آچار شبکه چیست؟
در این مقاله اختصاصا به یکی از پرکاربردترین ابزار آلات شبکه یعنی آچار شبکه میپردازیم و توضیح میدیم آچار شبکه چیست و چه کاربردی داره. به صورت کلی میشه گفت انواع تجهیزات شبکه چه از نوع پسیو و چه از نوع اکتیو هر کدام نقش کلیدی در راهاندازی شبکه دارن و در جهت بهبود عملکرد شبکه لازمه که تمام این تجهیزات رو به صورت کامل بشناسیم و طرز کار هر کدوم رو بدونیم. اچار سوکت زن شبکه چیست سوالیه که تو این مقاله بهش پاسخ میدیم. پس ادامه مقاله رو دنبال کنید.
معرفی آچار شبکه
قبل از اینکه به تعریف آچار سوکت زن برسیم و بگیم آچار پانچ چیست، اجازه بدین در مورد ساختار یک شبکه صحبت کنیم که در اون تجهیزات به خصوص تجهیزات اکتیو شبکه به کمک تجهیزات پسیو مثل کابل لن، پچ کورد، پچ پنل و… بهم متصل شده و انتقال داده رو در طول شبکه انجام میدن. اما این اتصالات به چه نحوی ایجاد میشه؟ به کمک انواع مختلفی از ابزارها که معرفی و بررسی ابزار آلات شبکه به صورت جامع در مقالهای جداگانه مطرح شده اما تو این مقاله منحصرا در مورد اچار شبکه و نقش اون در راهاندازی شبکه صحبت میکنیم.
همان طور که میدونین یکی از تفاوتهای اصلی کابل لن و پچ کورد در وجود یا عدم وجود سوکت شبکه در دو سر اونهاست در واقع شما با خرید پچ کورد دیگه نیازی به نصب سوکت ندارین چون در کارخانه در هر دو سمت اون سوکت نصب شده اما برای استفاده از کابل شبکه باید خودتون نصب سوکت رو انجام بدین که سوکت زدن کابل شبکه به چند ابزار نیاز داره و مهمترین اونها همان آچار شبکه هست.
آچار پانچ، آچار شبکه، آچار سوکت زن و آچار کریمپر (crimper) همگی اسمهای مختلف یک دستگاه هستن.
بنابراین میشه در یک تعریف کلی برای سوال اچارشبکه چیست گفت که یکی از ابزار آلات شبکه برای پانچ کردن سوکت شبکه روی کابل شبکه هست که در ظاهر شبیه به انبر دست بوده اما انواع مختلفی برای کاربردهای مختلف داره. در ادامه به صورت کامل هم به انواع مدلها و هم به کاربردهای اونها میپردازیم.
ساختار آچار شبکه
در پاسخ به این سوال که آچار شبکه چیست و چه کاری انجام میده صحبت کردیم اگر بخواییم کمی دقیقتر در مورد ماهیت و ساختار اچار پانچ صحبت کنیم باید بگیم که بسته به نوع آچار پانچ، این وسیله اجزای مختلفی هم داره. به عنوان مثال یک آچار پانچ همه کاره در قسمت انتهایی خودش دو تیغ صاف برای لخت کردن سیم داره و همچنین یک قسمت تک تیغ هم داره که برای قطع کردن قسمتی از کابل به کار میره البته جدا کردن سیمهای بهم پیچیده داخل کابل هم در صورت نیاز با کمک همین قسمت انجام میشه و در نهایت قسمت دایرهای شکل پایین ابزار وجود داره که در واقع کار ابزار استریپر یعنی لخت کردن سیمها رو انجام میده.
انواع آچار سوکت زن
در ادامه مقاله اچار سوکت زن چیست به معرفی انواع مدلهای این وسیله رسیدیم. انواع آچار پانچ رو میشه با توجه به معیارهای مختلفی دستهبندی کرد. با اطلاع از انواع اچار شبکه شما مناسبترین مدل رو برای سوکت شبکه یا سوکت تلفن خودتون انتخاب کرده و فرایند پانچ رو انجام میدین. در یک دسته بندی به محل دستهها و ناحیه وارد اومدن فشار توجه میشه. طبق این موضوع دو نوع آچار پانچ داریم:
- آچار پانچ که مثل انبر دست ساده بوده و از بالا فشار وارد میشه
- آچار پانچی که از کنارهها فشار وارد میشه. این مدل از آچارهای شبکه دستههای بلندتر هم دارن که باعث افزایش گشتاور نیرو میشه.
در تقسیمبندی دیگهای انواع آچار پانچ به این صورت معرفی میشه:
- آچار پانچ دو طرفه
- آچار پانچ شلاقی
- آچار پانچ رینگ
- آچار پانچ فرانسه
علاوه بر موارد ذکر شده، آچار پانچ رو بر اساس میزان توانایی در پانچ کردن انواع مختلفی از سوکتهای شبکه هم تقسیمبندی میکنن. پرکاربردترین سوکت در شبکه سوکت rj45 هست و برخی از آچارها فقط قادر به پانچ کردن همین سوکت هستن اما نوعی دیگه از آچار شبکهها هم هستن که میشه انواع سوکتهای rj11 و rj12 رو هم با استفاده از اونها پانچ کرد. به این نوع از آچارها، آچار شبکه همه کاره هم گفته میشه.
کاربردهای آچار شبکه
در تعریف آچار سوکت زن گفته میشه که یک آچار همه کاره علاوه بر وظیفه اصلی خودش یعنی سوکت زدن، باید تواناییهایی مثل لخت کردن کابل شبکه یا قطع کابل و جدا کردن سیمهای داخل کابل از همدیگه رو داشته باشه. ضمن اینکه با استفاده از آچار پانچ کامل باید بتونیم انواع سوکتهای 4 پین و 6 پین و 8 پین و انواع سوکتهای rj11 و rj12 و rj45 رو پانچ کنیم. توجه کنید که اگر شما برای ایجاد اتصالات شبکهتون از پچ کورد لگراند یا هر نوع پچ کورد دیگهای استفاده کردین دیگه نیازی به سوکت زدن و استفاده از آچار شبکه ندارین.
نکات مهم در استفاده از آچار شبکه
خب به صورت کامل توضیح دادیم که آچار سوکت زن شبکه چیست و چه کاربردهایی داره. حالا برای استفاده درست از این وسیله و نحوه سوکت زنی صحیح لازمه به چند نکته کلیدی اشاره کنیم تا اولا کابل و سوکت رو درست انتخاب کنیم مثلا اگر در قسمتهای دیگه شبکه از پچ کورد شبکه cat6 استفاده شده سایر کابلها و سوکتها رو هم از رده cat6 انتخاب کنیم و دوما عمل پانچ کردن رو بدون ایراد انجام بدیم. نکات مهم استفاده از اچار سوکت زن چیا هستن:
- اگر پانچ سوکت به درستی انجام نشه موجب قطعی اتصال یا اختلال میشه به همین دلیل اگر میزان فشار و نحوه درست پانچ رو کامل بلد نیستین، قبل از پانچ کردن سوکتها و کابلهای اصلی بر روی چند تکه کابل این کار رو تمرین کنین. میزان فشار اگر بیش از حد باشه موجب قطعی سیم و اگر خیلی کم باشه موجب عدم اتصال میشه.
- عمل پانچ کردن با یک بار فشار دادن به آچار پانچ اتفاق میافته پس حتما دقت کنید که ابتدا و انتهای سوکت رو در جای درست خودش قرار بدین.
- هر سوکت رو فقط یک بار میشه داخل آچار پانچ گذاشت و فشار داد.
- اگر پینها رو دقیق و درست داخل آچار نذارین، به خود آچار پانچ آسیب میزنه.
- حتما بعد از اتمام مراحل سوکت زنی از تستر کابل شبکه استفاده کنین تا از عملکرد درست کابل مطمئن بشین.
جمع بندی
در این مقاله به سوال آچار شبکه چیست پرداخته شد و این عضو کوچک از تجهیزات پسیو شبکه به صورت کامل معرفی و بررسی شد. در ادامه پاسخ به این سوال که آچار سوکت زن چیست گفتیم این وسیله از چه قسمتهایی تشکیل شده چند نوع داره و برای چه کارهایی در شبکه کاربرد داره. باور داریم شما با مطالعه این مقاله، سوالی در مورد اینکه اچار شبکه چیست ندارید و میتونید به راحتی بهترین اچار شبکه رو خریداری کرده و در شبکه ازش استفاده کنین. چون نحوه کار با اچارشبکه رو هم مرور کردیم. اگر در حین کار مشکلی براتون پیش اومد در قسمت نظرات مقاله مطرح کنید در سریعترین زمان ممکن شما رو راهنمایی میکنیم.
سوالات متداول
پانچ سوکت شبکه به کابل شبکه و لخت کردن سیم از کاربردهای اصلی آچار شبکه هست.
آچار شبکه همه کاره توانایی سوکت زنی انواع کابل rj11، rj12 و rj45 رو داره و درجاهای مختلف استفاده میشه به همین دلیل بهش آچار همه کاره هم میگن.