آموزش استفاده از دستیار گوگل ( Google Assistant ): از دستیار مجازی خود نهایت استفاده را ببرید
گوگل همیشه دنبال راهحلهای خلاقانه برای رفع مشکل کاربرها و ارائهی خدمات تازه به اونها بوده. Google Assistant یکی از این سرویسهای خلاقانه و کاربردیه که کمک میکنه کارها سریعتر و راحتتر انجام بشن. کاربری رو تصور کنید که به دلایلی مثل ضعف بینایی یا آسیبدیدگی انگشتهای دستش، نمیتونه تایپ بکنه و نمیتونه موضوعی رو در گوگل جستوجو کنه. دستیار گوگل در این مواقع آمادهی خدمترسانی به کاربرهاست؛ البته قدرت Google Assistant خیلی بیشتر از این حرفاست!
تاریخچه دستیار های صوتی
اولین دستگاهی که از دستورهای صوتی پیروی میکرد، Radio Rex بود. این سگ اسباببازی چوبی در سال 1911 عرضه شد و وقتی اسمش رو صدا میزدی، از خونهاش میومد بیرون! در طول سالها و دههها، شرکتهای مختلفی روی توسعهی دستگاهی که توانایی تشخیص کلمات رو داشته باشه، تحقیق و سرمایهگذاری کردن. در دههی 1990، شرکت آی بی ام در کامپیوترهای شخصی و اولین گوشی هوشمند تاریخ یعنی IBM Simon دستیارهای هوشمندی رو که امروزه میشناسیم، پایهگذاری کرد. اما این Apple بود که با معرفی Siri در سال 2011، نام خودش رو بهعنوان اولین شرکت سازندهی دستیار هوشمند مدرن در تاریخ ثبت کرد. سیری اپل مقدمهای شد برای ورود رقیبهای قدرتمندی مثل Google Assistant به بازار.
Google Assistant چیست ؟
Google Assistant دستیار صوتی قدرتمندیه که با تکیه بر هوش مصنوعی و توسط این غول تکنولوژی طراحی شده. دستیار صوتی گوگل در سال 2016 بهعنوان بخشی از اپلیکیشن پیام رسان این شرکت یعنی « Allo » و اسپیکر هوشمند Google Home معرفی شد. اما سال 2017 بود که گوگل اسیستنت بهشکل اپلیکیشنی مستقل برای همهی گوشی های اندرویدی (و نه فقط گوشی های پیکسل گوگل) منتشر شد. سرعت رشد Google Assistant بهحدی بالا بود که تا سال 2020، روی 1 میلیارد دستگاه نصب شد. این سرویس در حال حاضر در 90 کشور و به 30 زبان در دسترسه و ماهانه 500 میلیون کاربر داره.
ویژگی ها و کاربرد های دستیار گوگل
اولین ویژگی Google Assistant که باید به اون اشاره کنیم اینه که این اپلیکیشن فقط دستیار صوتی نیست؛ شما میتونید با text یا تایپ کردن هم با دستیار گوگل ارتباط برقرار کنید. گوگل اسیستنت میدونه شما کجا زندگی میکنید و محل کارتون کجاست، بنابراین بهترین مسیر رفت و آمد رو بهتون معرفی میکنه. این سرویس تیم فوتبال محبوب شما رو میشناسه و نمیذاره از نتایج بازیهاش بیخبر بمونید. با دستیار گوگل میتونید برنامههای روزانه و سفرتون رو تنظیم کنید و بهسرعت به اپلیکیشنها و فایلهای موجود روی گوشیتون دسترسی پیدا کنید. ترجمه و جستوجو در اینترنت هم از جمله کارهای اصلی این اپلیکیشن محسوب میشن که در هماهنگی کامل با سرویس های گوگل طراحی شدن. فقط کافیه یک بار بگید: « OK Google » یا « Hey Google » تا از داشتن یک دستیار هوشمند و جستجوگر لذت ببرید!
سیستم عامل ها و دستگاه های سازگار با Google Assistant
علاوه بر گوشی ها و تبلت هایی که ورژن اندروید اونها بالاتر از 5 هست، گوگل اسیستنت با دستگاههای زیاد دیگهای هم سازگاری داره. دستیار گوگل میتونه روی اسپیکرها و صفحات هوشمند، خودروها، کروم بوک ها، تلویزیون ها و دستگاه های استریم، دوربین های هوشمند، لامپ ها و چراغ های هوشمند، هدفون ها و ساعت های هوشمند نصب بشه. در حال حاضر Google Assistant برای سیستم عامل های اندروید، کروم، لینوکس، iOS ، iPads و KaiOS عرضه شده و در پلتفرم های اندروید، Google Nest ، Wear ، Android TV ، اوبونتو و Raspberry Pi قابل دسترسیه.
برتری ها و کاستی های دستیار گوگل
دستیار گوگل بیشتر از هر دستگاهی روی گوشی های اندرویدی قدرت و قابلیت خودش رو نشون میده. با Google Assistant در گوشی های هوشمند میتونید اپلیکیشن ها رو باز کنید؛ از قابلیت Near Places استفاده کنید تا در اطراف خودتون به جستوجوی مکانها بپردازید؛ وضعیت آب و هوای منطقه رو بررسی کنید؛ موسیقی دلخواه تون رو اجرا کنید و اطلاعاتی کلی در مورد هرچیزی که میخواید بهدست بیارید. اما مشکل اصلی دستیار صوتی گوگل اینه که بدون اینترنت کار نمیکنه؛ یعنی برای استفاده از این سرویس حتما باید آنلاین باشید. اما مسائل دیگهای مثل مصرف بالای باتری و داغ شدن موبایل و همینطور مصرف بالای اینترنت، نقاط ضعف اصلی گوگل اسیستنت هستن.
مقایسه ی Google Assistant با دستیارهای صوتی دیگر
شرکتهای بزرگ تکنولوژی در سالهای اخیر به طراحی و توسعهی دستیارهای صوتی علاقه نشون دادن. اپل در سال 2011 Siri رو معرفی کرد؛ آمازون در سال 2013 با Alexa وارد میدان شد؛ مایکروسافت در سال 2014 از Cortana رونمایی کرد و سامسونگ از سال 2017 با معرفی Bixby پا به این رقابت گذاشت. اما Google Assistant در مقایسه با این سرویسها چه عملکردی داره؟
الکسا ( Alexa )
مزیت اصلی الکسا آسون کردن خرید از آمازونه. این دستیار صوتی که از هوش بالایی برخورداره و برای مدیریت خانه های هوشمند بسیار مناسبه. در حال حاضر گوگل اسیستنت با 5000 دستگاه مختلف جفت ( Pair ) میشه؛ عددی که در مورد الکسا به 20هزار دستگاه میرسه. البته جواب های الکسا به فرمان های صوتی، نسبت به Google Assistant دقت پایین تری داره. مسئلهی دیگهای که آمازون باید چارهای براش پیدا کنه اینه که Alexa بهطور پیشفرض روی موبایل ها نصب نیست و این یعنی عقب افتادن از دستیارهای گوگل و اپل. الکسا از Bing برای جست و جو استفاده میکنه و امکان دسترسی آسون به سرویسهایی مثل Netflix و Prime Video آمازون رو بهتون میده؛ اما بهجاش استفاده از سرویس محبوب YouTube رو براتون سخت میکنه!
سیری ( Siri )
شاید مهمترین مزیت Siri یکپارچگی با محصولات اپل باشه. این دستیار هوشمند از 24 زبان پشتیبانی میکنه و با سرویس اتوماسیون خانه های اپل ( HomeKit ) هماهنگی داره. سیاست خاص Apple باعث شده Spotify در سیری در دسترس نباشه و کاربرها مجبور باشن از iTunes استفاده کنن. مشکل مهم دستیار صوتی اپل عدم هماهنگی با دستگاههای دیگه (حتی بعضی محصولات خود اپل) هست که اون رو چند پله از الکسا و Google Assistant عقب نگه میداره.
کورتانا ( Cortana )
کورتانا برخلاف سیری و Google Assistant که از گوگل بهعنوان موتور جست و جو استفاده میکنن، مثل الکسا، Bing (که متعلق به مایکروسافته) رو برای جست و جو ترجیح میده. Cortana بیشتر برای استفاده در محصولات دیگهی مایکروسافت (مثل ویندوز و ایکس باکس) مناسبه و برای همین نسبت به دستیارهای صوتی دیگه، طرفدارهای کمتری داره. دستیار مایکروسافت در حال حاضر فقط از 9 زبان پشتیبانی میکنه و روی گوشیهای هوشمند کاربرهای زیادی نداره.
بیکسبی ( Bixby )
هدف از طراحی بیکسبی این بوده که کاربرهای گوشی ها و تلویزیون های هوشمند سامسونگ بتونن با استفاده از فرمان های صوتی، کارهاشون رو سریعتر و راحتتر انجام بدن. اگرچه سامسونگ بخش بزرگی از بازار موبایل و تلویزیون جهان رو در اختیار داره، اما محدود بودن Bixby به محصولات غول کرهای، نقطه ضعف بزرگی برای این دستیار صوتی محسوب میشه. قدرت تشخیص فرمان های صوتی در بیکسبی نسبتا بالاست و به کمک اون میشه تنظیمات دلخواه (مثل روشن کردن بلوتوث) و کار با اپلیکیشنهایی مثل Uber رو بهراحتی انجام داد. Bixby در حال حاضر از 10 زبان پشتیبانی میکنه؛ اما از پس کارهای سادهای مثل تهیهی لیست خرید یا کارهای روزانه برنمیاد!
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم ویژگیهای Google Assistant رو به شما معرفی کنیم و اون رو با دستیارهای صوتی دیگه مقایسه کنیم. با توجه به اینکه خیلی از امکانات دستیارهایی مثل سیری یا الکسا برای کاربران ایرانی در دسترس نیستن، گوگل اسیستنت بهترین گزینه برای انجام امور روزانه در ایرانه. آیا شما هم از دستیار گوگل استفاده میکنید یا اپلیکیشنهای رقیب رو به اون ترجیح میدین؟ در بخش کامنت، نظر خودتون رو با ما در میون بذارید.
دانلود فایل PDF این مقاله:
نیازهاتون در کار با گوشی یا اینترنت رو میشنوه و بهشون عمل میکنه.
سیری در سال 2011 معرفی شده و دستیار گوگل در سال 2016.
در آزمایشهای مختلف ممکنه نتایج متفاوتی بهدست بیاد، اما Google Assistant دقت نسبتا بالایی داره.
بعد از مطمئن شدن از نصب دستیار گوگل، با گفتن عبارت Ok Google یا Hey Google اون رو فعال کنید.