کامپیوتر و لپ تاپ

مروری بر تاریخچه سی پی یو های اینتل : از Skylake تا Golden Cove قسمت چهارم

خرید کابل شبکه

سری Skylake یکی از موفقیت‌های تاریخچه سی پی یو های اینتل هستش. اینتل چندین مدل رو تحت این عنوان تولید کرد. سی پی یو های Skylake اینتل هنوز در بازار موجودن. ما منتظر عرضه Golden Cove از این شرکت هستیم.

Skylake در تاریخچه سی پی یو های اینتل

ساختار Skylake در تاریخچه سی پی یو های اینتل

در سال 2015 وقتی که زمان زیادی از تولید Broadwell نگذشته بود، اینتل اون رو با Skylake جایگزین کرد. با اینکه CPU های Skylake سریع‌ترین‌های اینتل در اون زمان بودن اما تغییرات اساسی که روی اون انجام شد اهمیتش بیشتر از سرعت بود.

Skylake اولین پروسسور در بازار سیستم‌های عمومی بود که از رم DDR4 پشتیبانی می‌کرد که بازدهی انرژی اون خیلی بهتر از DDR3 بود و عملکرد بهتری داشت. Skylake ارتقاهای دیگه‌ای هم داشت مثل اتصال DMI، کنترلر PCIe بهبود یافته و پشتیبانی از مجموعه‌ی بزرگ‌تری از اتصالات روی چیپست.

طبیعتا گرافیک Skylake هم بهتر از بقیه بود، مدل بالارده‌ی اون با اسم Iris Pro Graphics 580 شناخته میشد که روی سی پی یو های Skylake-R سوار بود. این گرافیک 72 واحد پردازش داشت که با 128 مگابایت حافظه کش L4 از نوع eDRAM همراه شده بود.

بیشتر سی پی یو های Skylake گرافیک HD Graphic با 24 EU داشتن که شبیه مدل‌های Broadwell بود.

Kaby Lake

سری kaby lake

اینتل سیاست Tick-Tock رو با شروع Kaby Lake و Skylake کنار گذاشت چون هر دوی اون‌ها ساختار جدید بودن (Tick-Tock-Tock). سیاست جدید اینتل به فرآیند بهینه‌سازی معماری معروف شد. این سیاست به اینتل اجازه می‌داد روی ساختار جدید وقت بیشتری بذاره. به علاوه فاصله‌ی زمانی بین طراحی ساختارهای کلی رو هم زیادتر کرد.

Kaby Lake نسخه‌ی بهینه شده‌ی Skylake بود البته که هنوز 14 نانومتری بود ولی اینتل از سیستم 14+ استفاده می‌کرد که ارتقاهایی رو در برمی‌گرفت. این ارتقاها عملکرد سی پی یو رو بهتر می‌کردن و مصرف برق هم کم شده بود. این سیستم از حافظه‌ی DDR4-2400 هم پشتیبانی می‌کرد.

Kaby Lake با یک گرافیک HD Graphics 630 همراه شده بود که پیشرفته‌تر شده بود و میتونست ویدیوهای 4k رو پخش کنه.

پیشرفت Coffee Lake در تاریخچه سی پی یو های اینتل

سری coffee lake

Intel به تعداد هسته‌های قطعه‌های Core i3، i5 و i7 با معرفی Coffe Lake دو تا اضافه کرد. این ارتقا بعد از Core 2 Quad که سال 2006 اومد، بیشترین افزایش تعداد هسته بود.

Core i5s الان 6 هسته داره بدون Hyper-Threading. سی پی یو های Core i7s که بر پایه Coffee Lake بودن هم 6 هسته داشتن ولی با Hyper-Threading همراه بودن. زیرساخت‌های معماری اون‌ها نسبت به Kaby Lake تغییر نکرده بود ولی زیاد شدن هسته‌ها عملکرد رو خیلی بهتر کرد.

سی پی یو های Core i3 ساختار Coffee Lake فناوری رشته نداشتن ولی با ارتقای تعداد هسته قدرتمند شده بودن. در اصل Core i3 های Coffee Lake قدرتشون اندازه Core i5s های Kaby Lake بود، اون‌ها همچنین از Core i5s های Skylake سریع‌تر بودن. انواع CPU های اینتل رو می‌تونین در مقاله‌ی Intel چند نوع سی پی یو داره؟ معرفی و مقایسه انواع CPU های اینتل بخونین.

Whiskey Lake و Amber Lake

amber lake و Whiskey lake

کمپانی اینتل معرفی سی پی یو های 10 نانومتری با ساختار جدید رو به تاخیر انداخت و در عوض Whiskey Lake با 14++ نانومتر و Amber Lake با 14+ نانومتر رو برای لپ‌تاپ معرفی کرد تا بتونه فاصله‌ی بین دو نسل رو پر کنه.

Whiskey Lake سری U جدید 15 واتی جایگزین نسل هشت Core یعنی Kaby Lake-R شد که تعداد هسته و رشته مشابهی داشتن. Amber Lake پنج واتی هم جایگزین سری Y نسل هفت شد که در لپ تاپ‌های بدون فن استفاده میشدن.

از پیشرفت‌های اصلی Whiskey Lake می‌تونیم به مجهز شدن اون به Meltdown و L1TF اشاره کنیم.

سی پی یو های Whiskey Lake و Amber Lake زیرساخت‌هایی شبیه Kaby Lake داشتن ولی با چند بهینه‌سازی مختلف ساخته شدن. اصلی‌ترین این بهبود‌ها بهتر شدن فرکانس تک هسته‌ای بود که تا 4.6 گیگاهرتز در Core i7-8575U هم می‌رسید البته مدت زمانی که اون سی پی یو میتونست با بالاترین فرکانسش کار کنه هم مهم بود که به سیستم خنک کننده اون دستگاه بستگی داشت.

Palm Cove: Cannon Lake یکی از شکست‌ها در تاریخچه سی پی یو های اینتل

سری cannon lake

اولین و تنها سری ساختار Palm Cove سری Cannon Lake بود که اینتل در ساخت این سری به قولش راجع به فناوری 10 نانومتری عمل کرد. Cannon Lake مدل بهتر شده‌ی Kaby Lake بود که از دستور‌العمل‌های AVX-512 هم پشتیبانی می‌کرد. این سری مختص دستگاه‌های سیار مثل لپ‌تاپ‌ها بود ولی به یک پروژه شکست خورده مبدل شد.

این سری که قرار بود چند سی پی یو از روی اون ساخته بشه فقط یک سی پی یو Core i3-8121U رو تونست معرفی کنه و فقط در چین فروخته شد تولید این سی پی یو بعد از 1 سال در 2019 متوقف شد.

Sunny Cove: Ice Lake و Cypress Cove: Rocket Lake

ساختار sunny cove تاریخچه سی پی یو های اینتل

اینتل برای اینکه Cannon Lake رو فراموش کنه Ice Lake رو به‌عنوان اولین 10 نانومتری خودش معرفی کرد. ساختار Sunny Cove دو سری سی پی یو داره که با اسم‌های Ice Lake و Ice Lake:SP شناخته میشن.

روند کوچک شدن ترانزیستور ها تاریخچه سی پی یو های اینتل

Ice Lake در سال 2019 معرفی شد و به‌طور اختصاصی برای سیستم‌های سیار استفاده میشد که مدل بهبودیافته‌ی Whiskey Lake هستش. این مدل مصرف برق خیلی پایینی داره.

Ice Lake:SP که در سال 2021 عرضه شد مخصوص سرورها بود. این سی پی یو به خاطر 10 نانومتری بودنش برای سرورها عجیب و قوی ظاهر شد.

هسته‌های Sunny Cove بیشتر روی عملکرد Single-Thread تمرکز داشتن و همچنین سی پی یو های این دسته از حافظه کش L1 و L2 بیشتری بهره می‌بردن. IPC هم بهبود چشمگیری داشت.
ساختار Cypress Cove در تاریخچه سی پی یو های اینتل

Cypress Cove بر اساس Sunny Cove ساخته شده بود با این تفاوت که فناوری 14 نانومتری داشت. این ساختار بهبودیافته‌ی Skylake هستش و به‌عنوان نسل 11 سی پی یو هایی با کد Rocket Lake تولید میشه. Rocket Lake فناوری SGX نداره.

Willow Cove: Tiger Lake

ساختار Willo cave در تاریخچه سی پی یو های اینتل

اینتل روی بهتر شدن ساختار Sunny Cove کار کرد و در سپتامبر 2020 ساختار Willow Cove رو معرفی کرد. این سیستم 10 نانومتریه و از فناوری جدیدی برای ترانزیستورهای خودش استفاده می‌کنه که به SuperFin (10SF) معروفه.

سی پی یو های Tiger Lake که بر پایه‌ی Willow Cove ساخته میشن، نسل 11 پروسسورهای سیار هستن که برای لپ‌تاپ استفاده میشن.
سری tiger lake در تاریخچه سی پی یو های اینتل

حافظه کش L2 و L3 برای هر هسته در این سری زیاد شده و از دستورالعمل‌های جدید AVX-512 هم پشتیبانی می‌کنه.

آخرین سری پردازنده‌های اینتل: Golden Cove

سری golden cove

این ساختار برای بهبود Willow Cove معرفی شده و در بر گیرنده‌ی دو سری Alder Lake و Sapphire Rapids هستش.

سری Alder Lake میتونه بهترین سری دسکتاپ اینتل باشه چون فناوری 10 نانومتری داره (10ESF) نسل 12 سری Core در 2021 عرضه میشه.

Sapphire Rapids در قالب سی پی یو های Xeon معرفی میشه و نسل چهارم CPU های سرور هستش.

حرف آخر

خب این سری از مقاله‌ هم تموم شد. تاریخچه سی پی یو های اینتل خیلی گسترده و وسیعه و کلی پستی و بلندی داره، چطور اینتل بازار رو به AMD  میسپاره و چطوری دوباره اون رو پس میگیره. اینتل همچنان در حال ارتقا دادن محصولات خودشه و در این رقابت کم نمیاره. در نظر داشته باشین که در این تاریخ AMD سی پی یو های بهتری تولید می‌کنه اما بازار هنوز دور و بر سی پی یو های اینتل میچرخه، این نشون میده که اینتل برند معروف‌تریه، ممنونیم که تا اینجا با ما همراه بودین و امیدواریم که لذت برده باشین. اگه سوال یا اطلاعاتی راجع به این تاریخچه دارین در قسمت نظرات با ما اشتراک بذارین.

دانلود PDF این مقاله

PDF آین مقاله

سوالات متداول

اینتل سیاست Tick-Tock رو تا کدوم مدل پیش گرفت؟

اینتل پس از Kaby Lake از سیاست Tick-Tock دست کشید.

اولین 10 نانومتری اینتل کدوم سریه؟

Cannon Lake ولی چون پروژه شکست خورد، اینتل اولین 10 نانومتری خودش رو Sunny Cove میدونه.

جدیدترین سری سی پی یو های اینتل کدومه؟

Golden Cove که معرفی شده ولی هنوز عرضه نشده.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا