تجهیزات شبکه

هدروم headroom کابل شبکه

خرید کابل شبکه

هدروم کابل شبکه یک اصطلاح و مقایس در دنیای بزرگ شبکه هست که ممکنه کمتر به گوش مصرف‌کنندگان برسه چون عمدتا در سطح تولید و راه‌اندازی شبکه کاربرد داره. با هدروم کابل، کیفیت عملکرد کابل شبکه بر اساس واحد دسی بل نمایش داده میشه. در این مقاله از نتران قصد داریم توضیح بدیم هدروم کابل شبکه چیست؟ چطور سنجیده میشه و استاندارد هدروم کابل شبکه چقدره. با ما همراه باشید.

هدروم چیست؟

در راه‌اندازی شبکه با هر اندازه و مقیاسی که باشه، هزینه قابل توجهی بابت خرید تجهیزات شبکه صرف میشه چون کیفیت عملکرد شبکه در واقع به کیفیت و عملکرد این تجهیزات بستگی داره. بنابراین برای حصول اطمینان از عملکرد مدنظر، هر شبکه‌ای به روش‌هایی از تست تجهیزات نیاز داره.

کابل شبکه یکی از ارکان اصلی تجهیزات پسیو شبکه هست که ازش به عنوان رگ‌ شبکه یاد میشه که بدون رگ یا با وجود رگ‌ ناسالم، قلب و مغز و سایر اعضای شبکه هم کاربردی ندارن. به همین دلیل، تولیدکنندگان و متخصصین شبکه برای ارزیابی عملکرد اون، از انواع تست کابل شبکه استفاده می‌کنن.

تست کابل شبکه با استفاده از دستگاه‌های تست فلوک که به طور کلی بهشون تستر کابل شبکه گفته میشه، انجام میشه. این دستگاه‌ها بعد از اتصال به کابل مدنظر مقادیری ارائه میدن که هر کدوم فاکتور مشخصی از کابل رو نشون میده.

دو کلمه هدروم headroom و نکست next عبارت‌هایی هستن که در تست کابل شبکه بهشون برخورد می‌کنیم.

  • نکست next: فاکتور نکست برای سنجش و نمایش میزان مقاومت کابل در برابر نویز مورد استفاده قرار می‌گیره. عدد بدست آمده برای نکست هرچه بالاتر باشه، نشون دهنده کیفیت بالای کابل در انتقال بدون اختلال داده هست.
  • هدروم headroom: هدروم بر اساس نکست، به کمترین مقدار در محاسبه این فاکتور گفته میشه. البته هدروم می‌تونه بر اساس فاکتورهای دیگه‌ای مثل return loss هم سنجیده بشه. هدروم کابل شبکه نشون دهنده حاشیه بین استاندارد آزمون انتخابی و اندازه گیری انجام شده هست. افزایش هدروم کابل شبکه نشون دهنده کیفیت بیشتر کابل شبکه هست.

اجازه بدین مفهوم هدروم رو به کمک یک مثال، بیشتر توضیح بدیم:

صفحه اول در تست HEADROOM کابل شبکه

این تصویر در واقع صفحه نمایش دستگاه DTX CableAnalyzer هست که هدروم نکست رو برابر با 5 دسی بل نشون میده. برای اینکه بدونیم این عدد به چه صورت استخراج شده، دکمه ENTER روی دستگاه رو می‌زنیم تا تصویر زیر ظاهر شود:

صفحه دوم در تست هدروم کابل شبکه

در این بخش از صفحه نمایش چون مقدار نکست هر شش رشته سیم در مجاورت هم قرار گرفتن، فضای شلوغ و گمراه‌کننده‌ای ایجاد شده. پس برای اینکه بتونیم بدترین جفت سیم رو در رابطه با این فاکتور مشاهده کنیم، دکمه F3 دستگاه رو فشار می‌دیم تا صفحه زیر نمایش داده بشه:

صفحه سوم در تست هدروم کابل شبکه

کابل شبکه با هدروم بالای 6 دسی بل در تست پرمنت، استاندارد هست
معرفی هدروم کابل شبکه

چطور هدروم بگیریم؟

اندازه‌گیری تمام پارامترهای مدنظر از جمله هدروم کابل شبکه در تست انواع کابل با استفاده از دستگاه تست کابل شبکه انجام میشه که یکی از پرکاربردترین آنها، دستگاه DTX CableAnalyzer هست. علاوه بر پارامتر نکست در تست فلوک، این دستگاه می‌تونه مقادیری مثل کشش یا خمش بیش از حد کابل در طول مسیر، میزان ناخالصی در مس هسته کابل، طول دقیق کابل و وجود یا عدم وجود اختلال در عملکرد کابل شبکه رو هم اندازه بگیره. توصیه میشه در صورتی که قصد دارین دستگاه تستر خرید کنین، حتما قبلش راهنمای خرید تستر کابل شبکه رو مطالعه کنید.

دستگاه DTX CableAnalyzer برای هدروم کابل شبکه

آنچه در معرفی هدروم گفتیم

در این مقاله یکی از اصطلاحات و پارامترهای مهم در تست کابل شبکه به اسم هدروم headroom کابل شبکه رو توضیح دادیم. گفتیم هدروم کابل بر اساس واحد دسی بل به طور کلی کیفیت عملکرد کابل رو نشون میده و عددهای بالاتر از این پارامتر، به معنای کیفیت بالای کابل هست. هدروم کابل شبکه در تست پرمننت حداقل باید 6 باشه تا کابل استاندارد تلقی بشه و اصطلاحا این تست رو پاس کنه. از این پارامتر در تست انواع کتگوری‌های کابل مثل کابل cat6 استفاده میشه و محدودیتی از این بابت وجود نداره. امیدواریم که این مقاله براتون مفید باشه اگر همچنان ابهامی باقی مونده در قسمت نظرات مطرح کنید.

سوالات متداول

هدروم کابل شبکه چیست؟

هدروم یک اصطلاح و مقیاس برای سنجش عملکرد کابل شبکه هست.

هدروم با چه واحدی سنجیده میشه؟

واحد اندازه‌گیری هدروم کابل شبکه، دسی dB هست که در واقع نسبت دو کمیت فیزیکی رو می‌سنجه.

هدروم کابل چه کاربردی داره؟

با مقیاسی که در اندازه‌گیری هدروم کابل شبکه به دست میاد، می‌تونیم از کیفیت انتقال داده در کابل شبکه مطمئن بشیم بنابراین هم در تولید و هم مصرف کابل لن، مقیاس مفیدیه.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا