تفاوت داکت و ترانکینگ چیست؟
در این مقاله قصد داریم به تفاوت داکت و ترانکینگ به عنوان دو جز مهم از اجزای تجهیزات پسیو بپردازیم. از اونجا که این دو معمولا در کنار هم خوانده شده و معرفی شدن، بسیاری از افراد ویژگیها و کاربردهای هر کدوم رو نمیدونن و حتی به جای هم تلقی میکنن. اما با مقایسه داکت و ترانکینگ به صورت کامل متوجه میشیم که تفاوت ترانک و داکت شبکه اتفاقا بسیار مهم و قابل توجه هست و نباید به جای هم استفاده بشن. پس با ادامه مقاله همراه ما باشید.
معرفی داکت
برای فهمیدن تفاوت داکت و ترانک باید درباره داکت بیشتر بدونیم و تعریف کنیم که اصلا داکت چیست؟ در کنار ترانک، یک کانال پلاستیکی به نام داکت هم تولید شده که بیشتر در محیطهای مسقف به کار برده میشه. شما میتونین انواع کابل شبکه و سیمهای موجود رو از داخل داکت عبور بدید. از انواع داکت میتوان به داکت ساده، داکت شیاردار، داکت قرنیزی، داکت کف خواب و داکت کمانی اشاره کرد. داکتی که در تصویر زیر مشاهده میکنین نمونهای از داکت شیاردار هست. محل نصب هر کدوم از انواع داکت هم بر اساس نوع اون تعیین میشه به عنوان مثال خرید داکت کف خواب در شرایطی هست که قصد نصب داکت روی سطح زمین رو داشته باشیم.
معرفی ترانکینگ
ماهیت داکت و کاربردهای هر کدوم از انواع داکت رو متوجه شدیم، حال اجازه بدیم بگیم ترانکینگ چیست؟ تا بتونیم با تسلط کامل بر تفاوت داکت و ترانک، مقایسه جامعی بین این دو داشته باشیم. ترانکینگ یکی از اصلیترین بخشهای تجهیزات شبکه هست که برای کابل کشی مسیر شبکه مورد استفاده قرار میگیره. این محفظه که عمدتا جنس pvc داره قابلیت جا دادن تعداد زیادی کابل شبکه، پچ کورد و همینطور نصب انواع پریز رو داره. به همین دلیل، معمولا در شبکههایی که کابل شبکه بیشتری دارن و به محفظههای بزرگ و مقاوم نیاز دارن، خرید ترانک یکی از اقدامات اولیه و ضروری راهاندازی شبکه هست.
تفاوت داکت و ترانک
تو این قسمت از مقاله مقایسه داکت و ترانکینگ، بعد از اینکه داکت و ترانکینگ رو به صورت کامل شناختیم قصد داریم تفاوت ترانک و داکت شبکه رو با توجه به چند فاکتور مهم مثل اندازه، مقاومت، قیمت و… بیان کنیم. در انتهای مقاله باید به صورت مفصل بتونیم تفاوت ترانک سوپیتا و داکت سوپیتا رو (به عنوان مثال) توضیح بدیم.
اندازه
اولین معیار برای مقایسه ترانک شبکه و داکت، اندازه هست. شما میتونین ترانکینگ رو برای مدیریت و توزیع کابل برق، شبکه و تلفن در حجم های بالا استفاده کنین؛ در حالی که اندازه داکتها محدودتره. ترانکینگ لگراند با سایز 50×195، بزرگترین ترانکینگ موجود در بازار ایرانه. این ترانک، بیشترین ظرفیت ورودی برای عبور حجم بالایی از سیمها و کابلها رو داره؛ چیزی حدود 224 رشته کابل Cat6
مقاومت
مقاومت یکی از اصلیترین تفاوت های بین داکت و ترانکینگ شبکه هست که اغلب به شرکت سازنده بستگی داره. ما تو مقاله ترانکینگ چیست فهمیدیم که معمولا ترانکینگ در مقایسه با داکت مقاومتره. انواع مختلف ترانک، هم نسوز هستن و هم ضدآب ولی این قابلیت در داکتها وجود نداره. ترانک دانوب، یکی از ترانکهاییه که این تفاوت رو بارزتر میکنه. این ترانکینگ غیرقابل اشتعاله و از دمای 15- تا 60+ درجه سانتیگراد از خودش مقاومت نشون میده.
پیادهسازی و نصب
با توجه به همهی مطالبی که تا الان گفتم، نصب و راهاندازی یک ترانک راهحل بهتریه اما خب با توجه به تفاوت قیمت ترانک و داکت، برای یکسری از موقعیتها خوبه که از داکت استفاده کنیم. داکت هم نصبش راحتتره و هم قیمتش پایینتره. کلا استفاده از داکت در محیطهایی مثل ساختمان مسکونی خیلی بهصرفهتره چون یکی از مهمترین نکات ترانک نحوه نصبشه. نصب ترانکینگ نیازمند یک سری اطلاعات و توانمندیهاییه که اغلب افراد متخصص این کار دارند اما یادگیری این توانمندیها کار سختی هم نیست.
ترانکینگ برخلاف بعضی از داکتها، چسب نداره و با پیچ و رول پلاک روی سطوح نصب میشه
قیمت
قیمت هر متر ترانکینگ حدود 4 برابر قیمت داکت ساده هست. علاوه بر قیمت خرید، قیمت نصب و راهاندازی زیر ساخت با استفاده از ترانک بیشتر از استفاده از داکته. مثلا هزینهی نصب ترانکینگ لگراند بیشتر از داکت البرز هستش. این تفاوت قیمت رو میشه حاصل جنس و ظاهر بهتر ترانک نسب به داکت دونست.
نصب پریز
اینکه میشه روی ترانکینگ پریز برق، تلفن و کلیدهای مخصوص یا پریز شبکه نصب کرد، یه مزیت خیلی مهمه. با این کار شما زیر ساخت رو منظم و یکپارچه میکنید. در داکت شبکه، این قابلیت با توجه به کوچک بودن سایز داکت امکانپذیر نیست.
اجزا و متعلقات
هر برند برای سایزهای مختلف ترانکینگی که تولید کرده، یهسری متعلقات هم به بازار عرضه میکنه. این متعلقات و اتصالات کارایی ترانک رو بالاتر میبرن. به عنوان مثال سه راهی، زاویههای داخلی و خارجی و تخت، کادر ماژول، مسدود کننده، درب، پارتیشن و بدنه ترانک همه از اجزای ترانکینگ البرز هستن که محصول داکت این برند چنین اجزایی نداره و به عنوان فرق ترانکینگ و داکت یک مزیت برای ترانکینگ محسوب میشه.
اگر قصد دارین برای شبکه خودتون ترانکینگ تهیه کنین، این دو صفحه برای شما مفیده:
معرفی و بررسی ترانک لگراند و معرفی و بررسی ترانکینگ دانوب
جمع بندی
در این مقاله از مجله نتران، به مقایسه ترانکینگ و داکت پرداختیم و ضمن معرفی هر کدوم تفاوتهای اصلی داکت شبکه و ترانک رو توضیح دادیم تا با اطلاعات کامل و دقیق بهترین انتخاب رو برای شبکه خودتون داشته باشین. گفتیم که برند داکت برق و ترانکینگ تاثیری در انتخاب بین این دو نداره ولی ترانکینگ از نظر ماژولار بودن، قابلیت نصب پریز، داشتن اجزا و متعلقات بیشتر، مقاومت بیشتر و نصب محکمتر نسبت به داکت مزیتهایی داره که باعث میشه در شبکههای بزرگ انتخاب متخصصات شبکه بشه ولی برای شبکههای کوچکتر مثل نیازهای منازل مسکونی داکت گزینه بهتری خواهد بود.
سوالات متداول
در جواب اینکه برای خرید، داکت بهتره یا ترانکینگ باید بگیم این مساله کاملا به نیاز و شرایط محیط شما بستگی داره و باید دید به چه منظور قصد خرید این تجهیزات رو دارین
برای مصارفی در حد منازل مسکونی که تعداد سیمهای کمتر و با ضخامت کمتر وجود داره، استفاده از داکت پیشنهاد میشه
توجه کنید که ترانکینگ بر خلاف برخی از داکتها، نوع چسبدار نداره و حتما باید با استفاده از پیچ و مهره نصب بشه.
قیمت ترانکینگ معمولا در حدود سه یا چهار برابر قیمت داکت تعریف میشه.