تجهیزات شبکه

رک شبکه چیست و چه انواعی دارد؟

خرید کابل شبکه

شبکه از تجهیزات و قطعات زیادی تشکیل شده که مراقبت از اون‌ها برای پایداری شبکه، امری ضروری محسوب میشه. رک شبکه مهم‌ترین و موثرترین وسیله برای نگهداری از تجهیزات شبکه است که به کمک اون، هر قطعه‌ای بهترین عملکرد ممکن رو از خودش به نمایش میذاره. در این مقاله قصد داریم بگیم رک شبکه چیست و ویژگی رک های شبکه رو بررسی کنیم و انواع رک و متعلقاتش رو به شما معرفی کنیم.

سوالی که بعد از “رک شبکه چیست” پیش میاد اینه که چطور رک شبکه رو بخریم؟ ما به صورت کامل راهنمای خرید رک شبکه رو در پستی جدا توضیح دادیم.

رک شبکه چیست ؟

رک شبکه چیست

رک شبکه محفظه‌ای از جنس فلزه و یکی از مهم‌ترین تجهیزات پسیو شبکه به حساب میاد. رک های شبکه با جا دادن به قطعات و تجهیزات مختلفی مثل سرور ، روتر، سوئیچ و پچ پنل، هم به شبکه نظم میدن و هم از این ابزارها و وسایل در برابر آسیب‌های فیزیکی و حتی سرقت مراقبت می‌کنن. استفاده از رک باعث جمع شدن بسیاری از تجهیزات در یک نقطه‌ی مشخص میشه که خود این موضوع کمک می‌کنه فضای کمتری از محیط کار اشغال بشه. رک دیواری و رک ایستاده رایج‌ترین شکل‌های این وسیله هستن که در ادامه اون‌ها رو به شما معرفی می‌کنیم.

یکی از نکاتی که هنگام خرید رک شبکه باید بهش دقت داشته باشیم،‌استاندارد رک شبکه است.

دلایل اهمیت رک شبکه

مزایای رک شبکه

استفاده از رک شبکه ، دلایلی کاملا منطقی داره؛ به‌طوری که کنار گذاشتن این وسیله میتونه باعث بروز مشکلاتی جدی در سیستم بشه. به‌ هر صورت مزیت بهره‌گیری از رک رو میشه در دو ویژگی نگهداری درست از تجهیزات و بررسی آسون اون‌ها خلاصه کرد.

محافظت از تجهیزات

شبکه هایی که به رک مجهز هستن، منظم و شیک به‌نظر می‌رسن و آرامش روانی کاربر رو به هم نمی‌ریزن؛ چراکه خیلی از تجهیزات پراکنده رو میشه در دل رک جا داد. رک از این تجهیزات و قطعات در برابر آسیب‌های فیزیکی مثل ضربه خوردن و داغ شدن محافظت می‌کنه. ضمن اینکه مزیت دیگه‌ی استفاده از رک های شبکه ، حفاظت از اطلاعات حساس سازمانی هست که با نگهداری صحیح از سرور و هارد درایو تامین میشه.

بررسی آسان

برای جواب این سوال که رک شبکه چیست باید بگیم وقتی از رک استفاده می‌کنید، بررسی تجهیزات شبکه خیلی راحت انجام میشه. دیگه نیازی نیست برای تست قطعات مختلف از این اتاق به اون اتاق برید و دستگاه‌ها رو خاموش و روشن کنید. در این صورت نه تنها تعمیر و تعویض قطعات ساده‌تره، بلکه اضافه کردن تجهیزات جدید هم به آسونی انجام می‌گیره.

نصب رک یکی از کارهای تخصصی است که اگر نکات مهمش رو بدونید خودتون می‌تونید نصب رو انجام بدین. ما تو مجله نت ران درباره نصب رک مفصل توضیح دادیم.

انواع رک های شبکه

انواع رک شبکه

رک های شبکه رو با معیار قرار دادن ویژگی‌های مختلف، در دسته‌های گوناگونی قرار میدن. اما اصلی‌ترین طبقه بندی رک براساس ابعاد و اندازه و نوع نصب شکل گرفته و این وسیله رو به دو گروه دیواری و ایستاده تقسیم می‌کنه.

رک دیواری

رک دیواری

از رک دیواری معمولا برای سامان‌دهی به شبکه های خانگی استفاده میشه. البته گاهی ممکنه رک شبکه دیواری بخشی از یک شبکه بزرگ‌تر باشه. سایز معمول رک دیواری بین 4 تا 12 یونیت و عمق اون یکی از اندازه‌های 35، 45 یا 60 سانتی‌متر هست. بعضی از رک های دیواری درهای کناری هم دارن تا کاربر راحت‌تر به تجهیزات دسترسی داشته باشه. روی این دسته از رک ها میشه از فن برای خنک سازی تجهیزات استفاده کرد.

واحد اندازه‌گیری ارتفاع داخلی رک ، یونیت هست که برابره با 4.4 سانتی‌متر.

رک ایستاده

رک ایستاده

از رک ایستاده در دیتاسنترها و شبکه هایی که تعداد تجهیزات اون‌ها زیاده استفاده میشه. رک ایستاده در سایزهای مختلفی از 12 یونیت گرفته تا 47 یونیت تولید و به بازار عرضه میشه. عرض و عمق این دسته از رک ها معمولا یکسانه و یکی از عددهای 60، 80 و 100 سانتی‌متر رو نشون میده. قابلیت مهم رک ایستاده ، امکان نصب پاور ماژول با تعداد پورت زیاد و همچنین استفاده از 1 تا 4 فن برای خنک کردن تجهیزات هست.

رک‌های شبکه براساس نوع ساخت و فضای مورد استفاده به انواع مختلفی تقسیم میشن، یکی از این انواع، رک outdoor یا رک بیرونی است. رک outdoor چیست؟ نوعی از رک که در فضای بیرونی مورد استفاده قرار می‌گیره.

مقایسه رک های شبکه دیواری و ایستاده

رک های دیواری و ایستاده با وجود همه‌ی شباهت‌ها، تفاوت‌های چشمگیری با هم دارن. رک دیواری به‌خاطر کم‌جا بودن و قابلیت نصب روی دیوار، گزینه‌ای ایدئال برای استفاده در محیط‌های کوچیک محسوب میشه؛ اما در مقابل، برای استفاده از رک ایستاده باید از قبل فکر جای مناسب باشید. البته رک ایستاده به‌خاطر تحمل وزن بالا، امکان نصب چرخ و وجود درب در اضلاع مختلف، اون‌قدر که به‌نظر میرسه، دست و پا گیر نیست.

کیس رکمونت که نوعی رک در ابعاد کیس کامپیوتره، گاهی در داخل رک ایستاده به‌عنوان سرور اختصاصی نصب میشه. سایز کیس رکمونت 3 یا 4 یونیت هست و بعضی مواقع در گروه متعلقات رک شبکه دسته‌بندی میشه.

انواع متعلقات رک شبکه

متعلقات رک شبکه

رک برای انجام درست وظایف و بهبود عملکرد، به ابزارها و قطعاتی احتیاج داره که با عنوان کلی متعلقات رک شبکه شناخته میشن. پیش از خرید رک باید به تجهیزاتی که لازم دارید فکر و ظرفیت اون رو برای نصب قطعات و متعلقات بررسی کنید.

پاور ماژول رک

برای تامین انرژی تجهیزات داخل رک از ابزاری به نام پاور ماژول استفاده میشه. جنس اکثر پاور ماژول ها از جنس فلزه و این وسیله در دو نوع افقی (دارای 2 تا 9 پورت) و عمودی (دارای 23 تا 35 پورت) تولید میشه.

سینی رک

سینی رک با وجود ظاهر ساده‌ای که داره، یکی از اصلی‌ترین متعلقات رک محسوب میشه. سینی رک ، قطعات و تجهیزات رو از هم جدا می‌کنه تا نظم داخل رک حفظ بشه. این دسته از متعلقات رک شبکه در دو نوع ثابت و متحرک تولید میشه.

درب رک

اکثر رک ها درب و قفل و کلید دارن؛ اما کیفیت بعضی از این درب‌ها در اون حد نیست که خیال‌تون بابت امنیت تجهیزات راحت باشه. برای همین خیلی از کاربرها ترجیح میدن درب مشبک رو تهیه کنن که به تهویه‌ی داخل رک کمک می‌کنه.

فن رک

از اونجایی که تجهیزات داخل رک گرمای زیادی تولید می‌کنن، استفاده از فن برای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات حساسی مثل سرور ضروری به‌نظر میرسه. فن در دو نوع بوشی و بلبرینگی تولید میشه و برای عملکرد درست، بهتره در کنار سیستم کنترل دما قرار بگیره.

بلانک پنل رک

این دسته از متعلقات با پر کردن فضاهای خالی رک ، از تجهیزات در برابر ضربه محافظت می‌کنن. در حال حاضر استفاده از بلانک پنل 1 تا 4 یونیت بسیار مرسومه.

لایت پنل رک

لایت پنل بیشتر در رک های ایستاده استفاده میشه و نور لازم رو جهت بررسی و تعمیر تجهیزات شبکه فراهم می‌کنه. این قطعه یا به‌صورت دسته ای از چراغ‌های LED ساخته میشه، یا صرفا یک لامپ مهتابی معمولی هست.

مدیریت کابل رک

به هم ریختگی کابل ها، هم ظاهر شبکه رو زشت می‌کنه، هم رسیدگی به تجهیزات داخل رک رو سخت می‌کنه. به همین دلیل استفاده از ابزاری به اسم نگهدارنده ی کابل که نظم داخل رک رو حفظ می‌کنه و معمولا 1 یونیت جا می‌گیره، به‌شدت توصیه میشه.

پیچ و مهره رک

حتی وسایل ساده‌ای مثل پیچ و مهره هم در عملکرد رک شبکه تاثیرگذار هستن. پیچ و مهره ی رک در دو نوع چهارسو و آچارخور تولید میشه و برای نصب تجهیزاتی مثل روتر و پچ پنل مورد استفاده قرار می‌گیره.

برای شناخت بهتر متعلقات رک شبکه به مقاله‌ی آشنایی با متعلقات رک مراجعه کنید.

برندهای معتبر رک شبکه

پایا سیستم HPA

تقریبا تمام رک های شبکه موجود در بازار، تولید داخل هستن. پایا سیستم به‌عنوان قدیمی ترین شرکت تولیدکننده رک در ایران، به‌جز رک دیواری و رک ایستاده، انواع رک های مخابراتی، لابراتواری، مینی و هوشمند رو هم در سبد تولید داره. اچ پی آسیا ( HPA ) 8 سایز رک ایستاده و 4 سایز رک دیواری رو به بازار عرضه می‌کنه. اچ پی ایران ( HPI ) رک های ایستاده رو در 9 سایز و رک های دیواری رو در 3 سایز تولید می‌کنه. آماد سیستم هم در تولید رک های دیواری، ایستاده و DVR تخصص داره.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به سوال رک شبکه چیست جواب بدیم و از مزیت‌ها و قابلیت‌هاش بگیم. رک های شبکه به‌منظور نگهداری و محافظت از تجهیزات به کار میرن و علاوه بر این، نظم کلی شبکه ی محلی رو حفظ می‌کنن. رک دیواری و رک ایستاده دو نوع پرکاربرد رک هستن، اما این وسیله انواع دیگه‌ای مثل رک Outdoor و رک لابراتوار هم داره. در هر حال، عملکرد رک به استفاده‌ی درست از متعلقات اون وابسته است. تجربه‌ی شما در استفاده از رک شبکه چی بوده؟ در بخش کامنت، نظرتون رو با ما در میون بذارید.

دانلود فایل PDF این مقاله:

دانلود PDF مقاله

سوالات متداول:

آیا از کیس رکمونت بیرون از رک ایستاده میشه استفاده کرد؟

قطعا. کیس رکمونت هم میتونه به‌طور مستقل استفاده بشه، هم در رک ایستاده به‌عنوان سرور اختصاصی نصب بشه.

اندازه‌ی دقیق هر یونیت رک چند سانتی‌متره؟

4.445 سانتی‌متر.

دلیل مشبک ساختن درب رک چیه؟

مشبک بودن درب رک به گردش بهتر هوا کمک می‌کنه و دمای داخل رک شبکه رو پایین نگه می‌داره.

4/5 - (4 امتیاز)
خرید تجهیزات پسیو شبکه
دکمه بازگشت به بالا