تجهیزات شبکه

داکت چیست و چه کاربردی دارد؟

خرید کابل شبکه

در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که داکت چیست و چه کاربردی در شبکه‌ی ما داره. معمولا شبکه‌ کارهای حرفه‌ای موقع راه‌اندازی شبکه در مرحله‌ی کابل‌کشی، از داکت‌ها استفاده می‌کنند. از اونجایی که کابل‌ها شاهرا‌ه‌های ارتباطی در شبکه‌ی ما محسوب میشن، حفاظت از اونا خیلی اهمیت داره. یک داکت نقش مهمی در حفاظت از کابل‌ها داره. انتخاب داکت مناسب می‌تونه هم شبکه‌ی شما رو از آسیب‌های خارجی حفظ کنه و هم ظاهر بهتری به اون میده. اما ببینیم که یک داکت شبکه یا داکت برق چیست و چطور می‌تونه حفاظت شبکه‌ی ما رو تامین کنه.

داکت (برق) چیست؟

منظور از داکت کانال‌هایی هست که روی دیوار نصب میشن و سیم‌ها و کابل شبکه و برق از داخلش عبور می‌کنند. معمولا این قطعات به شما کمک می‌کنند که نظم بیشتری به کابل‌ها بدید. در واقع نصب داکت و عبور کابل از اون جلوی بی‌نظمی و سرگردانی کابل‌ها داخل فضای اتاق‌ها رو می‌گیره. وقتی که شما از داکت استفاده می‌کنید، در واقع یک مسیر مشخص برای کابل‌ها تعیین می‌کنید که کابل با عبور از اون از آسیب‌های فیزیکی محافظت میشه. به طور کلی یک داکت شبکه به شما کمک می‌کنه که جلوی خطراتی مثل کشیده شدن، پارگی، خمیدگی یا فشرده شدن کابل‌ها رو بگیرید.

تاثیر-duct-چیست

این تنها کاربرد داکت‌ها نیست. داکت‌های شبکه باعث میشن که کابل‌کشی‌های شما ظاهر بهتری پیدا کنند. در واقع با نصب این کانال‌ها روی دیوار شما می‌تونید از بهم ریختگی و شلختگی کابل‌ها داخل اتاق جلوگیری کنید و حتی به تردد افراد هم کمک کنید. به عنوان مثال یکسری از داکت‌های شبکه روی زمین نصب میشن و رفت و آمد افراد در مسیر رو راحت‌تر می‌کنند.

خب ببینیم که متریال سازنده‌ی داکت چیست؟ جنس داکت‌های شبکه از PVC یا LSZH ساخته شده که مواد مقاومی هستند و در برابر آسیب‌هایی مثل دما، رطوبت، نور خورشید، مواد شیمیایی، ضربه، فشار و آتش مقاومت خوبی از خودشون نشون میدن. این دو ماده داکت‌ها رو به قطعاتی محکم و کاربردی تبدیل کرده که می‌تونید با اطمینان برای کابل‌ها استفاده کنید. تفاوت داکت‌های PVC و LSZH در اینه که این دو ماده از لحاظ فاکتورهای مقاومتی شبیه به هم هستند؛ اما داکت‌های LSZH در هنگام آتش‌سوزی هیچ گاز سمی تولید نمی‌کنند و سالم‌ترند.

داکت‌های موجود در بازار عموما به رنگ سفید هستند و برای انواع فضاهای داخلی از جمله ادارات، سالن‌های کنفرانس، کلاس‌ها، شرکت‌ها و… کاربرد دارند. اما برخی از برندها، داکت‌های رنگی نیز تولید می‌کنند که شما می‌توانید متناسب با دکوراسیون فضا، رنگ مناسب رو انتخاب کنید.

داکت‌ها یا با کمک پیچ و رولپلاک به دیوار نصب میشن یا از نوع چسبی یا پشت چسبدار هستند و می‌تونید اونا رو با استفاده از چسب‌های مخصوص به دیوار نصب کنید. مسلما استحکام یک داکت پیچ شده به دیوار از داکت‌های چسبی بیشتره.
انواع-duct-پشت-چسبدار

داکت با ترانکینگ چه تفاوتی داره؟

با توضیحاتی که گفته شد، شاید بپرسید تفاوت ترانکینگ با داکت چیست؟ خب باید بگیم این دو نوع تجهیزات یک تفاوت اساسی با هم دارند. اونم اینه که داکت‌ها از کانال‌های ساده‌ای تشکیل شدند و هیچ جزییات اضافه‌ای ندارند. از طرف دیگه این کانال‌ها ظرفیت‌شون هم زیاد نیست و برای کابل‌کشی‌های جزیی با حداکثر دو یا سه رشته کابل استفاده میشن. اما یک ترانکینگ شکل پیشرفته‌ی داکت هست که علاوه بر ظرفیت بالایی که داره. شامل یکسری متعلقات اضافه مثل کلید، پریز، زاویه، پارتیشن و سه‌ راهی میشه.

یک تفاوت مهم داکت و ترانکینگ موارد کاربردشون هست. شما می‌تونید داکت‌ها رو در شبکه‌های خانگی و ساده و مسیرهای مشخص کابل نصب کنید و هیچ خروجی از داخل داکت نخواهید داشت. اما ترانکینگ جایی به کار میره که حجم کابل‌کشی زیاد باشه و مسیرش پیچ خوردگی و ورودی و خروجی داشته باشه. 

انواع داکت شبکه

حالا که فهمیدید داکت چیست و کجا استفاده میشه، بد نیست انواع اون رو هم بشناسید. داکت‌ها برای موارد متعددی کاربرد دارند و به همین خاطر در طرح‌ها و مدل‌های مختلفی ساخته شدند. به طور کلی ما پنج نوع داکت داریم که در ادامه اونا رو با هم می‌شناسیم.

داکت ساده

داکت ساده، رایج‌ترین نوع داکت محسوب میشه. این سری از داکت‌ها از یک بدنه‌ی اصلی و یک درب تشکیل شدند. برای نصب داکت ساده کافیه بدنه‌ی اصلی رو به دیوار وصل کنید و بعد درب اون رو ببندید. داکت‌های ساده رو شما می‌تونید روی دیوارها یا کناره‌ی دیوار روی زمین نصب کنید. این نوع داکت در ابعاد مختلفی از 10*10 میلی‌متر تا 60*90 میلی‌متر به بازار عرضه میشن.

انواع-داکت-شبکه

داکت زمینی

یک نوع کاربردی از داکت‌ها، داکت‌های زمینی هستند. اسم دیگه‌ی این نوع داکت، کف‌ خواب یا دفنیه. داکت‌های زمینی همونطور که از اسمش مشخصه روی زمین نصب میشن و تردد در اتاق رو ساده می‌کنند. داکت‌های دفنی قابلیت نصب پارتیشن هم دارند و شما می‌تونید چندین کابل رو از داخل اون عبور بدید. سطح روی داکت‌های زمینی معمولا به شکل منحنی طراحی شده و موقع راه رفتن هیچ مانعی برای افراد ایجاد نمی‌کنه. معمولا داکت‌های زمینی نسبت به فشار تحمل بالایی دارند. داکت‌های زمینی رایج در بازار با سایزهای 12*50، 20*70 یا 20*90 میلی‌متری ساخته شدند.

داکت قرنیزی

یکی دیگه از انواع داکت که به شکل قرنیز کناره پایین دیوار نصب میشه، داکت‌های قرنیزی هستند. این نوع داکت کاملا شبیه قرنیز هستند و به شکلی مسیر کابل‌کشی‌های شما رو مخفی می‌کنند. داکت‌های قرنیزی معمولا خیلی باریک‌ هستند و نمی‌تونید از اونا برای کابل‌کشی‌های زیاد استفاده کنید. سایز داکت‌های قرنیزی از 15*30 شروع میشه تا 20*70 میلی‌متر.

داکت شیاردار

شاید براتون جالب باشه که بدونید کاربرد این نوع داکت چیست. داکت‌های شیاردار از نظر ظاهری کاملا شبیه داکت‌های ساده هستند؛ اما در کناره‌شون شیارهایی برای عبور کابل در نظر گرفته شده. یعنی شما در هر قسمت از داکت یک انشعاب یا خروجی از کابل‌ها می‌تونید داشته باشید. داکت‌های شیاردار رو برای تابلو‌های برق فشار قوی و ضعیف استفاده می‌کنند.. داکت‌ شیاردار در سایزهای 25*40 تا 100*100 میلی‌متر در بازار وجود دارند.

یکی از مزیت‌های این نوع داکت اینه که درب‌هاشون قفل داره و مطمئن‌تر از داکت‌های ساده‌ست

داکت پارتیشن دار

داکت پارتیشن‌دار مشابه داکت ساده‌ست؛ اما داخلش یکسری پارتیشن داره که کابل‌ها رو از همدیگه جدا می‌کنه. این پارتیشن‌ها معمولا به شکل عایق عمل می‌کنند و جلوی میدان‌های الکترومغناطیسی رو می‌گیرند. بنابراین جایی که کابل‌های برق و شبکه کنار هم هستند برای جلوگیری از نویز و تداخل بهترین گزینه داکت‌های پارتیشن‌دار هست. پارتیشن‌های میان این نوع داکت معمولا کار تشخیص کابل‌ها از همدیگه رو هم راحت‌تر می‌کنه. داکت‌های پارتیشن‌دار از سایز 15*30 تا 52*52 میلی‌متری تولید میشن.

داکت-کشی-کابل-تلویزیون

برندهای داکت شبکه

برندهای خارجی و ایرانی زیادی داکت شبکه تولید می‌کنند. داکت‌های خارجی کیفیت بالایی دارند و برای مکان‌های حساس و مهم از این نوع داکت باید استفاده بشه. با این حال برندهای ایرانی این محصول هم از نظر کیفی در سطح خوبی قرار دارند و می‌تونید اونا رو جایگزین محصولات وارداتی کنید. همچنین محصولات ایرانی از لحاظ اقتصادی هم مقرون به صرفه‌تر هستند. از مهم‌ترین برندهای داکت میشه به موارد زیر اشاره کرد:

  • داکت البرز: اگر از ما بپرسید بهترین برند داکت چیست؟ یکی از پیشنهادهای ما به شما البرز خواهد بود. داکت‌های البرز در نوع‌های ساده، زمینی، پارتیشن‌دار و قرنیزی تولید میشن. این برند از PVC برای داکت‌های خودش استفاده می‌کنه و محصولاتش کیفیت خیلی خوبی دارند. داکت‌های البرز رو می‌تونید در سایزهای 11 تا 100 میلی‌متری و در شاخه‌های دو متری بخرید.
  • داکت دانوب: دانوب دومین برند محبوب ایرانی برای تولید داکت محسوب میشه. داخل داکت‌های دانوب می‌تونید پارتیشن نصب کنید و برای هر محیطی اونا رو به کار ببرید. قابلیت قفل درب دومین مزیت داکت‌های این برند تجهیزات شبکه‌ست. دانوب داکت‌های خودش رو در دو نوع ساده و زمینی تولید می‌کنه و این محصولات در رنگ‌های سفید، قهوه‌ای و زرد به بازار عرضه میشن. داکت‌های دانوب هم از PVC مقاوم ساخته شدند و تا دماهای 60 درجه قابلیت مقاومت دارند. شکل صاف و براق داکت‌های دانوب ظاهر زیبایی برای اونا ایجاد کرده.
  • داکت سوپیتا: یکی دیگه از برندهای مطرح داکت و سایر تجهیزات پسیو شبکه در ایران سوپیتاست. این برند تونسته محصولات باکیفیت و بادوامی به بازار عرضه کنه. داکت‌های سوپیتا در نوع‌های ساده، شیاردار و کف‌خواب تولید میشن و تنوع رنگ خوبی دارند. شما می‌تونید داکت‌های سوپیتا رو در سایزهای 10 تا 90 میلی‌متری تهیه کنید.

حرف آخر

در این مقاله فهمیدیم که داکت چیست و هدف از نصب اون در شبکه چیه. گفتیم که یک داکت نه تنها از جنبه‌ی ایمنی و حفاظت کابل‌ها در محیط‌های مختلف اهمیت داره. بلکه برای ایجاد ظاهر بهتر در فضاهای داخلی به کار میره. یک داکت شبکه از PVC ساخته شده و از نظر کیفیت و دوام در سطح خوبی قرار داره. البته این مسئله به برند داکت هم بستگی داره. در مقاله داکت برق چیست ما سه برند مطرح و باکیفیت تولید داکت در ایران رو هم معرفی کردیم تا شما بدونید که این محصول رو از چه شرکت‌هایی تهیه کنید.

سوالات متداول

داکت‌ها در چه رنگ‌هایی تولید میشن؟

برندهای مختلف رنگ‌های گوناگونی از داکت رو تولید می‌کنند. اما بیشترین رنگ‌های موجود در بازار سفید، خاکستری، آبی، طرح چوب و زرد هستند.

آیا میشه کابل برق و شبکه رو همزمان از داکت عبور داد؟

در داکت‌هایی که داخلشون پارتیشن دارند این کار رو میشه انجام داد؛ اما برای داکت‌های ساده چنین کاری پیشنهاد نمشه. چون این کار عامل ایجاد میدان مغناطیسی و بروز تداخل و نویز هست. ضمن اینکه خطر آتش‌سوزی رو هم افزایش میده.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا