تجهیزات شبکه

نحوه اتصال کابل فیبر نوری

خرید کابل شبکه

اتصال کابل فیبر نوری نکات مهمی داره که رعایت اونها برای عملکرد درست کابل ضروریه. در راهنمای خرید کابل شبکه گفتیم که برای راه‌اندازی شبکه باید در قدم اول، نیازها و ابعاد شبکه موردنظر رو شناخته و بر اساس اون، تجهیزات پسیو شبکه از جمله کابل شبکه مناسب رو انتخاب و تهیه کنیم. انواع کابل و پچ کورد شبکه برای ایجاد ارتباط بین تجهیزات شبکه کاربرد دارن که در این مقاله از نتران قصد داریم نحوه اتصال کابل فیبر نوری رو آموزش بدیم تا ارتباط بین تجهیزات به نحو اصولی ایجاد بشه. با همراه باشید.

مراحل اتصال کابل فیبر نوری

ممکنه براتون سوال پیش بیاد که پچ کورد فیبر نوری چیست؟ اجازه بدین قبل از شروع به آموزش اتصال کابل و پچ کورد فیبر نوری، به طور خلاصه به این سوال پاسخ بدیم. قبلا گفتیم که تفاوت کابل شبکه و پچ کورد شبکه به وجود یا عدم وجود سوکت شبکه نصب شده در انتهای این دو مربوط میشه. یعنی کابل شبکه در متراژ بالا تولید شده و سوکت نداره. متخصص شبکه بر اساس نیاز شبکه، متراژ موردنظر رو جدا کرده و سوکت شبکه رو در دو انتهای کابل نصب می‌کنه. اما پچ کورد شبکه در متراژهای کوتاهی عرضه شده و در دو انتهای خودش سوکت نصب شده داره که دیگه نیازی به نصب سوکت شبکه به صورت دستی نداره.

تا اینجا در مورد پچ کورد و کابل بهم تابیده گفتیم. اما لازمه بدونید که انواع کابل فیبرنوری در دو انتهای خودشون به جای سوکت برای وصل شدن به تجهیزات مختلف، کانکتور connector دارن. این کانکتورها انواع مختلفی دارن که در نحوه نصب کابل فیبرنوری تاثیرگذارن. به همین دلیل در ادامه انواع این کانکتورها و نحوه نصب هر کدوم رو توضیح می‌دیم.

در زمان اتصال کابل فیبرنوری، مطمئن باشید که نور لیزری داخل کابل وجود نداره و از نگاه کردن مستقیم به داخل کابل جلوگیری کنید.

انتخاب نوع کانکتور

اتصال پچ کورد فیبر نوری و به عبارتی ترمینال کابل فیبرنوری به دو صورت دائمی و موقت انجام میشه. اتصال دائمی از طریق اتصال کابل لخت و بدون نیاز به کانکتور انجام میشه. اما اتصال موقت به کمک کانکتورهای فیبرنوری انجام میشه که این روش انعطاف‌پذیرتر و راحت‌تر هم هست.

برای اتصال کابل فیبر نوری به تجهیزات نوری مختلف، در درجه اول باید نوع کانکتور موردنظر رو انتخاب کرد چون که هر کدام از این کانکتورها نحوه نصب مختلفی دارن. چهار کانکتور رایج برای ایجاد اتصالات و انواع پچ کورد فیبر نوری کدام کانکتورها هستن؟

  • کانکتور LC: کوچکترین سایز کانکتور هست که به دلیل اشغال فضای خیلی کم، در شبکه‌هایی که تعداد اتصالات بالاست مورد استفاده قرار می‌گیره. نحوه اتصال پچ کورد فیبرنوری با کانکتور lc از نوع کشیدن و چفت کردنه در واقع با یک ضربه محکم و سریع این پچ کورد در محل موردنظر نصب میشه.
  • کانکتور SC: این نوع از کانکتور به کانکتور مربعی یا کانکتور مشترک هم مشهوره. نحوه نصب این نوع از کانکتور هم به روش کشیدن و چفت کردن نصب میشه اما یک زبانه قفلی هم داره که بعد از چفت کردن، به کمک این زبانه از قفل شدن اتصال اطمینان حاصل بشه.
  • کانکتور FC: کانکتور اف سی پچ کورد فیبر نوری به روش پیچی نصب میشه و ساختار رزوه‌ای داره که برای محیطهای با احتمال لرزش بالا مورد استفاده قرار می‌گیره اما این نوع از کانکتور در حال حاضر محبوبیت بالایی نداره و میزان استفاده از اون کم شده.
  • کانکتور ST: نصب پچ کورد فیبر نوری با کانکتور اس تی به صورت اتصال نیزه‌ای شکل پیچ و قفلی هست. در تصویر زیر کاملا مشخصه که منظورمون از سر تیز و نیزه‌ای این کانکتور چیه.
انتخاب نوع کانکتور پچ کورد فیبرنوری

انتخاب نوع پولیش

خب حالا که انواع کانکتورها و نحوه نصب کابل فیبر نوری با هر کدوم از این کانکتورها رو یاد گرفتیم. در مرحله بعد باید نوع پولیش انتهای کابل رو انتخاب کنیم. این یعنی چه؟ خرید کابل فیبر نوری به خصوص از برندهای برتر مثل کابل لگراند، هزینه زیادی داره و لازمه که اتصالات در بهینه‌ترین حالت انجام بشن تا از اتلاف نور داخل کابل‌ها جلوگیری بشه. پولیش یا صیقل دادن دو انتهای کابل فیبرنوری در واقع با همین هدف جلوگیری از اتلاف انرژی انجام میشه.

چهار روش رایج برای پولیش انتهای کابل فیبر نوری وجود داره که در میان آنها دو روش آخر یعنی اتصال upc و اتصال apc رایج‌ترن. این چهار نوع پولیش چه تفاوت‌هایی باهم دارن؟

  • FLAT(flat sursace): در این اتصال، کانکتورها به صورت کاملا مسطح پولیش میشن اما به دلیل وجود ناهمواری‌های سطح کانکتورها، مقداری فضا بین دو کانکتور ایجاد میشه که باعث تلف شدن انرژی و نور برگشتی میشه ( در حد منفی چهارده دسی بل). برای برطرف کردن این مشکل در کانکتورهای فلت، پولیش بهتری یعنی پولیش پی سی ایجاد شد.
  • PC(physical contact): در کانکتور pc برای برطرف کردن مشکل اتلاف انرژی، نوک core یاهمان هسته کابل با انحنای کمی به شکل محدب دراومده و فضای اشغالی بین دو کانکتور رو کاهش داده و میزان اتلاف انرژی هم به مراتب کمتر میشه (در حد منفی 40 دسی بل).
  • UPC(ultra physical contact): با کسب تجربه از دو نوع کانکتور قبلی، به این نتیجه رسیدیم که هرچه سطح تماس دو کانکتور فیبرنوری کمتر باشه، میزان تلفات انرژی کابل هم کمتر میشه بنابراین در کانکتور upc دو هسته به صورا کاملا عمود با یکدیگر در تماس بوده و میزان اتلاف انرژی رو در این حالت تا منفی پنجاه و پمج دسی بل کاهش میده.
  • APC(angled physical contact): اتصال پچ کورد فیبر نوری با کانکتور apc با پولیش زاویه 8 درجه انجام میشه. این زاویه و انحنا در انتقال نور باعث میشه که نور بازگشتی به جای وارد شدن به داخل هسته کابل، به قسمت روکش برخورد کنه و این جلوگیری از تداخل نورها باعث میشه که اتلاف انرژی تا منفی شصت دسی بل کاهش پیدا کنه. از این نوع اتصال پچ کورد فیبر نوری در شبکه‌های با حساسیت بالا استفاده میشه.
انتخاب نوع پولیش در اتصال پچ کورد فیبرنوری

اتصال پچ کورد فیبر نوری

بعد از اینکه نوع کانکتور و نوع پولیش کانکتورها رو انتخاب کردیم، می‌تونیم نصب کابل فیبر نوری رو شروع کنیم برای این کار چند قدم ساده وجود داره:

  • به اندازه مورد نظر از روکش کابل فیبر نوری رو جدا کنید. معمولا در حد سه یا چهار سانتی متر کافیه.
  • با استفاده از قیچی، کولار داخل روکش رو ببرید.
  • حال نوبت لخت کردن بافر هست. این کار رو در اندازه‌های مختلف انجلم بدین.
  • با استفاده از یک پد الکلی، پرزهای روی فیبر رو کاملا پاک کنید.
  • یک سرنگ رو با چسب پر کرده و به آرامی به نوک سرامیک تزریق کنید.
  • حالا فیبر رو به احتیاط داخل کانکتور بزارین و کانکتورها رو به هم متصل کنید.
  • به عنوان قدم نهایی، کانکتور رو با استفاده از صفحه پولیش به آرامی صیقل بدین. معمولا هشت تا ده باز صیقل دادن کافیه.
  • عمل اتصال کانکتور فیبر نوری تموم شد. در نهایت برای ایجاد اطمینان از اتصال صحیح، کانکتور رو به تجهیزات وصل کرده و انتقال دیتا رو تست کنید.

احتیاط: کابل‌های فیبر نوری رو بیش از حداکثر شعاع خمش (2.5 سانتی متر)، خم نکنید. این کار می‌تونه به کابل‌های فیبر نوری آسیب جدی وارد کنه.

آنچه در نحوه وصل کردن کابل فیبر نوری گفتیم

توجه کنید که تمام مطالب گفته شده در این مقاله در مورد پچ کورد و کابل فیبرنوری بود نه کابل‌های بهم تابیده. تفاوت کابل بهم تابیده و فیبرنوری رو قبلا به صورت مفصل توضیح دادیم. ساختار درونی، نحوه نصب و موارد کاربردی این دو نوع از کابل و پچ کورد تفاوت‌های اساسی باهم دارن. بنابراین در صورتی که شبکه شما به فیبرنوری نیاز داشت، مطالب آموزش داده شده در مورد نحوه وصل کردن کابل فیبرنوری برای شما مفید هست. مراحل رو قدم به قدم طی کنید و اگر در مراحل اتصال کابل فیبرنوری به مشکلی برخوردین یا براتون سوالی پیش اومد، در قسمت نظرات مطرح کنید.

سوالات متداول

پچ کورد فیبر نوری به چه صورت کار می‌کنه؟

پچ کورد فیبر نوری در واقع همان کابل فیبرنوری هست که در دو انتهای خودش کانکتورهایی برای اتصال به تجهیزات نوری و مخابراتی وجود داره.

نحوه اتصال کانکتور LC فیبرنوری چگونه هست؟

کانکتور LC به اندازه نصف کانکتور SC بوده به همین دلیل محبوبیت بیشتری داره به خصوص در شبکه‌هایی که فضای زیادی ندارن. کانکتور LC پچ کورد فیبر نوری با روش کشیدن و یک چفت محکم در محل موردنظر نصب میشن.

کانکتورهای اصلی کابل فیبرنوری کدام کانکتورها هستن؟

سه کانکتور SC و LC و ST از کانکتورهای اصلی و پرکاربرد در پچ کوردهای فیبرنوری هستن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا