شبکه

تفاوت پورت WAN و LAN در مودم و روتر + کاربرد هر کدام

خرید کابل شبکه

سلام نت‌ رانی‌ها! در این مقاله قصد دارم تفاوت پورت WAN و LAN رو بررسی کنم. قطعا همه‌ی افرادی که از این دو پورت استفاده می‌کنن متوجه تاثیر و کارایی اون‌ها شدن، اما کسایی که با اون آشنایی ندارن، حتما این مطلب رو تا انتها مطالعه کنن.

اختراع دو شبکه‌ی LAN و WAN موجب افزایش سرعت و بالا رفتن راندمان کارها شد. این در حالیه که امروزه به‌ندرت کسی رو پیدا می‌کنین که از این نوع شبکه‌ها استفاده نکنه. برای بررسی و مقایسه‌‌ی پورت LAN و WAN با مجله‌ی نت ران همراه باشین.

کابل LAN

کابل LAN چیست؟

کابل LAN چیست

در ابتدا و انتهای کابل LAN دو عدد سوکت Rj 45 نصب شده که وظیفه‌ی اون اتصال به کارت شبکه در انواع سیستم‌هاست. این سوکت در اتصالات داده‌ای و ایجاد ارتباط بین مودم و کامپیوتر اهمیت بسیار ویژه‌ای داره.

LAN یا شبکه‌ی محلی اینترنت به ارتباط متقابل بین چند کامپیوتر گفته میشه که در محیط یکوچیک به همدیگه متصل شدن.‌ این ارتباط ممکنه به‌صورت وایرلس و بدون استفاده از سیم هم برقرار بشه که اون رو با عنوان WLAN یا شبکه‌ی محلی بی‌سیم می‌شناسن. برای درک بهتر موضوع می‌تونیم از مثال گیم‌‌نت استفاده کنیم: در گیم‌نت‌ها اغلب بازیکنان به‌صورت گروهی بازی می‌کنن؛ اما این بازی گروهی از چه طریقی و چگونه انجام میشه؟

خب، خیلی ساده میشه گفت که تنها دو حالت برای شبکه کردن بازی‌ها وجود داره. راه اول اینه که گیمرها می‌تونن از طریق گابل شبکه‌ی LAN با دیگر افراد حاضر در گیم‌نت بازی کنن. راه دوم اینه که گیمرها می‌تونن از طریق WLAN و ارتباط وایرلس با افراد دیگه‌ی حاضر در دنیا بازی کنن.

احتمالا با این مثال ذهنیتی کلی درباره‎‌ی کابل LAN پیدا کردید. بنابراین، در ادامه درباره‌ی شبکه‌ی WAN مباحثی رو در اختیار شما عزیزان قرار میدم و مقایسه‌ای کلی بین این دو شبکه انجام میدم.

شبکه لن محلی

شبکه‌های لن محلی به کامپیوتر‌ها و دستگاه‌هایی گفته میشه که توسط روتر‌ها و کابل لن به هم متصل میشن و از طریق اون منابع، فایل یا سخت‌افزار‌های مد‌نظرشون رو با‌هم به اشتراک میذارن.

در شبکه‌های لن محلی، همه‌ی دستگاه‌ها در فضایی تقریبا نزدیک مثل ادارات، کارخانه‌ها یا گیم‌نت‌ها قرار دارن و توسط کابل به یک سوییچ یا روتر وصل میشن و با اعمال تنظیمات نرم‌افزاری لازم، می‌تونن با همدیگه در ارتباط باشن.

برای ایجاد شبکه‌ی محلی که دستگاه‌های درون اون شبکه بیش از سه مورد باشن، به تجهیزاتی مانند کارت شبکه، کابل لن، سوییچ یا روتر نیاز داریم.

WAN چیست؟

شبکه WAN چیست

بعد از جا افتادن عبارت LAN برای شما عزیزان، در این قسمت قصد دارم شبکه‌ی WAN رو برای شما توضیح بدم.

WAN یا شبکه‌ی گسترده‌ی اینترنتی، در مقایسه با شبکه‌ی محلی LAN وسعت بیش‌تری داره و می‌تونه شهر‌ها و کشورها و حتی قاره‌ها رو پوشش بده.

در بعضی موارد، افراد WAN رو همون اینترنت می‌دونن و برای توضیح ساده‌تر به‌اشتباه اون رو به‌عنوان اینترنت مثال می‌زنن. این کار کاملا غیرعلمی و بی‌ربطه چرا که هخود اینترنته هشبکه‌ها رو به وجود میاره؛ پس، هیچ شبکه‌ای نیستبزرگتر از اینترنت نیست. در بزرگی و گستردگی شبکه‌ی WAN هیچ شکی نیست اما مثال زدن اون به‌عنوان اینترنت هم کار کاملا اشتباهیه و برای درک این موضوع بهتره از لفظ دیگه‌ای استفاده کنیم.

به‌طورکلی، شبکه‌ی LAN موجب ارتباط بین چند سیستم میشه (این اتصال ممکنه از طریق وایرلس هم صورت بگیره اما برای داشتن سرعت بالا‌تر و کیفیت مناسب باید کامپیوترها به هم نزدیک باشن). همین اتصال در مقیاس بالاتر (مثلا چند اتصال LAN در مکان‌های مختلف) می‌تونه تحت شبکه‌ی WAN قرار بگیره و اون رو به وجود بیاره. در شبکه‌ی WAN علاوه بر اتصالات بی‌سیم، ممکنه به علت مشکلات یا ایمنی بیش‌تر از ارتباط سیمی هم (کابل فیبر نوری) استفاده بشه که معمولا این اتصال توسط شخص سوم (شرکت یا کشور مشخصی)‌ مدیریت میشه.

تفاوت پورت LAN و WAN

تفاوت پورت LAN و WAN

تا اینجا با دو شبکه‌ی LAN و WAN به‌طور کامل آشنا شدیم. اما این دو نوع شبکه چه تفاوتی باهم دارن و دلیل وجود این دو پورت روی مودم‌ها چیه؟

روی همه‌ی مودم روترها و روترهای امروزی، یک یا چند پورت LAN و یک پورت WAN تعبیه ‌شده که هرکدوم از اون‌ها وظیفه‌ای رو به عهده دارن. این دو پورت از استانداردهای شبکه‌ای یکسان بهره می‌برن و تنها تفاوت این دو در نوع کارایی اون‌هاست. در روترها، پورت LAN وظیفه‌ی اتصال بین کامپیوتر و مودم رو بر عهده داره. این در حالیه که اینترنت از طریق پورت WAN به روتر وارد شده و از طریق پورت LAN بین اجزای مختلف توزیع و تقسیم میشه. به‌طورکلی، مهم‌ترین علت تفاوت این دو پورت همین مورده که وظایف پورت LAN و WAN رو مشخص می‌کنه.

مقایسه سرعت LAN با WAN

همون‌طور که گفتیم، این دو پورت از نظر ساختار کاملا شبیه به هم هستن و معمولا سرعتشون هم با هم برابره. مگر اینکه سازنده از پورت پرسرعت‌تری برای اتصال WAN استفاده کنه.

به‌طور معمول، پورت‌های LAN و WAN در مودم‌ها (مودم‌هایی با قیمت پایین) از نوع 10/100 یا همون 100 مگابیتی هستن. اما مودم‌ها و روترهای گرون‌قیمت‌تر ممکنه از نوع 10/100/1000 باشن که تا 1 گیگابیت بر ثانیه هم جواب میدن.

تفاوت سرعت پورت WAN و LAN

روترهای بدون WAN

این نوع از مودم و روترها برای مصارف شخصی و محرمانه به‌کار گرفته می‌شن. یعنی از این مدل روترها تنها در شرکت‌ها و ادارات محدودی استفاده میشه که اون‌ها هم فقط اطلاعات خودشون رو منتقل می‌کنن. در ساخت این روترها تنها از پورت LAN استفاده میشه و هیچ خبری از پورت WAN نیست. استفاده از ارتباط LAN از طریق کابل بسیار سریع‌تر و ایمن‌تر از ارتباط از طریق WAN هست که همین امر شرکت‌ها و ادارات مربوطه رو به استفاده از این روترهای خاص ترغیب می‌کنه.

کاربرد‌های استفاده از WAN

از این تکنولوژی، بیش‌تر برای اتصال روتر‌ها به همدیگه استفاده میشه. اگر مودم یا روتر شما اینترنت داشته باشه، شما می تونید اون رو به پورت WAN روتر دیگه‌ای وصل کنید و از اینترنت روتر اول استفاده کنید.

همچنین اگر شما یک سوییچ داشته باشید (توجه کنید که سوییچ فقط با کابل شبکه اینترنت ارائه میده)، می‌تونید از اون اینترنت دریافت کنید و اون رو به پورت WAN مودم یا روتر خودتون وصل کنید. این‌جوری می تونید با استفاده از قابلیت وایرلس روتر به اون متصل بشید.

شما می‌تونید با استفاده از یک مودم سیمی ADSL مثل دی لینک 2520U (که قابلیت وایرلس نداره) به اینترنت وصل بشید و این اینترنت رو با استفاده از پورت WAN به مودم روتر وصل کنید. این‌طوری می‌تونید قابلیت وای‌فای رو به شبکه‌ی خودتون اضافه کنید.

همچنین، اگر مودم یا روتری قدیمی دارید، می تونید با استفاده از این پورت، پوشش وای فای منزل رو بهتر کنید. به این شکل که با استفاده از کابل شبکه، اینترنت رو از روتر اصلی دریافت کنید، اون رو به پورت WAN مودم قدیمی وصل کنید و اون مودم قدیمی رو در نقطه‌ی کور ساختمون قرار بدید. این‌طوری مودم قدیمی در نقش یک تقویت‌کننده‌ی سیگنال عمل می‌کنه.

می‌بینید که می‌تونیم استفاده‌های مفیدی از پورت بکنیم. اگر کمی خلاق باشیم و البته کمی وقت هم داشته باشیم، می‌تونیم کارایی با این پورت انجام بدیم که هم کیفیت اینترنت‌مون بهتر بشه و هم هزینه‌هامون کم‌تر بشه.

حرف آخر

تفاوت پورت LAN و WAN

هریک از شبکه‌های WAN و LAN مزایا و معایب خودشون رو دارن و بهتره که ما هم اون‌ها رو با این لفظ از هم مجزا نکنیم. این دو شبکه هر کدوم وظیفه‌ی خاصی رو بر عهده دارن و میشه گفت که با تعاملی دوطرفه با همدیگه فعالیت می‌کنن. به علت محدودیت مکانی و استفاده‌ی کم‌تر توسط کاربران، شبکه‌ی LAN بهتر از شبکه‌ی WAN در بخش ایمنی عمل می‌کنه و سرعت بیش‌تر و قیمت ارزون‌تر شبکه‌ی LAN نسبت به شبکه‌ی WAN کاربران بیش‌تری رو به استفاده از LAN تشویق می‌کنه.

این فرایند و محبوبیت تنها برای کاربران معمولی مهمه، چون در ارتباطات بین کشوری و بین‌قاره‌ای راهی جز استفاده از شبکه‌ی WAN وجود نداره.

در آخر، امیدوارم این مبحث برای شما کارآمد بوده باشه. از شما دوستان تشکر می‌کنم که تا انتهای این مطلب با مجله‌ی نت ران همراه بودید. سوالی هم داشتید، من و همکارانم، در بخش نظرات در خدمت شما دوستان هستیم.

سوالات متداول

پورت LAN چه کاربردی داره؟

برای این که بتونیم کامپیوتر، لپ‌تاپ یا سایر دستگاه‌ها رو به مودم وصل کنیم از این پورت استفاده می‌کنیم.

پورت WAN چه کاربردی داره؟

با استفاده از این پورت مودم می‌تونه اینترنت رو از یه جای دیگه، با استفاده از کابل شبکه دریافت کنه. مثلا می‌تونیم اینترنت رو از یه مودم سیمی ADSL، یه سوییچ یا یه روتر دیگه دریافت کنیم.

می تونم از پورت WAN به جای LAN استفاده کنم؟

بله می‌تونید؛ اما برعکسش امکان پذیر نیست. یعنی پورت LAN رو نمیشه به‌جای WAN استفاده کرد.

سرعت پورت LAN و WAN چه تفاوتی داره؟

این پورت‌‌ها از همه نظر مثل هم هستن به‌جز اینکه با پورت WAN می‌تونید اینترنت رو دریافت کنید.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۸ دیدگاه ها

  1. سلام من یه مودم ایرانسل سیم کارتی B1دارم ولی خونم بزرگه وقتی بهش وصل میشم انتن وای فای گوشیم کمه.و یه مودم وای فای قدیمی دارم که با خط ثابت کار میکنه .میشه ازین مودم قدیمه به عنوان تقویت کننده سیگنال استفاده کنم؟اسم اون مودمم موبینت هستش وایفاهم داره

  2. سلام و ممنون از مقاله خوب و مفیدتون، آگاهی دهنده بود.
    مودم‌روتر من D-Link M960 هست و من اینترنت Adsl امروز خریدم. باتوجه به اینکه درگاه کابل Wan port داره و P2P آیا میتونم مستقیم به اینترنت مخابرات وصل بشم یا نه ؟
    ممنون میشم پاسخ بدین .
    سپاس

        1. سلام رضا
          پورت WAN برای استفاده از مودم به عنوان روتر هستش.
          برای اینکه به اینترنت مخابرات (ADSL) وصل بشی باید یه مودم DSL هم داشته باشی و مودم ایرانسلت رو از طریق پورت WAN به مودم DSL وصل کنی. مودمت قابلیت اتصال مستقیم به خط تلفن رو نداره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا