تجهیزات شبکه

راهنمای خرید کابل شبکه

خرید کابل شبکه

انتخاب کابل شبکه مناسب به عنوان بستر ارتباطی شبکه، یکی از مهم‌ترین قسمت‌های طراحی هر شبکه کامپیوتریه. همان طور که برای حمل و نقل، انتخاب مسیر عبوری مهمه و ما ترجیح می‌دیم به جای رد شدن از کوچه‌ها و خیابان‌های کم عرض شهری از بزرگراه‌ها استفاده کنیم، در طراحی و اجرای شبکه هم انتخاب این بستر ارتباطی که اولین پله برای برقراری ارتباط و برنامه‌ریزی شبکه کامپیوتریه بسیار مهمه. بر همین اساس، در این مقاله قصد داریم راهنمای خرید کابل شبکه رو از تمام جوانب مهم بررسی کنیم تا در مواقع نیاز، بتونین بهترین کابل لن و کابل شبکه متناسب با نیاز شبکه خودتون رو تهیه کنید.

در انتخاب کابل شبکه، به چه مواردی توجه کنیم؟

در مقاله تخصصی کابل شبکه چیست گفتیم که این ابزار یکی از اصلی‌ترین تجهیزات پسیو شبکه هست بنابراین در راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه، در این مقاله به طور اختصاصی به راهنمای خرید کابل لن می‌پردازیم. در انتخاب کابل شبکه مناسب باید به مسائل متفاوتی توجه کنیم. تاثیر کیفیت کابل بر عملکرد کلی شبکه غیر قابل انکاره بنابراین قبل از خرید کابل شبکه ابتدا Data Sheet اون رو مطالعه می‌کنیم. در این اطلاعات مواردی ذکر شده که باید بر اساس آن‌ها خرید کابل شبکه رو انجام داد. یکی از مهم‌ترین مواردی که هنگام خرید کابل شبکه باید به آن توجه کرد برند کابل شبکه‌ست. کابل شبکه لگراند، کابل شبکه نگزنس، بلدن و… از جمله برندهای غیرایرانی کابل شبکه هستن. در ادامه تمام موارد تاثیر گذار در راهنمای خرید کابل لن رو بررسی می‌کنیم:

متراژ استفاده از کابل شبکه

کابل شبکه Twisted Pair در کنار تمامی مزایای ذکر شده، معایب و ضعف‌هایی نیز داره. کابل شبکه Twisted Pair در همه فواصل و متراژها امکان عملکرد صحیح نداره. کابل‌های شبکه Twisted Pair نسبت به دسته بندی و استاندارد تولیدی از فواصل نصب گوناگونی پشتیبانی می‌کنن. در انتخاب کابل شبکه مناسب باید به فاصله کامپیوتر‌ها و سویچ یا روتر دقت کنیم و از کابلی استفاده کنیم که فاصله مورد نظر ما را پشتیبانی کنه.

پهنای باند قابل دستیابی در کابل شبکه

کابل‌های شبکه بر اساس استاندارد‌های مختلف تولیدی قابلیت دستیابی به پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات متفاوتی رو دارن. در زمان انتخاب کابل شبکه باید به برآورد پهنای باند شبکه کامپیوتری دقت کنیم تا بستر ارتباطی متناسب با آن رو انتخاب کنیم. به عنوان مثال کابل مناسب برای ماین که قراره حجم بالایی از دیتا رو منتقل کنه، باید از کتگوری های بالاتر انتخاب بشه.

مسیر عبور کابل شبکه

کابل شبکه Twisted Pair مثل تمامی سیم‌های حامل جریان در معرض میدان‌های مغناطیسی، مشکلاتی در انتقال درست سیگنال عبوری و تخریب اون داره. به همین دلیل با استانداردهای متفاوتی تولید میشه تا از تخریب سیگنال در معرض میدان‌های مغناطیسی قوی جلوگیری کنه. در هنگام انتخاب کابل شبکه مناسب باید به مسیر کابل کشی در محل اجرای شبکه دقت کنیم. اگر در مسیر کابل کشی کابل برق فشار قوی، چال آسانسور، موتور برق صنعتی و هر گونه دستگاهی که امکان داره میدان مغناطیسی قوی تولید کنه وجود داره باید از کابلی با استاندارد ضد تخریب سیگنال بالاتری استفاده کرد. پر واضحه که کابل برای شبکه‌های کوچک با شبکه‌های بزرگ با تجهیزات زیاد، متفاوته.

اینفوگرافی راهنمای خرید کابل شبکه

در صورتی که مسیر کابل کشی در محیط بیرونی قرار داره، باید از کابل outdoor استفاده بشه. مقایسه کابل شبکه Outdoor و Indoor علت این انتخاب رو به صورت کامل مشخص می‌کنه.

اهمیت انتخاب درست کابل در شبکه

در گذشته و در آغاز تلاش برای توسعه شبکه‌های کامپیوتری برای ارتباط میان کامپیوترها به جای پچ کوردهای امروزی از کابل کواکسیال استفاده می‌شد. تفاوت کابل شبکه و پچ کورد رو حتما می‌دونید. پچ کورد در متراژهای کمتر و با سوکت نصب شده تولید میشه اما کابل شبکه در متراژهای بالاتر و بدون سوکت عرضه میشه.

کابل کواکسیال کابلیه که از یک رشته مرکزی مسی و زره مسی بافته شده روی غلاف پلاستیکی تشکیل شده. کاربرد زره مسی بافته شده، کم کردن اثر نویز و جلوگیری از تخریب سیگنال روی مغزی مسی است. نمونه کابل کواکسیال دقیقاً همان کابلیه که برای آنتن تلویزیون و دوربین مداربسته آنالوگ استفاده می‌شه. کابل کواکسیال سال‌ها در خدمت شبکه کامپیوتری بود و با تمام محدودیت‌ها هم‌چنان از آن استفاده می‌شد. شاید تنها به این دلیل که هنوز جایگزینی برای آن وجود نداشت! البته استفاده از کابل کواکسیال هزینه نسبتاً بالایی داشت. امروزه هنوز هم بهترین برندهای کابل شبکه کابل کواکسیال تولید می‌کنن اما کاربردش نسبت به گذشته کمتر شده و اغلب به عنوان کابل مناسب برای دوربین مداربسته شناخته میشه.

معرفی انواع کابل شبکه

با توجه به اهمیت اطلاعات و زمان برای کسب و کار‌های امروزی که نیاز به شبکه کامپیوتری دارن، کابل شبکه باید متناسب با نیاز انتخاب بشه تا بهترین بستر ارتباطی در شبکه کامپیوتری برای عملکرد مطلوب ایجاد بشه. انتخاب کابل شبکه مناسب به عنوان مهم‌ترین عضو تجهیزات پسیو شبکه، علاوه بر تضمین عملکرد صحیح شبکه باعث بهینه‌سازی هزینه طراحی و اجرای شبکه کامپیوتری می‌شه. در این مقاله به توضیح راهنمای خرید کابل شبکه که نسبتاً کاری دشوار و نیازمند تخصص و پیش‌بینی صحیح نیاز‌های یک شبکه کامپیوتریه می‌پردازیم. در همین راستا ابتدا باید با کابل شبکه آشنا شده و بعد به بررسی راهنمای خرید کابل LAN بپردازیم.

تاریخچه کابل شبکه

کابل زوج بهم تابیده Twisted Pair

حدودا در سال 1900 کابل‌های زوج بهم تابیده یا همان Twisted Pair، تمامی سیستم ارتباطی تلفن رو در انحصار خودشون در آوردن. کابل Twisted Pair در واقع  مجموعه‌ای از 4 زوج سیم تلفنه که به دور هم تابیده شدن. برای تمامی اتصالات اترنت و RJ-45 از کابل Twisted Pair استفاده می‌کنن. شاید پس از شنیدن نام زوج سیم به هم تابیده این سؤال در ذهن متبادر بشه که چرا به هم تابیده؟ در تمامی سیم‌های باریک حامل جریان الکتریکی اثری به نام اثر EMI پدید می‌آید. اثر EMI کوتاه شده عبارت Electro Magnetic Interference است.

این اثر با ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف سیم حامل جریان باعث تخریب سیگنال عبوری در سیم می‌شه. برای از بین بردن اثر EMI و تخریب سیگنال به وسیله میدان مغناطیسی، زوج سیم‌ها رو دو به دو به هم می‌تابند تا میدان مغناطیسی حاصل از اثر EMI در جهات مختلف ایجاد شده و همدیگر رو خنثی کنن. به این صورت میدان مغناطیسی حاصل از جریان الکتریکی خود سیم باعث تخریب سیگنال عبوری از آن نمی‌شه. تمام کابل‌های بهم تابیده حتی ارزان ترین کابل های شبکه بازار هم همین ساختار پایه‌ای رو دارن.

در شبکه‌هایی که فواصل ارتباطی از استانداردهای امروز کابل‌های Twisted Pair بالاتر باشه باید از کابل‌های فیبر نوری استفاده کنیم. در ادامه توضیح مختصری درباره فیبر نوری می‌پردازیم.

کابل زوج بهم تابیده Twisted Pair

کابل فیبر نوری

فیبر نوری لوله بسیار باریک شیشه‌ای هست که داخلش تهی و خالیه. داخل لوله فیبر نوری نور حرکت می‌کنه. در این بستر ارتباطی بر خلاف کابل مسی که جریان الکتریکی اطلاعات رو با خودش حمل می‌کنه، نور این وظیفه رو انجام می‌ده. نور در این لوله باریک به صورت مایل تابیده شده و با شکست‌های پی در پی به حرکتش ادامه داده و اطلاعات رو به مقصد می‌رسونه. نوع بسته بندی و متراژ بسته های کابل شبکه فیبرنوری با کابل بهم تابیده کمی متفاوته چون کابل فیبرنوری برای کابل کشی در مسافت‌های بالا کاربرد داره و میشه گفت به نوعی یکی از بهترین کابل شبکه برای فواصل دور محسوب میشه.

از مزایای کابل فیبر نوری میشه به سرعت انتقال بسیار بالا، توان انتقال اطلاعات تا فواصل بسیار زیاد و عدم تأثیر پذیری در میدان‌های مغناطیسی و الکتریکی اشاره کرد اما در مقابل این کابل معایبی هم داره. به عنوان مثال قیمت بالای اون که باعث میشه جزو گران ترین کابل های شبکه بازار باشه و ابزار راه اندازی گران قیمت و نیازمند تخصص برای نصب از اصلی‌ترین معایب کابل فیبرنوری هستن.

کابل فیبر نوری

انواع روش تولید کابل شبکه از لحاظ جنس مغزی

کابل‌های شبکه مانند بقیه کابل‌ها از لحاظ روش تولید به چند دسته تقسیم می‌شن و شما باید بهترین نوع کابل رو متناسب با نیاز خودتون انتخاب کرده و با گذراندن انواع تست کابل شبکه، از انتخاب خودتون مطمئن بشین. در ادامه انواع کابل شبکه از نظر ساختار درونی تولید رو معرفی می‌کنیم:

کابل CCA

روش تولید CCA که مخفف Copper Clad Aluminum هست و در این روش مغزی کابل آلومینیومی با لایه‌ای از مس پوشیده می‌شه. این محصول هزینه تولید نسبتا پایین، مقاومت فیزیکی مناسب و رسانایی قابل قبولی داره.

کابل CCS

CCS کوتاه شده عبارت Copper Clad Steel هست. این مدل هم مثل مدل CCA هست با این تفاوت که یک مغزی از جنس استیل با روکشی از مس پوشانده شده. این مدل وزن نسبتا بالایی داره، مقاومت فیزیکی ccs از مدل CCA بالاتر اما انعطاف پذیری کمتر و رسانایی پایین‌تری داره. این نوع از کابل‌ها هزینه تولید کمتری دارن.

کابل CCC

مدل CCC به معنای Copper Clad Copper هست که تمامی قسمت‌های آن از مس ساخته شده. به عبارتی هم مغزی مسی و هم روکش مسی هستن. لازمه بدونید که انتخاب کابل شبکه برای poe هم از این جنس مغزی و به صورت تمام مس انجام میشه. این کابل اگرچه هزینه تولید بالاتری داره اما رساناییش بسیار بالاتر از انواع دیگر کابل‌هاست که رسانایی بالاتر هم به معنی پهنای باند بیشتر و در نتیجه سرعت انتقال اطلاعات بالاتره. بنابراین توصیه میشه در شبکه‌های کامپیوتری حساس از این نوع کابل استفاده بشه. در مورد تفاوت کابل شبکه CCA و CCC بیش‌تر بخوانید.

انواع کابل شبکه از نظر روش تولید

انواع روکش کابل شبکه

در کابل‌های Twisted Pair دو روکش وجود داره. روکش اصلی دور کابل که از بیرون تمامی مجموعه کابل شبکه رو پوشونده و از جنس PVC ساخته شده و از آسیب دیدن رشته‌های داخل کابل شبکه در مقابل فشار و خراش احتمالی جلوگیری می‌کنه.

روکش هر رشته سیم وظیفه جلوگیری از اتصال بین مغزی زوج سیم‌ها رو بر عهده داره. این روکش هم از جنس PVC بوده و از غلاف بیرونی کابل بسیار نازک‌تره. کابل های Twisted Pair بر اساس محافظ‌ها به جز روکش پلاستیکی به چند دسته کلی تقسیم میشن. انواع روکش کابل شبکه رو در ادامه معرفی می‌کنیم:

کابل شبکه UTP

کابل UTP به معنای عبارت Unshielded Twisted Pair هست و این کابل از 4 زوج به هم تابیده و یک روکش لاستیکی تشکیل شده. خرید کابل شبکه UTP در مواردی مثل سیم‌کشی تلفن و شبکه‌های محلی لن می‌تونه انتخاب مناسبی باشه.

کابل شبکه STP

کابل STP مخفف Shielded Twisted Pair و به معنی زوج سیم به هم تابیده زره داره. این کابل از 4 زوج سیم به هم تابیده تشکیل شده که 4 زوج در یک زره محصور شدن تا نویزهای خارج از کابل روی سیگنال عبوری از سیم، اثر تخریبی نگذارن.

کابل شبکه FTP

کابل FTP  کوتاه شده Foiled Twisted Pair هست. این کابل شامل 4 زوج سیم به هم تابیده ست که هر زوج توسط یک پوشش فویل آلومینیومی پوشیده شده. این نوع از کابل شبکه مقاومت بسیار خوبی در برابر نویزها و میدان‌های تخریب کننده سیگنال داره.

کابل شبکه SFTP

کابل شبکه sftp مخفف Shielded Foiled Twisted Pair هست و این کابل مجموعه‌ای از زوج سیم‌های به هم تابیده‌ایه که هر زوج در یک لایه فویل آلومینیومی محصور شده و یک زره مجموعه چهار زوج سیم رو در بر گرفته. این کابل نهایت مقاومت در برابر نویز و تخریب کننده‌های سیگنال رو داره به طوری‌که حتی میشه در کنار موتورهای سه فاز که میدان مغناطیسی به شدت تخریب کننده‌ای ایجاد می‌کنن هم از این نوع کابل شبکه استفاده کرد.

انواع کابل از نظر فویل و شیلد

در مورد تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP بیشتر بخوانید

انواع کتگوری کابل شبکه

در ادامه دسته بندی‌های متفاوت کابل شبکه Twisted Pair و پهنای باند و متراژ قابل استفاده از آن رو بررسی می‌کنیم تا در انتخاب کابل شبکه مناسب به آن‌ها دقت کنید. همان‌طور در جدول زیر می‌بینید در راهنمای خرید کابل شبکه، کابل‌های شبکه را با رده‌های CAT هم دسته‌بندی می‌کنن. این تقسیم بندی از کابل شبکه CAT5E به بعد، پهنای باند گیگابایتی داشته و ورژن‌های جدیدتر این محصول هستن. به عنوان مثال طبق راهنمای خرید کابل برای گیمینگ، گیمرها یا شبکه‌های داده‌ای بزرگ که به انتقال سریع حجم زیادی از دیتا نیاز دارن، کابل شبکه cat6 رو انتخاب می‌کنن.

دسته‌بندی

نهایت پهنای باند

فاصله قابل استفاده

cat 3Mbps 1080 متر
cat 4Mbps 1690 متر
cat 5Mbps 10090 متر
cat 5eMbps 100/100090 متر
cat 6Gbps 10100 متر
cat 7Gbps 10100 متر

انتخاب کابل شبکه مناسب بر اساس المان‌های پهنای باند، طول استاندارد کابل شبکه در متراژ مورد استفاده و تأثیر میدان الکتریکی انجام می‌شه. استاندارد‌های کابل شبکه Twisted Pair در حال توسعه و پیشرفته و یقینا در سال‌های آینده شاهد پیشرفت چشم‌گیر و رفع محدودیت‌های کابل شبکه Twisted Pair هستیم.

آنچه در راهنمای خرید کابل شبکه گفتیم

در این مقاله در مورد راهنمای خرید کابل شبکه توضیح داده و مزایا و معایب انواع کابل شبکه رو بیان کردیم. برای انتخاب کابل شبکه مناسب باید انتخابی منطبق با طراحی شبکه کامپیوتری مورد نظر داشت. کابل ‌های شبکه Twisted Pair توسط کارخانه‌های معتبری همچون کابل شبکه نگزنس، لگراند و بلدن تولید میشن. شما می‌تونید با اطلاعات این مقاله و محصولات موجود در فروشگاه‌های معتبر تجهیزات شبکه، بهترین انتخاب متناسب با نیازتون رو برای خرید کابل شبکه انجام بدین. در ادامه به چند مورد از سوالات پرتکرار شما پاسخ می‌دیم اگر همچنان سوالی در این مورد دارین تو قسمت نظرات همین مقاله مطرح کنین.

سوالات متداول

استفاده از کابل‌های ارزان قیمت مشکلی برای سیستم ایجاد می‌کنه؟

تعدادی کابل شبکه ارزان قیمت تو بازار وجود داره که جنس سیم‌های داخل این کابل‌ها ضعیف بوده و اگرچه در ظاهر مشکلی ندارن و مدتی به درستی کار می‌کنن اما در حالت کلی روی سرعت و کیفیت عملکرد شبکه تاثیر منفی دارن

بهترین کابل شبکه برای گیمینگ کدام کابله؟

کابل شبکه گیمینگ بهتره از رده cat5e یا cat6 باشه تا سرعت موردانتظار رو تامین کنه.

بهترین برندهای کابل شبکه در بازار کدامند؟

در حال حاضر نگزنس و لگراند جزو برندهای پرفروش کابل شبکه هستن اما دقت کنید که کابل شبکه تقلبی این برندها رو نخرید و اصل این محصولات رو فقط از فروشگاه‌های معتبر بخواهید.

آیا رنگ های مختلف کابل شبکه باهم فرق دارن؟

طراحی و تولید انواع کابل شبکه در رنگ‌های مختلف صرفا به منظور مدیریت بهتر و تفکیک کابل‌ها بوده و رنگ‌ها هیچ تاثیری در نوع و کیفیت کابل‌ها ندارن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا