شبکه

آموزش اتصال دو کارت گرافیک به یک مادربرد

خرید کابل شبکه

کارت گرافیک از مهم‌ترین قطعه‌های یک کامپیوتر گیمینگ محسوب میشه که تقریبا بیشترین تاثیر رو بر اجرای بازی‌های سنگین میذاره. حالا برای اینکه بخواین عملکرد سیستمتون رو در اجرای بازی بیشتر کنین، یا باید یک کارت گرافیک جدید بخرین یا یک کارت گرافیک مشابه کارتی که روی سیستمتون هست تهیه کنین و و از اون‌ها به‌صورت همزمان استفاده کنین. با ما همراه باشین تا راجع به استفاده‌ از دو کارت گرافیک صحبت کنیم.

تاریخچه استفاده همزمان از دو یا چند کارت گرافیک

تاریخچه استفاده از دو کارت گرافیک

تولید‌کننده‌های کارت گرافیک با رونمایی از Voodoo 2 و تکنولوژی SLI یا Scan-Line-Interleave در سال 1998 با اختصاصی کردن قابلیت استفاده از دو یا چند کارت گرافیک در یک مادربرد این کار رو راحت‌تر کردن. سیستم Multi-GPU باعث میشد کار کارت های گرافیک نصف بشه به این صورت که دستورهای فرد رو یک کارت گرافیک و دستورهای زوج رو کارت گرافیک دیگه پردازش می‌کرد. نکته جالب این بود کارت های گرافیک خودشون و به کمک مادربرد این تقسیم‌بندی دستورها رو انجام میدادن و دیگه نیازی نبود خود کاربر تنظیمشون کنه.

معرفی SLI و CrossfireX

کارت های گرافیک Geforce از برند nVidia اگه قابلیت ترکیب شدن داشته باشن با عنوان SLI معرفی میشن. عملکرد SLI امروزی با SLI تکنولوژی Voodoo 2 خیلی متفاوته و پیشرفت‌های زیادی داشته. کارت های گرافیک Radeon از AMD هم می‌تونن با هم ترکیب بشن که با اسم CrossfireX شناخته میشه. شاید براتون سوال باشه که Crossfire چیست ؟ اساس کار SLI و CrossfireX یکیه و فقط اسم‌های متفاوتی دارن که Geforce برای ادای احترام به SLI قبلی از اون استفاده می‌کنه و AMD هم فقط برای زیبایی اسم از CrossfireX استفاده می‌کنه.

SLI در مقابل CrossfireX

نکته‌ای رو که باید در نظر داشته باشین اینه که کارت های گرافیک GeForce فقط اگه GPU های دو کارت گرافیک یکی باشن، میتونن با هم ترکیب بشن، مثلا کارت گرافیک asus 3060ti با کارت گرافیک zotac 2080 نمیتونه ترکیب بشه اما asus 3060ti با gigabye 3060ti میتونه. این نکته در کارت گرافیک Radeon منعطف‌تره، مثلا Radeon 7950 قابلیت ترکیب شدن با Radeon 7970 رو داره. تفاوت بین مارک‌های Asus، zotac و Gigabyte رو میتونین در مقاله بهترین برندهای کارت گرافیک کدام اند؟ مطالعه کنین.

شرایط استفاده همزمان از چند کارت گرافیک

مادربرد

اول از همه‌ باید مادربردتون رو خوب بررسی کنین. مادربردهای امروزی با Form factor های مختلف، از صغیر تا کبیر یک اسلات PCI-E x16 دارن. کارت گرافیک معمولا روی این اسلات قرار می‌گیره چون پهنای باندش از همه بیشتره. حالا برای اینکه یک کارت گرافیک دیگه به مادربرد اضافه کنیم، حداقل به دو تا از این اسلات‌ها نیاز داریم. حواستون باشه کارت گرافیک قطعه‌ی بزرگیه و ممکنه دو تا اسلات کنار هم رو اشغال کنه پس بزرگ بودن مادربرد و کیس و داشتن اسلات PCE-E x16 برای استفاده از دو کارت گرافیک به‌صورت همزمان لازمه.

اگه میخواین بدونین مادربردتون کدوم From Factor رو داره یک سر به مقاله انواع مادربرد بر اساس اندازه و نوع سوکت بزنین.
فرم فاکتورهای مادربرد

پاور

کارت گرافیک خودش به تنهایی مصرف برق بالایی داره حالا در نظر بگیرین دو کارت گرافیک چقدر برق مصرف می‌کنن. منبع تغذیه سیستمتون برای این کار حداقل باید 650 وات باشه تا بتونه همه‌ی قطعات رو ساپورت کنه. پس حتما این موضوع رو در نظر بگیرین. در ضمن هر چقدر مصرف برق اجزای داخل سیستم زیاد باشه، گرمای بیشتری تولید میشه و دما بالا میره که میتونه به سخت‌افزارها آسیب بزنه.

توان مصرفی استفاده از دو کارت گرافیک
بزرگ بودن کیس اینجا به درد میخوره و خنک‌کنندگی رو بهتر می‌کنه تا گرما آسیبی به قطعات نزنه. اما به بزرگی کیس بسنده نکنین و حتما از فن یا سیستم Liquid Cooling استفاده کنین.

سخت‌افزار

مسلما دو کارت گرافیک بیشتر از یک کارت گرافیک به پهنای باند نیاز داره. اگه سی پی یو سیستمتون نتونه این پهنای باند رو برای کارت گرافیک ها تامین کنه، با Bottleneck مواجه میشه یعنی عملکرد کارت گرافیک از قدرت واقعی خودش پایین‌تر میاد. این موضوع در مورد رم و حافظه‌ی داخلی سیستم هم صدق می‌کنه.

bottleneck

کانکتور بریج Connector Bridge

همون‌طور که می‌دونین کارت های گرافیک که با هم ترکیب شدن، به هم متصلن و تبادل داده دارن، یعنی دستورات مختلف بین دو کارت گرافیک میچرخه. اگه این اتصال از طریق مدارهای مادربرد صورت بگیره، سرعت پاسخگویی تا حد زیادی پایین میاد چون پهنای باند مادربرد کمه. برای حل این مشکل یک کانکتور به نام Connector Bridge در جعبه‌های کارت گرافیک با قابلیت SLI و CrossfireX وجود داره که دو کارت گرافیک رو به‌طور مستقیم به هم وصل می‌کنه. وجود این پل ضروریه چون سرعت و عملکرد کارت گرافیک ها رو تا حد زیادی بالا میبره.

کانکتور بریج یکی از قطعات مهم در استفاده از دو کارت گرافیک

مزایا و معایب استفاده از دو کارت گرافیک

خب حالا که شرایط استفاده از دو کارت گرافیک رو می‌دونیم، بهتره مزایا و معایب این کار رو هم بررسی کنیم.

مزایا

  • استفاده از دو کارت گرافیک به شما امکان اجرای بازی‌ها با رزولوشن و فریم ریت بالاتر رو میده. پس عملکرد گرافیکی داخل بازی زیاد میشه و لذت گیمینگ رو بیشتر می‌کنه.
  • اگه کارت گرافیکی که دارین نتونه بیشتر از یک مانیتور رو ساپورت کنه، به کمک استفاده همزمان از دو یا چند کارت گرافیک این کار شدنی میشه.
  • اگرچه باید هزینه بیشتری برای این کار بپردازین اما معمولا نصب دو کارت گرافیک میان‌رده روی مادربرد هزینه‌ی کمتری نسبت به نصب یک کارت گرافیک پرچم‌دار به جا میذاره.

معایب

  • وقتی دو کارت گرافیک نزدیک هم باشن، به دلیل مصرف برق بالایی که دارن، گرمای زیادی تولید می‌کنن و صدای فن دو برابر میشه.
  • همه‌ی بازی‌ها از SLI و CrossfireX پشتیبانی نمی‌کنن. این موضوع به درایور کارت گرافیک هم بستگی داره. معمولا NVIDIA و AMD درایورهای کارت گرافیک رو آپدیت می‌کنن تا گیم‌های بیشتری با این تکنولوژی همخونی داشته باشن.
  • این کار بعضی وقت‌ها ممکنه ایجاد FPS دراپ و پایین اومدن کیفیت بازی بشه.

نصب دو کارت گرافیک روی مادربرد

استفاده از دو کارت گرافیک خیلی راحته کافیه دو کارت گرافیک رو روی اسلات‌ها قرار بدین و با کانکتور به همدیگه وصلشون کنین. بعد سیستم رو روشن کنین. نحوه اتصال دو کارت گرافیک NVIDIA و AMD تقریبا شبیه به هم هستش. بعد از اینکه سیستم روشن شد وارد کنترل پنل کارت گرافیک بشین. اگه کارت گرافیک NVIDIA بود، بگردین دنبال گزینه SLI و اون رو فعال کنین (میتونه عنوان Maximize 3D performance داشته باشه).

تنظیم SLI در استفاده از دو کارت گرافیک

اگه کارت گرافیک AMD بود تیک گزینه‌ی Enable CrossfireX رو بزنین و بعد سیستم رو ریست کنین. کارت های گرافیک خودکار همدیگه رو تشخیص میدن و شروع به کار می‌کنن.

تنظیم Crossfirex در استفاده از دو کارت گرافیک
حواستون باشه درایورهای هر دو کارت گرافیک کاملا بروز و آپدیت باشن وگرنه ممکنه همدیگه رو تشخیص ندن. اگه با این مشکل مواجه شدین، کارت‌ها رو به‌صورت تکی قرار بدین و برای هر کدوم درایور آپدیت شده رو نصب کنین.

جدیدترین درایور کارت گرافیک NVIDIA رو میتونین از پشتیبانی NVIDIA پیدا و دانلود کنین.

چیز دیگه‌ای که باید در نظر بگیرین اینه که در ترکیب دو یا چند کارت گرافیک، یکی از کارت‌ها، کارت اصلی (Master) محسوب میشه و بقیه‌ی کارت‌ها فرعی (Slave) هستن. معمولا اونی که با سی پی یو کمترین فاصله رو داره کارت گرافیک Master هستش. کارت گرافیک Master دستورها رو به بقیه کارت گرافیک ها میده.

حرف آخر

استفاده از دو کارت گرافیک میتونه بهبود زیادی در زمینه گیمینگ، هم در رزولوشن و هم در FPS براتون ایجاد ‌کنه اما شرایط خاصی داره. حتما موضوع کانکتور رو در نظر داشته باشین چون یکی از مهم‌ترین قطعات در این زمینه‌است و نبودش مشکل سازه.

مرسی که تا اینجای مقاله با ما همراه بودین، امیدواریم لذت برده باشین. اگه سوالی در مورد نحوه نصب دو کارت گرافیک روی یک مادربرد دارین در قسمت نظرات برامون کامنت کنین.

دانلود فایل PDF این مقاله

فایل PDF این مقاله

سوالات متداول

آیا میشه کارت گرافیک NVIDIA رو با AMD ترکیب کرد؟

نه نمیشه، درسته که سیستم عملکرد SLI و CrossfireX شبیه به همه اما حتما باید GPU دو کارت گرافیکی که میخواین ترکیب کنین شبیه به هم باشن.

پل کانکتور یا Connector Bridge چیکار می‌کنه؟

Connector Bridge دو کارت گرافیک رو به‌صورت مستقیم به هم وصل می‌کنه تا اطلاعات و داده‌ها با سرعت بالایی منتقل بشن.

در استفاده دو کارت گرافیک ، کارت گرافیک Master کدومه؟

اونی که کمترین فاصله رو با سی پی یو داره کارت گرافیک اصلی یا Master هستش.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۱۶ دیدگاه ها

  1. باسلام
    من مادربورد h610 دارم که یدونه pci 16 داره
    و یدونه pci 1, داره
    میتونم اون pci express x1 sur x16به pci 16 تبدیل کنم
    هالا میتونم دوتا ۵۸۰ وصل کنم
    یا نه

  2. با سلام خیلی اموزنده بود
    یک سوال دارم
    مادربردمh55mدواسلات ۱۶و۸ داره یک گرافیک gts250پینت اف ویو هم روش دارم میتونم تو اسلات ۸ یک ۲۵۰ دیگه بزارم من برای تعداد مانیتور بیشتر میخوام در حال حاضر دوتا مانیتور بهش وصله ولی یک مانیتور دیگه هم میخوام اضافه کنم
    یک سوال دیگه هم اینه که حتمی باید گرافیکها یک مدل باشن نمیشه یک gt210 به جای ۲۵۰ اضافه کنم

  3. سلام
    وقت بخیر
    من در ویندوز ۱۰ پرو ۸ کارت گرافیک RX580 msi دارم و میخواستم یک عدد دیگر به آن اضافه کنم که به محض اتصال بلواسکرین میده. میخواستم بپرسم که ویندوز ۱۰ بیشتر از ۸ تا کارت گرافیک رو پشتیبانی نمیکنه؟؟ راهکاری نداره؟؟؟
    ممنون از شما

    1. سلام مجید جان، متاسفانه اطلاعی در این زمینه ندارم بهتره که فروم های خارجی مثل reddit و quora رو چک کنید یا سوالتونو اونجا مطرح کنید.

    2. سلام دوست داشتم جواب بدم حیفم اومد
      باید ابتدا درایور رو روی یک کارت نصب کنین از طریق آپدیت درایور
      بعد بقیه کارت ها رو بعد از خاموش کردن ویندوز نصب کنین
      خود ویندوز میشناسه
      بعد هم برنامه گرافیک ها رو نصب کنین یعنی در آخر setup رو بزنین

    1. سلام صدرا جان باید مادربرد و کارت گرافیک های شما قابلیت SLI داشته باشند و مهم تر اینکه باید چیپ اون ها مثل هم باشه مثلا هر دو GTX 1650 باشند. ضمن این که ممکنه بعضی بازی ها هم ساپورت نکنن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا