شبکه

معرفی کامل پچ کورد فیبر نوری

خرید کابل شبکه

پچ کورد فیبر نوری چیست؟ پچ کورد فیبر نوری یکی از اجزای اصلی در شبکه‌های نوریه که ارتباط بین تجهیزات مختلف رو فراهم می‌کنه. خرید پچ کورد شبکه در هر نوع شبکه‌ای از اقدامات حساس و تخصصی راه‌ اندازی شبکه هست، چون تاثیر قابل توجهی در عملکرد با کیفیت و بدون اختلال شبکه داره. بنابراین لازمه که پچ کورد فیبرنوری رو به صورت کامل شناخته و با تسلط کافی نسبت به خرید اون اقدام کنیم. در این مقاله قصد داریم ضمن پاسخ مفصل به سوال پچ کورد فیبرنوری چیست، انواع پچ کورد فیبر نوری رو هم معرفی کرده و نکات لازم در خرید این ابزار مهم در شبکه رو توضیح بدیم. با ما همراه باشید.

پچ کورد فیبر نوری چیست؟

در مقاله پچ کورد چیست، به طور کامل با این ابزار از تجهیزات شبکه پسیو آشنا شدیم و متوجه شدیم که پچ کورد شبکه در واقع همان عملکرد کابل شبکه رو داره اما تفاوت بین کابل شبکه و پچ کورد اینه که پچ کورد با متراژهای کمتر و با سوکت نصب شده در دو سر خودش، تولید شده و به فروش می‌رسه اما کابل شبکه، سوکت نداره و متخصص شبکه خودش باید بر اساس نیاز شبکه اقدام به نصب سوکت بکنه. یکی از انواع پچ کوردها، پچ کورد فیبرنوری هست که موضوع اصلی این مقاله هست.

پچ کورد فیبر نوری چیست؟ fiber patch cord یا جامپر نوری یا پچ فیبر اسم‌های دیگه پچ کورد فیبرنوری هستن. این ابزار یک کابل فیبری هست که دو انتهای اون به کانکتورهای فیبر نوری ختم میشه. از پچ کورد فیبرنوری برای ایجاد ارتباط و برقراری اتصال بین تجهیزات شبکه فیبر نوری استفاده میشه. از اصلی‌ترین کاربردهای پچ کورد فیبرنوری استفاده از اون در شبکه‌های زیر هست:

  • دیتاسنترها و مراکز داده‌ای بزرگ
  • شبکه LAN
  • مهندسی مکانیک و تصویربرداری پزشکی
  • شبکه تلویزیون کابلی و خطوط تلفن

استفاده از پچ کورد فیبر نوری در شبکه‌های فیبر نوری ضمن اینکه یک الزامه مزایای قابل توجهی هم داره، از جمله اینکه موجب ارتباط پایدار و بدون نوسان میشه، وزن سبک‌تری داره و برای مسافت‌های طولانی قابل استفاده هست، تداخل الکترومغناطیسی نداره و موجب هدر رفت انرژی هم نمیشه.

معرفی پچ کورد فیبر نوری

ساختار پچ کورد فیبر نوری

یکی از تفاوت‌های کابل بهم تابیده و کابل فیبر نوری مربوط به ساختار درونی کابل هست که باعث میشه این دو نوع کابل و پچ کورد، کاربردها و ویژگی‌های متفاوتی داشته باشن. برای اینکه بتونیم در معرفی انواع پچ کورد فیبر نوری و پاسخ به سوال پچ کورد فیبر نوری چیست، معیارهای دسته‌بندی رو مشخص کنیم لازمه که با ساختار درونی پچ کورد فیبرنوری آشنا باشیم. انواع کابل فیبر نوری و یا پچ کورد فیبر نوری از چند بخش مجزا تشکیل شدن:

  • هسته یا همان core: که در واقع وظیفه اصلی انتقال دیتا در این قسمت انجام میشه
  • روکش شیشه‌ای cladding: روکش اولیه دور هسته، اغلب از جنس شیشه هست که سرعت و کیفیت انتقال داده در بهترین کیفیت خودش حفظ بشه.
  • پوشش coating: هسته و روکش شیشه‌ای دور آن، احتمال شکنندگی بالایی دارن بنابراین لازمه که با لایه‌ای مقاوم‌تر پوشونده بشن.
  • تقویت کننده یا لایه مقاوم strength member
  • جکت یا همان ژاکت بیرونی outer jacket
ساختار پچ کورد فیبر نوری

انواع پچ کورد فیبر نوری

در معرفی پچ کورد شبکه گفتیم میشه انواع پچ کورد، بر اساس دارا بودن یا نبودن شیلد و فویل به دو دسته پچ کورد UTP و پچ کورد SFTP تقسیم میشن. همینطور این پچ کوردها بر اساس میزان سرعت انتقال داده در کتگوری‌های مختلفی مثل پچ کورد CAT6 یا پچ کورد CAT6A قرار می‌گرفتن. برای معرفی انواع پچ کورد فیبرنوری هم چند معیار و فاکتور برای دسته‌بندی انواع مختلف این محصول وجود داره. در ادامه انواع پچ کورد فیبر نوری رو بر اساس این معیارها معرفی می‌کنیم:

بر اساس نوع کانکتور

برای اینکه به صورت کامل به سوال پچ کورد فیبرنوری چیست پاسخ بدیم و انواع پچ کورد رو معرفی کنیم، اولین معیار دسته‌بندی پچ کوردهای فیبرنوری رو توضیح می‌دیم و این معیار چیزی نیست جز نوع کانکتور دو سر پچ کورد فیبر نوری.

  • پچ کورد lc-lc

در هر دو سر این نوع از پچ کورد، کانکتور LC وجود داره. این نوع کانکتور با وارد اومدن فشار به نقطه اتصال کاملا چفت میشه و بیشتر در کاربردهای سینگل مود مورد استفاده قرار می‌گیره.

  • پچ کورد sc-sc

در دو سر این پچ کورد فیبر نوری هم دو کانکتور یکسان از نوع SC وجود داره با ترکیب فشار و کشش پانچ میشه. این نوع کانکتور بسیار ساده طراحی شده و با قیمت مقرون به صرفه‌ای که داره در مخابرات فیبرنوری کاربرد زیادی داره. در تصویر زیر یک پچ کورد فیبر نوری دو سر st رو می‌بینین.

پچ کورد sc-sc
  • پچ کورد fc-fc

کانکتور FC در دو سر این پچ کورد فیبر نوری قرار داره که با حالتی مشابه بستن پیچ در نقطه اتصال پانچ میشه و برای هردو کاربرد سینگل مود و مالتی مود هم کاربرد داره. کانکتور اف سی معمولا از جنس فلزی هست.

در محیط هایی که احتمال لرزش کابل‌ها بالا باشه از پچ کورد FC-FC استفاده میشه
  • پچ کورد mtrj-mtrj

کانکتور MTRJ در دو سر این نوع از پچ کورد فیبرنوری در واقع به صورت ترکیبی از دو کانکتور MT و RJ ساخته شده و مخفف عبارت Mechanical Transfer Registered Jack هست. پچ کورد MTRJ از یک محفظه پلاستیکی ساخته شده که در ظاهر به کانکتور RJ45 شبیه هست.

پچ کورد فیبر نوریmtrj-mtrj
  • پچ کورد e2000-e2000

پچ کورد E2000 جزو پچ کوردهای نسل جدید با تکنولوژی پیشرفته هست که نسبت به سایر مدل‌ها، قیمت بیشتری هم داره. این کانکتور شاید از نظر ظاهری شبیه به کانکتور SC باشه اما در واقع کوچکتر هست و تکنولوژی پیشرفته‌تری هم داره.

  • پچ کورد mu-mu

پچ کورد فیبر نوری MU متعلق به شرکت NTT هست که با سیستم اتصال push & pull یعنی سیستم فشار و کشش و از جنس پلاستیکی طراحی شده. به این پچ کورد گاها، پچ کورد sc کوچک هم گفته میشه.

  • پچ کورد sc-lc

نوع دیگه‌ای از پچ کوردهای فیبرنوری هستن که در دو سر خودشون کانکتورهای متفاوتی دارن. پچ کورد SC-LC یکی از آنهاست. از این پچ کورها در شبکه‌های استفاده میشه که تجهیزات و دستگاه‌های مختلفی داره.

پچ کورد sc-lc

بر اساس نوع کابل

پچ کورد فیبرنوری بر اساس نوع کابل به دو دسته سینگل مود و مالتی مود تقسیم میشه. تفاوت پچ کورد سینگل مود و مالتی مود به هسته به کار رفته در داخل کابل مربوط میشه:

  • پچ کورد فیبر نوری سینگل مود single mood

قطر هسته پچ کورد فیبرنوری سینگل مود به اندازه 9 میکرون بوده و قادر به ارسال یک نوع سیگنال واحد در لحظه هست.

  • پچ کورد فیبر نوری مالتی مود multi mood

اما پچ کورد فیبرنوری مالتی مود هسته‌ای به اندازه 50 یا 65 میکرون داشته و در لحظه قادر به ارسال چندین سیگنال متفاوت در شبکه هست.

پچ کورد فیبرنوری سینگل مود و مالتی مود

بر اساس ساختار کابل

انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس ساختار کابلی که دارن هم به دو دسته تقسیم میشن که هر کدام بر اساس نیاز شبکه در شرایط متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرن:

  • پچ کورد فیبر نوری سیمپلکس simplex

پچ کورد فیبرنوری SIMPLEX دارای ساختار ساده‌ای هست و از یک هسته و یک کانکتور در هر طرف پچ کورد تشکیل شده. تفاوت این دو نوع پچ فیبر در تصویر زیر کاملا شفاف نشون داده شده.

  • پچ کورد فیبر نوری دوبلکس duplex

در مقابل، پچ کورد فیبرنوری DUPLEX در هر انتهای خودش دو کانکتور و در داخل کابل‌ها هم دو هسته داره و کانکتورهای انتهای پچ کورد با تفاوت رنگ از هم تفکیک میشن تا در اتصال به تجهیزات قابل مدیریت باشن.

پچ کورد فیبر نوری سیمپلکس simplex و duplex

بر اساس نوع پولیش

در ادامه پاسخ به سوال پچ کورد فیبر نوری چیست و معرفی انواع پچ فیبر، یک دسته‌بندی بر اساس نوع پولیش پچ کورد وجود داره که به شکل انتهای پچ کورد مربوط میشه. نحوه پولیش پچ کورد بر میزان انعکاس نور در داخل کابل تاثیر میزاره، طبق این دسته‌بندی سه نوع پچ کورد فیبر نوری داریم:

  • پچ کورد فیبر نوری PC

میزان انعکاس نور در پچ کورد فیبر نوری PC (Physical Contact) برابر با 40 دسی بل هست و برای هر دو نوع پچ کورد مالتی مود و سینگل مود کاربرد داره.

  • پچ کورد فیبر نوری UPC

میزان انعکاس نور در پچ کورد فیبر نوری UPC (Ultra Physical Contact) برابر با 50 دسی بل بوده و عمدتا برای پچ کوردهای سینگل مود کاربرد داره.

  • پچ کورد فیبر نوری APC

میزان انعکاس نور در پچ کورد فیبر نوری APC (Angled Physical Contact) برابر با 60 دسی بل بوده و عمدتا برای پچ کوردهای سینگل مود کاربرد داره.

انواع پولیش پچ کورد فیبرنوری

بر اساس اندازه جکت

همان‌طور که در توضیح ساختار پچ کورد فیبرنوری گفتیم، برای محافظت و حفظ ایمنی لایه‌های درونی پچ فیبر، از جکت یا ژاکت مقاوم بیرونی استفاده میشه. این لایه محافظ می‌تونه از جنس‌های مختلفی باشه که هر کدوم ویژگی‌ها و میزان مقاومت مشخصی دارن. طبق این معیار یعنی نوع جکت پچ کورد فیبر نوری، چهار دسته‌ مختلف داریم:

  • پچ کورد فیبر نوری PE

پچ کورد فیبر نوری با جکت پلی اتیلن یا همان PE (Polyethylene)، بیشتر برای فضاهای باز مورد استفاده قرار می‌گیره چون مقاومت خوبی در برابر شرایط آب و هوایی داره.

  • پچ کورد فیبر نوری PVC

پچ کورد فیبر نوری پی وی سی یا همان PVC (Polyvinyl chloride)، قیمت مقرون به صرفه و مقاومت قابل قبولی در شرایط مختلف محیطی داره.

  • پچ کورد فیبر نوری PVDF

پچ کورد فیبر نوری PVDF (Polyvinyl Difluoride) بیشتر برای محیط های توکار و فضاهایی که امکان افزایش دما وجود داره مورد استفاده قرار می‌گیره. به این نوع از کابل، اصطلاحا کابل پلنوم هم گفته میشه.

  • پچ کورد فیبر نوری LSZH

پچ کورد فیبرنوری LSZH (Low Smoke Zero Halogen) همان‌طور که از اسمش مشخصه جنسی با دود کم و هالوژن صفر در زمان احتراق داره. به این معنی که در صورت آتش سوزی این پچ کورد گازهای سمی ساطع نمی‌کنه و به همین دلیل، قیمت بیشتری هم داره و بیشتر برای محیط های داخلی حساس مورد استفاده قرار می‌گیره.

رنگ بندی پچ کورد فیبر نوری

رنگ بندی پچ کورد فیبر نوری در لایه بیرونی یا همان جکت پچ کورد فیبر نوری معنی پیدا می‌کنه که استفاده از این رنگ‌ها به کاربران در انتخاب و نحوه استفاده از انواع پچ کورد فیبرنوری کمک می‌کنه. کد رنگی پچ کورد فیبرنوری بر اساس استاندارد EIA/TIA-598 و برای تعیین ویژگی پچ کورد فیبر نوری ثبت میشه. در جدول زیر نمونه‌ای از این رنگ‌ها و ویژگی‌های مربوط به هر کدوم رو قرار دادیم:

رنگ پچ کورد فیبر نوریویژگی‌ها
پچ کورد OM1 طوسی62.5 میکرومتر، مناسب برای کابل‌کشی خانه، مناسب 100 مگابیت در ثانیه تا 550 متر، چند حالته
پچ کورد OM2 نارنجی50 میکرومتر، مناسب برای کابل‌کشی داخلی، مناسب برای اتصال 1 گیگابیت در ثانیه تا 550 متر یا 10 گیگابیت در ثانیه تا 82 متر، مالتی مود
پچ کورد OM3 فیروزه‌ای50 میکرومتر، مناسب برای 10Gbps، مناسب برای 1گیگابیت در ثانیه تا 1000 متر یا 10 گیگابیت در ثانیه تا 300 متر، مالتی مود
پچ کورد OM4 صورتی50 میکرومتر، برایF.10Gbps -100Gbps، مناسب برای 10 گیگابایت بر ثانیه تا 550 متر یا 100 گیگابایت بر ثانیه تا 125 متر، مالتی مود
پچ کورد OM5 سبز50 میکرومتر، برای f. 10Gbps – 400Gbps ، مناسب برای 10 گیگابایت بر ثانیه تا 600 متر، 40 و 100 گیگابیت بر ثانیه تا 200 متر، مالتی مود
پچ کورد sc زرد9 میکرومتر، مناسب برای اتصال از راه دور، مناسب برای اتصال 1گیگابیت بر ثانیه تا 200 کیلومتر، 10 گیگابیت در ثانیه 100 کیلومتر، 100 گیگابیت در ثانیه 40 کیلومتر، تک‌حالته

در انتخاب پچ کورد فیبر نوری به این نکات توجه کنید

حال که به صورت کامل متوجه شدیم پچ کورد فیبر نوری چیست و چه انواعی داره، لازمه در راهنمای خرید پچ کورد شبکه از نوع فیبر نوری به چند نکته توجه کنیم تا بهترین پچ کورد فیبرنوری متناسب با شبکه رو انتخاب کنیم. توجه کنید که برای این کار اول باید نیازها و ویژگی‌های شبکه موردنظر رو به خوبی بررسی کرده و بر اساس اون پچ کورد متناسب رو انتخاب کنید. از جمله مهم‌ترین فاکتورهای موثر در انتخاب پچ کورد فیبر نوری این موارد هستن:

  • طول پچ کورد
  • سینگل مود یا مالتی مود بودن
  • نوع پولیش
  • نوع جکت
  • نوع اتصال

آنچه در معرفی پچ کورد فیبر نوری گفتیم

در این مقاله از نتران، به سوال “پچ کورد فیبر نوری چیست” پاسخ داده و به معرفی انواع پچ کورد فیبر نوری پرداختیم. گفتیم انواع پچ کورد فیبر نوری رو میشه بر اساس معیارهای مختلفی مثل نوع کانکتور، ساختار کابل، اندازه جکت، نوع پولیش و نوع کابل دسته‌بندی کرد که هر کدوم از این محصولات موارد مصرف و کاربردهای خاص خودشون رو در شبکه دارن. انتخاب اصولی و استفاده درست از پچ کورد فیبر نوری در شبکه‌های نوری اهمیت بالایی داره. امیدواریم مطالب مقاله براتون مفید باشه و بتونید در این انتخاب حرفه‌ای عمل کنید. اگر همچنان سوالی در مورد پچ کورد فیبرنوری دارید، در قسمت نظرات مطرح کنید.

مرتبط با این مقاله توصیه می‌کنیم، تفاوت سوکت و کانکتور رو هم مطالعه کنید

سوالات متداول

پچ کورد فیبر نوری چیه؟

پچ کورد فیبر نوری یک کابل فیبری هست که در دو انتهای خودش به کانکتورهای فیبرنوری ختم میشه.

جامپر نوری چیست؟

جامپر نوری همان پچ کورد فیبر نوری یا پچ فیبر هست.

از پچ فیبر در چه مواردی استفاده میشه؟

کاربرد اصلی پچ کورد فیبر نوری در دیتاسنترها، تصویربرداری پزشکی، شبکه‌های lan و خطوط تلفن هست.

انواع پچ کورد فیبر نوری کدامند؟

انواع پچ کورد فیبر نوری بر اساس معیارهای مختلفی مثل نوع کانکتور، ساختار و نوع کابل، نوع جکت و نوع پولیش دسته‌بندی میشن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا