فضای ابری چیست و ذخیره سازی در آن چه فوایدی دارد؟
فضای ابری یا Cloud storage به شما امکان میده دادهها و پروندهها رو در مکانی خارج ازگوشی، کامپیوتر، هارد یا فلش خودتون ذخیره کنید. با این کار دیگه به حمل سختافزار برای دسترسی به اطلاعات نیازی ندارید و نگران از بین رفتنشون هم نیستید. این فضا از طریق اینترنت عمومی یا اتصال شبکهای در دسترسه. دادهها در فضای ذخیره سازی ابری از طریق شبکه (بهطور معمول اینترنت) نگهداری، مدیریت و پشتیبانگیری (محافظت از داده) میشن.
کاربرها معمولا ماهانه در ازای نگهداری دادهها، هزینهای رو پرداخت میکنن. امنیت این سرویسها همچنان در بین کاربران نگرانکننده است. ارائهدهندههای خدمات سعی کردن با استفاده از رمزگذاری دادهها، احراز هویت چند مرحلهای و بهبود امنیت فیزیکی خدمات، این ترسها رو برطرف کنن.
چجوری فضای ابری داشته باشیم؟
بستر ذخیره سازی ابری توسط شرکت ثالث ارائه میشه. مسئولیت میزبانی، ایمنسازی، مدیریت و نگهداری سرورها و زیرساختها در cloud storage به عهدهی شرکت ارائهدهنده است. ارائهدهنده این اطمینان رو به مشتریها میده که در هر زمان به اطلاعات دسترسی داشته باشن. برای داشتن این فضا باید از این شرکتها اشتراک تهیه کنید.
پرداختها چجوری محاسبه میشن؟
برای استفاده از cloud storage دو نوع مدل پرداخت داریم:
• پرداخت در ازای هر بار استفاده
• پرداخت بر اساس فرکانس و حجم دادههای قابل دسترسی
چرا به فضای ابری نیاز داریم؟
پیشرفت تکنولوژی روی نیاز افراد و سازمانها به جایی برای ذخیرهی اطلاعاتشون تاثیر زیادی داشته. حالا این نیاز برای یک کاربر معمولی و یک سازمان تفاوتهایی باهم داره.
اگر شما یک کاربر معمولی باشید…
هارد دیسک رایانهی شما یا حتی هارد اکسترنال فقط میتونه مقدار محدودی از دادهها رو ذخیره کنه. وقتی فضای ذخیره سازی اونها تموم بشه، باید فایلها رو به دستگاه ذخیره سازی دیگهای منتقل کنید.
در این زمان بهترین گزینه، فضای ذخیره سازی ابریه که گزینهای مقرونبهصرفه و مقیاسپذیره.
اگر شما یک سازمان باشید…
به جای اینکه یک سازمان روی ساخت و نگهداری شبکههای داخلی سرمایهگذاری کنه، به سراغ ذخیره سازی دادهها در Cloud storage میره. با این کار دیگه هزینههای هنگفتی متقبل نمیشه بلکه فقط در ازای خدمات دریافتی، هزینهای رو پرداخت میکنه.
بهترین فضاهای ذخیره سازی
از بهترین فضاهای ابری میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- OneDrive: برای کاربرهای ویندوز مناسبه و در ویندوز 10 بهصورت پیشفرض وجود داره.
- Dropbox: از تمام پلتفرمهای لینوکس، بلک بری، ویندوز، اندروید، مک و iOS پشتیبانی میکنه.
- Apple iCloud: برای کاربرهای اپل بهترین گزینه است.
- Google Drive: برای کاربرهای گوگل مناسبه.
پیکربندی فضای ذخیره سازی ابری
Cloud storage از تعداد زیادی سیستم ذخیره سازی دیسک سخت تشکیل شده. این دیسکهای سخت مثل یک شبکه به هم متصل هستن.
ارائهدهندهها، لایههایی با کارایی بالا رو به پیکربندی ابر ذخیره سازی اضافه کردن. این لایهها شامل درایوهای حالت جامد (SSD) میشه.
انواع فضای ابری
سه نوع مختلف از فضای ابری یا Cloud storage وجود داره که هرکدوم مزایای خودشون رو دارن و برای استفادهی خاصی به کار میرن.
1. فضای ابری خصوصی
ذخیره سازی ابری خصوصی برای استفاده در سازمان و نهادی خاص طراحی شده و در محیط اختصاصی محافظت شده در پشت فایروال سازمان مستقر میشه. دسترسی آسون و تخصیص منابع، ذخیره سازی رو برای کاربرهای تجاری و همچنین پروتکلهای ذخیره سازی اشیا رو فراهم میکنه.
2. عمومی
یک فضای ذخیره سازی چند مستأجری روفراهم میکنه. منظور از چند مستاجری اینه که در یک فضای ابری، چند نفر میتونن دادههای خودشون رو ذخیره کنن. این نوع، بیشتر مناسب دادههای بدون ساختار اشتراکیه. در این فضا، افراد میتونن دادههای خودشون رو ذخیره کنن و به دیگران هم امکان دسترسی و استفاده بدن.
3. ترکیبی یا هیبریدی
ترکیبی از ذخیره سازی ابری خصوصی و خدمات ذخیره سازی ابری عمومی شخص ثالثه. این مدل، انعطافپذیری و امکانات بیشتری رو برای مشاغل فراهم میکنه.
برای مثال فرض کنید سازمانی به شیوهی زیر عمل کنه:
• ذخیره داده ساختاریافته در یک ابر خصوصی
• ذخیره دادههای بدون ساختار و بایگانی در یک ابر عمومی
انواع روشهای ذخیره سازی
انواع مختلف فضای ابری یا Cloud storage بر پایهی این 3 نوع معماری قرار گرفتن.
- ذخیره سازی مبتنی بر شی: در این نوع معماری، دادهها بهعنوان شی در جاهای مختلف ذخیره میشن. این حالت برای دادههای زیاد بدون ساختار مشخص مناسبه. دسترسی به فایلها در این فضا از طریق API انجام میشه.
- ذخیره سازی مبتنی بر بلوک: در این معماری دادهها در بلوکهای جداگونه قرار میگیرن. برای دادههای ساختارمند مثل پایگاه داده مناسبه.
- ذخیره سازی مبتنی بر فایل: ذخیره سازی بهصورت فایل، سادهترین رویکرد برای ذخیره دادههاست. این حالت برای سازماندهی دادهها در یک پلتفرم سلسله مراتبی، ساده و قابل دسترسیه.
مزایای فضای ابری
فضای ذخیره ابری مزیتهای زیادی داره که در ادامه به چند مورد از اون اشاره میکنیم.
ذخیره اطلاعات بدون محدودیت
فضای ذخیره سازی ابری مقیاسپذیره. منظور اینه که میتونید با افزایش یا کاهش دادهها، ظرفیت فضا رو کم و زیاد کنید.
پرداخت در ازای استفاده
با استفاده از سرویس ذخیره سازی ابری، مشتریها فقط هزینه ذخیره سازی مورد استفاده رو پرداخت میکنن. با کاهش استفاده، هزینه هم کم میشه. در این صورت، دیگه نیازی به هزینههای هنگفت نیست. هزینههای ذخیره سازی ابری باید ماهانه یا چند ماه یک بار پرداخت بشه، اما این هزینه چندان زیاد نیست.
دسترسی جهانی
فضای ذخیره سازی ابری بهطور معمول از هر سیستم، در هر زمان و هر مکانی در دسترسه. لازم نیست نگران عدم دسترسی به دادهها باشید.
استفاده راحت
دسترسی به ابر و استفاده از ذخیره سازی ابری راحته. بنابراین توسعهدهندهها، آزمایشکنندههای نرمافزار و کاربرهای تجاری میتونن بدون نیاز به امکانات خاصی کار خودشون رو شروع کنن.
امنیت خارج از سایت
دادههای در فضای ذخیره سازی ابری به دلیل داشتن سرور نامشخص، امنیت بالاتری دارن و نفوذ به اونها سختتره. به این ترتیب، امکان تخریب دادهها هم بهدلیل قرار گرفتن در چندیدن سرور مختلف به حداقل میرسه.
معایب فضای ذخیره ابری
موردی در ذخیره سازی ابری – به ویژه خدمات عمومی – وجود داره که ممکنه شرکتها رو از استفاده از این خدمات منصرف کنه. از طرفی هم ممکنه نحوهی استفاده از اونها رو محدود کنه.
امنیت
امنیت تنها فاکتور مورد استناده که ممکنه یک شرکت رو برای استفاده از فضای ذخیره سازی ابری عمومی بیمیل کنه، یا حداقل کمی به شک بندازه. این نگرانی وجود داره که وقتی دادهها از محدودهی شرکت خارج بشن، روی نحوهی اداره و ذخیره اونها دیگه کنترلی وجود نداره.
اما ارائهدهندهها با اقداماتی جهت محافظت از اطلاعات مشتریها، مثل:
• رمزگذاری داده
• امنیت فیزیکی
• ذخیره اطلاعات در چند مکان
این نگرانیها رو بر طرف کردن.
وابسته بودن به اینترنت و پهنای باند
اینکه برای دسترسی به اطلاعات، بهصورت پیوسته باید به اینترنت متصل بود، محدودیت ایجاد میکنه. از طرفی هم با پهنای باند کم و اینترنت ضعیف، خیلی از قابلیتهای فناوری پردازش ابری برای کاربر محدود میشه.
کاربردهای دیگر فضای ذخیرهسازی ابری
رایجترین موارد استفاده پشتیبان گیری، بازیابی و بایگانی کردن دادههاست. همچنین، تعداد بیشتری از مشتریها از خدمات ذخیره سازی ابری برای DevOps بهعنوان معیار کاهش هزینه استفاده میکنن. اونها فقط میتونن منابع رایانشی و ذخیره سازی رو برای مدت زمان توسعهی پروژه و آزمایش اجاره کنن.
بعضی از شرکتها، در حجم دادههای خودشون نوسانات فصلی دارن. این شرکتها میتونن از فضای ذخیره سازی ابری استفاده کنن تا از این راه فعالیتهای خودشون رو کنترل کنن.
همگام سازی با فضای ابری چیست؟
برنامههایی مثل اپلیکیشن FolderSynce وجود دارن که با اونها میتونید بین گوشی یا کامپیوتر با فضای ابری مورد استفاده، ارتباط برقرار کنید. منظور از همگام سازی اینه که فایلها یا فایل مشخص شده با فضای ابری یکی باشه و اگر اطلاعاتی به اون اضافه شد، به فضای ابری هم اضافه بشه.
حرف آخر
با افزایش حجم اطلاعات دیجیتال، چه فرد باشیم یا شرکت، فراهم کردن فضایی برای ذخیره این اطلاعات هزینهای داره. فضای ابری، که از طریق شرکتهای مخصوصی ارائه میشه به کاهش این هزینه کمک کرده. در این مقاله تلاش کردیم تا شما رو با مفهوم، کاربردها و مزایای این فضا آشنا کنیم. اگر سوالی داشتید خوشحال میشیم با ما در میون بذارید.
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول
فضای ابری یا Cloud storage به شما امکان میده دادهها و پروندهها رو در مکانی خارج ازگوشی، کامپیوتر، هارد یا فلش خودتون ذخیره کنید.
OneDrive – Apple iCloud – Dropbox – Google Drive
ذخیرهی اطلاعات بدون محدودیت – پرداخت در ازای استفاده – دسترسی جهانی – استفاده راحت – امنیت خارج از سایت
خصوصی – عمومی – ترکیبی