مقایسه انواع سیستم عامل ساعت هوشمند
ساعتهای هوشمند با شکلها و ابعاد مختلفی به بازار عرضه میشن. اما فقط ظاهرشون نیست که اونها رو متمایز میکنه. این ساعتها هرکدوم بر اساس پلتفرم یا سیستمعامل خاصی که سازنده انتخابش میکنه، اجرا میشن. این سیستمعاملها هویت و نحوهی رفتار ساعتهای هوشمند رو مشخص میکنن. بعضی از تولیدکنندهها مثل سامسونگ و فیت بیت سیستم عامل ساعت هوشمند اختصاصی خودشون رو ارتقا دادن و از این راه خودشون رو از بقیه متمایز کردن. بعضی دیگه هم از سیستمعامل متن باز گوگل (WearOS) استفاده کرده و طراحی و برند تجاری خودشون رو برجسته میکنن. درسته که بعضی از سیستمعاملها بهترن و طرفدار زیادی دارن، ولی یادتون باشه که هیچ پلتفرمی 100 درصد کامل نیست. در این مقاله قراره انواع سیستم عامل های ساعت هوشمند رو مرور باهم مرور کنیم و تفاوتهاشون رو متوجه بشیم.
انواع سیستم عامل ساعت هوشمند
با وجود اینکه برندهای مختلف ساعتهای هوشمند متفاوتی تولید میکنن، باز هم بازار این محصول در دست دو سیستمعامل اپل و اندرویده. هر چند که سامسونگ هم سری ساعتهای خودش رو با سیستمعامل تایزن تولید میکنه و طرفدارهای خودش رو داره؛ ولی باز هم رقابت اصلی سر این دو برنده. این موضوع رو در بخش معرفی بهترینها در مقالهی راهنمای خرید ساعت هوشمند باهم دیدیم. در ادامه سیستمعاملهای مختلفی رو که برای ساعتهای هوشمند استفاده میشن، معرفی میکنیم.
سیستم عامل ساعت هوشمند Wear OS گوگل
WearOs یک نسخهی تغییریافته از پلتفرم ساعت و دستبندهای هوشمند گوگل هست که قبلا با اسم Android Wear شناخته میشد. گوگل این ساعتها رو تولید نمیکنه بلکه این پلتفرم رو تولیدکنندههای دیگه مثل سونی استفاده میکنن. ساعتی با این سیستمعامل، مثل گوشی اندروید میتونه تمام برنامههای اندروید رو نصب و اجرا کنه. WearOs، هم با گوشیهای اندروید و هم با گوشیهای iOS جفت میشه. بعضی ساعتهای WearOS در زمان تولید صفحه اصلی مخصوص و قابلیتهای شخصی سازی دارن. اما در حالت کلی بیشتر اونها تجربه کاربری یکپارچه و خاص با رابط کاربری یکسان دارن. WearOS این امکان رو به شما میده تا اگه ساعت، میکروفن و اسپیکر داشته باشه، به تماسهاتون جواب بدین. اگه اتصال LTE داشته باشه برای برقراری تماس به گوشی هم نیاز ندارین. علاوه بر این میتونین به پیامهایی که براتون میاد جواب بدین ولی خب به پیامهایی که قبلا به شما ارسال شده دسترسی ندارید.
نقاط قوت و ضعف
سازگاری با هر دو گوشی اندروید و آیفون.
دارای طیف گستردهای از برنامههای کاربردی برای کاربران.
دسترسی به برنامههای محبوب گوگل مثل Google Maps و Google Assistant.
برقراری و پاسخ دادن به تماسها.
امکان پرداخت بدون تماس از طریق Google Pay.
معروف به عمر کم باتری.
عدم درسترسی به پیامهای قبلی.
WatchOS اپل
در مرحلهی بعد سیستم عامل ساعت هوشمند اپل رو داریم که مبتی بر iOS هست و WatchOS نام داره. برخلاف بقیه سیستمعاملها، WatchOS فقط با iPhone کار میکنه. البته از اونجایی که این پلتفرم به اپل تعلق داره، این موضوع تعجب آور نیست. این سیستمعامل، ساختار اکوسیستم اپل رو داره و شامل برنامههایی مثل Apple Music ،Apple Pay و iMessage میشه. مثل WearOS، تعداد خیلی زیادی برنامه داره که میشه اونها رو در ساعت دانلود کرد. برای مثال، یکی از برنامههای اون American Airlines هست که کاربران میتونن کارت پروازشون رو در ساعتشون و روی مچ دستشون داشته باشن. WatchOS بهصورت کامل از دریافت و پاسخ به تماسها پشتیبانی میکنه. این کار یا از طریق گوشی iPhone یا از طریق تلفن همراه داخلی در بعضی مدلهای سیمکارت خور انجام میشه.
نقاط ضعف و قوت
پشتیبانی طیف گستردهای از برنامههای کاربردی و برنامههای مخصوص اپل مثل Apple Music ،Siri و Apple Health.
برقراری و پاسخ دادن به تماسها.
پاسخ دادن به پیامها، iMessage و واتساپ از روی مچ دست.
دارای قابلیت Scribble؛ دستنویس کردن روی صفحه وتبدیل شدن به متن.
امکان پرداخت بدون تماس از طریق Apple Pay.
سازگاری تنها با گوشیهای آیفون.
معروف به عمر کم باتری.
تایزن سامسونگ
تایزن یکی دیگه از سیستم عامل انواع ساعت هوشمند هست که به شرکت سامسونگ اختصاص داره. این سیستم عامل در ساعتها و تلوزیونهای هوشمند سامسونگ دیده میشه. در واقع به همین دلیل به تایزن سیستمعامل اینترنت اشیا هم میگن. Tizen هم متن بازه و توسط سامسونگ و اینتل بهصورت مشترک توسعه داده شده. گرچه تولید کنندههای دیگه از این سیستمعامل استفاده نمیکنن. این سیستم عامل به WearOS شباهت زیادی داره، ولی سبکتره و اپلیکیشنهای اختصاصی گوگل رو نداره. رابط کاربری تایزن و امکان گردش بین برنامهها، معمولا از طریق دور چرخشی که اطراف صفحهی ساعت وجود داره انجام میشه. این سیستم عامل از برنامههای شخص ثالث (برنامههایی که توسط کاربر استفاده میشن) پشتیبانی میکنه، ولی تعداد برنامههای اون کمه. برنامههای تایزن اکثرا مختص سامسونگ هستن، مثل Samsung Health که برنامهای قوی برای نظارت روی سلامتی تناسب اندامه. از طرف دیگه Bixby دستیار صوتی سامسونگه که از لحاظ عملکرد، خیلی از Siri یا دستیار Google ضعیفتره.
نقاط قوت و ضعف
رابط کاربری راحت با استفاده از قاب چرخشی.
امکان پرداخت بدون تماس از طریق Samsung Pay.
سازگاری با هر دو دستگاههای آیفون و اندروید.
برقراری و پاسخ دادن به تماسها.
پشتیبانی از برنامههای شخص سوم (گرچه انتخابهای محدودتری نسبت به WearOS و WatchOS داره).
دستیار صورتی Bixby از سایر دستیارهای صوتی ضعیفتره.
معروف به عمر کم باتری.
سیستم عامل فیت بیت
فیتبیت سالها به ردیاب و دستبندهای سلامتی معروف بود و از این فرصت برای ورود به بازار ساعتهای هوشمند با سیستمعامل Fitbit OS استفاده کرد. Fitbit با هر دو گوشیهای اندروید و آیفون جفت میشه. با این حال بعضی ویژگیهای اون مثل توانایی پاسخ به پیامهای متنی در اندروید محدود شده. این سیستم عامل میتونه انواع دادهها رو با سنسورهای تناسب اندام مثل پیگیری ورزش، استرس، مصرف غذا، خواب و… جمع کنه. بهعنوان یک پلتفرم تناسب اندام، یکی از ویژگیهای کلیدی اون دانلود و گوش کردن آفلاین به موزیکه. سرویسهایی که در حال حاضر پشتیبانی میشن Pandora، Deezer و MP3 هستن. از جهت دستیار صوتی، کاربر کمبودی حس نمیکنه، چون فیت بیت تنها سیستمعامل ساعت هوشمنده که هر دو دستیار صوتی الکسا و Google رو داره. هر دوی این دستیارهابی صوتی بهصورت متنی جواب کاربر رو میدن.
نقاط قوت و ضعف
عمر باتری مناسب.
امکان پرداخت بدون تماس از طریق Fitbit Pay.
پشتیبانی از برنامههای شخص سوم (گرچه انتخابهای محدودتری نسبت به WearOS و WatchOS داره).
عدم قابلیت ارسال پیام برای گوشیهای آیفون.
نیاز به اشتراک پریمیوم فیت بیت در بعضی از ویژگیها و گزارشات پیشرفته.
سیستم عامل گارمین
یکی از ویژگیهای هیجانانگیز سیستم عامل ساعت هوشمند Garmin، ویژگی مربیگری گارمین هست که با مشاورهی مربیهای حرفهای برنامهریزی شده. با استفاده از مربیگری Garmin، میشه یک مربی و یک هدف انتخاب کرد و برنامههای تمرینی برای رسیدن به اون رو گرفت. این برنامه توسط سنسورهایی که در ساعت بهکار رفته و بر اساس عملکرد کاربر شخصیسازی میشه. از جهت ارتباطات هم کاربر میتونه با نصب اپلیکیشن Garmin Connect به پیامها جواب بده. این جواب هم محدوده. یعنی چجوری؟ کاربر میتونه پاسخ سریع بده، یعنی پیامهای آماده یا ایموجی ارسال کنه. نکتهی بعدی اینه که کاربر نمیتونه تماسی برقرار کنه. فقط میتونه تماس رو دریافت یا قطع کنه و اونهم در صورت دریافت پیام باید با گوشی تلفن همراهش تماس رو ادامه بده. ویجتهای زیادی برای سفارشی سازی صفحهنمایش ساعت هوشمند Garmin وجود داره، از قدم شمار روزانه بگیر تا تعداد لیوان آبهای نوشیده شده. گارمین مجموعهای از برنامههای استریم مثل اسپاتیفای داره که از طریق اونها میشه موزیک دانلود کرد. ویژگیهای ورزشی زیادی هم داره که شامل لیستی از فعالیتهای ورزشی پشتیبانیشده و انیمیشنهایی برای راهنمایی میشه.
نقاط قوت و ضعف
عمر باتری مناسب.
امکان پرداخت بدون تماس از طریق Garmin Pay.
امکان دانلود موزیک روی ساعت از طریق اسپاتیفای، آمازون موزیک . دیزر.
پشتیبانی از برنامههای شخص سوم (گرچه انتخابها محدودن و بیشتر روی تناسب اندام تمرکز دارن).
محدودیت پیامها با پاسخ سریع.
عدم امکان برقراری تماس.
نبود دستیار صوتی (بهجز تعداد محدودی از دستورات صوتی).
سیستم عامل لایت هوآوی
Lite، یک سیستم عامل ساعت هوشمند مبتنی بر لینوکس هست که هوآوی اون رو ایجاد کرده و در ساعتهای هوشمندی که تولید میکنه، به کار میبره. این پلتفرم با هر دو گوشی اندروید و آیفون جفت میشه ولی بعضی از ویژگیهای رسانهای در آیفون محدودتره. با استفاده از هوآوی لایت، کاربر چه گوشی اندروید داشته باشه چه آیفون، میتونه تماسها رو جواب بده یا تماس برقرار کنه. اما فقط میتونه پیامهارو بخونه و امکان پاسخ دادن به اونها وجود نداره. اجازهی نصب برنامههای شخص سوم رو هم نمیده، یعنی برنامههای مورد استفاده به اونهایی محدوده که از قبل توسط هوآی نصب شده. به نظر میرسه که هوآوی با جمعآوری اطلاعات از سنسورهای ساعت هوشمند در اپلیکیشن گوشی Huawei Health، بازار سلامت و تناسب اندام رو هدف قرار داده باشه. این اپلیکیشن امکانات همه جانبهای مثل ردیابی فعالیتهای ورزشی، خواب، استرس و… رو داره.
نقاط قوت و ضعف
سازگاری با هر دو سیستمعامل اندروید و آیفون.
امکان دریافت و برقراری تماس.
ردیابی سلامت عالی با برنامهی Huawei Health.
عدم پشتیبانی از برنامههای شخص سوم.
محدودیت زیاد برای دانلود موزیک.
عدم امکان پاسخ به پیامها.
نداشتن قابلیت دستیار صوتی و پرداخت بدون تماس.
سیستم عامل ساعت هوشمند آماز فیت
Amazfit بین ساعتهای هوشمند تقریبا جدید حساب میشه ولی به خاطر سیستمعامل سبک و عمر باتری بالا خیلی سروصدا کرد و پرطرفدار شد. این سیستمعامل بهصورت مشترک با هوآوی توسعه داده شده، به همین دلیل خیلی از محدودیتهای هوآی لایت رو در آمازفیت هم میشه دید. با توجه به سبک بودن پلتفرم، خیلی از کارها رو نمیشه باهاش انجام داد. برای مثال نمیشه تماس برقرار کرد و پیامها رو جواب داد. کاربر فقط میتونه پیامهای دریافتی رو ببینه. آمازفیت از برنامههای شخص سوم پشتیبانی نمیکنه، یعنی نمیشه باهاش موزیک دانلود کرد. ولی باز هم زمان پخش موزیک، میشه کنترلهای اولیه مثل کم و زیاد کردن صدا و پخش و قطع کردن موزیک رو بهدست گرفت.
نقاط قوت و ضعف
عمر باتری عالی.
به قدرت پردازشی زیادی نیاز نداره به همین دلیل هم از لحاظ قیمتی ارزونتره.
عدم امکان برقراری تماس.
عدم امکان پاسخ به پیامها.
نداشتن دستیار صوتی.
عدم امکان پرداخت بدون تماس.
حرف آخر
همونطور که دیدید، انواع سیستم عامل ساعت هوشمند در نامهای مختلف با کاربردهای متفاوت، در بازار وجود داره. هرچند که اغلب به اشخاصی که محدودیت بودجه ندارن، سیستمعامل WearOS پیشنهاد میشه، چون کمترین محدودیت با بیشترین قابلیتها رو داره؛ ولی باز هم قبل از انتخاب، نیازهای خودتون رو بسنجید و با توجه به ویژگیها و محدودیت هر سیستمعامل تصمیم خودتون رو بگیرید. مرسی از همراهیتون. اگر سوالی داشتید با ما در میون بذارید.
سوالات متداول:
WearOS
WatchOS
Garmin