رک شبکه چیست و چه انواعی دارد؟
شبکه از تجهیزات و قطعات زیادی تشکیل شده که مراقبت از اونها برای پایداری شبکه، امری ضروری محسوب میشه. یکی از ابزارهای ضروری در جهت مراقبت و حفظ امنیت تجهیزات، محفظهای به اسم رَک شبکه (rack) هست. رک شبکه چیست؟ رک شبکه مهمترین و موثرترین وسیله برای نگهداری از تجهیزات شبکه هست که به کمک اون، هر قطعهای بهترین عملکرد ممکن رو داره. در این مقاله قصد داریم ضمن پاسخ مفصل به دو سوال رک شبکه چیست و رک سرور چیست، ویژگیهای رک شبکه رو هم بررسی کرده و انواع رک و متعلقاتش رو معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
رک شبکه چیست؟
برای پاسخ به سوال رک شبکه چیست باید گفت، رک شبکه محفظهای از جنس فلز و یکی از مهمترین تجهیزات پسیو شبکه هست که با جا دادن قطعات و تجهیزات شبکه مختلف مثل سرور، روتر، سوئیچ و پچ پنل، هم به شبکه نظم میده و هم از این ابزارها و وسایل در برابر آسیبهای فیزیکی و حتی سرقت مراقبت میکنه. استفاده از رک باعث جمع شدن بسیاری از تجهیزات در یک نقطه مشخص میشه که خود این موضوع کمک میکنه فضای کمتری از محیط کار اشغال بشه. البته اندازه خود رکها هم متفاوت بوده و با واحد اندازهگیری یونیت اندازهگیری و بیان میشه. به عنوان مثال رک 12 یونیت یکی از کوچکترین اندازههای رک هست که برای شبکههای کوچک کاربرد داره. برای شبکههای بزرگ هم معمولا از رک 42 یونیت و 48 یونیت استفاده میشه که در صورت استفاده از چند رک با این سایز، معمولا فضایی به عنوان اتاق رک برای تعبیه این تجهیزات اختصاص داده میشه.
دلایل اهمیت رک شبکه
خب متوجه شدیم رک شبکه یا به عبارتی رک سرور چیست اما آیا حتما باید از رک استفاده کنیم؟ چه مزیتی برای شبکه داره؟ لازمه بگیم که استفاده از رک شبکه، دلایلی کاملا منطقی داره بهطوری که کنار گذاشتن این وسیله میتونه باعث بروز مشکلاتی جدی در سیستم بشه. در حالت کلی میشه گفت پاسخ به سوال الزام رک شبکه چیست در دو مورد کلی خلاصه میشه:
محافظت از تجهیزات با رک
استاندارد رک شبکه به نحوی هست که از تجهیزات شبکه و قطعات در برابر آسیبهای فیزیکی مثل ضربه خوردن و داغ شدن محافظت میکنه. شبکه هایی که به رک مجهز هستن، منظم و شیک بهنظر میرسن و آرامش روانی کاربر رو به هم نمیریزن؛ چراکه خیلی از تجهیزات پراکنده رو میشه در دل رک جا داد. علاوه بر اون استفاده از رک شبکه، حفاظت از اطلاعات حساس سازمانی رو با نگهداری صحیح از سرور و هارد درایو تامین میکنه.
مدیریت بهینه و آسان شبکه با رک
برای جواب این سوال که رک شبکه چیست باید بگیم وقتی از رک استفاده میکنید، بررسی تجهیزات شبکه خیلی راحت انجام میشه. دیگه نیازی نیست برای تست قطعات مختلف از این اتاق به اون اتاق برید و دستگاهها رو خاموش و روشن کنید. در این صورت نه تنها تعمیر و تعویض قطعات سادهتره، بلکه اضافه کردن تجهیزات جدید هم به آسونی انجام میگیره. البته توجه کنید که پیشبینی اضافه کردن تجهیزات جدید باید در زمان آرایش رک شبکه انجام بشه تا نصب تجهیزات و همینطور نصب رک بر اساس همان آرایش و به صورت استاندارد انجام بشه.
انواع رک شبکه و رک سرور
حال باید دید انواع رک شبکه چیست؟ انواع رکها براساس ابعاد و اندازه و نوع نصب در دو نوع رک ایستاده و رک دیواری دستهبندی میشن که هرکدام کاربردهای خاص خودش رو دارن. رک دیواری و رک ایستاده دو نوع پرکاربرد رک هستن، اما این وسیله انواع دیگهای مثل رک Outdoor و رک لابراتوار هم داره. در مقاله رک outdoor چیست گفتیم که این نوع از رک برای فضاهای بیرون که سرپوشیده نیستن، مورد استفاده قرار میگیره. در ادامه انواع این رکها رو همراه با معرفی بهترین برند رک شبکه به صورت کاملتر توضیح میدیم.
رک دیواری
در مطلبی به اسم رک دیواری چیست به صورت کامل در مورد این نوع از رک شبکه صحبت کردیم اما به صورت اگر بخواییم بگیم، از رک دیواری معمولا برای ساماندهی به شبکههای خانگی استفاده میشه و همان طور که از اسمش معلومه بر روی دیوار نصب میشه البته گاهی هم ممکنه رک شبکه دیواری بخشی از یک شبکه بزرگتر باشه. اگر شما هم شبکه بزرگی دارین، از راهنمای خرید رک برای دیتاسنترها استفاده کنید. سایز معمول رک دیواری بین 4 تا 12 یونیت و عمق اون یکی از اندازههای 35، 45 یا 60 سانتیمتر هست. بعضی از رکهای دیواری درهای کناری هم دارن تا کاربر راحتتر به تجهیزات دسترسی داشته باشه. روی این دسته از رکها میشه از فن برای خنک سازی تجهیزات استفاده کرد.
رک ایستاده
همان طور که در مقاله رک ایستاده چیست گفتیم، از رک ایستاده در دیتاسنترها و شبکههایی که تعداد تجهیزات اونها زیاده استفاده میشه. رک ایستاده در سایزهای مختلفی از 12 یونیت گرفته تا 47 یونیت تولید و به بازار عرضه میشه که رک 22 یونیت یکی از پرکاربردترین اونهاست. عرض و عمق این دسته از رک ها معمولا یکسانه و یکی از عددهای 60، 80 و 100 سانتیمتر رو نشون میده. قابلیت مهم رک ایستاده، امکان نصب پاور ماژول با تعداد پورت زیاد و همچنین استفاده از 1 تا 4 فن برای خنک کردن تجهیزات هست.
مقایسه رک های شبکه دیواری و ایستاده
تفاوت انواع رک شبکه چیست؟ رک های دیواری و ایستاده با وجود همهی شباهتها، تفاوتهای چشمگیری با هم دارن. رک دیواری بهخاطر کمجا بودن و قابلیت نصب روی دیوار، گزینهای ایده آل برای استفاده در محیطهای کوچیک محسوب میشه. در مقابل، برای استفاده از رک ایستاده باید از قبل فکر جای مناسب باشید. البته رک ایستاده بهخاطر تحمل وزن بالا، امکان نصب چرخ و وجود درب در اضلاع مختلف، اونقدر که بهنظر میرسه، دست و پا گیر نیست. ضمن اینکه قیمت رک ایستاده هم از قیمت رک دیواری کمی بیشتره.
متعلقات رک شبکه چیست
تا اینجا گفتیم رک شبکه چیست و با کاربردها و انواعش آشنا شدیم. حال به ساختار رک شبکه بپردازیم. رک برای انجام درست وظایف و بهبود عملکرد، به ابزارها و قطعاتی احتیاج داره که با عنوان کلی متعلقات رک شبکه شناخته میشن. پیش از خرید رک باید به تجهیزاتی که لازم دارید فکر کرده و ظرفیت اون رو برای نصب قطعات و متعلقات بررسی کنید به عبارتی آشنایی با متعلقات رک از واجبات خرید این ابزار هست.
پاور ماژول رک
برای تامین انرژی تجهیزات داخل رک از ابزاری به نام پاور ماژول استفاده میشه. جنس اکثر پاور ماژول ها از جنس فلزه و این وسیله در دو نوع افقی (دارای 2 تا 9 پورت) و عمودی (دارای 23 تا 35 پورت) تولید میشه.
سینی رک
سینی رک با وجود ظاهر سادهای که داره، یکی از اصلیترین متعلقات رک محسوب میشه. سینی رک ، قطعات و تجهیزات رو از هم جدا میکنه تا نظم داخل رک حفظ بشه. این دسته از متعلقات رک شبکه در دو نوع ثابت و متحرک تولید میشن.
درب رک
درب رک شبکه چیست، احتمالا سوال خیلی سادهایه. اکثر رکها درب و قفل و کلید دارن؛ اما کیفیت بعضی از این دربها در اون حد نیست که خیالتون بابت امنیت تجهیزات راحت باشه. برای همین خیلی از کاربرها ترجیح میدن درب مشبک رو تهیه کنن که به تهویه داخل رک کمک میکنه.
فن رک
از اونجایی که تجهیزات داخل رک گرمای زیادی تولید میکنن، استفاده از فن برای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات حساسی مثل سرور ضروری بهنظر میرسه. فن در دو نوع بوشی و بلبرینگی تولید میشه و برای عملکرد درست، بهتره در کنار سیستم کنترل دما قرار بگیره.
بلانک پنل رک
این دسته از متعلقات با پر کردن فضاهای خالی رک، از تجهیزات در برابر ضربه محافظت میکنن. در حال حاضر استفاده از بلانک پنل 1 تا 4 یونیت بسیار مرسومه.
لایت پنل رک
لایت پنل بیشتر در رکهای ایستاده استفاده میشه و نور لازم رو جهت بررسی و تعمیر تجهیزات شبکه فراهم میکنه. این قطعه یا به صورت دستهای از چراغهای LED ساخته میشه، یا صرفا یک لامپ مهتابی معمولی هست.
مدیریت کابل رک
به هم ریختگی کابلها، هم ظاهر شبکه رو زشت میکنه، هم رسیدگی به تجهیزات داخل رک رو سخت میکنه. به همین دلیل استفاده از ابزاری به اسم نگهدارنده کابل که نظم داخل رک رو حفظ میکنه و معمولا 1 یونیت جا میگیره، بهشدت توصیه میشه.
پیچ و مهره رک
حتی وسایل سادهای مثل پیچ و مهره هم در عملکرد رک شبکه تاثیرگذار هستن. پیچ و مهره رک در دو نوع چهارسو و آچارخور تولید شده و برای نصب تجهیزاتی مثل روتر و پچ پنل مورد استفاده قرار میگیره.
برندهای معتبر رک سرور چیست
در ادامه مقاله رک سرور چیست، به برندها رسیدیم. تقریبا تمام رکهای شبکه موجود در بازار، تولید داخل هستن. رک پایا سیستم بهعنوان قدیمیترین شرکت تولیدکننده رک در ایران، علاوه بر رک دیواری و رک ایستاده، انواع رکهای مخابراتی، لابراتواری، مینی و هوشمند رو هم در خط تولیدش داره. برای خرید رک HPA (اچ پی آسیا) 8 سایز رک ایستاده و 4 سایز رک دیواری در گزینههای انتخابی شما قرار داره. برند رک HPI (اچ پی ایران) هم رکهای ایستاده رو در 9 سایز و رک های دیواری رو در 3 سایز تولید میکنه. رک آماد سیستم هم در سه گروه رکهای دیواری، ایستاده و DVR به صورت تخصصی عرضه میشه.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم به سوال رک شبکه چیست جواب بدیم و از مزیتها و قابلیتهاش بگیم. رک های شبکه بهمنظور نگهداری و محافظت از تجهیزات به کار میرن و ضمنا، نظم کلی شبکه محلی رو حفظ میکنن. توصیه میشه قبل از خرید این ابزار برای بهرهمندی از مزایای اون، ابتدا راهنمای خرید رک شبکه رو مطالعه کنید و اگر همچنان سوالی داشتین با ما در میان بزارین. اگر هم قبلا از رک استفاده کردین در قسمت نظرات بگین تجربه شما در استفاده از رک شبکه چی بوده؟
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول:
میشه گفت در حالت کلی انواع رک به دو دسته رک دیواری و رک ایستاده تقسیم میشن
نه! چرخ رک شبکه ایستاده در برخی از مدلها به عنوان امکانی بیشتر و برای جابجایی آسانتر رک تعبیه شده.
مشبک بودن درب رک به گردش بهتر هوا کمک میکنه و دمای داخل رک شبکه رو پایین نگه میداره.
دربهای شیشهای برای مدیریت بهتر و داشتن دید کافی از فضای داخل رک مورداستفاده قرار میگیرن که توصیه میشه برای حفظ امنیت بیشتر، از شیشه نشکن در این دربها استفاده کنید