جمر jammer چیست؟ تخریب سیگنال وایرلس
به عنوان یکی از کاربران حوزه شبکه، حتما تا حالا اسم دستگاه جمر به گوشتون خورده یا در مورد جمینگ، مطالبی رو مطالعه کردین. دستگاه jammer در واقع یک دستگاه مختل کننده سیگنالهای الکترونیکی هست که باعث فرایند jamming یا از کار انداختن تمام دستگاههای الکترونیکی مثل گوشی موبایل و سیگنالهای وایرلس میشه. در این مقاله از نتران، قصد داریم در مورد دستگاه جمر و نحوه عملکردش، انواع این دستگاهها و کاربردهای جمینگ یا اختلال در سیگنالها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
دستگاه جمر و جمینگ jamming چیست؟
دستگاه جمر در لغت به معنی دستگاهیه که مانع رسیدن سیگنال به مقصد میشه. دستگاه jammer با ایجاد یک پارازیت عمدی، تمام سیگنالهای رادیویی و وای فای رو مختل کرده و مسیر ارتباطی بین دستگاهها رو مسدود میکنه. به دستگاه جمر معمولا جمر، پارازیت، مسدود کننده یا اخلال کننده سیگنال هم گفته میشه. در ادامه به صورت کامل نحوه عملکرد این دستگاه و کاربردهاش رو توضیح میدیم.
جمینگ یا jamming هم فعل و عمل مختل کردن سیگنالهاست که توسط دستگاه جمر انجام میشه. انواع جمینگ به دو صورت انجام میشه:
- جمر ماهوارهای GPS: که برای ایجاد پارازیت در ارتباطات بی سیم هست. به عنوان مثال عملکرد تجهیزات شبکه ای مثل مودم در حضور دستگاه جمر به صورت کامل مختل میشه. این نوع از جمر اغلب و فقط کاربردهای نظامی داره.
- جمر مخابراتی GSM: که برای ایجاد پارازیت در ارتباطات تلفنی هست. مثلا با ایجاد تداخل در سیگنالهای جی پی اس یا جمینگ در یک پمپ بنزین، امکان مکالمه با تلفن همراه از بین رفته و امنیت مکان حفظ میشه.
دستگاهها چطور jammed میشوند؟
نحوه عملکرد دستگاه جمر به صورت تولید سیگنالی هم فرکانس با فرکانس دستگاه مورد هدف و ایجاد پارازیت در انتقال سیگنال هست. این دستگاه با ایجاد یک نویز سفید با توان بالا، امواج موثر رو حذف کرده و مانع رسیدن سیگنالها به مقصد میشه. البته توان عملیاتی و قدرت این دستگاهها در انواع مختلف باهم فرق داره.
انواع دستگاه جمر
انواع دستگاه جمر رو علاوه بر کاربردها و نوع عملکرد، بر اساس قدرت عملیاتی هم میشه به دو دسته تقسیم کرد:
دستگاه jammer ثابت
دستگاههای جمر ثابت، دستگاههای قدرتمند و نسبتا بزرگی از نظر ابعاد هستن که قیمت بیشتری هم نسبت به جمرهای سیار دارن. جمرهای ثابت بر اساس فرکانس شبکه مورد هدف باید ابعاد بزرگتر و آنتنهای بلندتری هم داشته باشه. این جمرها توان ایجاد اختلال تا فاصله حدودا 2 کیلومتری رو هم دارن.
دستگاه jammer قابل حمل
این نوع از دستگاه جمر از نظر ابعاد، تقریبا هم اندازه تلفن همراه بوده و قدرت کمتری در ایجاد پارازیت داره. جمر دستی میتونه سیگنالها رو حداکثر تا فاصله 30 متری مختل کنه.
کاربردهای جمینگ
در صورتی که ارتباط بین انواع تجهیزات اکتیو و نودهای شبکه از طریق کابل لن و بدون سیگنال باشه، تا حد زیادی میشه از امنیت شبکه مطئن بود. اما برای حفظ امنیت شبکه وایرلس همچنان نگرانیهایی وجود داره و بحث انتخاب بین مودم سیمی یا وایرلس هم به همین دلیل مطرح میشه.
دستگاه جمر چون یک دستگاه مختل کننده هست در کنار مزایایی که در سیستم نظامی و امنیتی کشور داره، میتونه تاثیرات منفی هم داشته باشه. به همین دلیل جمرها معمولا گران قیمت بوده و به راحتی توسط افراد عادی قابل دسترسی نیستن. اما به طور کلی میشه کاربردهای مثبت و منفی جمر رو در موارد زیر عنوان کرد:
- در مراکز نظامی و در جنگ با دشمن برای از کار انداختن ارتباطات
- در پمپ بنزینها
- در کتابخانهها یا رستورانها
- توسط سارقان و برای از کار انداختن سیستمهای دزدگیر اتومبیلها یا سایر سیستمهای ردیابی
آنچه در معرفی دستگاه جمر گفتیم
در این مقاله به معرفی دستگاه جمر پرداختیم و گفتیم این دستگاه به چه نحوی مانع رسیدن سیگنالها به نودهای مقصد میشه. گفتیم با اینکه جمینگ یا ایجاد تداخل عمدی در شبکه میتونه در بسیاری از موارد امنیتی مثل محافظت از محیط ها یا شخصیتهای خاص مفید باشه اما در عین حال میتونه کاربردهای منفی هم داشته باشه. توصیه میکنیم در این مورد مقاله افزایش امنیت دادههای کامپیوتری رو مطالعه کنید و تا جای ممکن از هک شدن سیستمهای شبکه خودتون مراقبت کنید. اگر سوالی در مورد دستگاه jammer و جمینگ وایرلس و غیره دارین، در قسمت نظرات مطرح کنید در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم.
سوالات متداول
به طور خلاصه میشه گفت یک دستگاه مختل کننده الکترومغناطیسی هست.
jamming یعنی ایجاد یک پارازیت عمدی برای مختل کردن تمام ارتباطات بی سیمی مثل گوشی موبایل، اینترنت وایرلس و…
انواع دستگاههای جمر میتونن به صورت قابل حمل یا سیار و یا به صورت ثابت باشن.
نه! طبق قانون سازمان تنظیم مقررات رادیویی، استفاده از هر گونه جمر در کشور ممنوعه. مگر با اخذ مجوز رسمی از این سازمان، اجازه استفاده از جمر رو داشته باشید.