ارور صفحه آبی یا Blue Screen of Death چیست + راههای برطرف کردن آن
ارور صفحه آبی ویندوز یا همون Blue Screen، یکی از بدترین اتفاقاتیه که میتونه هنگام استفاده از کامپیوتر برای کاربر رخ بده. اکثر کاربران بهدلیل نداشتن دانش فنی پس از دیدن این صفحه، فکر میکنن کامپیوترشون خراب شده و دیگه زمان سوختنش فرا رسیده. اما آیا واقعا Blue Screen بهمعنی نابودی کامپیوتره؟ قطعا نه. این صفحه تنها یک شیوهی نمایش خطای پیشاومده در سیستمه و به ما دربارهی مشکل بهوجود اومده اطلاعاتی میده تا کامپیوترمون رو عیبیابی کنیم.
صفحه آبی مرگ چیه؟
امروز در نت ران قصد داریم به ارور صفحه آبی ویندوز بپردازیم و سعی کنیم این مشکل رو باز کنیم. این صفحه در ویندوز به دلایل مختلفی به نمایش در میاد. اگه شما از اطلاعات این صفحه استفاده کنین، میتونین به مشکل سیستم پی ببرین و اون رو حل کنین. در ادامهی این مطلب ما این خطاها رو معرفی میکنیم و یکی یکی علت نمایش اونها رو بررسی میکنیم. در آخر هم راهحلهایی برای برطرف کردن این ارورها به شما ارائه میدیم.
Blue Screen در ویندوز 10
Blue Screen در نسخههای ویندوز به شکلهای متفاوتی نمایش داده میشه و ممکنه بعضی از دوستان این صفحات رو نشناسن. به همین علت، تصاویری از شکل ظاهری این صفحه برای شما قرار میدم تا هنگام مواجهه با اون بهراحتی تشخیص بدید که مشکل شما صفحه آبی یا صفحه مرگ ویندوز هست یا خیر.
در ویندوز 10، 8.1 و 8 صفحه آبی ویندوز به شکل زیر (تصویر 1) نمایش داده میشه.
Blue Screen در ویندوز 7 و ویندوزهای قبل از آن
با هم تصویری از ارور صفحه آبی در ویندوز 10 رو دیدیم. اما گفتیم در نسخههای پایینتر، این صفحه ظاهر متفاوتی داره. شکل ارور صفحه آبی در ویندوز 7 و پایینتر از اون به شکل زیر (تصویر 2) هست.
مشکل خواندن اطلاعات در صفحه آبی ویندوز
برای رفع مشکلات ما باید بتونیم اطلاعات صفحه آبی ویندوز رو مطالعه کنیم، اما این وسط مشکلی مانع از این کار میشه.
برای برطرف کردن ارورهای صفحه آبی، اول باید متن ارور رو بخونید. ظاهرشدن این صفحه میتونه دلایل بسیار زیادی داشته باشه. برای خوندن و بررسی این ارورها باید زمان کافی داشته باشیم. اما متاسفانه معمولا بلافاصله بعد از ظاهر شدن این صفحه سیستم ریاستارت میشه. برای جلوگیری از این مشکل، راهحلی وجود داره و شما میتونید از ریاستارت شدن خودکار دستگاه جلوگیری کنید.
جلوگیری از ریاستارت خودکار هنگام نمایش Blue Screen ویندوز
ویندوز هنگام مواجه با این صفحه، بهسرعت یک درصدی رو پر میکنه و سیستم ریاستارت میشه. به همین دلیل ما نمیتونیم اطلاعات رو بخونیم. اما وقتی این گزینه رو غیرفعال کنیم دیگه چنین اتفاقی نمیافته و ما زمان لازم برای خوندن این پیغام رو داریم. برای غیرفعال کردن این گزینه بهصورت زیر عمل میکنیم.
هنگامی که ارور Blue Screen of Death روی نمایشگر نشون داده میشه، دستگاه برای جلوگیری از بهوجود اومدن مشکلات بیشتر، سیستم رو بلافاصله ریاستارت میکنه. به همین علت ما نمیتونیم ارور رو مشاهده کنیم. با استفاده از راهحل زیر، میتونید مانع ریاستارت خودکار سیستم بشید.
ابتدا روی گزینهی استارت که در سمت چپ و گوشهی پایین دسکتاپ قرار داره کلیک راست کنید و گزینهی Setting رو انتخاب کنید.
حالا شما با صفحهی جدیدی مواجه میشسد که دقیقا مثل تصویر زیر (تصویر 4 ) هست.
در کادر جستوجو، عبارت advanced system settings رو وارد کنید و روی نتیجهی نمایش دادهشده کلیک کنید.
سپس صفحهی زیر بالا میاد که در تمام ویندوزها به همین شکله. در این قسمت شما باید به تب Advanced مراجعه کنید. در قسمت startup and recovery روی گزینهی Settings کلیک کنید.
در انتها شما با صفحهی زیر (تصویر 8) روبهرو میشید که با برداشتن تیک Automatically restart در بخش System failure و کلیک روی گزینهی OK، ریاستارت خودکار غیرفعال میشه.
پس از این اگه با صفحه آبی ویندوز مواجه شدید، سیستم بهصورت اتوماتیک ریاستارت نمیشه. بنابراین شما برای خوندن خطای موجود در Blue Screen زمان کافی دارید.
البته اگه حوصلهی انجام این مراحل رو ندارید، کافیه دوربین گوشیتون رو باز کنید و از ارور صفحه عکس بگیرید. بالاخره تکنولوژی پیشرفت کرده و میشه با استفاده از اون این مراحل رو انجام داد. البته در بعضی مواقع اونقدر سریع این اتفاق میوفته که حتی دستتون به گوشی هم نمیرسه.
خب حالا میریم سراغ خطاها و پیغامهایی که ویندوز در هنگام نمایش صفحه آبی به ما نشون میده .این خطاها ممکنه خیلی دقیق نباشن پس اگر با رفع اون مورد مشکل حل نشد، نگران نباشید. بهتره که مشکلات دیگه رو هم بررسی کنید و یک به یک اونها رو حل کنید.
مشکل سختافزاری سیستم هنگام نمایش صفحه آبی ویندوز
در اغلب اوقاتی که در سیستم مشکل سختافزاری وجود داره و یکی از قطعات داره ساز مخالف میزنه؛ پس از نمایش صفحه آبی، ویندوز به ما این پیغام رو نشون میده «IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL». این پیغام بهعلت وجود ناسازگاری در یکی از قطعات هست و میتونه بیانگر مشکلات سختافزاری و ناسازگاری اونها با هم باشه.
داغ کردن قطعات اصلی کامپیوتر
این مشکل هم میتونه یکی از علتهای اصلی وقوع و نمایش صفحه آبی ویندوز باشه. همونطور که میدونید قطعات کامپیوتر بعد از داغ شدن بیش از حد، راندمان کاری خودشون رو از دست میدن و بعضی از این قطعات سیستم رو مجبور میکنن که بهصورت اتوماتیک خودش رو ریاستارت یا خاموش کنه.
تست رم کامپیوتر یکی از کارهاییه که تو این موقعیت باید انجام بدین. یکی از دلایلی که به شما ارور صفحه آبی رو نمایش میده، خرابی یا از ضعیف شدن رم کامپیوتره.
برای پی بردن به اینکه کدوم یک از قطعات شما داغ هست، کافیه از برنامههایی همچون HW Monitor استفاده کنید. با استفاده از این نرمافزارها میتونید دمای قطعات کامپیوتر یا لپتاپتون رو چک کنید. برای بهدست آوردن دمای عادی قطعات هم کافیه یک سرچ ساده کنید. من اینجا این مطلب رو باز نمیکنم چون هر کارت گرافیک تا دمای خاصی کار میکنه. برای یکی 80 درجه عادی محسوب میشه و برای دیگری 80 درجه داغ محسوب میشه.
برای حل این موضوع پس از پیدا کردن منشا گرما میتونید به کیس، فن اضافه کنید. همچنین اگه مشکل از پردازنده یا کارت گرافیک هست، خمیر اونها رو عوض کنید.
مشکلات رم در نمایش صفحه آبی
یکی از قطعاتی که باعث نمایش صفحه آبی یا همون Blue Screen of Death میشه، رمهای کامپیوتره. این قطعات میتونن با اشکالهای سختافزاری، شل شدن، خرابی اسلات مادربرد و حتی خاک گرفتن باعث نمایش این صفحه بشن. بعضی مواقع سیستم با نمایش پیغام BAD_POOL_HEADER به شما اطلاع میده که رم رو بررسی کنید.
مشکل هارد و نمایش صفحه آبی
هارد هم میتونه باعث نمایش این صفحه بشه. متاسفانه در این مورد ممکنه مشکلات مختلفی در هارد وجود داشته باشه که باعث این ارور شده، مثلا کابل دیتا مشکل داشته باشه یا سوکت مادربرد به مشکل خورده باشه یا خود هارد مشکل سختافزاری داشته باشه. همهی این موارد باید چک بشن. بهترین راهحل ابتدا تعویض کابل دیتا و سپس تغییر پورتی هست که هارد رو به اون متصل کردیم. اگه این کارها جواب نداد بهتره که ابتدا با هارد دیگهای کار کنیم و ببینیم مشکل همچنان وجود داره یا نه.
مشکلات پاور
منبع تغذیهی کامپیوتر هم میتونه یکی از علتهای نمایش صفحهی آبی باشه. به این صورت که اگه پاور راندمانش رو از دستداده باشه یا قطعات سیستم به برق بیشتری نیاز داشته باشن و پاور نتونه اون رو تامین کنه این مشکل پیش میاد. مثلا شما یک پاور 450 وات تهیه کردین و به مرور زمان هم پاور ضعیف شده و هم شما قطعات جدیدی رو به کیس خودتون اضافه کردین؛ در این حالت بهترین راه تعویض پاور هست.
تنظیمات اشتباه بایوس و نمایش صفحه آبی ویندوز
بایوس یکی از مشکلسازترین بخشهای کامپیوتر هست و با تغییر یک مورد کوچک میتونه به کابوس شما تبدیل بشه. پس باید مراقب باشید و اگه در این زمینه اطلاعات کافی ندارید، تنظیمات بایوس رو تغییر ندید.
اگه احساس میکنید که تنظیمات بایوس دلیل اصلی نمایش صفحه آبی ویندوزه، کافیه که این تنظیمات رو ریست کنید. با زدن دکمهی Delete یا Ctrl+F1 یا F12، به قسمت تنظیمات بایوس برید و با مطالعهی اطراف صفحه دکمهی ریست تنظیمات رو پیدا کنید و تنظیمات بایوس رو به حالت پیشفرض خودش برگردونید.
از کجا متوجه بشیم که تنظیمات بایوس دلیل نمایش صفحهی آبی ویندوز هست؟
این مشکل معمولا مدتی پس از تغییرات تنظیمات بایوس برای دستگاه شما بهوجود میاد. بنابراین راحت میتونید بفهمید که ارور صفحه آبی به این قسمت مربوط هست یا نه. البته در بعضی از موارد، باگهای بایوسهای قدیمی هم میتونن باعث بهوجود اومدن این مشکل بشن. پس بهتره تا همیشه بایوس سیستمتون رو آپدیت کنید. همچنین سعی کنید از آخرین نسخهای که برای مادربرد شما منتشرشده استفاده کنید.
مشکلات نرمافزاری در ارور صفحه آبی
ویروسی شدن سیستم
اخیرا باب شده چه در کامپیوتر یا چه گوشی هر مشکلی پیش میاد فوری همه میگن که ویروسی شده که واقعا باور غلطیه. اما در این مورد میتونه دلیل نمایش صفحه آبی ویندوز باشه و تنها راهحلش هم خلاص شدن از دست ویروسهاست. برای این موضوع باید یک آنتیویروس مناسب نصب و سیستم رو اسکن کنید تا اگر سیستمتون آلوده شده ویروس رو شناسایی کنه و اون رو از بین ببره.
سنگین بودن برنامه یا بازی که قصد اجراش رو دارید
بعضی مواقع سیستم شما کشش نصب و اجرای یکسری از بازیها و نرمافزارها رو نداره. این دسته نیازمند توان سختافزاری قویتری هستن تا بهراحتی اجرا بشن. برای همین با نمایش یک صفحهی آبی شما رو خوشحال میکنن. در واقع به شما اعلام میکنن که قادر به اجرای این نرمافزار یا بازی نیستید و برید به فکر یک سیستم جدید باشید. در این مواقع تنها راهحل موجود ارتقای سختافزاری کامپیوتر یا تعویض لپتاپ با مدل جدیدتر هست.
سایر روشهای نرمافزاری برطرف کردن ارور صفحه آبی
جدا از بحث سختافزاری، ما میتونیم برای مقابله با صفحه آبی ویندوز چند مورد نرمافزاری انجام بدیم به امید اینکه مشکل رفع بشه.
- چک کردن آخرین برنامههای نصبشده
اگه صفحه آبی بعد از نصب نرمافزار یا هنگام ورود به اون ظاهر میشه، به احتمال زیاد مشکل از نرمافزاره. برای رفع مشکل، نرمافزار رو پاک و نسخهی دیگهای از اون رو نصب کنید.
- اسکن سیستم با آنتیویروس بعد از نمایش Blue Screen
شاید این مورد خیلی پیش نیاد و صفحه آبی با استفاده از آنتیویروس ناپدید نشه. اما سنگ مفت گنجشک هم مفت؛ ممکنه همین مورد شما رو از بررسی تمام قطعات سیستمتون نجات بده پس حتما این مورد رو هم چک کنید. همچنین میتونید برای انتخاب بهترین آنتی ویروسها، به مقالهی بهترین آنتی ویروس ها برای ویندوز مراجعه کنید.
- بهروزرسانی درایورهای سیستم
در بعضی مواقع مشاهدهشده که آپدیت نبودن درایور قطعات کامپیوتر و وجود باگ در درایورهای قدیمی یکی از علتهای نمایش صفحه آبی یا همون صفحهی مرگ ویندوز بوده. پس با دقت به این موضوع توجه کنید و سعی کنید که درایورهای قطعات سیستمتون رو آپدیت نگهدارید.
- استفاده از System Restore برای مقابله با صفحه آبی ویندوز
System Restore میتونه به شما کمک کنه که بکآپهای قبلی ویندوزتون رو برگردونید و با استفاده از اون اکثر مشکلات نرمافزاری رو حل کنید. شما با برگردوندن Back Up عملا از یک ویندوز که اون موقع سالم بوده و چه در خودش چه در برنامههایی که روش نصبشده مشکل نرمافزاری نداشته، استفاده میکنید. ویندوز بهصورت خودکار در بعضی از مواقع نقطههایی رو برای ریستور قرار میده. اما بهتره که ما خودمون هم این کار رو انجام بدیم که در صورت لزوم بتونیم سیستم رو برگردونیم.
ایجاد نقطه ریستور در ویندوز 10
باور کنید یا نه این موضوع میتونه شما رو در مواقع حیاتی نجات بده و میتونه فرشته نجات شما باشه. اگه شما از System Restore استفاده نکنید هر بار با بهوجود اومدن مشکل باید ویندوز خودتون رو از اول نصب کنید. اینطوری باید کلی وقت پای نصب ویندوز و درایورها هدر بدید و تازه از اول نرمافزارهاتون رو نصب کنید.
برای ایجاد نقطه یا ریستور یک نقطه در سیستم، کافیه که به قسمت Create a restore point مراجعه کنیم. با تایپ همین عبارت در منوی استارت، پنجرهی مربوط به این قسمت برای ما باز میشه و از اونجا میتونیم تنظیماتمون رو اعمال کنیم.
بعد از ورود به این پنجره ما میتونیم نقطهی جدید بسازیم یا اینکه یک نقطه رو بازگردانی کنیم.
برای ساخت نقطه کافیه از لیست زیر روی درایو موردنظر کلیک کنید.
همونطور که میبینید گزینهی Create خاموشه و نمیتونید ازش استفاده کنید. برای روشنشدن گزینهی Create، باید روی گزینهی Configure کلیک کنید.
در صفحهی جدیدی که براتون باز میشه، با روشن کردن گزینهی System Protection، گزینهی Create براتون فعال میشه.
روی گزینهی Create کلیک کنید تا یک پنجره برای شما باز بشه.
در اون اطلاعاتی مثل اسم یا تاریخ ایجاد نقطه رو وارد کنید تا زمانیکه قصد دارید یک نقطه رو بازگردانی کنید با مشکل عدم اطلاعات کافی در مورد اون نقطه روبهرو نشید.
پس از به اتمام رسیدن عملیات با تصویر زیر (تصویر19 ) مواجه خواهیم شد.
بازگردانی نقطه یا پوینت در System Restore
برای بازگردانی یا ریستور یک نقطه در سیستم ریستور، کافیه که به قسمت Create a restore point مراجعه کنید. با تایپ همین عبارت در منوی استارت، پنجرهی مربوط به این قسمت براتون باز میشه و از اونجا میتونید تنظیمات رو اعمال کنید.
پس از ورود به این قسمت کافیه روی گزینهی System Restore کلیک کنید.
حتما در لیست درایوها، درایو C رو انتخاب کنید. یک پنجره باز میشه که باید در اون روی گزینهی Next کلیک کنید.
سپس پنجرهی زیر (تصویر23 ) باز میشه که باید نقطه موردنظر رو انتخاب کنید و گزینهی Next رو بزنید.
در قسمت بعد، صفحهای (تصویر24 ) روی نمایشگر نمایش داده میشه. شما باید روی گزینه Finish کلیک کنید و منتظر انجام عملیات باشید.
استفاده از restore point در مواقعی که ویندوز بالا نمیاد
بعضی مواقع ویندوز بالا نمیاد و قبل از بالا اومدن دوباره ریاستارت میشه. در این مواقع کافیه که سه بار ویندوز ریاستارت بشه تا پنجرهی زیر نمایش داده بشه. در این مرحله شما باید روی گزینهی Troubleshoot کلیک کنید.
اگه بعد از این مرحله گزینهای به اسم Advanced options وجود داشت روی اون کلیک کنید.
حالا تصویر زیر (تصویر27) نمایش داده میشه که باید روی گزینهی System Restore کلیک کنید.
در این قسمت تمامی مراحل مانند موارد بالا دوباره تکرار میشه. فقط کافیه درایو و نقطهی ریستور مورد نظرتون رو انتخاب کنید تا دوباره سیستم به نقطهای برگرده که شما تعیین کردید .
در صفحهی بعدی به شما میگه که با انجام این کار اطلاعات سیستمی درایو شما به روزی که نقطه رو ایجاد کردید برمیگرده. با شروع این مرحله، نمیتونید این عملیات رو کنسل کنید. برای ادامهی کار روی گزینهی Yes کلیک کنید.
بعد از انجام مراحل قبل، صفحهای آبی ظاهر میشه که به شما میگه عملیات در حال انجامه و لطفا صبر کنید.
ممکنه بازگردانی چندین دقیقه طول بکشه، پس منتظر بمونید. پس از اتمام عملیات با پیغام زیر روبهرو میشید.
حرف آخر
ارور صفحه آبی ویندوز یا همون Blue Screen of Death به دلایل متعددی نمایش داده میشه و همونطور که در این مطلب به اون بهصورت گسترده پرداختیم این دلایل میتونه سختافزاری یا نرمافزاری باشه. اگه از سختافزار خودتون مطمئن هستین و جدیدا در نرمافزار، بایوس یا برنامههای نصبشده تغییری ایجاد کردید، بهتره که طبق راهنماییهای این مطلب ابتدا از تستها و روشهای حل این مشکل بهصورت نرمافزاری استفاده کنید و در انتها اگه مشکل حل نشد تست قطعات سختافزاری رو در دستور کار قرار بدین. در این بین رم و پاور میتونن اولین کاندیدها برای بهوجود آمدن این مشکل باشن.
بهعنوان توصیهی آخر به شما دوستان عزیز پیشنهاد میکنم که همیشه از سیستم خودتون بکآپ تهیه کنید. مخصوصا بهصورت نقطهی بازگردانی یا همون ریستور پوینت. این مورد میتونه شما رو در اکثر مواقع که با صفحه آبی یا حتی کندی ویندوز و ویروسی شدن اون مواجه شدید نجات بده. پس این مورد رو پشت گوش نندازید و سعی کنید از این امکان جذاب ویندوز استفاده کنید.
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول
ارور صفحه آبی یا همون Blue Screen of Death، مواقعی پیش میاد که ممکنه سیستمتون از لحاظ نرمافزاری و سختافزاری دچار مشکل شده باشه و در این حالت سیستمتون بهصورت خودکار ریاستارت میشه.
با بررسی قطعات سختافزاری سیستم یا رفع مشکلات نرمافزاری مانند ویروسیشدن سیستم و اجرای نرمافزارهای سنگین میتونید ارور صفحه آبی ویندوز رو حل کنید.
میتونه علتهای زیادی داشته باشه. اما مهمترینشون داغ کردن یا از کار افتادن بخشی از قطعات سختافزاری دستگاهه. همچنین مشکلات نرمافزاری مثل ویروسیشدن سیستم، نصب نرمافزارهای سنگین، بهروزنشدن درایورهای دستگاه، میتونه از جمله مشکلاتی باشه که باعث ایجاد ارور صفحه آبی میشه.
سلام خسته نباشید؛ ممنون از وقتی که گذاشتید؛ درمورد ارورهای صفحه آبی و عکس گرفتن از آن و رفع اشکال به کمک آن نوشتید! اما باهربار ریسیت شدن بعد از استپ ارور کدهای جدیدی نوشته شده و متغیر بوده بااین وضعیت چطور میتوان از آن کمک گرفت! از قسمت سافت مد نیز وارد نمیتونم بشم و هی ریستار میشه!!
سلام ممنون
هر دفعه که ریست میشه کد جدید میاد؟ یا چند تا کده که هی تکرار میشه.
چطوری سعی میکنی وارد سیف مود بشی؟