انواع کابل فیبر نوری کدامند؟
کابل فیبر نوری رو میشه انقلابی در حوزه شبکه و تبادل اطلاعات دونست. چراکه انواع کابل فیبر نوری تونستن معایب کابلهای مسی رو برطرف کنن و در این جهت پیشرفت بزرگی رو موجب بشن. به عنوان مثال ظرفیت سرعت انتقال دیتا بسیار بالاتر، انتقال دادهها بدون اختلال، ارتباط پایدار و بدون نوسان حتی در فواصل بسیار زیاد و وزن سبک فقط چند مورد از مزایای انواع کابل فیبرنوری هستن. به همین جهت، در این مقاله از نتران تصمیم داریم انواع کابل fiber optical رو معرفی کنیم و توضیح بدیم که انواع فیبرنوری بر چه اساسی تقسیمبندی میشن. با ما همراه باشید.
معرفی کابل فیبر نوری
قبل از معرفی انواع کابل فیبر نوری بهتره معرفی مختصری از این کابل داشته باشیم و بدونیم اصلا کابل فیبر نوری چیست. در تعریفی ساده و راحت میشه گفت کابل فیبر نوری یک رشته باریک و شفاف از جنس شیشه یا پلاستیکه که توانایی انتقال نور از درون خودش رو داره.
این توانایی در حوزه شبکه بسیار کارآمد و مثمر ثمره. چرا؟ چون با انتقال اطلاعات از طریق نور و کابل فیبر نوری، علاوه بر امکان تبادل در فواصل بسیار بالا، میزان نوسان و تداخل هم بسیار پائین میاد. مزیتی که در کابل شبکه مسی خیلی پررنگ نیست.
انواع کابل فیبرنوری از چند رشته شیشهای که فقط کمی از موی سر ضخیمترن، تشکیل شده که مرکز این رشتهها، هسته نامیده میشن و در واقع مسیر حرکت نور در داخل رشتهها همین بخش هستهها هستن. اما ساختار این کابلها به همین سادگیها هم نیست. در ادامه، انواع کابل فیبر نوری رو بیشتر توضیح میدیم.
انواع کابل فیبر نوری با توجه به ساختار
انواع تجهیزات شبکه بر اساس مدل، کارکرد و موارد استفاده خودشون ساختار متفاوتی دارن. به عنوان مثال پچ کورد شبکه sftp برای مکانهای با نویز بالا طراحی شده و در نتیجه در ساختار خودش شیلد و فویل داره. (اگر نمیدونین کلا پچ کورد چیه، مقاله پچ کورد شبکه چیست رو هم مطالعه کنین). انواع کابل فیبرنوری هم از این قضیه مستثنی نیست و برای کارکردهای مختلف ساختارهای مختلفی هم داره. به صورت کلی میشه انواع کابل فیبر نوری از لحاظ ساختار سه دسته هستن:
فیبر نوری شیشهای (GOF)
گفتیم انواع کابل فیبر نوری از یک هسته و یک روکش تشکیل شدن که در نهایت یک پوشش کلی هم روی این رشتهها رو پوشانده. در کابل فیبر نوری gof هم هسته و هم روکش اون از جنس شیشه هست. این نوع از کابل فیبرنوری رو میشه به عنوان بهترین نوع از این محصول خطاب کرد چراکه با پهنای باند بسیار بالا، ظرفیت انتقال داده گیگا بایتی داره. در ابتدا تمام کابلهای فیبر نوری از جنس شیشه و gof بودن اما به دلیل مشکلاتی مثل تولید و نصب سختتر و احتمال شکنندگی بالا کم کم استفاده از پلاستیک شفاف به جای شیشه به فکر تولیدکنندگان رسید.
فیبر نوری پلاستیکی (POF)
در انواع کابل فیبرنوری pof هم جنس هسته و هم جنس روکش از پلاستیک شفاف هست که اصطلاحا بهش پلیمر هم میگن. کیفیت کابل فیبرنوری پلیمری از کابل فیبر نوری شیشهای پایینتره و در فواصل دور افت سیگنال داره. به همین دلیل از این نوع کابل در فواصل کوتاهتر (حداکثر 100 متر) استفاده میشه. اما در مقابل پلیمری بودن این کابل باعث شده مقاومت بیش تری در برابر خمیدگی و کشیدگی داشته باشه و احتمال آسیب دیدن و شکستن رشتههای داخلی کابل تقریبا به صفر برسه چراکه پلیمر در شرایط مختلف انعطافپذیری بالایی داره.
فیبر نوری سیلیکا (PCF)
درست حدس میزنین. این نوع از کابل فیبرنوری ترکیبی از دو مدل قبلی هست به این صورت که در کابل فیبر نوری pcf جنس هسته از شیشه و جنس غلاف یا روکش رشته از پلمیر شفاف هست. ترکیب این دو باعث شده کابلی با ترکیب مزیتهای دو مدل قبلی داشته باشیم. به عبارتی امکان استفاده از این نوع کابل تا فاصله دو کیلومتر ممکن هست هرچند که سرعت انتقال اون به کابل فیبر نوری gof نمیرسه. اما نسبت به اون انعطاف بیشتری داره.
انواع کابل فیبر نوری با توجه به محیط کاربردی
همان طور که در راهنمای خرید کابل شبکه گفتیم، یکی دیگه از معیارهای دستهبندی انواع تجهیزات شبکه محیط استفاده از اونهاست. به عبارتی دیگه ساختار تجهیزات مختلفی مثل کابل، رک شبکه و غیره بسته به اینکه در داخل فضای بسته استفاده میشن یا در فضای بیرون و در معرض نور خورشید و تغییرات آب و هوایی، باهم فرق میکنه. انواع کابل فیبر نوری هم به همین صورت هست. طبق این دستهبندی دو نوع کابل فیبر نوری داریم:
فیبر نوری outdoor
بله از اسمش مشخصه که کابل فیبر نوری اوت دور برای استفاده در فضای بیرون طراحی و تولید شده و در صورت نیاز به استفاده از داخل ساختمان، حداکثر طول داخلی اون باید 10 متر باشه. معمولا به این نوع از کابلها، کابل فیبر خاکی هم گفته میشه که برای ایجاد ارتباط بین دو ساختمان مختلف مورد استفاده قرار میگیرن. انواع کابل فیبر نوری outdoor خود در دو نوع obuc و obfc عرضه میشن که تفاوت این دو در سیستم محافظتی کابل در برابر رطوبت هست به این صورت که در کابل obuc از نخ جاذب رطوبت و سیستم خشک کننده استفاده میشه اما در کابل obfc از ژله داخلی.
فیبر نوری indoor
اگر بخواهیم از کابل فیبر نوری در داخل ساختمان استفاده کنیم چه؟ خرید کابل فیبرنوری indoor پاسخ سواله. ساختار این نوع کابل فیبر نوری بسیار ظریف بوده و انعطافپذیری بالایی داره، مقاومتش بالاست و در صورت آتش گرفتن هم گازهای سمی متصاعد نمیکنه. به عبارتی برای محیط های درونی مناسب و ایمنه. انواع کابل فیبر نوری درون ساختمان در دو نوع OCUC و OCFC وجود دارن که تفاوت بین این دو در نحوه مراقبت از کابل در برابر رطوبت هست.
انواع کابل فیبر نوری بر اساس نور گذرنده
یکی از اصلیترین دستهبندیهای انواع کابل فیبرنوری، بر اساس نور گذرنده از داخل رشتههای کابل و به نوعی قطر این رشتههاست. طبق این تقسیمبندی انواع کابل فیبر نوری به دو دسته کابل سینگل مود و کابل مالتی مود تقسیم میشن که هر کدام ساختار و کاربردهای خاص خودشون رو دارن بنابراین اطلاع از تفاوتها و موارد کاربردی این دو بسیار مهمه:
کابل فیبر نوری single-mood
ساختار کابل فیبر نوری سینگل مود دیوانه کنندهست. تصور کنید هسته رشتهها در این کابل به قطر 9 میکرومتره که فقط منبع نوری لیزری و با شدت بسیار بالا داره. به عبارتی میشه گفت نور در حالت سینگل مود به صورت مستقیم عبور کرده و شکسته نمیشه. از کابل فیبر نوری single mood در کنار سایر تجهیزات سازگار با اون، میشه تا حداکثر فاصله 150 کیلومتری استفاده کرد.
کابل فیبر نوری multi-mood
کابلهای فیبر نوری مالتی مود از نوع قبل یعنی سینگل مود ارزانتره بوده و بیشتر مورد استفاده قرار میگیرن. در این مدل از کابل فیبر نوری، قطر هسته بزرگتر بوده (حدود 62 میکرومتر) و نور گذرنده از داخل اون LED هست. نور با طول موجهای مختلف و با اشکال انتشار مختلف از داخل کابل عبور داده میشن که احتمال تضعیف سیگنال در این مدل بیشتر از کابل سینگل مود هست و به همین دلیل برای فواصل کوتاهتر (حدود 2 کیلومتر) مناسبترن. در تصویر زیر نحوه کارکرد این دو نوع از انواع کابل فیبر نوری کاملا واضح ترسیم شده.
آنچه در انواع کابل فیبر نوری گفتیم
در این مقاله از معرفی انواع کابل فیبر نوری به عنوان یکی از جدیدترین و پرکاربردترین تجهیزات پسیو شبکه، ابتدا گفتیم که کابل فیبر نوری چیه و چه مزایایی داره و بعد انواع کابل fiber optical رو بر اساس معیارهای مختلف و دستههای مختلف معرفی کردیم. شناخت انواع فیبر نوری در انتخاب و استفاده اصولی از این ابزار بسیار مهمه به خصوص که قیمت کابل فیبرنوری هم پائین نیست. در ادامه به سوالات رایج شما که در مورد انواع کابل فیبر نوری تکرار میشه، پاسخ میدیم. امیدواریم در این مورد براتون ابهامی باقی نمونده باشه که اگر مونده در قسمت نظرات مطرح کنید. در اسرع وقت به سوالاتتون پاسخ میدیم.
سوالات متداول
با توجه به سرعت بالای انتقال دیتا، مقاومت و دوام بالا و همینطور عدم وجود اختلال و نویز در کابل فیبر نوری میشه گفت از کابل مسی بهتره اما به مراتب قیمت بیشتری هم داره.
در عمل از کابل فیبر نوری سینگل مود برای فواصل طولانی و از کابل فیبر نوری مالتی مود در فواصل کوتاه تر استفاده میشه.
میتونید سرعت ۱۰ گیگابایت بر ثانیه رو برای کابل فیبر نوری متصور بشین
انواع کابل فیبر نوری ساختار و حتی جنس مختلفی مثل پلاستیک یا شیشه دارن اما در کل همه اونها سه جز اصلی هسته، روکش و پوشش رو دارن