تجهیزات شبکه

نصب رک

خرید کابل شبکه

نصب رک شبکه یکی از کارهای مهم موقع راه‌اندازی شبکه محسوب میشه. یک رک شبکه قراره از تمامی تجهیزات اصلی شبکه مثل روتر، سوئیچ و دیتابیس نگهداری کنه؛ بنابراین باید به درستی و با دقت تمام نصب بشه. نصب کردن رک شبکه بر اساس یکسری استانداردها و قواعدی انجام میشه. قبل از هر چیز شما باید برآوردی از شبکه داشته باشید و یک رک شبکه مناسب انتخاب کنید.  بعد از اون باید مراحل نصب کردن رک شبکه رو به درستی انجام بدید و در طی روند کار هم باید تمامی اصول امنیتی و کاربردی رو در نظر بگیرید. تمامی این مراحل مستلزم شناخت استانداردها و قواعد نصب رک شبکه هستند. در این مقاله ما به شما میگیم که چطور می‌تونید یک رک شبکه رو طبق اصول و استانداردهای نصب رک، راه‌اندازی کنید.

قبل از آشنایی با مرحله نصب رک باید بدانید چه نوع رک شبکه‌ای برای شما مناسب است. راهنمای خرید رک، یک مرحله‌ی تخصصی است که باید با اون آشنا باشید و بهترین نوع رک رو برای خودتون انتخاب کنید.
متعلقات rack

قبل از نصب رک باید رک شبکه مورد نظر خود را با درنظر گرفتن استانداردهای لازم تهیه کنید. اگر چیزی درباره استانداردهای رک نمیدانید مقاله “استاندارد رک شبکه” را بخوانید.

نصب کردن رک

گفتیم که نصب رک شبکه کار راحتی نیست و باید شما چه از نظر فنی و چه از نظر عملکردی با اصول و استانداردهای رک شبکه آشنا باشید. شما نه تنها باید نحوه درست نصب رک شبکه رو بدونید، بلکه باید به تکنیک‌های بهتر شدن عملکرد و ایمنی رک هم آشنایی داشته باشید. قبل از هر چیز شما باید یک رک شبکه مناسب بخرید که برای این کار لازمه یک برآوردی از میزان تجهیزات و همینطور فضای در نظر گرفته شده برای رک داشته باشید.

در واقع شما باید اول از همه سایز رک و نوع اون رو مشخص کنید. به طور کلی در صورتی که برای یک شبکه‌ی خانگی یا کوچک با تجهیزات کم قصد نصب کردن رک رو دارید یا اینکه فضای کافی برای نصب رک ندارید، بهتره یک رک دیواری بخرید. اما اگر شبکه‌ی شما بزرگه و قراره تعداد تجهیزات زیادی داخل اون نصب بشه، بهتره یک رک ایستاده انتخاب کنید. برای راه‌اندازی رک در فضای بیرون هم شما به یک رک اوتدور نیاز دارید که مقاومت خوبی در برابر آسیب‌های محیطی داشته باشه.

برای خرید متعلقات رک هم شما باید برنامه‌ریزی کنید. از مهم‌ترین متعلقات رک که لازمه همراه رک خریداری بشه، پاورماژول، پنل‌های بلنک و لایت، سینی و چرخ رک، فن رک، دماسنج و… هستند.

همچنین برای نصب رک هم شما نیاز به ابزارهایی مثل پیچ‌گوشتی، سیم‌چین، سوکت‌زن، آچار پانچ و… دارید.

مراحل نصب رک

بعد از اینکه خود رک و سایر تجهیزات لازم رو خریداری کردید، حالا زمان نصب رک هست. مراحل نصب کردن رک زیاد سخت نیست و دانش فنی زیادی هم نیاز نداره؛ اما، دونستن استانداردهایی که جلوتر بهشون اشاره می‌کنیم در موقع نصب ضروریه. نصب کردن رک طی 7 گام اصلی انجام میشه که به صورت کلی اون‌ها رو عنوان می‌کنیم:

  1. در قدم اول شما باید یک مکان مناسب برای رک انتخاب کنید. در صورتی که رک دیواری است باید اون رو به شکلی محکم روی دیوار نصب کنید و از اتصال درست آن مطمئن شوید.
  2. بعد از نصب رک، دیواره‌ها، سینی‌ها، شلف‌ها و ریل‌ها رو داخل رک نصب کنید.
  3. در گام بعدی شما باید ریل‌ها رو به تجهیزات داخل رک نیز متصل کنید.
  4. بعد از نصب ریل‌ها، این تجهیزات باید داخل رک قرار داده شوند.
  5. تجهیزاتی که نیاز به ثابت شدن دارند، باید با پیچ به بدنه‌ی رک محکم وصل شوند.
  6. متعلقات دیگر مثل فن، پاورماژول، سینی، لایت پنل‌ها و… رو در جای مناسب‌شان داخل رک وصل کنید.
  7. از نگهدارنده‌ی کابل و برچسب برای نظم دادن و مدیریت بهتر کابل‌ها داخل رک استفاده کنید.
متعلقات rack شبکه

نصب رک؛ ویژگی‌های رک دیواری

همانطور که گفتیم قبل از نصب رک شبکه، شما باید نوع رک رو انتخاب کنید. انتخاب نوع مناسب به مقدار بزرگی شبکه و تجهیزات و همینطور فضای نصب رک بستگی داره. زمانی که تجهیزات شما خیلی زیاد نباشند یا اینکه در اتاق فضای کافی برای قرار دادن یک رک بزرگ نداشته باشید، بهترین گزینه رک‌های دیواری هستند. نصب این نوع رک به شما کمک می‌کنه تا تجهیزات رو از دسترس افراد هم دور نگه دارید؛ چرا که معمولا این نوع رک رو نزدیک سقف متصل می‌کنند. برای نصب یک رک دیواری شما باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • فضای لازم برای نصب کردن رک دیواری: معمولا یک رک دیواری با عرض 10، 19 و 21 اینچ ساخته میشه. عمق رک‌های دیواری هم یکی از سه‌ اندازه‌ی 45، 55 و 60 سانتی‌متر ساخته میشه. چیزی که برای عمق باید در نظر بگیرید، عمق تجهیزات به علاوه‌ی حداقل سه اینچ اضافه هست. همچنین ارتفاع این نوع رک بین 6 تا 12 یونیت هست. حتما می‌دونید که هر یونیت معادل 44.5 میلی‌متر هست.

با در نظر گرفتن اینکه هر طبقه‌ی داخل رک 1 تا 4 یونیت ارتفاع داره، باید حساب کنید که چند طبقه نیاز دارید و چه سایزی برای شما مناسبه.

وزن قابل تحمل: از اونجایی که رک‌های دیواری در قسمت‌های بالایی نصب میشن، نباید تجهیزات زیادی داخل اونا قرار بدید. معمولا بیشترین وزنی که یک رک دیواری می‌تونه تحمل کنه، روی اون قید شده؛ ولی حداکثر توان یک رک دیواری 60 کیلوگرم هست.

رک ایستاده

ویژگی رک ایستاده در نصب رک شبکه

رک‌های ایستاده نوع دیگه‌ای از رک‌های شبکه هستند که شما می‌تونید انتخاب کنید. این نوع رک‌ها کاربردی‌ترین و رایج‌ترین نوع رک در راه‌اندازی شبکه‌ها هستند. یک رک ایستاده به شکل یخچالی بزرگه که شما می‌تونید تعداد زیادی تجهیزات شبکه رو داخلش جای بدید. البته این رک‌ها از نظر سایز با همدیگه فرق دارند. بیشترین کاربرد رک‌های ایستاده برای شبکه‌های حجیم و دیتاسنترهاست. در جایی که فضای کافی برای نصب رک داشته باشیم، یک رک ایستاده می‌تونه انتخاب خوبی باشه. این رک‌ها هم یکسری استانداردهای خاص دارند که موقع خرید و نصبشون باید بهش توجه بشه:

  • فضای لازم برای نصب رک: رک‌های ایستاده هم مثل رک‌های دیواری با عرض‌های 10، 19 و 21 اینچ ساخته میشن و برای نصب‌شون باید چنین عرضی در نظر بگیرید. اما ارتفاع این رک‌ها از 12 یونیت شروع میشه و تا 47 یونیت هم می‌رسه. رک‌های ایستاده رو با عمق‌های 60، 80 و 100 سانتی‌متری تولید می‌کنند. اما نوعی که برای شبکه‌های گسترده و دیتاسنترها به کار میره، 120 سانتی‌متر عمق داره.
  • وزن قابل تحمل: رک‌های ایستاده از نظر ظرفیت تحمل وزن محدودیت زیادی ندارند؛ چرا که این رک‌ها روی زمین قرار می‌گیرند. اما با این حال شما نمی‌تونید وزن‌های بیشتر از حداکثر 1000 کیلوگرم رو داخل اون‌ها قرار بدید. البته این عدد مربوط به رک‌های خیلی بزرگ هست و ظرفیت هر رک روی اون نوشته شده.

به استانداردهای متعلقات رک توجه کنید.

نصب رک باید به همراه متعلقات اون انجام بشه. این متعلقات رک نه تنها سرعت کار شما رو بالا می‌برند بلکه قابلیت‌ها و عملکرد رک رو هم بهبود میدن. برای راه‌اندازی متعلقات رک هم شما باید به یکسری نکات کلی توجه کنید که در ادامه با هم بررسی می‌کنیم:

  • پاورماژول: یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین متعلقات رک که باعث بهبود دسترسی و امنیت کابل‌کشی‌های شما میشه، پاورماژول هست. پاورماژول‌ها برای توزیع برق بین تجهیزات مختلف استفاده میشن. معمولا پاورماژول‌ها بین 2 تا 40 خروجی برق دارند و شما باید با توجه به تعداد تجهیزات پاورماژول با سایز مناسب رو نصب کنید. یکی دیگه از نکاتی که موقع نصب پاورماژول لازمه بهش توجه کنید، نوعش هست. پاورماژول‌ها انواع مختلفی با قابلیت‌های متفاوت مثل مانیتورینگ یا کنترل از راه دور دارند که باید موقع خرید و نصب این قطعه بهشون دقت کنید.
  • فن رک: فن یک قطعه کاملا ضروری موقع نصب رک محسوب میشه. بعضی رک‌ها خودشون فن دارند؛ اما، در اغلب مواقع شما نیاز به خرید و متصل کردن فن رک جداگانه دارید. یک فن رک هم به تهویه‌ و خنک‌سازی داخل رک کمک می‌کنه و هم جلوی نفوذ ریزگردها و غبار به داخل رک رو می‌گیره. شما می‌تونید بسته به فضای داخلی رک فن مناسب برای روی سینی رک رو خریده و نصب کنید یا اینکه یک فن به شکل یک یونیت مجزا رو داخل رک ببندید.
  • پچ پنل: از دیگر تجهیزاتی که برای نصب رک لازم دارید، پچ پنل هست. پچ پنل یک صفحه پر از ورودی‌های کیستون شبکه هست که برای متصل کردن تمامی تجهیزات داخل رک به شبکه، به اون نیاز دارید. پچ پنل نه تنها کابل‌کشی‌های شما رو کمتر می‌کنه؛ بلکه باعث میشه کابل‌های هر وسیله مشخص باشه و عیب‌یابی و مدیریت اونا راحت بشه. پچ پنل‌ها در سایزهای مختلف با تعداد پورت‌های متفاوت و در دو نوع ماژولار و غیرماژولار تولید میشن. بنابراین موقع خرید و وصل کردن پچ پنل حتما به تعداد تجهیزات داخل رک و همین‌طور نوعی که مناسب کار شماست، دقت کنید.

همیشه پچ پنلی که انتخاب می‌کنید چند پورت اضافه داشته باشه تا اگر شبکه را توسعه دادید، مجبور به تعویض اون نباشید.
  • سینی رک: سینی‌های رک طبقه‌هایی هستند که داخل رک نصب میشن و تجهیزات روی اون‌ها قرار می‌گیرن. سینی‌های رک هم به شکل متحرک هستند هم ثابت. در صورتی‌که تجهیزات شما دائما نیاز به بررسی دارند، بهتره سینی‌های متحرک رو انتخاب کنید که به شکل کشویی به بیرون کشیده میشن. اما اگر تجهیزات نیازی به جابجایی ندارند، می‌توانید از سینی‌های ثابت که با پیچ به بدنه‌ی رک متصل می‌شوند، استفاده کنید.

سایر متعلقات رک که می‌تونن به عملکرد بهتر رک کمک کنند، میشه به بلنک پنل، لایت پنل، چرخ رک، سنسور حرارت و دماسنج اشاره کرد. هر کدام از این متعلقات هم بسته نوع رک و تجهیزات شبکه می‌تونند برای رک وصل بشن.

راه اندازی رک

 
اهمیت اجزای رک شبکه در راهنمای نصب

رک‌های شبکه از اجزای مختلفی ساخته شدند که موقع نصب رک ممکنه از هم جدا باشند یا اینکه همگی به هم متصل باشند. نصب این اجزا هم باید طبق استانداردهای رک انجام بشه. در ادامه اصلی‌ترین اجزای رک برای نصب رک را با هم می‌شناسیم:

  • فریم اصلی رک: این فریم همان چارچوب اصلی رک است که با کمک پیچ یا هر چیز دیگری به هم متصل شده و اسکلت رک رو می‌سازند. این فریم‌ها باید به شکلی نصب بشن که هیچ انحنایی نداشته و کاملا صاف باشند. یکی از نکات مهم درباره‌ی فریم اصلی رک، مقاومت اون در برابر آسیب‌های مکانیکی مثل ضربه و زلزله هست.
  • پنل‌های کناری: در کناره‌های رک یکسری پنل‌های کناری وصل میشن که حفاظی برای رک به حساب میان. این پنل‌ها شکل‌ها و طرح‌های مختلفی دارند و باید بسته به نوع رک و تجهیزات و سطح حفاظتی که نیاز دارید، نوع مناسب رو انتخاب کنید. معمولا پنل‌های کناری رو از نوع توری انتخاب می‌کنند تا تهویه‌ی هوا بهتر انجام بشه.
  • درب رک: اغلب رک‌ها روی خودشون درب دارند؛ اما، بعضی رک‌ها باید به شکل جداگانه درب روشون نصب بشه. درب‌های رک یا از نوع شیشه‌ای هستند و هیچ تهویه‌ای در داخلشون ندارند و برای شبکه‌های امنیت بالا به کار میرن. یا اینکه از درب‌های توری یا سوراخ‌دار استفاده می‌کنند که تهویه‌ی بهتری دارند و جلوی گرم شدن بیش از حد داخل رک رو می‌گیرند.
  • سقف و کف رک: سقف و کف رک هم مثل کناره‌ها یا به شکل ساده هست یا توری شکل. معمولا در بعضی مدل‌ها روی پنل سقف رک فن وصل شده که جریان هوا داخل رک برقرار باشه.
  • پایه رک: این قطعه برای نگهداری رک استفاده میشه و تعادل رک رو حفظ می‌کنه. همچنین بعضی مدل‌های پایه‌ی رک جلوی حرکات ناگهانی و لرزش رک رو می‌گیره. شما می‌تونید به جای پایه‌های رک از چرخ رک استفاده کنید که قابلیت جابجاییش رو بیشتر می‌کنه.
  • طبقات رک: بعد از راه‌اندازی رک شبکه، شما باید طبقات یا همان سینی‌های رک رو داخل اون متصل کنید. این سینی‌ها باید بر اساس سایز رک، ظرفیت رک و وزن تجهیزات انتخاب بشن.
  • نگهدارنده‌ی کابل: برای منظم کردن کابل‌کشی‌های درون رک، شما نیاز به نگهدارنده‌ی کابل دارید. این نگهدارنده‌ها جلوی پیچ خوردن، تا خوردن و بریده شدن کابل‌ها رو می‌گیره. همچنین وجود نگهدارنده‌ها از رک شما در مقابل برق گرفتگی و اتصال برق و آتش‌سوزی هم جلوگیری می‌کنه.
  • قفل رک: بعضی از رک‌های آماده‌ی موجود در بازار به قفل رک مجهزند. اما در بعضی مدل‌ها شما باید قفل رک رو جداگانه تهیه کنید. قفل‌های رک در سه نوع اصلی سوئیچی، ریتال و دیجیتالی تولید میشن و بسته به سطح امنیتی که انتظار دارید، باید قفل مناسب رو بخرید.
نکات-مربوط-به رک


مهم‌ترین چیزهایی که باید هنگام نصب کردن رک شبکه به آن توجه کرد.

نصب رک کار چندان سختی نیست؛ اما، باید به یکسری نکات مهم موقع نصب رک شبکه توجه بشه. رعایت نکات مربوط به نصب رک نه تنها مستقیما روی عملکرد درست شبکه‌ی شما تاثیر میزارن، بلکه جلوی مخاطرات فیزیکی و انسانی رو هم میگیرن. در ادامه مهم‌ترین مواردی که موقع نصب رک باید در نظر گرفته بشن رو با هم بررسی می‌کنیم.

  • موقعیت رک: انتخاب یک مکان درست برای نصب رک شبکه خیلی مهمه. در درجه‌ی اول شما باید به تهویه‌ی محیط توجه کنید تا جلوی گرمای بیش از حد تجهیزات گرفته بشه. ضمن اینکه مکان متصل کردن رک نباید گرم، مرطوب، در معرض نور آفتاب یا آلوده باشه. همچنین بهتره جایی رو انتخاب کنید که حداقل کابل‌کشی برق داخلش باشه و زیاد کسی رفت و آمد نکنه.
  • چیدمان تجهیزات داخل رک: اینکه چطور تجهیزات داخل رک چیده بشن، خیلی اهمیت داره. شما باید موقع چیدن تجهیزات به این نکته توجه کنید که تجهیزاتی که کابل‌های بیشتری دارند باید نزدیک پاورماژول باشند تا داخل رک شلوغ نشه. بعد از اون تجهیزاتی که نیاز به شبکه دارند رو نزدیک پچ پنل قرار بدید تا طول کابل‌های شبکه به حداقل برسه. تجهیزاتی که زود داغ میشن رو هم در قسمت‌های بالایی رک و نزدیک فن‌ها بزارید تا تهویه‌ی بهتری داشته باشند و هوای داخل رک رو گرم نکنند.

فراموش نکنید که تجهیزات سنگین را در پایین‌ترین طبقات رک قرار بدید تا وزنشون قابل تحمل‌تر باشه.
  • نصب متعلقات رک: بعضی از شبکه‌کارها موقع نصب کردن رک چندان توجهی به متعلقات رک ندارند. اما استفاده از تجهیزاتی مثل پاورماژول و پچ پنل می‌تونه تا حد زیادی کابل‌کشی‌های داخل رک شما رو کاهش بده. همچنین این وسایل به شما کمک می‌کنند مدیریت بهتری روی تجهیزات رک داشته باشید و عیب‌یابی رو سریع‌تر انجام بدید.
  • امنیت رک: مهم‌ترین چیز در رابطه با راه اندازی رک، تامین امنیت تجهیزات داخل اون هست. برای حفظ ایمنی و امنیت رک، لازمه که شما این وسیله رو در محیط‌های خلوت و کم‌تردد نصب کنید. همچنین با استفاده از قفل رک جلوی دسترسی افراد غریبه رو بگیرید. اگر امنیت رک برای شما خیلی مهمه، بهتره قفل‌های دیجیتالی و سنسوردار رو انتخاب کنید. نصب تجهیزاتی مثل دوربین مداربسته و سیستم‌های نظارتی و کنترلی مثل گیت ورودی اثرانگشتی می‌تونه تا حد زیادی جلوی ورود افراد به اتاق رک رو بگیره. یک نکته دیگه رعایت اصول ایمنی موقع کابل‌کشی برق و شبکه است که می‌تونه تا حد زیادی از بروز خطرات آتش‌سوزی جلوگیری کنه.

حرف آخر

نصب رک شبکه یکی از مهم‌ترین کارها موقع راه انداختن یک شبکه جدیده. رک شبکه قلب شبکه‌ی ماست و تمامی تجهیزات مهم رو داخل خودش جای داده. بنابراین نصب درست و مطمئن اون به کارکرد بدون اشکال شبکه کمک می‌کنه. در هنگام نصب رک شبکه شما باید به نکاتی مثل نصب درست، استفاده از متعلقات کاربردی و حفظ کارایی و امنیت رک توجه کنید. شناخت درست قطعات و استانداردهای آن‌ها تا حد زیادی در این امر به شما کمک می‌کنه. در نهایت شما باید با در نظر گرفتن تمامی موارد گفته شده در بالا و با تکیه بر دانش فنی خودتون، رک شبکه رو به بهترین شکل بتونید نصب کنید.

سوالات متداول

قبل از نصب کردن رک، باید چه کارهایی انجام بدیم؟

اول از همه شما باید یک نیازسنجی انجام بدید تا بفهمید به چه نوع رکی با چه سایزی نیاز دارید. بعد از مشخص شدن نوع رک، باید متعلقاتی که برای کار نیاز دارید رو مشخص کنید و اون‌ها رو طبق استانداردهای رک شبکه که انتخاب کردید، بخرید. در نهایت با رعایت اصول ایمنی و عملکردی، رک و متعلقاتش رو طی مراحل گفته شده در بالا به هم متصل کنید.

برچسب گذاری کابل‌ها موقع نصب رک باید چطور انجام بشه؟

شما می‌تونید هم با کمک لیبل کابل، کابل‌های مربوط به هر کدام از تجهیزات رو جداگانه علامت‌گذاری کنید و هم می‌تونید با استفاده از کابل‌ها با رنگ‌های مختلف این کار رو انجام بدید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا