کامپیوتر و لپ تاپ

بهترین برندهای مادربرد | آشنایی با محبوب ترین مارک های مادربرد در دنیا

خرید کابل شبکه

مادربرد ( Motherboard ) اصلی‌ترین قطعه‌ی کامپیوتر محسوب میشه و وظیفه‌ی نگهداری و ایجاد ارتباط بین قطعات حساسی مثل پردازنده‌ی مرکزی ( CPU ) و رم رو بر عهده داره. بنابراین برای خرید کامپیوتر بیش از هرچیز باید به مادربورد اون دقت کنید تا هم نیازهای کنونی خودتون رو برطرف کنید و هم در آینده آمادگی ارتقای سیستم رو داشته باشید. در این مقاله با ویژگی بهترین کمپانی های فعال در این حوزه آشنا میشید تا خودتون انتخاب کنید بهترین برند مادربرد کدومه!

دلایل اهمیت مادربرد ( Motherboard )

Motherboard

مادربرد که با اسم‌های Mainboard و System Board هم شناخته میشه، مهم‌ترین قطعه‌ی کامپیوتره و قطعات دیگه رو به هم مرتبط می‌کنه. تمام بخش‌های کامپیوتر مثل CPU، رم، کارت گرافیک، مانیتور، کیبورد و… به‌وسیله‌ی مادربورد به هم متصل میشن و بنابراین این قطعه رو میشه پایه و اساس سیستم‌های کامپیوتری معرفی کرد. عوامل زیادی در عملکرد و تعیین توانایی‌های مادربورد موثر هستن؛ از تکنولوژی‌های مختلف گرفته تا استانداردهایی مثل SATA، اترنت، USB و PCIE که هرکدوم ویژگی‌های فنی خودشون رو دارن.

مادربرد تعیین می‌کنه که شما می‌تونید از چه پردازنده ای استفاده کنید و قطعات مختلف با چه سرعت و کیفیت می‌تونن کارشون رو انجام بدن.

مهم ترین ویژگی ها و مشخصات Motherboard

بهترین برند مادربرد

در این بخش به ویژگی‌های کلیدی مادربرد اشاره می‌کنیم تا موقع بررسی مشخصات این قطعه، نگاهی روشن از عملکرد احتمالی اون داشته باشید.

ابعاد و اندازه ( Form Factor )

مادربردها معمولا در یکی از سایزهای ATX، micro-ATX ( mATX ) و mini-ITX ( ITX ) ساخته میشن. اصلی‌ترین تفاوت بین این سه نوع مادربورد، اندازه‌ی این قطعات و تعداد واسط های ( Interface ) اون‌هاست. واسط های مهم مادربورد، اسلات رم و اسلات PCIE هستن.

فرم فاکتور ( Form Factor ) بزرگتری هم با عنوان E-ATX یا Extended ATX وجود داره که بین کاربرهای عمومی خیلی محبوب نیست.

سوکت پردازنده ( CPU Socket )

سوکت پردازنده و چیپست مهم‌ترین معیار انتخاب Motherboard مناسب هستن. سوکت مشخص می‌کنه شما چه پردازنده ای رو می تونید روی مادربورد خودتون نصب کنید. CPU های مختلفی که توسط شرکت‌هایی مثل اینتل ( Intel ) یا AMD تولید میشن، برای نصب شدن نیازمند سوکت های متفاوتی هستن.

چیپست ( Chipset )

بعد از سوکت، چیپست مهم‌ترین بخشیه که مشخص می‌کنه چه پردازنده ای رو می‌تونید روی مادربرد نصب کنید. هر پردازنده فقط با تعداد محدودی از چیپست ها سازگاری داره.

پورت های USB

مادربردها معمولا به نسخه‌های مختلفی از پورت های USB مجهز میشن. البته تعداد پورت های یو اس بی و حداکثر سرعتی که اون‌ها پشتیبانی می‌کنن به CPU ، چیپست و فرم فاکتور هم بستگی داره.

اسلات های رم ( RAM )

اسلات رم مادربورد

اسلات های رم که با عنوان DIMM Slots هم شناخته میشن تعیین‌کننده‌ی نوع و حجم رمی هستن که توسط مادربرد شما پشتیبانی میشه. مادربوردها معمولا فقط از نسخه‌ی خاصی از رم (مثل DDR3 یا DDR4 ) با سرعت و ظرفیتی محدود پشتیبانی می‌کنن.

پورت های ویدیو

مادربردها ممکنه یک یا چند پورت ویدیوی مختلف داشته باشن تا شما بتونید از گرافیک آنبرد سیستم خودتون استفاده کنید. VGA ، DVI ، HDMI و DisplayPort یا DP مهم‌ترین پورت های ویدیویی برای ارتباط بین کامپیوتر و مانیتور شما هستن.

اسلات های PCI-E

اسلات PCIE جاییه که قطعات جانبی مثل کارت گرافیک به مادربرد متصل میشن. بیشتر مادربوردهای امروزی حداقل یک اسلات x16 PCIe دارن که به‌کمک اون می‌تونید قطعاتی مثل دانگل وای فای ( Wifi Adapter ) و کارت کپچر ( Capture Card ) رو به سیستم وصل کنید.

پشتیبانی از وای فای ( Wi-Fi )

با اینکه کارت های شبکه آنبرد ارتقاپذیر نیستن و معمولا محدودیت پهنای باند دارن، اما نیازهای کاربرهای عادی رو برطرف می‌کنن و بنابراین در انتخاب مادربرد باید به این ویژگی دقت کنید.

پورت های SATA 3

پورت SATA

با استفاده از این پورت، شما می‌تونید قطعاتی مثل هارد دیسک و SSD رو به سیستم متصل کنید. اکثر مادربردها بین 4 تا 6 پورت SATA دارن.

پشتیبانی از M.2 NVMe

M2 نوعی حافظه‌ی SSD با سرعت بالاست که از اسلات PCIe استفاده می‌کنه و می‌تونه عملکرد سیستم شما رو ارتقا بده. سرعت اس اس دی M2 NVMe موقع استفاده از پورت PCIe نسل چهارم 2000 مگابایت در ثانیه‌ است؛ در حالی ‌که همین حافظه وقتی به PCIe نسل سه متصل باشه، نهایتا به سرعت 1000 مگابایت بر ثانیه میرسه. وقتی هم که پای سریع‌ترین SATA III در میون باشه، سرعت M2 به 600 مگابایت بر ثانیه محدود میشه.

هدرهای RGB در Motherboard

هدرهای RGB ( RGB Headers ) برای کاربرهایی کاربرد داره که دوست دارن کیسشون نورانی و رنگی باشه. داشتن یا نداشتن این قابلیت هم به مادربردی بستگی داره که انتخاب می‌کنید.

در مقاله‌ی انواع مادربرد بر اساس اندازه و نوع سوکت نگاه دقیق‌تری به ویژگی‌های Motherboard شده که خوندنش خالی از لطف نیست.

مدعیان جایگاه بهترین برند مادربرد ( Motherboard )

محبوب ترین برندهای Motherboard

حالا که با اهمیت و ویژگی‌های مهم مادربرد آشنا شدید، وقتشه معتبرترین سازندگان این قطعه رو بشناسید تا برای انتخاب، اطلاعات کاملی داشته باشید. فهرست بهترین برندهای مادربرد که در ادامه میاد، هم به قدرت محصولات هر شرکت و هم به میزان فروش کمپانی‌ها توجه داره؛ بنابراین در اون به چهار برند بزرگ تایوانی یعنی ازراک ، ام اس آی ، ایسوس و گیگابایت توجه ویژه‌ای شده.

ازراک ( ASRock ) ، در عطش رتبه ی یک بازار Motherboard

مادربورد ازراک ASRock

اگرچه ازراک سهم مهمی از بازار کارت گرافیک رو در اختیار گرفته، اما هنوز تمرکز اصلیش رو بر تولید مادربرد قرار داده. این شرکت تایوانی در سال 2002 توسط ایسوس تاسیس شد؛ اما رفته‌رفته در مسیر استقلال قرار گرفت و مادربوردهای باکیفیتی رو تولید کرد که نسبت به رقبا، قیمت مناسب‌تری داشتن. با اینکه در سال‌های اخیر اختلاف قیمت محصولات ASRock نسبت به برندهای دیگه کاهش پیدا کرده، اما این شرکت به تولید مادربردهای نوآورانه و رده‌بالا ادامه میده. مهم‌ترین ایرادی که کاربرها از مادربردهای ازراک می‌گیرن به نرم‌افزار کنترل RGB اون مربوط میشه. مادربرد X570 Taichi ازراک یکی از محبوب‌ترین محصولاتیه که توسط این شرکت به بازار عرضه شده. این مدل به‌خاطر طراحی زیبای RGB ، قدرت کنترل گرما و قیمت رقابتی، فروش فوق‌العاده‌ای رو تجربه کرده.

برتری ها

  • قیمت مناسب
  • قابل اطمینان
  • ارائه‌ی سریع آپدیت های بایوس ( BIOS )

کاستی ها

  • نرم افزار RGB خیلی ضعیف

ام اس آی ( MSI )

مادربورد ام اس آی MSI

ام اس آی یکی از شناخته‌شده‌ترین نام‌ها در زمینه‌ی تجهیزات مختلف کامپیوتریه که از مادربرد تا کامپیوترهای پیش ساخته (اسمبل شده) رو تولید می‌کنه. با وجود ساخت برخی محصولات ضعیف و با کیفیت پایین، MSI هنوز محبوبیت خودش رو حفظ کرده. شاید دلیل این محبوبیت، قدرت این برند در پوشش سلیقه‌ها و سطح‌های مختلف کاربری _از آماتور تا حرفه‌ای_ باشه. البته بازخوردهای منفی‌ای که محصولات ام اس آی از کارشناس‌های تکنولوژی دریافت می‌کنن، ممکنه رفته‌رفته روی نظر کاربرها و در نتیجه محبوبیت این کمپانی اثرگذار باشن. مادربرد B450 Tomhawk (MAX) یکی از نمونه‌های خوب برای اثبات قدرت MSI در تولید محصولی با کیفیت بسیار بالا و با قیمتی بسیار پایینه.

برتری ها

  • توجه به کاربرها با بودجه‌های مختلف
  • رونمایی از محصولاتی بی‌نظیر در چند سال گذشته
  • نرم افزار RGB خوب

کاستی ها

  • عرضه‌ی بعضی محصولات بی‌کیفیت و ناامیدکننده
  • سرعت پایین در ارائه‌ی آپدیت‌های بایوس

ایسوس ( ASUS ) ، بهترین برند مادربرد

مادربورد ایسوس ASUS

ایسوس هم مانند MSI در حوزه‌های بی‌شماری فعالیت داره و محصولات متنوعی رو به بازار عرضه می‌کنه. شاید وجه تمایز غول تایوانی با برندهای دیگه‌ای که در زمینه‌ی تولید مادربرد فعالیت می‌کنن این باشه که ایسوس هم در بخش طراحی سرمایه‌گذاری سنگینی می‌کنه و هم در جهت بالا بردن قدرت محصولاتش از هیچ هزینه‌ای دریغ نمی‌کنه. برای همین هم هست که اون دسته از Motherboard های رده‌بالای ایسوس که طراحی RGB خاصی دارن، نسبت به ساخته‌های شرکت‌های رقیب، قیمت بالاتری دارن. بی‌دلیل نیست که چندین ساله اسم ASUS رو در صدر بهترین برند های مادربرد و همچنین سازنده‌ی بهترین مادربرد سال می‌بینیم.

مادربرد X570 TUF Gaming Plus نمونه‌ی خوبی برای تایید توانایی ایسوس در ترکیب طراحی و عملکرد در بالاترین سطح ممکنه. سری ROG STRIX ایسوس هم قدرت و جذابیت زیادی داره؛ اما مدل‌های TUF چندین ساله که در اوج هستن و سلطه‌ی این کمپانی بر بازار رو به رخ می‌کشن. ASUS همواره تلاش کرده مادربردهای پرقدرت و قابل اطمینانی رو تولید کنه که از نظر طراحی هم حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشن.

برتری ها

  • تولید محصولات رده‌بالا و میان‌رده با بهترین کیفیت ممکن
  • حفظ قدرت و کیفیت سری‌های مختلف محصولات مثل X570
  • نرم افزار RGB خوب

گیگابایت ( Gigabyte )

مادربورد گیگابایت Gigabyte

گیگابایت هم مثل MSI و ایسوس در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کنه اما تمرکز اصلیش رو روی تولید کارت گرافیک و مادربرد قرار داده. این برند تایوانی بعد از چندین تجربه‌ی موفق در بازار کارت گرافیک (مثل سری Gaming OC )، بالاخره در دنیای مادربورد هم به جایگاهی که شایسته‌اش بود رسید. ویژگی مثبت Gigabyte اینه که هم مادربوردهای مناسب چیپست اینتل رو با کیفیت بالا تولید می‌کنه و هم برای پردازنده های AMD بهترین مادربرد ممکن رو میسازه. اگرچه خدمات مشتریان گیگابایت مثل EVGA قوی نیست و بعضی محصولاتش شکست‌های فاجعه‌آمیزی رو تجربه کردن، اما مادربردهای این شرکت هم در بازار میان‌رده‌ها و هم در سطح بالارده‌ها، ارزش خرید بالایی دارن.

مادربرد Z390 AORUS PRO یکی از نمونه‌های درخشان قدرت Gigabyte در زمینه‌ی تولید محصولی رده‌بالا با قیمتی مناسبه. بنا به دلایلی، گیگابایت هرگز در حد ASUS و MSI مورد توجه قرار نگرفته، اما در زمینه‌ی تولید مادربرد و به‌خصوص با معرفی سری AORUS داره خودش رو به این دو بازیگر بزرگ بازار نزدیک و نزدیک‌تر می‌کنه.

رتبه های بعدی بهترین برند های مادربرد ( Motherboard ) در بازار

مادربورد اینتل Intel

اما به‌جز چهار برند تایوانی که بازار رو تحت سلطه‌ی خودشون درآوردن، شرکت‌های بزرگ و نامدار دیگه‌ای هم هستن که در این زمینه فعالیت می‌کنن. اینتل، غول دنیای پردازنده ها در سال 2020 در رده‌ی پنجم بزرگ‌ترین برندهای مادربرد جهان قرار گرفت؛ اما به‌نظر نمیرسه به این راحتی‌ها بتونه به رتبه‌های بالاتر صعود کنه. ایسر ( Acer ) هم جزو شرکت‌های بزرگ تولیدکننده‌ی Motherboard در جهانه که البته بیشتر در ساخت لپ تاپ های خودش از این محصولات استفاده می‌کنه.

EVGA هم که فقط با CPU اینتل و GPU انویدیا سازگاری داره، یکی از برندهای مهم مادربرد محسوب میشه که به حفظ کیفیت بیشتر از سهم بیشتر بازار اهمیت میده. سافایر ( Sapphire ) هم یکی دیگه از کمپانی‌های مطرح مادربرده که در زمینه‌ی تولید کارت گرافیک و تلویزیون هم حرف‌های زیادی برای گفتن داره. این شرکت هنگ کنگی در سال 2001 تاسیس شده و در دنیای کارت گرافیک به‌خاطر تولید اولین محصولی که از پورت HDMI استفاده کرده شهرت داره. Biostar ، American Megatrends ، ZOTAC و Leadtek برندهای معتبر دیگه‌ای هستن که در حوزه‌ی تولید مادربرد هم فعالیت دارن.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم بهترین برندهای مادربرد رو به شما معرفی کنیم و به این منظور، ابتدا از کاربرد و ویژگی‌های این قطعه گفتیم. مادربرد زیربنای سیستم های کامپیوتریه و در انتخاب اون باید حداکثر دقت رو به خرج داد. ایسوس، MSI ، گیگابایت و ASRock به‌عنوان بزرگترین شرکت‌های تولیدکننده‌ی مادربرد، سهم مهمی از بازار رو بین خودشون تقسیم کردن. البته با توجه به تنوع بالای محصولات این چهار برند تایوانی و کمپانی‌های دیگه، برای نیازهای مختلف میشه چند مدل مادربورد مناسب رو پیدا کرد. نظر شما در مورد بهترین برند مادربرد چیه؟ در بخش کامنت ما رو مطلع کنید.

دانلود فایل PDF این مقاله:

دانلود PDF مقاله

سوالات متداول

برند اول مادربرد جهان کدوم شرکته؟

ایسوس که هم در زمینه‌ی فروش و هم بخش طراحی و نوآوری قدم‌های بلندی در این حوزه برداشته.

برای خرید کامپیوتر، به مادربرد بیشتر توجه کنیم یا CPU؟

با توجه به نیازهاتون پردازنده مناسب رو پیدا کنید و با توجه به پردازنده‌ای که انتخاب کردید، مادربوردی رو پیدا کنید که قابلیت ارتقا و قوی‌تر کردن سیستم رو داشته باشه.

اگه سوکت مادربرد ما برای چیپ اینتل طراحی شده باشه، دیگه نمی‌تونیم از پردازنده ی AMD استفاده کنیم؟

خیر. نوع پردازنده به نوع چیپست؛ نوع چیپست به نوع سوکت و نوع سوکت به نوع مادربورد بستگی داره.

مهم ترین رقیب ایسوس کدوم برنده؟

ASRock مهم‌ترین رقیب ASUS محسوب میشه و با توجه به قیمت پایین‌تر محصولاتش ممکنه تا چند سال دیگه جای این شرکت رو در رده‌ی اول برترین برندهای مادربرد جهان بگیره.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۹ دیدگاه ها

  1. سلام من یه لپ تاپ دارم که باهاش کار ماینینگ انجام میدم و دمای cpu تا ۸۰ درجه بالا میره زنگ زدم به یه جا گفت cpu ایرادی ندارد ولی از مادر برد اطلاع نداشت مادر برد معمولی هست نه گیمینگ اشکالی نداره ?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا