راهنمای خرید بهترین رم گیمینگ
خرید رم معمولا هیجانانگیزترین بخش خرید یک کامپیوتر نیست اما خرید رم گیمینگ خوب باعث میشه که سیستمتون عملکرد بهتری در اجرای بازی داشته باشه. رم حافظهی کوتاه مدت کامپیوترتونه و اگه از یک کارت گرافیک آن-برد یا کارتی که حافظهی VRAM پایینی داره استفاده میکنید، رم یکی از اجزای ضروری سیستم گیمینگتون هستش و میتونین با حافظه رم بالاتر تا حدودی این ضعف رو جبران کنین. با ما همراه باشین تا بهترین رم گیمینگ رو انتخاب کنیم.
برای خرید لپ تاپ گیمینگ اول باید انواع مختلف رم رو بشناسین و بر اساس اون تصمیم بگیرین. در مورد خرید رم کامپیوتر و لپ تاپ معمولی هم قبلا صحبت کردیم.
چه ویژگیهای یک رم گیمینگ مهمه؟
هر رم چند مشخصهی اصلی داره:
- ظرفیت
- فرکانس (سرعت کلاک)
- نسل (DDR)
- تاخیر پردازش (CAS Latency) یا تایمینگ رم
- RGB
- ولتاژ مورد نیاز
- نوع کانال
- پهنای باند
- هیتسینک
ظرفیت چه تاثیری روی گیمینگ میذاره؟
ظرفیت یک رم چیزیه که اکثر افراد اول به اون نگاه میکنن، این عدد مهمه اما اینطور نیست که اگه ظرفیت رم سیستمتون رو بالا ببرین حتما بهتر و سریعتر کار کنه. این حجم به مولتی-تسکینگ کمک میکنه و بهتون امکان باز کردن چند برنامه، بسته به عدد ظرفیتتون رو میده. در سیستمهای گیمینگ معمولا ظرفیت 16 یا 32 گیگابایت برای اجرای بازیهای سنگین امروزی کافی و حتی زیاد هم هست. مقالهی حافظه رم (RAM) چیست و چه انواعی دارد؟ این موضوع رو بهطور کلی توضیح داده و میتونین اون رو بخونین.
فرکانس یا سرعت کلاک رم در گیمینگ
سرعت کلاک نشون میده که یک رم دادهها رو با چه سرعتی پردازش میکنه. واحد فرکانس MHz (مگاهرتز) هستش، این مشخصه قبلا بهعنوان پهنای باند با واحد مگابایت بر ثانیه هم شناخته میشد. سرعت رم در در همهی سیستمها موثره ولی در سیستمهای AMD این مشخصه تاثیر بیشتری میذاره و هر چی بالاتر باشه عملکرد کلی سیستم رو بهتر میکنه.
آیا نسل مهمه؟ انواع نسل
رمها چند نوع یا نسل دارن که هر چی به جلو میریم و نسل جدیدتری میاد، سرعت و کیفیتشون بهتر میشه. رم از نسل SRAM و DRAM به DDR3 و DDR4 رسیده و DDR5 که آخرین نسل رمه. این مشخصه خیلی مهمه چون مادربرد فقط از یک نوع یا نسل رم پشتیبانی میکنه. یعنی مادربردی که اسلات DDR3 داره با رم DDR4 کار نمیکنه و روشن نمیشه. رمهای DDR4 نسبت به DDR3 خیلی سرعت بالاتری دارن و مسلما برای گیمینگ یک ارتقای بزرگ محسوب میشن پس نسل رم رو حتما در نظر داشته باشین.
تاثیر تاخیر در پردازش (Latency) یا CL
این عدد نمایشگر اینه که یک رم با چقدر تاخیر شروع به پردازش دادهی دریافتشده میکنه و با چه سرعتی این داده رو برای فرستادن به CPU آماده میکنه. اگه میخواین دو رم رو با هم مقایسه کنین اول از همه فرکانسش رو نگاه کنین اما اگه فرکانسهای اونا یکی بود، رمی که CL پایینتری داره بهتر و سریعتره مثل: CL14>CL19. اگه میخواین راجع به این مشخصه بیشتر بدونین پیشنهاد میکنم مقالهی تایمینگ رم چیست و چه تاثیری بر سرعت RAM دارد؟ رو مطالعه کنین.
در عکس پایین نمرهی رم رو بر اساس CL و فرکانس ببینید:
RGB یا نورپردازی رم گیمینگ
این ویژگی تاثیری در عملکرد رم نداره اما از نظر ظاهری برای گیمرها مهمه. RGB کیس رو زیباتر میکنه و جلوهی خاصی به اون میده و فضای داخل کیس رو به حالت گیمینگ در میاره. بعضی از Gaming RAM های RGB قابلیت شخصی سازی نورپردازی رو دارن. این مشخصه هزینه بره و فقط برای ظاهر استفاده میشه.
نوع کانال (تک کاناله، دوکاناله و …)
کانالها اتصالات الکترونیکی بین رم و CPU هستن. رمهای تک کاناله فقط از یک مسیر برای ارسال و دریافت دادهها استفاده میکنن. رمهای گیمینگ امروزی دو کاناله، سه کاناله یا چهار کاناله هستن. البته مادربردتون هم باید اسلات دو کاناله رو داشته باشه. دو کاناله کردن رم محدودیتهایی داره، یکی از این محدودیتها داشتن دو رم مشابه همدیگه هست. اکثر کیتهای رم، دو رم مشابه ارائه میدن که میتونین اونها رو ترکیب کنین.
ولتاژ، پهنای باند و هیتسینک رم گیمینگ کامپیوتر
ولتاژ مورد نیاز رم مقدار کمیه و این عدد در رمهای جدید در حال کم شدنه در اصل اونا کم مصرفتر شدن و گرمای کمتری تولید میکنن. یکی دیگه از مزیتهای ولتاژ پایین، اورکلاک راحتتره. هیتسینک هم برای کم کردن گرمای تولید شدهی رم طراحی میشه و اکثرا آلومینیومیه. هیتسینک در رمهای قدیمی، کوچیکتر از رمهای جدیده. پهنای باند هم مقدار دادهای رو نشون میده که بین رم و CPU در یک ثانیه جابهجا میشه. این عدد از حاصل ضرب مقدار فرکانس رم در عدد 8 بهدست میاد.
برای خرید رم گیمینگ برای سیستمتون باید همهی ویژگیهای رم رو در نظر بگیرین اما مهمترینهاشون ظرفیت و فرکانسه.
بهترین رم گیمینگ کدومه ؟ معرفی بهترین رم های گیمینگ موجود در بازار
رم های گیمینگ انواع و اشکال مختلف دارن، قیمتها متفاوته و کلی نورپردازیهای RGB جدید برای رم طراحی شده. در ادامه ما در خرید رم گیمینگ کمکتون میکنیم.
رم گیمینگ TEAM XTREEM ARGB 16GB DDR4-3600MHz C14
- ظرفیت: 16 گیگابایت (2×8)
- نسل: DDR4
- فرکانس: 3600 مگاهرتز
- تاخیر (CAS Latency): 14
- ولتاژ: 1.45 ولت
- RGB: داره
کیت TEAM XTREEM ARGB دارای یکی از بهترین رمهای کم تاخیره. این رم فرکانس بالایی داره و نسبت به قیمتش CAS خیلی پایینی ارائه میده. این کیت برای هر سیستمی مناسبه ولی در سیستمهای AMD عملکرد خیلی بهتری داره. نورپردازی این رم هم از جدیدترین مدلهاست و نور قشنگی رو در تاریکی بهصورت هاله به کیس میده.
رم گیمینگ Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR4-3200MHz CL16
- ظرفیت: 32 گیگابایت (2×16)
- نسل: DDR4
- فرکانس: 3200 مگاهرتز
- تاخیر (CAS Latency): 16
- ولتاژ: 1.35 ولت
- RGB: مجهز به 12 LED
این کیت از پرچمدارهای Corsair محسوب میشه و سرعت و ظرفیت بالایی داره. ولتاژ مصرفی این رم پایینه و توانایی اورکلاک بهتری داره. سرعت تاخیر 16 از مدل قبلی یکم پایینتره ولی عملکرد فوقالعادهای داره. نورپردازی Corsair Dominator Platinum از نوع Capellix هستش که کیستون رو زیباتر میکنه و تفاوت کوچیکی در قیمت با مدل بدون RGB خودش داره. این کیت از کیتهای گرون محسوب میشه. کیتهای مختلفی برای این رم موجوده و میتونین کیت 4 تایی هم بخرین. در رم در دو رنگ سفید و مشکی تولید شده و از تکنولوژِی خنک سازی DHX پشتیبانی میکنه.
رم گیمینگ G.Skill Trident Z Neo 32GB DDR4-3600MHz
- ظرفیت: 32 گیگابایت (2×16)
- نسل: DDR4
- فرکانس: 3600 مگاهرتز
- تاخیر (CAS Latency): 18
- ولتاژ: 1.35 ولت
- RGB: داره
رم G.Skill Trident Z Neo از رمهای خیلی خیلی خوب بازاره. این کیت رم 2 تایی در مجموع 32 گیگابایت ظرفیت داره که با فرکانس بالای 3600 مگاهرتزی اکثر رمهای این رنج قیمت رو شکست داده. همچنین ولتاژ 1.35 ولتی اون اورکلاک سریعتری رو ارائه میده. این کیت برای سیستمهای AMD عملکرد خیلی بالایی به ارمغان میاره. هر رم این کیت 5 تا LED داره که از اونها برای نورپردازی RGB استفاده میشه. تازه، میتونین این نورپردازی رو شخصیسازی هم بکنین.
رم گیمینگ G.Skill Trident Z Royal 16GB DDR4-4000MHz
- ظرفیت: 16 گیگابایت (2×8)
- نسل: DDR4
- فرکانس: 4000 مگاهرتز
- تاخیر (CAS Latency): 15
- ولتاژ: 1.5 ولت
- RGB: داره
رم G.Skill Trident Z Royal نورپردازی بسیار زیبایی داره. LED RGB های کریستالی اون ظاهر خیلی خیرهکنندهای به سیستمتون میده. این رم کمپلکس زیبایی و قدرت رو با همدیگه داره. سرعت کلاکش تا 4000 مگاهرتز میرسه و با تاخیر CAS Latency 15 عملکرد خیلی خوبی ارائه میده. تنها مشکل این رم مصرف برق 1.5 ولتی اونه که ممکنه اورکلاک رو در حد خیلی کم سخت کنه اما با فرکانس بالایی که داره اصلا نیاز به اورکلاک کردن اون نیست. این رم برای سیستمهای قوی اینتل خوب عمل میکنه.
رم گیمینگ G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4-2400MHz
- ظرفیت: 16 گیگابایت (2×8)
- نسل: DDR4
- فرکانس: 2400 مگاهرتز
- تاخیر (CAS Latency): 15
- ولتاژ: 1.2 ولت
- RGB: نداره
رم G.Skill Ripjaws V از رمهای مقرونبهصرفه به حساب میاد ولی در عین حال قدرت و سرعت خیلی بالایی داره. این رم بدون نورپردازی RGB تولید شده و در کیتهای دو یا چهار تایی در بازار موجوده. RGB نبودن این رم قیمت اون رو تا حد زیادی کاهش داده. برق مصرفی این رم خیلی پایینه و این به این معناست که میتونین اون رو تا سرعت کلاک 3000 مگاهرتز هم اورکلاک کنین بدون اینکه مشکلی برای اون پیش بیاد. این رم از مدل قبلی خودش سریعتر و ارزونتره، همچنین هیتسینکهای زیباتری داره.
حرف آخر
خب در این مقاله ویژگیهای هر رم و خرید رم گیمینگ رو بررسی کردیم. رم قطعهی مهمی در سیستمتونه و اصلا ساده ازش نگذرین. رمهای RGB نورپردازی زیبایی دارن اما قیمت رو خیلی بالا میبرن. باید در نظر داشته باشین که RGB بودن یک رم به عملکردش کمکی نمیکنه. حتما برای سیستم گیمینگتنون از یک کیت رم دو تایی یا چند تایی استفاده کنین که از مزیت دو یا چند کاناله بودن ارتباط بین رم و CPU بهره ببرین، این برای یک سیستم گیمینگ خیلی موثره. اگه سوالی راجع به رم های گیمینگ داشتین تو قسمت نظرات برای ما کامنت بزارین.
دانلود فایل PDF این مقاله
سوالات متداول
ظرفیت حافظه رم خیلی مهمه اما باید فرکانس و تایمینگ رم رو هم در نظر بگیرین.
نه این نورپردازی فقط جزو ویژگیهای ظاهری یک رمه.
رمهای DDR4 نوع جدیدتری از رم هستن و تفاوت قدرت و سرعتشون با رم DDR3 خیلی زیاده. اگه رم میخواین رم گیمینگ بخرین و حتما DDR4 رو انتخاب کنین.