تجهیزات شبکه

کابل فیبر نوری در آینده جانشین کابل مسی خواهد شد؟

خرید کابل شبکه

هم کابل مسی و هم کابل فیبر نوری توانایی تامین اینترنت را برای خانه ها و شرکت ها دارند. اما این روزها، به نظر می رسد کابل فیبر نوری در مراکز داده (Data Center) که به سرعت بالایی نیاز دارند، محبوب تر است؛ زیرا فیبرها می توانند پهنای باند بالاتر و فواصل ارتباطی طولانی تری را پشتیبانی کنند. اما با توسعه فناوری PoE، کابل های مسی در کاربردهایی مثل دوربین IP یا شبکه های درون-ساختمانی اهمیت خود را حفظ کرده اند، زیرا می توانند داده ها را انتقال دهند و همزمان برق را تامین کنند. بنابراین میان کابل مسی کابل فیبر نوری، کدام یک انتخاب آینده خواهد بود؟ آیا فیبر جایگزین مس می شود؟

 

توسعه روبه رشد کابل فیبر نوری

کابل فیبر نوری از زمان معرفی، به عنوان بهترین محیط انتقال در نظر گرفته شده است. فناوری فیبر با استفاده از کابل هایی از جنس رشته های شیشه ای یا پلاستیکی که نور را انتقال می دهند، کار می کند. این عمل باعث می شود سیگنال های صوتی یا داده (data) به جای سیگنال های الکتریکی، به عنوان پرتوهای نوری از کابل عبور کنند. بنابراین، کابل فیبر نوری در مقایسه با کابل مسی می تواند داده های بسیار بیشتری را، با یکپارچگی بیشتر و در فواصلی طولانی تر منتقل کند. همچنین، فیبرها از تداخل الکتریکی در امان هستند، که موجب اطمینان پذیری و ایمنی (به دلیل عدم تولید گرما) آن ها می شود. بنابراین، در مراکز داده، بیشتر اتصالات میان سرورها با ارتباطات نوری جایگزین شده است.

 

 

در چند سال اخیر، با توسعه سریع برنامه های به روزرسانی موبایل و برنامه های FTTX، بازار جهانی کابل فیبر نوری رو به رشد بوده است و CAGA (نرخ ترکیبی رشد سالیانه) 11.45% را از 2013 تا 2018 تجربه کرده است. علاوه بر این، ظهور 5G و IoT ( اینترنت اشیا ) منجر به تقاضای بالایی برای فیبرها در چند سال آینده خواهد شد، زیرا فیبرها می توانند سرعتی بالاتر با اتلاف کمتر ارائه دهند و در نتیجه در فواصل طولانی کارایی بیشتری داشته باشند. همچنین، فیبرها خطر آتش سوزی ندارند، که به معنای ایمنی بیشتر است. مشخص است که فیبرها در مسیر اوج گرفتن هستند و در آینده نقشی حیاتی را در دنیای شبکه بر عهده خواهند داشت.

 

کابل مسی همچنان ادامه می دهد

برخلاف فیبر، کابل شبکه مسی، داده ها را توسط پالس های (impulse) الکتریکی انتقال می دهد، که برای سیگنال های صوتی بسیار عالی است. گرچه امروزه بکارگیری فیبر سهم بزرگتری از بازار را به واسطه تقاضای سرعت داده بیشتر بدست آورده، اما مس هنوز بازنشسته نشده و با مزایایی چون هزینه کمتر و پشتیبانی از گستره وسیعی از سرعت های داده ( 100Mbps تا 40Gbps ) را حفظ نموده است. کابل شبکه همچنین از سرعت 10Mbps پشتیبانی می کند، این بدان معناست که کابل مسی قادر به پشتیبانی از قطعات الکترونیکی ای است که سرعت شبکه را میان دستگاه های جدیدتر و سریعتر، و تجهیزات قدیمتر و کندتر، متعادل (Autonegotiate) می کند. بنابراین، سیستم های مسی همچنان باقی می مانند. معرفی Cat8 بهترین مثال است؛ با پشتیبانی از پهنای باند تا 2GHz، می توان از آن در مراکز داده برای اترنت 25G یا 25 گیگابیتی و 40G یا 40 گیگابیتی استفاده کرد. در کنار این، تازه ترین استاندارد TIA-568.2D منتشر شده در 2018، کابل AWG 28 را نیز به استاندارد هایش اضافه کرده است (ضخامت این نوع کابل کمتر از کابل های رایج است). این تغییر، گسترش استفاده از کابل های شبکه مسی 28 AWG را در کاربردهایی با چگالی کابل بالا، به دنبال خواهد داشت.

علاوه بر این، کابل های مسی توسط بستر ارتباطی RJ-45 از PoE پشتیبانی می کنند، این یعنی یک کابل شبکه را به تنهایی می توان هم برای تامین ارتباط داده و هم تامین توان الکتریکی استفاده کرد. TIA-568.2D که به تازگی منتشر شده، MPTL یا Modular Plug Terminated Link را به عنوان یک آپشن برای اتصال دستگاه ها تایید کرده است.  به معنای دیگر، این به روزرسانی، رشد کابل های RJ-45 را تحریک می کند، زیرا پیکربندی MPTL می تواند دسترسی انعطاف پذیری را در اختیار کاربران قرار دهد، مخصوصاً در سیستم های CCTV که از دوربین های IP در مدتی طولانی استفاده می کنند. علاوه بر این، تحت شرایط کابل کشی افقی، کابل کشی مسی همچنان برای انتقال صدا و شبکه های درون-ساختمانی استفاده ای گسترده دارد. بافت IoT (اینترنت اشیا) به همراه بازار کابل شبکه صنعتی که RJ-45 را به عنوان یک بستر ارتباطی استاندارد پذیرفته، فرصت های سودمندی را برای بازار سیم های رشته ای مسی ایجاد می کند. 

آیا فیبر در آینده بطور کامل جایگزین مس خواهد شد؟

همان طور که پیشتر عنوان شد، در بسیاری از مراکز داده، فیبر به علت نیاز شدید به پهنای باند، بازار را تحت سلطه دارد (البته نه در ایران). در کنار این، کابل های فیبر نوری نسبت به تداخل الکترومغناطیسی نفوذناپذیر هستند و محیط نصب لازم برای آن به اندازه کابل های مسی پیچیده نیست. بنابراین فیبر، نصب آسانتری دارد. اما توجه کنید که گرچه تفاوت قیمت میان فیبر و مس کم شده، اما هزینه کلی کابل های فیبر نوری از کابل های مسی بالاتر است. لذا، فیبرها عموماً در محیطی که نیازمند پهنای باند بالاتر است مثل مراکز داده استفاده می شود.

از طرف دیگر، کابل شبکه هزینه کمتری دارد. فیبر نوری نوع خاصی از شیشه است، که از مس ظریف تر است. لذا نگهداری متداول کابل مسی هزینه بسیار کمتری از فیبر دارد، همچنین با دستگاه های اترنت قدیمی تر 10/100Mbps سازگاری دارد. بنابراین کابل کشی مسی همچنان در کاربردهای انتقال صدا و شبکه های درون-ساختمانی استفاده می شود. علاوه بر این، کاربردهایی در کابل کشی افقی، PoE یا IoT، استفاده از کابل مسی را ترویج می دهند. لذا فیبر به طور کامل جایگزین مس نخواهد شد. حقیقت این است که راه حل های فیبری و مسی در آینده قابل پیش بینی در کنار هم حضور خواهند داشت و هر یک در جایی که بیشترین کارایی را داشته باشد، استفاده می شود.

 

منبع :  Fiber Optics Share

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا