تجهیزات شبکه

راهنمای خرید رک شبکه

خرید کابل شبکه

در این راهنمای خرید رک شبکه ما به شما کمک می‌کنیم تا بدونید موقع خرید رک شبکه به چه نکاتی باید توجه بشه و چه چیزهایی باید حتما در نظر گرفته بشه. رک شبکه یکی از مهم‌ترین تجهیزات محسوب میشه؛ چون قراره از اصلی‌ترین قسمت‌های شبکه محافظت کنه. یک رک شبکه نامناسب ممکنه خسارت‌های زیادی به شبکه وارد کنه. ضمن اینکه این وسیله فضای زیادی را اشغال می‌کنه و باید طوری انتخاب بشه که نه زیاد بزرگ و دست و پا گیر باشه و نه خیلی کوچک و کم ظرفیت. در این راهنمای خرید رک شبکه ما به شما میگیم که چطور باید ابعاد مناسب رک را انتخاب کنید و رک‌ها را چگونه اندازه‌گیری می‌کنند.

یکی از مواردی که هنگام خرید رک باید دانست نحوه نصب رک است. خرید رک باتوجه به محیط موردنظر، تجهیزات داخل رک و مواردی از این دست، نیازمند یک‌سری اطلاعات است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

 کاربرد رک شبکه چیست ؟

قبل از اینکه بریم سراغ راهنمای خرید رک شبکه، بهتره این قطعه را بیشتر بشناسیم و با کاربردهای اون آشنا بشیم. رک‌های شبکه‌ کابینت‌های فلزی بزرگی هستند که داخلشون به شکل طبقه‌بندی شده است. شما می‌تونید تجهیزات شبکه خودتون مثل روتر، سوئیچ یا مودم رو داخل رک شبکه نگهداری کنید تا آسیبی نبینند. علاوه بر بدنه‌ی اصلی رک، رک‌ها یکسری متعلقات هم دارند که عملکرد اون‌ها رو بهتر می‌کنه. مثلا فن رک برای تهویه و خنک‌سازی بیشتر تجهیزات یا قفل رک برای تامین امنیت بیشتر در رک. رک‌های شبکه وظیفه مهمی در شبکه دارند. مهم‌ترین کاربردهای یک رک در شبکه موارد زیر هستند:

  • حفاظت از تجهیزات شبکه در برابر آسیب‌های محیطی
  • نظم بخشیدن به تجهیزات شبکه و چیدمان درست و اصولی آن‌ها
  • افزایش طول عمر تجهیزات شبکه به خاطر جابجایی کمتر
  • مدیریت بهتر تجهیزات و عیب‌یابی سریع‌تر آن‌ها
  • کابل‌کشی مرتب‌تر و جلوگیری از خطر آتش‌سوزی و اتصالات
  • صرفه‌جویی در فضا خصوصا با استفاده از رک‌های دیواری
  • حفظ امنیت تجهیزات و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به آن‌ها
  • توسعه‌ی راحت‌تر تجهیزات شبکه و سازماندهی ساده‌ی آن‌ها
  • ایجاد یک سیستم تهویه‌ی و خنک‌سازی مناسب برای تجهیزات
خرید-رک-شبکه-ایستاده

رک دیواری و رک ایستاده چه تفاوت‌هایی باهم دارند؟

حالا که رک‌های شبکه رو شناختید، بهتره با انواع مدل‌هاش هم آشنا بشید. به طور کلی رک‌های شبکه سه نوع اصلی دارند:

شناخت استاندارد رک شبکه به انتخاب درست هنگام خرید کمک بزرگی می‌کند.
  • رک ایستاده: این نوع رک رایج‌ترین مدل رک شبکه است که در این راهنمای خرید رک شبکه قصد داریم دربارش حرف بزنیم. رک‌های ایستاده، معمولا برای نصب در داخل اتاق یا فضاهای بسته استفاده میشه. این رک‌ها کابینت‌های ساده‌ای هستند که در گوشه اتاق قرار داده میشن و تجهیزات داخلشون چیده میشن. یک رک ایستاده ظرفیت زیادی داره و معمولا سایزهای بزرگ اون برای دیتاسنترها و شبکه‌های بزرگ به کار میره. یکی از مزیت‌هایی که رک‌های ایستاده دارند اینه که در بیشتر مدل‌ها، پنل‌های رک قابلیت قفل شدن دارند و این امنیت رک رو بیشتر می‌کنه.
رک-شبکه-دیواری
  • رک دیواری: رک دیواری دومین نوع رایج از رک‌های شبکه است. از رک‌های دیواری برای شبکه‌های کوچک و فضاهای محدود استفاده میشه. این نوع رک روی دیوار نصب میشه و به همین خاطر نمیشه داخلشون تجهیزات سنگین قرار داد. در واقع این نوع رک ظرفیت تحمل وزن‌های سنگین رو ندارند و نسبت به رک‌های ایستاده کوچکترند. رک‌های دیواری برای فضاهایی که رفت و آمد افراد زیاد هست و تجهیزات باید دور از دسترس باشند، انتخاب خیلی خوبی هستند.
  • رک اوتدور: این مدل از رک‌های شبکه که به اندازه دو نوع قبلی کاربرد ندارند، برای فضاهای بیرونی استفاده میشن. رک‌های اوتدور به لحاظ ویژگی‌های ظاهری تفاوت زیادی با رک‌های ایستاده و دیواری ندارند؛ اما، از نظر استحکام و مقاومت بهتر از مدل‌های دیگه هستند. در واقع رک‌های اوتدور طوری ساخته شدند که بتونن در برابر آسیب‌های محیطی مثل حرارت، نور خورشید، مواد شیمیایی، رطوبت و ضربه مقاومت کنند.
رک outdoor، ویژگی‌های فنی، تخصصی، استانداردهای آن در مقاله رک outdoor چیست به صورت کامل بررسی شده.

از نظر اندازه‌ی رک، بزرگترین سایز یک رک دیواری با کوچکترین سایز یک رک ایستاده برابرند.
خرید-رک-شبکه

مشخصات رک؛ راهنمای خرید رک شبکه

در این بخش از راهنمای خرید رک به بررسی جزییات یک رک شبکه می‌پردازیم. گفتیم که دونستن مشخصات فیزیکی و استانداردهای رک‌های شبکه به شما کمک می‌کنه که بتونید بهترین نوع رک را انتخاب کنید. انتخاب یک رک خوب باید بر اساس فاکتورهایی مثل اندازه رک، امنیت رک، کاربرد، متعلقات موردنیاز، قیمت و برند رک انجام بشه. در ادامه تمامی این موارد رو با هم بررسی می‌کنیم.

جنس، کیفیت ساخت، وجود یا عدم وجود متعلقات و… از تفاوت‌های برند رک شبکه است. انتخاب بهترین برند رک شبکه در کیفیت شبکه شما موثر است.

به اندازه‌ها توجه کنید.

اندازه رک یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی هست که در این راهنمای خرید رک شبکه بهش می‌پردازیم. وقتی صحبت از ابعاد رک میشه؛ منظور عرض، عمق و ارتفاع رک هست. معمولا رک‌ها عرض و عمق استانداردی دارند و در ارتفاع‌های مختلفی ساخته میشن. برای اندازه‌گیری ارتفاع یک رک از واحدی به اسم یونیت استفاده میشه که با حرف U نمایش داده میشه. هر یک واحد یونیت یعنی 1U، معادل 1.75 اینچ یا 44.45 میلی‌متره. معمولا ارتفاع طبقه‌های یک سرور بین 1 تا 4 یونیت هست. مجموع این ارتفاع‌ها به شما ارتفاع کلی رک رو میده.

ارتفاعی که از مجموع ارتفاع طبقه‌ها به دست میاد، ارتفاع داخلی رک میشه. ارتفاع کلی رک با در نظر گرفتن فن‌ها و کاستورها معمولا بزرگ‌تر از ارتفاع داخلی هست.

اما ببینیم هر کدام از این سه بعد از ابعاد رک چجوری باید محاسبه بشه:

  • ارتفاع رک: گفتیم که ارتفاع رک با واحد یونیت محاسبه میشه و معمولا در رک‌های مختلف با هم فرق داره. رک‌های دیواری معمولا ارتفاعشون بین 6 تا 12 یونیت هست. رایج‌ترین اندازه‌هایی که برای ارتفاع یک رک دیواری در بازار وجود داره، 6، 7، 9 و 12 یونیت هست. اما برای رک‌های ایستاده ارتفاع خیلی بیشتره؛ چون ظرفیت‌هاشون بالاتر هست. این نوع رک از 12 تا 47 یونیت ارتفاع دارند.
  • عرض رک: عرض رک یعنی فاصله دو قسمت جلویی رک از همدیگه یا به عبارت بهتر همون پهنای رک. معمولا رک‌های دیواری و ایستاده عرض برابر دارند. هر دو نوع رک با عرض‌های 60 و 80 سانتی‌متری ساخته میشن. این اندازه‌ها معمولا، عرض داخل رک‌ها که تجهیزات نصب میشه رو نشون میدن. اما عرض خارجی رک‌ها بین 10 تا 21 اینچ هست. اندازه‌های رایج برای عرض قسمت بیرونی رک‌ها 10، 19 و 21 اینچ هستند.
  • عمق رک: سومین مولفه‌ای که در این راهنمای خرید رک برای اندازه‌گیری رک به شما معرفی می‌کنیم، عمق رک هست. منظور از عمق رک، فاصله‌ی قسمت جلویی رک تا قسمت پشت اون هست. عمق داخلی رک‌ها هیچ استاندارد مشخصی نداره و بسته به ابعاد و برند رک، می‌تونه متفاوت باشه. اما عمق خارجی برای رک‌های دیواری معمولا 45، 55 یا 60 سانتی‌متر و برای رک‌های ایستاده 60، 80، 100 و 120 سانتی‌متر هست.

عمقی که برای رک انتخاب می‌کنید باید بر اساس ابعاد تجهیزات داخل رک باشه و معمولا سه اینچ بیشتر از اندازه‌ی این تجهیزات در نظر گرفته میشه.

استاندارد متعلقات رک

گفتیم که رک‌های شبکه یکسری متعلقات دارند که برای افزایش قابلیت‌های رک استفاده میشن. استفاده از بعضی متعلقات رک ضروریه و مستقیما روی عملکرد و طول عمر تجهیزات رک تاثیر میذاره. موقع خرید این متعلقات هم شما باید یکسری نکات را در نظر داشته باشید. در این قسمت از راهنمای خرید رک شبکه این متعلقات را با هم میشناسیم و نکات مهم‌شون برای خرید را بررسی می‌کنیم:

  • پاورماژول: پاورماژول‌ها تجهیزات توزیع برق در داخل رک هستند که بهشون PDU هم گفته میشه. این تجهیزات به دو شکل افقی و عمودی ساخته میشن که ظرفیت نوع عمودی‌شون خیلی بیشتره. معمولا پاورماژول‌ها با تعداد پورت‌های مختلفی ساخته میشن و تا 40 پورت خروجی هم در بازار پیدا میشه. پاورماژول‌ها انواع مختلفی دارند و نوع‌های پیشرفته‌تر اون قابلیت‌های مثل کنترل از راه دور یا مانیتورینگ دارند.
  • فن رک: فن رک یکی از متعلقات رک الزامی برای تجهیزات هست. فن‌ها برای تهویه‌ی هوای داخل رک و خنک کردن تجهیزات به کار میرن. ضمن اینکه از ورود گرد و غبار داخل رک جلوگیری می‌کنند. رک‌ها هم دو نوع بوشی و بلبرینگی دارند که نوع دوم توانش بیشتره و گران‌تر هم هست. تعداد پروانه‌ی موجود در یک فن رک متفاوته. معمولا این فن‌ها از یک تا 10 یا بیشتر پروانه‌ی فن دارند. فن‌ها را هم به دو شکل افقی و عمودی طراحی می‌کنند که نوع افقی رایج‌تره. سایز یک فن هم با واحد یونیت مشخص میشه و قابلیت‌هایی مثل لایت و کنترلر می‌تونن داشته باشند.
  • سینی رک: سینی‌های رک برای جدا کردن طبقات رک از همدیگه استفاده میشن. این سینی‌ها در دو نوع ثابت و متحرک طراحی شدند. نوع ثابت با پیچ به بدنه‌ی رک وصل میشن؛ اما، نوع متحرک به شکل ریلی روی رک سوار میشن.
  • بلنک پنل: پنل بلنک یا آزاد برای پر کردن فضاهای خالی داخل رک استفاده میشه. این کار علاوه بر زیباتر و منظم‌تر نشون دادن داخل رک، به امنیت بیشتر اون هم کمک می‌کنه. این پنل‌ها هم بر اساس ارتفاعشون با واحد یونیت مشخص میشن و از 1 تا 4 یونیت ارتفاع دارند.
  • لایت پنل: لایت پنل‌ها یکسری لامپ‌های LED یا مهتابی هستند که روشنایی داخل رک را تامین می‌کنند. یک لایت پنل به شما کمک می‌کنه که تسلط بیشتری روی تجهیزات داخل رک داشته باشید و راحت‌تر عیب‌یابی این تجهیزات را انجام بدید. لایت پنل‌ها همشون اندازه‌ی ثابتی دارند و یک یونیتی هستند.
  • نگهدارنده کابل: یکی دیگه از تجهیزات کاربردی رک که در این راهنمای خرید رک باهاش آشنا میشید، نگهدارنده‌ی کابل هست. این قطعه داخل رک شما رو از وجود یکسری کابل سرگردان، تمیز می‌کنه. کابل‌ها داخل نگهدارنده، نظم بیشتری دارند و کمتر دچار قطعی و اتصال میشن. نگهدارنده‌ها هم مثل پاور ماژول دو نوع افقی و عمودی دارند و به شکل‌هایی مثل دردار و قلابی ساخته میشن.
راهنمای-خرید-رک-شبکه-قفل-رک

امنیت رک شبکه

امنیت یک رک، مهم‌ترین چیزیه که باید بهش توجه کنید. معمولا رک‌های شبکه به صورت قفل‌دار ساخته میشن. اما بعضی از مدل‌های رک قفل ندارند یا قفلشون چندان امن نیست. بنابراین خرید یک قفل رک جداگانه می‌تونه به تضمین امنیت رک کمک زیادی بکنه. معمولا قفل‌های رکی که در بازار هستند، شکل‌های مختلفی دارند و بسته به سطح امنیتی که مدنظرتون هست، باید نوع مناسب را بخرید. رایج‌ترین انواع قفل رک، قفل‌های سوئیچی، ریتال و دیجیتالی هستند. یکسری از قفل‌های دیجیتالی به حسگر اثر انگشت مجهزند و امنیت خیلی بالایی دارند.

نقش مهم درب رک در راهنمای خرید رک شبکه

درب رک معمولا به جای در اصلی رک شبکه یا روی آن نصب می‌شود. رک‌ها چندین درب دارند: درب جلو، درب پشت و دو درب در طرفین. جنس درب‌های رک به صورت تمام شیشه یا شیشه با فریم و زوار فلزی یا فلزی ساخته می‌شود. معمولا درب جلوی رک باید به صورت شیشه‌ای باشد که تجهیزات داخلی دیده شوند. اما درب‌های کناری رو میشه فلزی انتخاب کرد که استحکام بیشتری داشته باشند.

بعضی از مدل‌های درب رک به قفل‌های پیشرفته مجهزند که امنیت رک رو به شکل خوبی تامین می‌کنند. هنگام خرید درب رک باید به شکل ساده یا توری آن توجه کنید. نوع درب رک توری تهویه‌ی هوای بیشتری دارد و برای تجهیزات پرکاربرد که زود داغ می‌شوند، مناسب‌تر است.

وزن تجهیزات را نادیده نگیرید.

خرید رک باید بر اساس میزان تجهیزات انجام بشه. یعنی شما نباید رکی بخرید که تحمل وزن تجهیزات شما را نداشته باشه. موقع خرید رک حتما ظرفیت رک را بررسی کرده و با وزن تجهیزاتتون مقایسه کنید. معمولا رک‌های دیواری ظرفیت زیادی ندارند و نمونه‌های ظرفیت بالای اونا قابلیت تحمل وزن تا 60 کیلوگرم رو دارند. اما رک‌های ایستاده رو میشه برای تجهیزات سنگین‌ هم استفاده کرد. بعضی از مدل‌های رک ایستاده قابلیت تحمل وزن تا 1000 کیلوگرم رو هم دارند.

انتخاب برند در راهنمای خرید رک

بیشتر رک‌های موجود در بازار، از برندهای ایرانی هستند. معمولا خیلی از برندهای ایرانی رک‌های باکیفیت و مقرون‌به‌صرفه‌ای تولید می‌کنند. انتخاب برند مطمئن برای خرید رک خیلی اهمیت داره. چرا که کیفیت و طول عمر رک شبکه، مستقیما روی عملکرد سایر تجهیزات هم تاثیرگذار خواهد بود. در این بخش از راهنمای خرید رک شبکه، شما رو با چند برند ایرانی مطرح در زمینه‌ی تولید رک شبکه آشنا می‌کنیم:

  • برند HPI: یکی از برندهای ایرانی باکیفیت در حوزه‌ی تجهیزات شبکه از جمله رک، HPI هست که از بهترین استانداردهای امنیتی و کیفیتی دنیا برای ساخت محصولاتش استفاده می‌کنه. این برند انواع رک‌های دیواری، ایستاده و لابراتوری رو به بازار عرضه کرد. رک‌های دیواری HPI از سایز 6 تا 12 یونیت و رک‌های ایستاده‌ی این برند از سایز 12 تا 47 یونیت در تنوع بالایی تولید میشن.
  • برند HPA: دومین برند خوشنام رک در ایران HPA هست. این شرکت هم محصولاتش رو در ایران و بازارهای بین‌المللی به فروش می‌رسونه. شما می‌تونید انواع رک ایستاده و دیواری رو از برند HPA تهیه کنید. این برند نیز رک‌های دیواری از 6 تا 12 یونیت و رک‌های ایستاده از 12 تا 47 یونیت تولید و به بازار عرضه می‌کنه.
  • برند پایا: شرکت ایرانی پایاسیستم زیرنظر شرکت HP آمریکا و ریتال آلمان فعالیت می‌کنه و محصولاتی مشابه این برندها رو به بازار عرضه کرده. رک‌های پایا در انواع رک‌های اقتصادی، تجاری، دیواری، اوتدور، پیشرفته و… تولید میشن. سایز رک‌های دیواری پایا از 6 تا 12 یونیت و رک‌های ایستاده این شرکت از 16 تا 47 اینچ هست.

حرف آخر

در این راهنمای خرید رک شبکه شما رو با انواع رک‌های شبکه و استانداردهای اونا آشنا کردیم. خرید رک شبکه باید طبق این استانداردها و بر اساس ظرفیت تجهیزات و فضای نصب رک شبکه‌ انتخاب بشه. معمولا در شبکه‌های کوچک یا خانگی شما به یک رک دیواری جمع و جور نیاز دارید و استفاده از رک ایستاده ممکنه فضای زیادی از شما اشغال کنه. اما برای یک شبکه‌ی متوسط یا بزرگ باید رک ایستاده خریداری بشه تا هم ظرفیت کافی برای قرارگیری تجهیزات رو داشته باشه و هم امکان ارتقا شبکه در آینده وجود داشته باشه. در هر حال چیزی که اهمیت داره، استفاده از راهنمای خرید رک شبکه برای انتخاب بهترین و مناسب‌ترین گزینه است.

سوالات متداول

چطور نوع رک مناسب را پیدا کنیم؟

اول از همه شما باید بر اساس فضایی که در اختیار دارید، مشخص کنید که رک دیواری نیاز دارید یا رک ایستاده. بعد از اون باید بر اساس تعداد تجهیزات داخل رک و حجم شبکه سایز مناسب برای رک را پیدا کنید. در نهایت با توجه به محیط اتاق و شرایط محیطی سطح کیفی و امنیتی رک را ارزیابی کنید و رک مناسب را بخرید.

آیا رک و متعلقاتش باید الزاما از یک برند باشند؟

خیر چیزی که مهمه اینه که این تجهیزات با هم همخوانی داشته باشند تا بتونید این متعلقات را روی رک سوار کنید. در واقع این تجهیزات باید از نظر استانداردهای فیزیکی و عملکردی با هم تناسب داشته باشند.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا