چگونگی فهمیدن مشخصات کامپیوتر در ویندوز، مک و لینوکس + آموزش نرم افزار CPU-z
اطلاع از مشخصات کامپیوتر یا لپ تاپ یکی از مهمترین کارهای اولیه برای استفاده از این وسایله. بعضی مواقع ممکنه که شما یک کامپیوتر کارکرده بخرید یا لپ تاپی رو هدیه بگیرید اما از اجزای سختافزاری اون اطلاعی نداشته باشید. گاهی ممکنه شما بخواید از برنامه یا بازی خاصی استفاده کنید ولی نیمدونید که کامپیوتر شما توانایی اجرای اون نرمافزار رو داره یا نه.
علاوه بر این مشکلات ممکنه برای شما دلایلی دیگهای هم وجود داشته باشه، اما وجه اشتراک و راهحل تمام این مشکلات، رسیدن به مشخصات سختافزاری کامپیوتره. برای اینکه بفهمیم کامپیوتر یا لپتاپ ما از چه اجزایی ساخته شده، راههای بسیاری وجود داره. با مجلهی نت ران همراه باشید تا به شما عزیزان تمامی روشهای شناسایی مشخصات کامپیوتر در سیستمعاملهای ویندوز، مک و لینوکس رو آموزش بدم.
اطلاع از قطعات سختافزاری یکی از مهمترین کارهای اولیه در استفاده از کامپیوتر و لپ تاپ هست. بعضی مواقع ممکنه شما یک کامپیوتر کارکرده بخرید یا لپتاپی رو هدیه بگیرید اما ندونید که مشخصات کامپیوتر و اجزای سختافزاری داخل اون چی هست. در برخی موارد ممکنه بخواید از برنامه یا بازی خاصی استفاده کنید و مطمئن نیستید که کامپیوتر شما توانایی اجرای اون نرمافزار رو داره یا نه.
برای سهولت و نظم در آموزشها، ابتدا روشهایی رو توضیح میدیم که به سیستمعامل ویندوز مربوطه. بعد از ویندوز، سیستمعامل مک و در آخر آموزش سیستمعامل لینوکس رو برای شما عزیزان قرار میدیم.
سیستمعامل ویندوز برای پی بردن به مشخصات سختافزاری، روشهای بیشتری رو نسبت به سایر سیستمعاملها ارائه میده. به علت رایجتر بودن این سیستمعامل در کشورمون، ما در این مقاله عمدتا به روشهای سیستمعامل ویندوز میپردازیم و در کنار اون بهترین روشهای فهمیدن مشخصات سختافزاری رو در لینوکس و مک رو در اختیار شما قرار میدیم.
در زیر، ویدیوی آموزشی چگونگی فهمیدن مشخصات کامپیوتر در ویندوز رو براتون قرار دادم.
پیدا کردن مشخصات کامپیوتر در ویندوز
خب دوستان برای شروع به سراغ محبوبترین و پر استفادهترین سیستمعامل میریم. این آموزش رو با سیستمعامل ویندوز شروع میکنیم.
پیدا کردن مشخصات کامپیوتر از طریق My Computer
این روش مرسومترین و سادهترین راه ممکن برای رسیدن به مشخصات سختافزاری کامپیوتره. در این روش اطلاعات بهطور کامل و دقیق در اختیار شما قرار نمیگیره اما شما میتونین با این روش مقدار رم، مدل سیپییو و System Type (چند بیتی بودن ویندوز) رو متوجه بشین. برای این کار کافیه روی آیکون My Computer راست کلیک کرده و گزینهی آخر یعنی Properties رو انتخاب کنین. بعد از انتخاب گزینهی آخر، شما با تصویر زیر (تصویر شماره 3) روبهرو میشین و بهراحتی میتونین اطلاعات لازم رو پیدا کنید.
مشاهده مشخصات سخت افزاری کامپیوتر از طریق Command Prompt
Command Prompt یا CMD نرمافزاری برای وارد کردن کدهای مربوط به ویندوزه. شما از طریق اون میتونین کارهای مختلفی رو انجام بدین. در این قسمت ما میخوایم با استفاده از سیامدی بفهمیم که کامپیوترمون چه مشخصاتی داره. برای فهمیدن این موضوع کافیه که در قسمت منوی ویندوز عبارت CMD یا Command Prompt رو جستوجو کرده و نرمافزار رو باز کنید. بعد از باز شدن صفحهی سیامدی، شما با یک محیط کاملا سیاه رنگ روبهرو میشین که باید داخل اون دستورات رو وارد کنید. داخل CMD عبارت Systeminfo رو وارد کنید تا مشخصات کامپیوتر رو به شکل تصویر شمارهی 4 برای شما نمایش بده.
فهمیدن مشخصات کامپیوتر از راه System Information
در این قسمت شما میتونین به اطلاعات بیشتری دسترسی داشته باشین. این مرحله برخلاف دو مرحلهی قبلی، اطلاعات کاملتری رو در اختیار شما قرار میده. ابتدا وارد قسمت استارت ویندوز بشین و عبارت System Information رو جستوجو کنید. اگر نتونستین از این روش وارد بشین، کافیه وارد قسمت Control Panel شده و به دنبال عبارت System Information بگردین. درنهایت شما با صفحهای شبیه به تصویر شماره 5 مواجه میشین که اطلاعات بسیاری رو در اختیارتون قرار میده.
مشاهده مشخصات سیستم از طریق میانبر R+Win
یک روش بسیار حرفهای و سادهی دیگه هم وجود داره که برای تمامی نسخههای ویندوز صدق میکنه. فرقی نداره شما از چه نسخهای استفاده میکنید. با استفاده از این روش اطلاعات بسیار دقیقی در اختیار شما قرار میگیره و میتونه روشی بسیار سریع بهحساب بیاد. در این روش شما باید کلید ویندوز و R رو همزمان فشار بدین تا صفحهای مشابه تصویر شمارهی 6 براتون باز بشه.
بعد از باز شدن صفحهی بالا، باید عبارت msinfo32 رو داخل کادر وارد کرده و ok رو بزنید. مشاهده میکنید که تمامی اطلاعات و مشخصات کامپیوتر شما در قالب لیستی در اختیارتون قرار میگیره.
پیدا کردن مشخصات کامپیوتر از طریق Microsoft Help Center
از جمله روشهای قدیمی برای پیدا کردن مشخصات کامپیوتر، روش Microsoft Help Center هست. در این روش باید مراحل بیشتری رو طی کنید. ابتدا شما باید دو کلید ویندوز و F1 رو همزمان فشار بدین تا با تصویر شمارهی 7 روبهرو بشید.
گزینهی Performance and Maintenance رو طبق تصویر شمارهی 8 انتخاب کنید. بعد روی گزینهی اول از سمت چپ یعنی Maintaining Your Computer کلیک کنید.
در قسمت بعدی، مطابق تصویر شمارهی 9، گزینهیGet Information about your Computer رو انتخاب کنید.
خب حالا در آخرین مرحله، گزینهیView general system Information about this Computer رو انتخاب کنید (تصویر شماره 10).
بعد از مرحلهی بالا که آخرین مرحله از این روش بود، صفحهای مثل تصویر شمارهی 11 برای شما نمایش داده میشه که اطلاعات کامپیوتر شما در اون نوشته شده.
یافتن مشخصات کامپیوتر از طریق نرمافزارها
استفاده از خود سیستمعامل برای پیدا کردن مشخصات سختافزاری زمان بیشتری نیاز داره. به علاوه در خیلی از مواقع با استفاده از این روشها شما تنها به مشخصات یک یا دو قطعه از قطعات کامپیوتر پی میبرین. خوشبختانه راههای بهتری وجود داره که برای استفاده از اونها نیازی نیست دستورهای CMD رو حفظ کنید یا داخل منوهای ویندوز دنبال مشخصات کامپیوتر یا لپتاپتون بگردین.
نرمافزارهایی وجود دارن که با استفاده از اونها بهراحتی میشه مشخصات قطعات کامپیوتر رو بهصورت دقیق استخراج کرد. CPU-z یکی از این برنامههاست. در اینجا با استفاده از این برنامه به شما یاد میدیم که اطلاعات سختافزاری کامپیوتر رو به دست بیارید. با ما همراه باشید.
آموزش پیدا کردن مشخصات کامپیوتر با نرمافزار CPU-z
یکی از بهترین نرمافزارهایی که شما میتونید با نصب و راهاندازی اون به مشخصات کامپیوترتون دسترسی داشته باشید، برنامهی CPU-z هست. این نرمافزار اطلاعات کاملی رو در اختیار شما قرار میده. با استفاده از اون میتونید نوع کارت گرافیک، مدل و نوع چیپست، مادربرد و اطلاعات رم دستگاهتون رو بهصورت لیست داشته باشید.
رمز فایل: netran.net
پس از دانلود و نصب این نرمافزار، کافیه که اون رو اجرا کنید تا حجم زیادی از اطلاعات رو در مورد سختافزار سیستم مورد نظرتون به شما بده.
پس از باز کردن نرمافزار، مشخصات کامل CPU بهعنوان اولین قطعهی بررسیشده نمایش داده میشه، مثل تصویر شمارهی 12.
همونطور که مشاهده میکنید، در قسمت Name سیستم من مشخص شده که پردازندهی من از نوع AMD Ryzen 3 PRO Mobile 3200G هست. اگه کمی پایینتر رو مشاهده کنید در بخش Technology مشخص شده که پردازندهی من از سری پردازندههای 12 نانومتریه.
برای پیدا کردن اطلاعات مادربرد در برنامهی CPU-z کافیه که به بخش یا تب Mainboard مراجعه کنید (تصویر شمارهی 13).
اگه اطلاعات رو چک کنیم، متوجه میشیم که مادربرد من ASUS PRIME A320M-C R2.0 هست.
امروز ما قصد داریم به شما یافتن مشخصات سختافزاری کامپیوتر رو آموزش بدیم. حالا بعد از پیدا کردن مدل پردازنده و مادربرد کامپیوتر نوبت به پیدا کردن مشخصات رم با برنامهی CPU-z رسیده. برای پیدا کردن حافظهی رم در CPU-z تنها کافیه که به سربرگ Memory مراجعه کنید (تصویر شماره 14).
در این قسمت به ما اطلاعاتی در مورد رم داده که مهمترینهاش رو توضیح میدم. Type یا همون نوع رم سیستم من DDR4 است که از این رم بهصورت تک کاناله (Chanel=Single) استفاده شده، همچنین حافظهی رم 8 گیگابایته.
در آخر گرافیک سیستم رو چک میکنیم. برای دیدن این اطلاعات کافیه که به سربرگ Graphics مراجعه کنید (تصویر شماره 15). این قسمت، اطلاعات کارت گرافیک سیستم رو به ما نمایش میده. سیستم من از کارت گرافیک مجتمع پردازنده استفاده میکنه و مدل اون AMD Radeon Vega 8 هست. کلاک مموریش روی 1600 مگاهرتزه و از یک حافظه 2 گیگابایتی استفاده میکنه.
نرمافزارهای نمایش مشخصات سیستم و تست سختافزار زیادی وجود داره، مثل Core Temo ،CPU-z GPU-z ،HW Montitor. جالبه بدونید که شما میتونید مقالهای با همین موضوع رو در مجلهی ما مطالعه کنید و اطلاعات خوبی در مورد این نرمافزارها کسب کنید.
نرمافزار Sisoft Sandra
این نرمافزار هم شبیه به CPU-z عمل میکنه و اطلاعات کاملتری رو در اختیار شما قرار میده. استفاده از نرمافزارها با تمام مشکلات و زمانبر بودن، نسبت به خود ویندوز جزئیات بیشتری رو در اختیار شما قرار میده. اگر میخواین اطلاعات کاملی از سیستمتون در اختیار داشته باشید، بهتره که از نرمافزارهایی مثل CPU-z و Sisoft Sandra استفاده کنید.
نرمافزار System Information viewer
بهطور کلی، نرمافزارهای معرفی مشخصات سختافزاری، از یک الگوریتم خاص پیروی میکنن. برای همین میتونم بگم که تفاوت زیادی بین System Information Viewer و دو نرمافزار قبلی وجود نداره . حالا شاید این سؤال براتون پیش بیاد که اگر تفاوتی بین این نرمافزارها نیست چرا فقط یکیشون رو توضیح نمیدیم؟ در جواب این سؤال باید بگم که ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی رو در اختیار شما قرار بدیم. به این ترتیب اگر به هر دلیلی نتونستید از یکی از این نرمافزارها یا روشها استفاده کنید، روش دیگهای وجود داره.
روشهای پیدا کردن مشخصات لپتاپ یا کامپیوتر در ویندوز 10
برای پیداکردن مشخصات pc و لپ تاپ در ویندوز 10 دو روش دیگه هم وجود داره که قراره باهم اونها رو یاد بگیریم.
روش اول: این روش بسیار ساده و کاربردیه و شما میتونید با چند کلیک ساده مشخصات کامپیوتر خودتون رو در ویندوز 10 پیدا کنید. برای این کار باید در منوی ویندوز وارد گزینهی تنظیمات (Settings) بشید و روی قسمت About چپ کلیک کنین (مثل تصویر شماره 17). حالا شما میتونید در بخش Device Specifications اطلاعات مختصری راجع به پردازنده، رم و… در اختیار داشته باشید.
روش دوم: این روش شباهت زیادی به روش CMD داره و بهتره بگیم با اون تفاوت چندانی نداره. چراکه PowerShell روش پیشرفتهتر CMD روی ویندوز 10 هست. برای استفاده از نرمافزار PowerShell کافیه که در قسمت منوی ویندوز، عبارت PowerShell رو جستوجو کرده و وارد اون بشید. اگر در هنگام ورود با خطایی مواجه شدین، مجددا بعد از جستوجوی عبارت PowerShell، روی اون راست کلیک کرده و گزینهی Run as Administrator رو بزنید. با این کار شما بهطور کامل مجوز استفاده از اون نرمافزار رو به ویندوز خودتون میدین. در ادامه با یک صفحهی آبی رنگ روبهرو میشید که باید دستور Get-ComputerInfo رو داخل اون وارد کنید. بعد از انجام تمامی مراحل کافیه که کلید Enter رو بزنید تا اطلاعات برای شما بهصورت تصویر شمارهی 18 در بیاد.
پیدا کردن مشخصات کامپیوتر در سیستمعامل Mac
سیستمعامل مک از لحاظ کارایی با ویندوز تفاوتهای بسیاری داره. برای اینکه بفهمید مشخصات کامپیوتر موردنظر چیه باید طبق مراحل زیر پیش برید. از اونجایی که سیستمعامل مک مثل ویندوز روشهای مختلفی رو در اختیار کاربران قرار نداده، ماهم بهترین و کارآمدترین روش رو برای شما رفقا توضیح میدیم.
ابتدا از منوی Apple وارد قسمت About This Mac بشید تا با صفحهای شبیه به تصویر شماره 19 روبهرو بشید.
در این صفحه 5 سربرگ برای شما قرار داره که هرکدوم از اونها اطلاعاتی رو در اختیار شما قرار میدن.
Overview: در این قسمت اطلاعات پردازنده و حافظه به شما نشون داده میشه و نوع سیستمعامل شما مشخص میشه.
Displays: در این قسمت اطلاعات مربوط به نمایشگر رو مشاهده میکنید.
Storage: این بخش به شما اطلاعات ذخیرهسازی رو نشون میده.
Graphics: اطلاعات مربوط به کارت گرافیک در این قسمت برای شما نمایش داده میشه.
Support: این عبارت هم با توجه به اسمی که داره، حالت پشتیبانی رو برای هریک از کاربران به وجود میاره. شما با استفاده از این گزینه میتونید با شرکت سازنده ارتباط برقرار کنید.
Service: این بخش از مک، به شما اطلاعاتی راجع به سوابق سرویسدهی نشون میده که اطلاعات مربوط به ضمانت دستگاه هم شامل اون میشه.
همونطور که در بالا توضیح دادم، این روش بسیار ساده و کامله و شما میتونید با استفاده از اون اطلاعات کاملی رو در مورد سیستم خودتون در سیستمعامل مک به دست بیارید.
پیبردن به مشخصات کامپیوتر در سیستمعامل Linux
کارکردن با سیستمعامل لینوکس در مقایسه با مک و ویندوز بسیار متفاوته. برای پیدا کردن مشخصات کامپیوتر لازمه که از کدهای دستوری مختلفی استفاده کنیم. در مرحلهی اول ابتدا کد دستوری lscpu رو معرفی میکنم که به شما مشخصات CPU رو نشون میده. کد دستوری بعدی، More، Less و Cat هست که هرکدوم به طریقی مشخصات کامل پردازشگر رو برای شما نمایش میدن.
دستور بعدی مربوط به قسمت حافظه رم شماست. شما باید به منظور نمایش مشخصات رم، کد دستوری Free رو وارد کنید. دستور بعدی به مشخصات هارددیسک شما مربوطه و با کد دستوری hd شناخته میشه که مخفف عبارت هارددیسک است. دستور آخر اختصاصی نیست و حالتی کلی از مشخصات رو در اختیارتون قرار میده. برای انجام این فرایند کافیه که کد دستوری lspci رو وارد کنید تا اطلاعات موجود بهصورت تصویر زیر برای شما عزیزان به نمایش دربیاد.
حرف آخر
زمانی که میخواید نرمافزاری قوی روی سیستم خودتون نصب کنید، لازمه اطلاعات کامپیوتر خودتون رو بدونید تا مناسب با توانایی کامپیوتر خودتون نرمافزار رو دانلود کنید. در برخی موارد ممکنه به هر دلیلی شما این مشخصات رو فراموش کنید. برای پیبردن به مشخصات کامپیوتر و لپتاپ خودتون راه و روشهای بسیاری رو در بالا توضیح دادیم تا شما بتونید بهراحتی به این اطلاعات دسترسی داشته باشید. در انتها امیدوارم که این مقاله مشکل شما رو در پیدا کردن اطلاعات و مشخصات کامپیوترتون حل کرده باشه و ممنونم که تا آخر با مجلهی نت ران همراه بودید.
دانلود فایل PDF این مقاله:
سوالات متداول
کلید ویندوز و R رو همزمان بزنید، در صفحهی باز شده عبارت msinfo32 رو تایپ کنید و بعد ok رو بزنید. تمامی اطلاعات و مشخصات کامپیوتر شما بهصورت یک لیست نمایش داده میشه.
بله. بعد از دانلود و نصب این برنامه، اون رو اجرا کنید. بعد از دریافت اطلاعات سیستم شما، نرمافزار اطلاعات سیستم شما در تبهایی (صفحههایی) جدا به شما نمایش میده. ششمین تب (Graphics) مربوط به گرافیک کامپیوتر یا لپتاپ شماست.
کد lscpu را وارد کنید.