راهنمای قدم به قدم اورکلاک کارت گرافیک
افراد زیادی هستن که اصلا با اورکلاک کارت گرافیک آشنایی ندارن. خیلی از افرادی هم که با این کار آشنا هستن، میترسن نتونن این کار رو بهدرستی انجام بدن و اتفاقی برای کامپیوترشون رخ بده. اورکلاک کارت گرافیک عموما کار بیخطریه و در صورتی که این کار رو با احتیاط کامل انجام بدید، اتفاق خاصی برای سیستم شما رخ نمیده. امروزه اکثر کارتهای گرافیک به گونهای طراحی میشن که از آسیبهای احتمالی به سیستم شما جلوگیری کنن.
در این مقاله، راهنمای کامل اورکلاک کارت گرافیک و کارهای لازم برای این امر رو برای شما آماده کردیم.
اورکلاک چه تاثیری روی کارت گرافیک دارد؟
قبل از اینکه وارد پروسهی اورکلاک کردن کارت گرافیک بشیم، باید ببینیم اورکلاک کارت گرافیک چه تاثیری روی عملکرد اون داره.
اساسا اورکلاک کردن کارت گرافیک با افزایش سرعت پردازندهی گرافیکی کارایی اون رو بهبود میبخشه. تمام کارت گرافیکها با یک سرعت ثابت کار میکنن، اما بعضی از اونها میتونن با سرعتی بیشتر از سرعت تعیینشده توسط تولیدکننده، پردازشهای مورد نیاز شما رو انجام بدن.
با اورکلاک کارت گرافیک، دمای کارت گرافیک هم بالا میره و انرژی بیشتری مصرف میشه. باید توجه داشته باشید که همیشه تعادل بین عملکرد و درجهی حرارت رو حفظ کنید. مثلا عملکرد یک کارت گرافیک GTX1080 اورکلاکنشده، با یک کارت گرافیک GTX1080 فرق داره. در نتیجه، بهتره با دقت کافی، سرعت اورکلاک کارت گرافیک خودتون رو تست کنید تا به نقطهای برسید که بین عملکرد و درجهی حرارت، تعادل کافی وجود داشته باشه.
اگر خیلی به کارت گرافیک خودتون فشار بیارید، ممکنه عملکرد کارت گرافیک با مشکل روبهرو بشه یا تمام سیستم شما از کار بیفته. البته هیچ جای نگرانی نیست، شما میتونید بهسادگی سرعت کارت گرافیک رو به حالت قبل از اورکلاک برگردونید.
نرمافزارهای موردنیاز برای اورکلاک کارت گرافیک
برای اورکلاک کارت گرافیک، شما به دو نرمافزار مختلف نیاز دارین. در قدم اول، به نرمافزاری نیاز دارید که سرعت کارت گرافیک رو به کمک اون افزایش بدید. بعد از اون، به نرمافزار دیگهای نیاز دارین که تست فشار رو انجام بده، تا مطمئن بشین تنظیماتی که انجام دادید، کاملا پایدار هستن.
همچنین میتونید از یک برنامهی دیگه برای نظارت روی درجهی حرارت کارت گرافیک استفاده کنید. نرمافزاری که برای اورکلاک معرفیشده، میتونه این کار رو برای شما انجام بده اما بهتره از یک نرمافزار مجزا استفاده کنید.
شروع به کار با نرمافزار اورکلاک
حالا که با مفهوم اورکلاک آشنا شدیم، بیایید به پروسه اورکلاک کارت گرافیک نگاهی کنیم. اول باید نرمافزار MSI Burner رو دانلود کنید. بعد، این نرمافزار رو نصب کنید. اجراش کنید و هنگام اجرای تست فشار، حواستون به این نرمافزار هم باشه.
در عکس بالا، ما قسمتهایی از این نرمافزار که هنگام اورکلاک کارت گرافیک باید مراقب اون باشید رو شمارهگذاری کردیم. این قسمتها شامل موارد زیره:
- میزان فرکانس هستهی شما رو نشون میده – شما این سرعت رو اورکلاک میکنید.
- میزان فرکانس حافظهی شما رو نشون میده – این سرعت رو هم میتونید اورکلاک کنید، اما فقط پس از تست فرکانس هسته.
- کنترل پنل شماست – از این قسمت برای اورکلاک فرکانس هسته، فرکانس حافظه و سرعت فن استفاده کنید.
- دمای کارت گرافیک رو نشون میده.
اکنون زمان اجرای نرمافزار تست فشاره. ما از نرمافزار UNiGiNE Heaven برای این کار استفاده میکنیم. پس از اجرا، شما باید یک تست پایه رو اجرا کنید تا عملکرد کارت گرافیک رو با فرکانس پیشفرض ببینید.
- نرمافزار UNiGiNE Heaven رو نصب کنید و سپس از منوی استارت Heaven Benchmark 4 رو اجرا کنید.
- روی کلید Run کلیک کنید.
در این نرمافزار شما یک صحنهی سهبعدی رو میبینید که درحال رندره و چند کلید نیز در بالای صفحه مشاهده میکنید. روی کلید Benchmark در گوشهی چپ بالا کلیک کنید تا پروسهی بنچمارک شروع بشه.
اکنون Heaven یک سری تست رو اجرا میکنه. در طول تست شما اطلاعاتی شامل درجه حرارت، تعداد فریم فرکانس گرافیک و فرکانس حافظه رو خواهید دید.
تست روی 26 صحنه اجرا میشه. این موضوع میتونه تا ده دقیقه هم زمان ببره. در طول تست به دقت اطلاعاتی رو که در گوشهی بالای سمت راست تصویر وجود داره، بررسی کنید.
به احتمال خیلی زیاد، کارت گرافیک شما به دمای خاصی میرسه و تا پایان تست روی اون دما باقی میمونه. این اطلاعات از اونجایی مهمه که شما متوجه خواهید شد برای اورکلاک چه فضایی رو در اختیار دارین. همچنین این نرمافزار یک امتیاز و میانگین FPS رو هم در اختیار شما قرار میده. حتما نتایج تست رو ذخیره کنید تا بعدا بتونید به این نتایج مراجعه کنید.
شما باید این اطلاعات رو یادداشت کنید:
- درجهی حرارت در طول تست
- FPS در پایان تست
- امتیاز در پایان تست
آمادهسازی کارت گرافیک برای اورکلاک
حالا که شما نرمافزار رو تست کردید، امتیاز پایهی خودتون رو یادداشت کردید و نحوهی کار اورکلاک رو میدونید، زمان اون رسیده که کارت گرافیک خودتون رو اورکلاک کنید.
به نرمافزار MSI Afterburner برگردید و روی آیکون تنظیمات کلیک کنید.
سپس روی تب جنرال تیک گزینههای Unlock Voltage Control،Unlock Voltage Monitoring و Force Constant Voltage رو بزنید.
پس از انجام این کار، روی کلید OK کلیک کنید. نرمافزار از شما میخواد که سیستم خودتون رو یکبار ریاستارت کنید. دوباره روی کلید OK کلیک کنید و منتظر بمونید کامپیوترتون بهصورت کامل بوت بشه.
پس از اینکه کامپیوتر بوت شد نرمافزارهای MSI Afterburner و Unigine Heaven رو دوباره اجرا کنید و کارهای زیر رو انجام بدید:
- محدودیت دما رو روی 87 درجه تنظیم کنید.
- متوجه میشید که محدودیت انرژی هم افزایش پیدا میکنه.
- اسلایدر Core Voltage رو بهصورت کامل به سمت راست بکشید. درصد نهایی این اسلایدر به کارت گرافیک شما بستگی داره.
- در نهایت، روی کلید Check که در پایین اسلایدرها قرار داره، کلیک کنید.
در تصویر زیر، تمام تنظیماتی رو که باید انجام بدید مشاهده میکنید. این تنظیمات به شما این اطمینان رو میده که کارت گرافیکتون با بیشترین فرکانس ممکن فعالیت میکنه و در عین حال دمای اون نیز در محدوده ایمنی باقیمیمونه.
تست استرس کارت گرافیک
حالا که تنظیمات MSI Afterburner رو بهخوبی انجام دادید، اسلایدر Core Clock (MHz) رو به سمت راست بکشید. به عدد قبلی اون 23 گام اضافه کنید و روی کلید Check کلیک کنید.
پس از این کار، Heaven Benchmark 4 رو اجرا کنید و دوباره روی کلید Benchmark کلیک کنید. اجازه بدین تموم 26 صحنه اجرا بشه و نتایج تست رو مشاهده کنید. در این مرحله امتیاز شما باید کمی نسبت به بار اول تفاوت داشته باشه.
همونطور که در تصویر زیر مشخصه، اولین تست میانگین فریمها و امتیاز ما رو کمی افزایش داده. برای شما هم باید چنین اتفاقی رخ بده. همچنین در طول این تست ممکنه شاهد 1 یا 2 درجه افزایش دما نیز باشید.
این فقط شروع تسته. در مرحلهی بعد، شما قراره کارت گرافیک خودتون رو به ماکزیمم توانش برسونید. برای این کار مراحل زیر رو دنبال کنید:
- 20 تا 30 گام به فرکانس پردازنده خودتون اضافه کنید.
- دوباره Heaven Benchmark 4 رو اجرا کنید.
- روی کلید Benchmark کلیک کنید و اجازه بدید تمام 26 صحنه اجرا بشن.
- اگر کامپیوترتون با مشکل خاصی روبهرو نشد، تمام این مراحل رو از اول تکرار کنید.
مراحل نهایی اورکلاک کارت گرافیک
شما اکنون پروسهی اورکلاک رو تکمیل کردید ولی اگه مایل باشید میتونید مراحل بالا رو برای فرکانس حافظه نیز تکرار کنید. اما اکثر کارتگرافیکها، حافظهی کافی دارن و این کار تاثیر چندانی روی اجرای بازیهای شما نداره.
پس از اینکه کارتون تموم شد، روی کلید Save در نرمافزار MSI Afterburner کلیک کنید و یک عدد وارد کنید تا تنظیمات داخل همان اسلات ذخیره بشن. حالا دیگه هر زمانی که به کارایی بهتر کارت گرافیک نیاز داشته باشید، میتونید این تنظیمات رو بارگذاری کنید.
تست نهایی، استفاده از کارت گرافیک اورکلاک شده در بازیهای محبوب خودتونه. در اکثر مواقع، شما شاهد بهبود عملکرد کارت گرافیک خواهید بود. بعضی بازیها ممکنه با تنظیمات اورکلاک سازگاری نداشته باشند. بنابراین اگه هرگونه نقص گرافیکی مشاهده کردید یا بازیها شما از کار افتادند، بهراحتی روی کلید ریست کلیک کنید تا به تنظیمات پیشفرض برگردید.
حرف آخر
امیدواریم این آموزش برای شما مفید بوده باشه و بتونید بهراحتی کارت گرافیک خودتون رو اورکلاک کنید، اما در صورتیکه هرگونه سوالی برای شما پیش اومد، حتما اون رو با ما در میون بگذارید. من و همکارام ما در اسرع وقت به شما پاسخ خواهیم داد.
دانلود فایل PDF این آموزش:
سوالات متداول
خیر، اورکلاکینگ باعث افزایش دما و استرس در پردازندهی گرافیکی شما میشه، اما نگران نباشید – مکانیسمهای لازم از افزایش دما، شروع به کار میکنن.
بله اورکلاک گاهی باعث افزایش FPS میشه، اما ممکنه به قدری کم باشه که هرگز اون رو تجربه نکنید… اورکلاک GPU غیرفعال با خنک کننده هوا فقط میتونه 0 تا 15 درصد افزایش عملکرد داشته باشه.
باعث افزایش سرعت و قدرت کارت گرافیک میشه.