تجهیزات شبکه

تست کابل شبکه و انواع اون

خرید کابل شبکه

نوع کابل شبکه‌‌ای که در زیرساخت‌های شبکه استفاده میشه، با معرفی فناوری‌های جدید و نیاز به سرعت‌های بالاتر به یکی از مهم‌ترین اجزای یک شبکه تبدیل شده. برای داشتن یک شبکه پایدار و بدون عیب در ابتدا لازمه که زیرساخت‌ها به درستی اجرا بشن تا بقیه‌ی تجهیزات شبکه هم بتونن به‌خوبی عمل کنن. برای انتخاب کابل شبکه، گزینه‌های زیادی پیش روی مشتریان هست که دلیل اون هم تنوع گسترده‌ی محصولات و حضور برندهای بزرگ در این حوزه است. وجود طیف وسیع محصولات باعث میشه تا برای خرید کابل شبکه به تست کابل با دستگاه تستر نیاز باشه.

تسترهای فلوک از معروف‌ترین تسترهای کابل شبکه هستن. از اونجایی که اکثر تسترهای کابل شبکه به برند فلوک تعلق دارن، اغلب به تست کابل شبکه تست فلوک هم میگن.

به صورت کلی دو نوع تست کابل شبکه یا تست فلوک وجود داره:

1- تست پرمننت چیست ؟ ( Permanent Test)

در تست فلوک پرمننت ، ابتدا دو سر کابل رو کیستون زده و به‌وسیله‌ی ماژول‌های پرمننت که متعلق به خود تستر فلوک هست کابل رو به دستگاه متصل کرده و تست رو انجام میدیم. با توجه به اینکه در این تست از ماژول‌های پرمننت استفاده میشه، تست سخت‌تره. در صورت تأیید کابل در این تست، به تست‌های دیگه نیازی نیست.

اگر شبکه‌ی بزرگی دارید که در اون اطلاعات زیادی جابه‌جا میشه، حتماً از کابل‌های تست پرمننت استفاده کنید تا از عملکرد زیرساخت شبکه خودتون مطمئن بشید.
ساختار تست کابل شبکه پرمننت

2- تست چنل چیست ؟ ( Channel Test )

تست چنل نمونه‌ی ساده‌تری از آزمایش کابل شبکه است. اول دو سر کابل شبکه رو کیستون زده، بعد با استفاده از پچ کورد کابل‌ها رو به دستگاه متصل کرده و از کابل شبکه تست می‌گیریم. تست چنل از تست پرمننت ساده‌تره. اگر که کابل شبکه‌ای تست پرمننت رو پاس بشه، در این صورت حتماً تست چنل رو هم پاس می‌کنه. اما برعکس این قضیه ممکنه درست نباشه.

ساختار تست کابل شبکه چنل

پارامترهای تستر

Nominal Velocity of Propagation (NVP)

به سرعت انتشار نور در خلا NVP میگن و به دو صورت 0.72c یا 72% نمایش داده میشه . تمام کابل‌های شبکه استاندارد NVP بین 0.6c و 0.9c دارن.

Propagation Delay

تاخیر در انتشار به مدت زمانی گفته میشه که یک سیگنال نیاز داره تا از یک سر سیم به انتهای اون منتقل بشه و واحد اون نانوثانیه (ns) هست.

Wire Map

این تست یکی از مهم ترین تست های کابل شبکه به شمار میاد و نشون‌دهنده‌ی سالم بودن زوج سیم‌ها و تجهیزات پسیو مثل سوکت، پچ پنل و کیستون‌‌‌هاست.

Dc Loop Resistance

این پارامتر مقدار مقاومت کابل رو نشون میده که با طول کابل رابطه‌ی مستقیم داره. هدف از انجام این تست اینه که مطمئن بشیم در اثر اتصالات اشتباه، مقاومت بیش از حد در کابل ایجاد نشه. هر چی مقدار مس کابل بیشتر بشه، عدد نمایش داده شده کمتر میشه. همچنین هر چه خلوص مس در کابل کمتر باشه، مقاومت هم زیاد میشه.

Delay Skew

این پارامتر نشون‌دهنده‌ی میزان اختلاف زمان انتشار سیگنال در سریع‌ترین زوج سیم با کندترین زوج سیم هست. با توجه به اینکه ممکنه خلوص در زوج سیم‌ها یکی نباشه یا شرکت سازنده‌ی کابل شبکه از موارد مختلفی در ساخت زوج سیم‌ها استفاده کنه، انجام این تست ضروری میشه. این تست در شبکه‌هایی که میخوان استاندارد گیگابیت اترنت رو اجرا کنن اهمیت زیادی داره. چون در این شبکه‌ها از هر 4 زوج سیم برای ارسال دیتا استفاده میشه.

به‌طور کلی مقدار Delay Skew در یک کابل شبکه 100 متری، نباید از 50 نانو ثانیه بیشتر باشه.

Insertion Loos

سیگنالی که در کابل ارسال میشه، انرژی داره و هرچه در طول کابل پیش میره، میزان انرژی اون کم میشه. این گزینه، میزان کاهش انرژی سیگنال در سمت گیرنده رو بررسی می‌کنه.

Return loss

این پارامتر نمایش‌دهنده‌ی مقدار سیگنال برگشتی به سمت فرستنده است و از اختلاف امپدانس کابل یا کانکتور به‌وجود میاد. در صورت کشیدگی بیش از حد کابل یا مشکل در کانکتور، این تست پاس نمیشه.

NEXT (Near-End Crosstalk)

هر چی میزان به‌هم پیچیدگی زوج سیم‌ها بیش‌تر باشه، این مقدار بیشتر میشه. همچنین کابل، پهنای باند بیشتری رو از خودش عبور میده. پاس نشدن این تست به معنی پیچیدگی کم زوج سیم‌هاست.

در تصویر زیر نمونه‌ای از گزارش مربوط به تست یک کابل شبکه رو مشاهده می‌کنید.

نمونه گزارش تست کابل شبکه

تست کابل شبکه با دستگاه

تستر

تستر کابل شبکه انواع مختلفی داره و هرکدوم با توجه به نوع کارکرد، اطلاعاتی رو در اختیار ما قرار میدن. در حالت کلی دو نوع تستر داریم: یکی تستر معمولی و دیگری تستر دیجیتال که نتایج رو روی ال سی دی نشون میده. برای شروع کار اول باید مشخص کنید که کابل شیلد داره یا بدون شیلد. علاوه بر این باید دسته‌بندی یا کتگوری کابل رو هم مشخص کنید. ابتدا و انتهای کابل رو به دو قسمت تستر وصل کنید و تستر رو روشن کنید.

یک سر کابل رو به ورودی TX و سر دیگه‌ی اون رو به پورت RX وصل کنید.

دستگاه 9 چراغ برای هر سر کابل داره. 8 تای اول هرکدوم برای سیم‌های کابل شبکه هستن. نهمین چراغ هم وضعیت اتصال به زمین رو نشون میده. اگر به ترتیب هر 18 چراغ با هم روشن روشن شدن یعنی مشکلی وجود نداره و کابل سالمه. یعنی عدد 1 با عدد 1 روشن بشه و در ثانیه‌ی بعد عدد 2 با 2 و همین‌طور به ترتیب ادامه پیدا کنه.

انواع تست‌های کابل شبکه درباره پچ کورد هم صادقه. چون ویژگی‌هایی این دو تجهیز کاملا با هم یکسانه و تنها تفاوت‌های جزیی داره. تفاوت کابل شبکه و پچ کورد رو ما داخل مجله نت ران به صورت کامل شرح دادیم.

نحوه تست کابل شبکه بدون تستر

  • کابل رو از لحاظ ظاهر بررسی کنید و مطمئن بشید که بهش آسیبی مثل پارگی یا پیچ خوردگی نرسیده.
  • محل اتصال کابل به تجهیزات اکتیو رو بررسی کنید و مطمئن بشید که به‌صورت کامل وصل شده.
  • سیگنال اتصال رو بررسی کنید. اگر در تلوزیون با پیام عدم دریافت سیگنال مواجه شدید یعنی کابل یا اتصالش مشکل داره. در کامپیوتر هم وضعیت اتصال رو در سمت راست نوار وظیفه پیدا و بررسی کنید.

حرف آخر

برای عیب‌یابی در کابل کشی‌های یک شبکه یا برای اطمینان از سالم بودن کابل‌های جدید برای کابل کشی، تست گرفتن از اون‌ها اهمیت زیادی داره. در این مقاله تلاش کردیم تا شما رو با انواع تست کابل شبکه و نحوه‌ی کارکردشون آشنا کنیم. امیدواریم این مقاله براتون مفید بوده باشه. اگر سوالی داشتید با ما در میون بذارید.

دانلود فایل PDF این مقاله

فایل PDF مقاله

سوالات متداول:

انواع تست کابل شبکه با دستگاه ؟

تست پرمننت ( Permanent Test) – تست چنل ( Channel Test )

کدوم تست کابل شبشکه سخت‌تره؟

تست پرمننت ( Permanent Test)

برای تست کابل بدون دستگاه چه چیزهایی رو بررسی کنیم؟

سلامت فیزیکی کابل، اتصال و سیگنال کابل

3.9/5 - (7 امتیاز)
خرید تجهیزات پسیو شبکه
خبرنامه
Notify of
guest
2 نظرات
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین آرا
Inline Feedbacks
مشاهده تمام نظرات
مهدی

سلام
لطفا افعال و کم و زیاد هایی که داخل متن نوشتید رو تصحیح کنین.
در مورد نکست باید گفته بشه که اگه به هم تنیدگی زوج ها زیاد بشه باید پارامتر نکست هم زیاد بشه .

امید اتحادمحکم

مرسی از دقت شما، اشتباهات تایپی برطرف شد. در مورد نکست هم حرف شما درسته و تصحیح شد، در جمله بعدی به حرف شما اشاره شده بود اما در این جمله به اشتباه “کمتر” ذکر شده بود. با تشکر!

دکمه بازگشت به بالا