تجهیزات شبکه

تفاوت کابل شبکه و پچ کورد – کابل شبکه بهتر است یا پچ کورد؟

خرید کابل شبکه

تفاوت کابل شبکه و پچ کورد، سوالیه که شاید ذهن خیلی از شما رو مشغول کرده باشید. موقع خرید کابل شما با مدل‌های بیشماری کابل مواجه میشید که خیلی از اونا هم شبیه همدیگه هستند. در طول این جستجوها احتمالا عبارت‌های پچ کورد و کابل رو زیاد می‌شنوید. ولی خب شاید ندونید تفاوت پچ کورد با کابل شبکه در چه چیزیه، یا حتی اصلا ندونید که پچ کورد چی هست. در این مقاله قصد داریم فرق کابل شبکه و پچ کورد رو بررسی کنیم و ببینیم موقع خرید باید کدوم گزینه رو انتخاب کنیم.

تعریف کابل شبکه و پچ کورد

برای اینکه بفهمید فرق پچ کورد و کابل شبکه در چیه بهتره این دو نوع از تجهیزات شبکه رو تعریف کنیم. اما قبلش به صورت کلی باید گفت کابل شبکه و پچ کورد از لحاظ ویژگی‌های ساختاری کاملا شبیه به هم هستند اما تفاوت پچ کورد و کابل شبکه در اینه که پچ کورد در متراژ کوتاه‌تر تولید میشه و در کارخانه سوکت می‌خوره اما کابل شبکه با متراژ بالا و بدون هیچ سوکت شبکه‌ای به فروش می‌رسه.

کابل-شبکه

کابل شبکه چیه؟

کابل شبکه چیست؟ کابل شبکه نوعی از کابل‌های اترنت هستند. کابل‌هایی که از چهار جفت سیم بهم تابیده تشکیل شدند که اطلاعات رو در طول شبکه منتقل می‌کنند. بد نیست بدونید که تمام این زوج سیم‌ها حامل اطلاعات نیستند و از هشت رشته‌ سیمی که داخل کابل هست، فقط چهار عدد از اون‌ها اطلاعات رو انتقال میدن. کابل شبکه در قسمت‌های پایانی خودش از سوکت شبکه استفاده می‌کنه. این سوکت‌ها هم داخلشون هشت پین دارند که باید کابل‌های شبکه رو با یکی از دو استاندارد A یا B داخلشون پانچ کنید. نصب سوکت به کابل شبکه با کمک آچارهای سوکت‌زن انجام میشه و نیازمند شناخت رشته سیم‌ها و استانداردهای نصب هست.

وقتی که شما در دو سر یک کابل از یک استاندارد مشخص استفاده کنید، کابل شما straight میشه و وقتی که در هر سر کابل یک استاندارد به کار بره، کابل Crossover هست. تفاوت این دو نوع کابل در کاربردشونه. کابل‌های Crossover برای اتصال دو دستگاه مشابه به هم استفاده میشه مثل کامپیوتر به کامپیوتر. اما کابل‌های straight برای وصل کردن دستگاه‌های متفاوت به همدیگه استفاده میشه؛ مثلا کامپیوتر به هاب.

پچ-کورد-شبکه

پچ کورد شبکه چیه؟

پچ کورد چیست؟ نوعی کابل شبکه است که در دو سر خودش سوکت دارد. این نوع از کابل‌های شبکه تمامی خصوصیات کابل شبکه مثل نوع روکش، جنس مغزی، جنس روکش، رده‌ی کابل و… رو شامل میشن. سوکت‌های پچ کورد در کارخانه و توسط دستگاه‌های خاصی زده میشه و از نظر اطمینان در سطح خوبی قرار دارند. پچ کورد شبکه در متراژهای مختلفی از 30 سانتی‌متری گرفته تا 50 متری تولید میشه و موقع خرید باید متراژ مناسب رو انتخاب کنید. معمولا از این نوع کابل برای فاصله‌های مشخص و اتصال دستگاه‌ها به همدیگه استفاده میشه.

فرق کابل شبکه و پچ کورد شبکه

حالا که با این دو نوع کابل آشنا شدید، بریم سراغ تفاوت کابل شبکه و پچ کورد. کابل شبکه و پچ کورد بر اساس ویژگی‌های ساختاری و همینطور کاربردهاشون با همدیگه فرق دارند. در ادامه این دو تفاوت رو بیشتر توضیح میدیم.

ویژگی‌های ساختاری

میشه گفت پچ کورد نوعی کابل شبکه هست که در متراژهای کوتاه تولید و فروخته میشه. بنابراین از خیلی جنبه‌ها کاملا شبیه کابل شبکه است. مثلا پچ کوردها هم مثل کابل در رده‌های Cat3 تا Cat8 تولید میشن. یا اینکه هر دو دسته به شکل شیلددار STP یا بدون شیلد UTP به بازار عرضه شدند. اما با این حال یکسری تفاوت کابل شبکه و پچ کورد وجود داره که اونا رو از هم متمایز می‌کنه؛ مثل:

  • کابل‌های شبکه به صورت رولی فروخته میشن و برای خریدشون باید بسته به نیاز هر متراژی که نیاز دارید تهیه کنید. اما پچ کوردها در متراژهای مشخصی تولید و عرضه میشن. برای خرید پچ کورد شما باید نزدیک‌ترین گزینه به متراژی که نیاز دارید رو انتخاب کنید.
  • کابل‌های شبکه هیچ پایانه‌ی ابتدایی و انتهایی ندارند و خودتون باید اونا رو سوکت بزنید. اما پچ کوردها در خود کارخانه سوکت زده میشن و معمولا مشکلی برای اتلاف وقت سوکت زدن ندارید. از طرف دیگه سوکت‌های اصلی کارخانه هم مطمئن‌تر از سوکت‌های دستی هستند. خصوصا که یک لایه روکش پلاستیکی در امتداد کابل روی سوکت کشیده شده.
  • کابل‌های شبکه معمولا از سیم‌های مسی جامد یا اصطلاحا مفتولی ساخته میشن که از یک رشته سیم فلزی برای هادی ساخته شده. اما پچ کوردها اغلب از سیم‌های رشته‌ای ساخته میشن. در سیم‌های رشته‌ای برای هادی از یک رشته سیم مسی استفاده شده که به شکلی منظم در هم پیچیده شدند. نوع سیم جامد انعطاف‌پذیری کمی نسبت به سیم رشته‌ای داره و بیشتر برای زیرساخت‌های شبکه‌ای مناسبه. اما از طرف دیگه یک سیم جامد نسبت به رشته‌ای مقاومت بیشتری در برابر آسیب‌های فیزیکی از خودش نشون میده.
  • کابل‌های شبکه در رنگ‌های مشخصی مثل مشکی و آبی تولید میشن. اما پچ کوردها رو به رنگ‌های مختلفی تولید می‌کنند. این مسئله برای علامت‌گذاری و تفکیک کابل‌ها در یک پچ پنل یا شبکه‌های بزرگ خیلی اهمیت داره.
فرق-کابل-شبکه-با-پچ-کورد

ویژگی‌های کاربردی

اصلی‌ترین تفاوت کابل شبکه و پچ کورد، در کاربردشونه. معمولا برای فواصل کوتاه از پچ کورد استفاده میشه. چرا که این نوع کابل نیازی به سوکت‌زنی نداره و مطمئن‌تره. از طرف دیگه ماهیت رشته‌ای پچ کوردها باعث میشه که انعطاف خوبی داشته باشند و بشه اونا رو در فضای اتاق‌ها به راحتی نصب و استفاده کرد. اما کابل‌های شبکه در متراژهای بلندتری به کار میرن و میشه از اونا برای زیرساخت‌های شبکه‌ای استفاده کرد. معمولا از این نوع کابل برای متصل کردن چندین زیر شبکه بهم یا کابل‌کشی‌های دفنی و فضاهای بیرونی استفاده میشه. علت این مسئله هم استفاده از سیم‌های جامد به جای رشته‌ای در داخل اوناست.

بیشتر مدل‌های پچ کورد معمولا برای فواصل کوتاه طراحی شدند و حتی پچ کوردهای بلند و چند ده متری در فواصل طولانی ممکنه دچار تضعیف سیگنال بشن.

حرف آخر

شما چه قصد خرید یک کابل جدید داشته باشید یا جایگزین کردن کابل‌های قدیمی، در هر حال درک تفاوت کابل شبکه و پچ کورد برای شما اهمیت داره. مزیت انتخاب پچ کورد اینه که استفاده از پچ کورد باعث میشه در هزینه‌های سوکت‌زنی و زمان نصب صرفه‌جویی بشه. ضمن اینکه از فرق کابل شبکه و پچ کورد اینه که امکان قطعی سوکت در پچ کوردها خیلی کمتر از کابل‌هاست. با تعاریفی که ارائه شد میشه این طور نتیجه بگیریم که اگر قصد کشیدن کابل بین دو یا چند دستگاه در فضای داخلی ساختمان یا در فواصل کوتاه رو دارید، از پچ کوردهای آماده استفاده کنید. اما اگر هدف شما راه‌اندازی یک شبکه با زیرساخت‌های وسیع هست، کابل‌ها برای شما انتخاب بهتر و مطمئن‌تری خواهند بود.

سوالات متداول

آیا میشه از پچ کورد به جای کابل استفاده کرد؟

بله، پچ کوردها ماهیتا شبیه کابل شبکه هستند. شما می‌تونید این دسته از کابل‌ها رو در فواصل کوتاه به جای کابل شبکه استفاده کنید.

آیا پچ کورد شبکه از نوع straight است؟

straight یا Crossover بودن از ویژگی‌های یک کابل هست که به استاندارد نصب سوکت بستگی داره. این قضیه در پچ کوردها هم صدق می‌کنه. یعنی پچ کوردهای شبکه در دو نوع straight یا Crossover طراحی میشن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا