شبکه

پروتکل های رمزنگاری وای فای ( WIFI ) : WEP، WPA، WPA2 و WPA3

خرید کابل شبکه

پروتکل های رمزنگاری ( Wifi Encryption ) مختلف مثل WEP ، WPA ، WPA2 و WPA3 همگی یک هدف رو دنبال می‌کنن: تامین امنیت شبکه‌ی بی سیم شما. شاید جالب باشه بدونید در آمریکا درآمد مجرمان سایبری از فروشندگان مواد مخدر هم بیشتره! برای همینه که باید بیشتر از قبل به امنیت شبکه‌ی وای فای خودتون اهمیت بدید. در این مطلب انواع پروتکل های رمزنگاری WIFI رو به شما معرفی می‌کنیم تا بهترین رو انتخاب و از اطلاعات شخصی و اداری خودتون محافظت کنید.

انواع رمزنگاری شبکه ی وای فای

امنیت شبکه
تصویر شماره 1

پروتکل های امنیتی وایرلس، هم از وقوع حملات بیرونی جلوگیری می‌کنن و هم دیتاهای شخصی شما رو رمزنگاری می‌کنن تا اجازه‌ی سرقت اطلاعات رو به هکرها ندن. پس از کنار این موضوع به‌سادگی نگذرید.

شبکه‌های بی‌سیم حتی با وجود بالاترین سطح محافظت و رمزنگاری هم از نظر امنیت به پای شبکه‌های سیمی نمیرسن. دلیلش هم ساده است، شبکه‌ی سیمی اطلاعات رو از طریق کابل از نقطه‌ی A به نقطه‌ی B منتقل می‌کنه؛ درحالی‌که شبکه‌ی بی‌سیم برای انتقال دیتا، اون رو در همه‌ی جهت‌ها منتشر می‌کنه و این یعنی فراهم کردن امکان شنود و سرقت اطلاعات.

پروتکل WEP (The Wired Equivalent Privacy)

این پروتکل در سال 1999 تایید شد و قرار بود سطح امنیتی شبکه های سیمی رو برای شبکه های بی سیم تامین کنه. اما مشکلات زیاد امنیتی باعث شد، «اتحادیه وای فای» در سال 2004 اون رو کنار بذاره. سیستم‌هایی که از WEP استفاده می‌کنن یا باید اون رو ارتقا بدن، یا اون رو با پروتکل های به‌روز جایگزین کنن.

پروتکل WPA (The WiFi Protected Access)

در دوره‌ای که استاندارد وایرلس 802.11i در حال توسعه بود، WPA به‌عنوان جایگزینی موقت برای WEP مطرح شد؛ یعنی یک سال قبل از کنار گذاشته شدن WEP. پروتکل WPA دو نوع داره: pre-shared key یا WPA-PSK و Temporal Key Integrity Protocol یا WPA-TKIP که مورد اول امن‌تره.

هک وای فای
تصویر شماره 2

پروتکل WPA2 (The WiFi Protected Access 2)

مهم‌ترین پیشرفت WPA2 نسبت به WPA به استفاده از Advanced Encryption Standard یا AES مربوط میشه. AES از طرف دولت آمریکا برای رمزنگاری اطلاعات محرمانه مورد تایید قرار گرفته؛ پس احتمالا برای محافظت از شبکه های خانگی به‌اندازه‌ی کافی قوی هست! اما متاسفانه امکان حمله از طریق Wi-Fi Protected Setup یا WPS در پروتکل WPA2 هم مثل پروتکل های قبلی همچنان بالاست.

با اینکه بین 2 تا 14 ساعت طول می‌کشه تا یک هکر از طریق WPS به شبکه‌ی وایرلس نفوذ کنه، اما توصیه‌ی کارشناسان اینه که تا جای ممکن از این قابلیت استفاده نکنید.

در مقاله‌ی wps چیست؟ این قابلیت چه کاربردی دارد؟ در مورد WPS توضیحات کاملی ارائه شده که خوندنش خالی از لطف نیست.

پروتکل WPA3(The WiFi Protected Access 3)

توجه به امنیت سایبری و حفاظت اطلاعات در سال‌های اخیر، موجب طراحی نسل بعدی پروتکل های امنیتی وایرلس شد که با عنوان WPA3 شناخته میشه. خیلی از مودم ها و روترهایی که از سال 2019 به این سو ساخته شدن، از این استاندارد استفاده می‌کنن. WPA3 امنیت بیشتری به شبکه های عمومی میده تا هکرها نتونن به‌راحتی اطلاعات دستگاه‌های متصل به شبکه رو استخراج کنن. این پروتکل، جلوی آسیب دیدن از طریق انتخاب پسووردهای ضعیف رو می‌گیره و برای کار با اینترنت اشیا بهینه‌سازی شده.

چند نکته در مورد پروتکل های رمزنگاری وای فای

پروتکل امنیتی
تصویر شماره 3

حین تنظیم مودم و انتخاب نوع پروتکل امنیتی وای فای ممکنه به اصطلاحاتی برخورد کنید که معنی اون‌ها براتون روشن نباشه. در ادامه به چند تا از این عبارت‌ها اشاره می‌کنیم.

تفاوت WPA2-Personal با WPA2-Enterprise

احتمالا در کنار پروتکل WPA عبارت‌های Personal و Enterprise رو مشاهده کردید. تفاوت این دو در اینه که نوع دوم ویژگی‌های امنیتی اضافه‌ای داره تا از اطلاعات حساس شرکت یا سازمان بهتر محافظت کنه. اما اگه در منزل از نوع Personal استفاده می‌کنید نگران نباشید؛ چون این پروتکل دقیقا برای کارهای روزمره طراحی شده و نیازهاتون رو برآورده می‌کنه.

wifi encryption
تصویر شماره 4

تفاوت AES با TKIP

بین این دو نوع استاندارد رمزنگاری، TKIP (تی کیپ) که همراه WPA معرفی شده بود تا جای رمزنگاری ناامن WEP رو بگیره، قدیمی‌تره. البته در حال حاضر خود TKIP به‌عنوان رمزنگاری ناامن شناخته میشه و نباید ازش استفاده کرد. در مقابل، AES همراه با WPA2 عرضه شده و به‌مراتب پروتکل رمزنگاری امن‌تری محسوب میشه.

نکته‌ی مهمی که باید بهش توجه کنید اینه که WPA2 الزاما همیشه با AES همراه نیست؛ اما در مواقعی مواردی که فقط عبارت WPA2 ذکر شده، منظور همون WPA2-AES هست.

WPA و TKIP: دست اندازهای وای فای

خیلی از مودم‌هایی که از استاندارد 802.11n و استانداردهای جدیدتر پشتیبانی می‌کنن، زمانی که شما رمزنگاری WPA یا TKIP رو انتخاب کنید، دچار افت شدید سرعت میشن. پس بهتره رمزنگاری WPA2-AES رو انتخاب کنید تا سرعت اینترنت‌تون پایین نیاد.

چرا نوع رمزنگاری شبکه ی وایرلس مهمه؟

wifi protocols
تصویر شماره 5

برای حفاظت از شبکه ضروریه بدونید وای فای شما از کدوم پروتکل امنیتی استفاده می‌کنه. پروتکل های قدیمی‌تر از انواع جدیدتر آسیب‌پذیرترن و برای همین بیشتر مورد حمله قرار می‌گیرن. دو دلیل عمده برای تایید ضعیف بودن پروتکل های قدیمی وای فای وجود داره: اول اینکه اون‌ها در دوره‌ای طراحی شدن که هنوز کارشناسان امنیتی نمی‌دونستن هکرها چطور به مودم ها حمله می‌کنن. دوم اینکه هرچقدر از عمر پروتکل بگذره، هکرها زمان بیشتری برای نفوذ به اون دارن و بنابراین تا حالا حفره‌های امنیتی زیادی رو کشف کردن.

با مطالعه‌ی مقاله‌ی امنیت شبکه وایرلس : چگونه امنیت وای فای را بالا ببریم؟ با روش‌هایی ساده برای بالا بردن امنیت شبکه‌ی وایرلس آشنا میشید.

پیدا کردن پروتکل رمزنگاری WIFI

رمزنگاری وای فای
تصویر شماره 6

حالا که با اهمیت رمزنگاری وای فای و نوع اون آشنا شدید، وقتشه پروتکل موجود درشبکه‌تون رو بررسی کنید تا مطمئن بشید که از امن‌ترین استاندارد استفاده می‌کنید. در ادامه توضیح می‌دیم چطور در سیستم‌عامل‌های ویندوز و اندروید، پروتکل امنیتی وای فای خودتون رو پیدا کنید.

ویندوز 10

روی آیکون وای فای در تسکبار کلیک کنید.

رمزنگاری وایرلس
تصویر شماره 7

روی اسم شبکه‌ی وایرلسی که بهش متصل هستید راست کلیک کنید و گزینه‌ی Properties رو انتخاب کنید.

وای فای ویندوز
تصویر شماره 8

در صفحه‌ای که باز میشه، دنبال گزینه‌ی Security Type بگردید که نوع پروتکل رمزنگاری وای فای شما رو نشون میده.

wifi windows
تصویر شماره 9

اندروید

وارد منوی تنظیمات و در ادامه بخش WIFI بشید. مودمی که بهش متصل هستید رو انتخاب کنید تا جزئیاتش به نمایش دربیاد. نوع پروتکل وای فای در این قسمت نشون داده میشه.

وای فای اندروید
تصویر شماره 10

توجه کنید که پیدا کردن پروتکل امنیتی وای فای در اندروید ممکنه در گوشی‌های مختلف کمی متفاوت باشه.

تنظیم پروتکل رمزنگاری وایرلس در مودم دی لینک

اگه شبکه‌ی وای فای خونه یا محل کارتون رمزنگاری نشده یا از انواع ناامن اون استفاده می‌کنه، بهتره هرچه زودتر پروتکل امنی رو براش انتخاب کنید.

برای شروع باید به شبکه‌ی مودم مورد نظر متصل بشید و آدرس تنظیمات مودم (مثلا آدرس https://192.168.0.50 برای مودم‌های دی لینک) رو در مرورگر اینترنت وارد کنید تا وارد اکانت خودتون بشید.

تنظیم مودم دی لینک
تصویر شماره 11

با انتخاب Setup و بعدش Wireless Setup، در پایین صفحه منوی Security Mode ظاهر میشه. گزینه‌ی آخر WPA2-Auto رو انتخاب و تغییرات رو ذخیره کنید تا خیال‌تون از بابت امنیت شبکه‌ی وای فای راحت بشه.

حرف آخر

در این مقاله سعی کردیم انواع رمزنگاری شبکه‌های وایرلس رو بهتون معرفی کنیم و از تفاوت‌های اون‌ها بگیم. انتخاب پروتکل رمزنگاری مناسب کمک می‌کنه فایل‌ها و اطلاعات شخصی شما در برابر حملات سایبری ایمن بمونن و هکرها نتونن موبایل و کامپیوتر شما رو به‌وسیله‌ی بدافزار آلوده کنن. با توجه به حجم زیاد فایل‌های شخصی و اطلاعات مالی موجود روی گوشی‌های موبایل، تنظیم پروتکل رمزنگاری برای شبکه‌های وایرلس کاملا ضروریه. آیا از ناامن بودن شبکه‌ی وای فای آسیب دیدید؟ چطور تونستید مشکل رو حل کنید؟

دانلود فایل PDF این مقاله:

دانلود PDF مقاله

سوالات متداول:

خطرناک‌ترین پروتکل رمزنگاری وایرلس کدومه؟

پروتکل WEP. البته انتخاب همین پروتکل هم بهتر از اینه که شبکه‌ی وای فای خودتون رو باز بذارید.

کی می‌تونیم از رمزنگاری WPA3 استفاده کنیم؟

زمانی که هم مودم‌تون از این رمزنگاری پشتیبانی کنه، هم دستگاه‌های متصل به شبکه.

هکرها بیشتر به شبکه‌های خانگی حمله می‌کنن یا شبکه‌های سازمانی؟

شبکه‌های سازمانی؛ به‌خاطر منافع مالی.

اگه مودم از پروتکل WPA2 پشتیبانی کنه، باز هم لازمه اون رو عوض کنیم؟

خیر. پروتکل WPA2 هنوز امنه و نیازی به ارتقا به WPA3 نیست.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا