انواع DSL : از ADSL تا +VDSL2
شاید به دفعات با عبارت xDSL در سطح وب برخورد کرده باشید. این کلمه رو میشه بهعنوان یک اختصار یا نماینده برای انواع تکنولوژیهای DSL مثل ADSL و VDSL معرفی کرد. در این مقاله قصد داریم شما رو با فناوری DSL و انواع DSL آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
DSL چیست ؟
در پاسخ به سوال تکنولوژی DSL چیست ؟ باید بگیم که بهطور کلی فناوری DSL یک روش برای وصل شدن به اینترنت با سرعت زیاد و هزینهای کمه. DSL مخفف عبارت لاتین Digital Subscriber Line هست. ترجمهی مفهومی این عبارت میشه «خط اشتراک دیجیتال». DSL از طریق خطوط تلفن معمولی مسی پهای باند مناسبی رو در اختیار افراد داخل خونه یا مشاغل میذاره.
انواع DSL ؟
DSL انواع مختلفی داره که باعث بهوجود اومدن واژه xDSL میشه. تفاوت xDSLها اغلب در تفاوت سرعت و امکانات اونها برای اتصال به اینترنته.
از جمله انواع DSL، میشه به موارد پایین اشاره کرد:
- ADSL
- HDSL
- IDSL
- MSDSL
- RADSL
- SDSL
- VDSL
DSLها به دو دستهی کلی متقارن (symmetric) و نامتقارن (Asymmetric) تقسیم میشن. در ادامه این دو دسته و تفاوتهاشون رو بررسی میکنیم.
سیستم های متقارن DSL
مطمئنا بارها دیدید که زمان اتصال به اینترنت با استفاده از مودم ADSL در خانه، سرعت دانلود بالایی دارید اما وقتی میخواید یک فایل چند مگابایتی رو آپلود کنید، با مشکل کندی سرعت آپلود روبهرو میشید. این مشکلیه که در تکنولوژی سیستمهای متقارن انواع DSL حل شده.
ارسال و دریافت اطلاعات روی تکنولوژی متقارن، در بهترین حالت با Mbps 3/2 (مگابیت در ثانیه) برابره. DSL های زیر، محبوبترین DSLهای متقارن محسوب میشن:
- HDSL
- HDSL-2
- SDSL
- SHSDSL
سیستم های نامتقارن DSL
در سیستم نامتقارن سرعت دانلود با آپلود متفاوته، در واقع سرعت آپلود کمتره. بارزترین مثال برای سیستمهای نامتقارن DSL، همون ADSLهای آشناییه که در خانه برای انتقال اطلاعات استفاده میکنیم.
در ادامه انواع DSL ها رو بهصورت جدا بررسی میکنیم.
انواع ADSL ( محبوبترین DSL در ایران )
با ADSL میشه همزمان هم از تلفن هم از انتقال اطلاعات استفاده کرد. ADSL مزایای زیادی داره و همین موضوع باعث شده تا این تکنولوژی از محبوبترین انواع DSL در ایران بشه.
- نام کامل: Asymmetric DSL
- نامتقارن
- سرعت دانلود: حداکثر تا 7 مگابیت بر ثانیه
- سرعت آپلود: حداکثر تا 1.5 مگابیت در ثانیه سرعت آپلود
از جمله مزایای ADSL میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- اتصال چندین کاربر روی یک خط اشتراکی با سرعت بالا
- به صرفه از نظر اقتصادی
- وجود اتصال دائم
- سرعت بالا
- بازدهی مناسب
- و…
ADSL LITE (G.Lite)
سرعت کمتری از ADSL داره. از سرعت دانلود حداکثر 1 مگابیت در ثانیه و سرعت آپلود حداکثر 512 کیلوبیت در ثانیه پشتیبانی میکنه.
+ADSL2
سرعت و کیفیت +ADSL2 از ADSL بیشتره. سرعت دانلود در اون به حداکثر 20 مگابیت در ثانیه و سرعت آپلود به 850 کیلوبیت در ثانیه میرسه.
فناوری R-ADSL ( تنظیم سرعت با مودم )
سرعت انتقال اطلاعات مشابهی با ADSL داره. محبوبیت این فناوری بیشتر به این دلیله که سرعت میتونه با مودم تنظیم بشه.
- نام کامل: rate-adaptive DSL
- نامتقارن
HDSL چیست ؟
این فناوری در اوایل دههی 1990 توسعه داده شد و یکی از قدیمیترین انواع DSL های متقارن بهحساب میاد. استفاده از HDSL به دو خط تلفن جداگانه نیاز داره و به همین دلیل دیگه از اون استفاده نمیشه.
- نام کامل: High bit-rate DSL
- متقارن
- سرعت دانلود و آپلود: حداکثر 2.048 مگابیت در ثانیه
SDSL چیست ؟
این نوع با HDSLها شباهت زیادی داره و میشه گفت مهمترین تفاوت اونها اینه که SDSLها به یک خط نیاز دارن.
- نام کامل: Symmetric DSL
- متقارن
- سرعت دانلود و آپلود: حداکثر 1.54 مگابیت در ثانیه
MSDSL ( نیاز به خطی جدا از تلفن )
سرعت MSDSLها توسط مرکز ارائهدهندهی DSL قابل تنظیمه، یعنی به میزان هزینهی پرداختی، دسترسی و سرعت کم و زیاد میشه.
- نام کامل: Multirate Symmetric DSL
- متقارن
- سرعت دانلود و آپلود: حداکثر 2 مگابیت در ثانیه
فناوری IDSL
این فناوری ترکیبی از فناوری ISDN و فناوری DSL هست که بر خلاف ISDN یک اتصال همیشه روشنه. IDSL بهدلیل سرعت کم بهندرت استفاده میشه.
- نام کامل: ISDN digital subscriber line
- متقارن
- سرعت دانلود و آپلود: 144 کیلوبیت در ثانیه
انواع VDSL ( بهروزترین DSL )
VDSL رو میشه انقلابی در دنیای انواع DSL ها دونست. سرعت انتقال اطلاعات این فناوری و مودم VDSL حداقل 4 تا 5 برابر سرعتهای قبلیه. پهنای باند این فناوری هم مناسب و ایدئاله.
- نام کامل: Very High bit-rate DSL
- متقارن و نامتقارن
- سرعت دانلود: حداکثر 55 مگابیت در ثانیه
- سرعت آپلود: حداکثر 16 مگابیت در ثانیه
VDSL2
در حالی که اهالی دنیای فناوری هنوز در رویای VDSL بودن، معرفی VDSL2 همهی معادلات رو بههم زد. این فناوری از سرعت 100 مگابیت در ثانیه استفاده میکنه. در این فناوری فاصله از ارائهدهندهی اینترنت باید حداکثر 500 متر باشه.
+VDSL2
این فناوری هنوز در کشور ما در دسترس نیست. سرعت دانلود حداکثر 300 مگابیت در ثانیه و سرعت آپلود حداکثر 100 مگابیت در ثانیه است. حداکثر فاصله 300 متری رو هم پوشش میده.
مزایای DSL
از مهمترین مزایای انواع DSL ساده و کمهزینه بودن اونه. فناوری DSL از خط تلفن استفاده میکنه و هنگام تصمیم به اتصال به اینترنت از طریق فناوری DSL، به زیر ساخت جدید نیاز نداره و تنها کافیه یک مودم تهیه کنید. از دیگر مزایا اینه که خط تلفن رو اشغال نمیکنه و میشه همزمان هم از تلفن و هم از اینترنت استفاده کرد. همچنین زمان اتصال به اینترنت پایین و کمتر از 1 دقیقه است. هزینهی حجمهای دریافتی هم زیاد نیست.
معایب DSL
یکی از معایب انواع DSL حساس بودن به فاصله است. هر چی خونهی شما از مخابرات یا ارائهدهندهی اینترنت دورتر باشه، پهنای باند هم کمتر میشه. علاوه بر این، کیفیت سیمکشی میتونه روی پهنای باند تاثیر بذاره. آخرین گزینه هم کم بودن سرعت آپلوده. برای اکثر اشخاصی که برای دیدن فیلم، گوش دادن به موزیک، خرید و فعالیتهای مشابه به اینترنت دسترسی دارن گزینهی مناسبیه. ولی اگه کنفرانسهای آنلاین دارید، بازیهای آنلاین انجام میدید یا استریم به اشتراک میذارید، DSL میتونه اذیتکننده باشه. برای این فعالیتها اتصال با کابل یا فیبر گزینهی بهتریه.
حرف آخر
در این مقاله سعی کردیم در ابتدا شما رو با مفهوم DSL و انواع DSL آشنا کنیم. در انتها هم به معرفی جدیدترین تکنولوژی DSL پرداختیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشه. اگر سوالی دارید خوشحال میشیم اون رو با ما در میون بذارید.
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول:
یک روش برای وصل شدن به اینترنت با سرعت زیاد و هزینهای کمه. DSL مخفف عبارت لاتین Digital Subscriber Line هست. ترجمهی مفهومی این عبارت میشه «خط اشتراک دیجیتال».
DSLها بهصورت کلی به دو دستهی متقارن و نامتقارن تقسیم میشن.
در این فناوری سرعت آپلود و دانلود یکسانه. SDSL – MSDSL
در این فناوری سرعت آپلود کمتر از سرعت دانلوده. ADSL – R-ADSL
VDSL