکه کوچکی با تجهیزات محدود دارین خودتون با مطالعه و مشاهده فیلمهای نصب تجهیزات میتونین شبکه رو راه اندازی کنین اما اگر شبکه بزرگی با تعداد بالایی از تجهیزات دارین، توصیه میکنیم برای راه اندازی اون از یک متخصص شبکه کمک بگیرین.