اینترنت ملی چیست؟
اینترنت ملی چیست، چرا باید اینترنت یک کشور ملی باشد، مزایا و معایب اینترنت ملی چیست و سوالاتی از این قبیل حتما در زمانهای اخیر برای شما هم پیش اومده و راجع به اینترنت ملی با اطرافیان خودتون صحبت کردین و یا در وبسایتهای مختلف تحقیق کردین. تو این مقاله از نتران تصمیم گرفتیم به طور مفصل در این مورد صحبت کنیم و تا جای ممکن به سوالات و ابهامات ذهن شما پاسخ بدیم. با ما همراه باشید.
تعریف اینترنت ملی
خب اجازه بدین اول ببینیم اینترنت ملی چیست؟ در تعریف اینترنت ملی لازمه توضیح بدیم که دو کلمه “اینترنت” و “وب” معمولا به اشتباه به جای همدیگه استفاده میشن در صورتی که این دو متفاوت از هم هستن. اینترنت یک سامانه ارتباطی جهانی برای دادهها و زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاریه که سیستمها رو در سرار جهان به یکدیگر متصل میکنه اما در مقابل وب ، فقط یکی از خدمات ارائه شده در بستر اینترنته.
موضوع صحبت ما در این مقاله مبحث اینترنته که گفتیم در واقع یک بستر جهانیه. اتفاقی که در اینترنت ملی میافته اینه که ارتباط جهانی به ارتباط داخلی محدود میشه و به عبارتی میشه گفت اینترنت یا شبکه ملی (اینترانت)، توسط دولت یک کشور به منظور نظارت و کنترل دادههای موجود در شبکه، مورد استفاده قرار میگیره.
اینترنت ملی در کدام کشورها برقرار است؟
اینترنت ملی با تعریفی که تاکنون از سمت دولت و با عنوان طرح صیانت از حقوق شهروندی، ارائه شده قرار نیست مانع ارتباط جهانی باشه و فقط پلتفرمی برای دستیابی سریعتر و با کیفیتتر به برخی از سامانهها و امکانات لازم داخلیه. اما تاکنون برنامه مشخص و دقیقی از نحوه عملکرد اینترنت ملی ارائه نشده. معمولا اینترنت ملی تعدادی از پلتفرمهای ضروری مثل ساخت ایمیل، موتور جستجو و شبکههای اجتماعی مستقل داره که جایگزین پلتفرمهای جهانی میشه.
در ادامه توضیحات اینکه اینترانت ملی چیست، باید بگیم که این طرح تاکنون از چند کشور اجرا شده اما در اغلب این کشورها پروژه اینترنت ملی فقط برای برقرای ارتباط میان سازمانهای دولتی و مراکز مشخصی مثل سامانه آموزشی کشور اجرا شده که کاربرد محدودی داره و مانند پروژه ملی شدن اینترنت در ایران نیست. در ادامه به طور مختصر اینترانت ملی در این کشورها رو بررسی میکنیم:
اینترنت ملی کره شمالی
کره شمالی رو میشه به عنوان کشوری تلقی کرد که قوانین بسیار سختیگرانه برای مردم و کمترین ارتباط رو با جامعه جهانی داره. تعداد افرادی که در این کشور از محصولات دیجیتال و اینترنت استفاده میکنن بسیار محدوده و اینترنت ملی ارائه شده در این کشور هم بسیار محدود و کنترل شده هست به نحوی که به راحتی نمیشه در این کشور اقدام به ساخت وبسایت کرد. شبکه ملی اطلاعات در این کشور، کوانگ میونگ نام داره که در ترجمه فارسی میشه “نور درخشان”
اینترنت ملی روسیه
اینترنت ملی در روسیه هم هرچند به صورت ناقص اجرا شده. نحوه اجرای پروژه ملی شدن اینترنت در روسیه و چین بسیار شبیه به هم بوده و با نظارت کامل بر کل ترافیک داخل شبکه انجام میشه. دسترسی به اینترنت جهانی و تعدادی از سایتها خارجی فقط با پروتکلهای خاص و با نظارت ویژه امکانپذیره.
اینترنت ملی چین
اینترنت ملی چین، بسیار به روند ارائه شده در جهت اجرای اینترانت ملی ایران شباهت داره و طبق گفته دولت، اینترنت ملی در ایران با الگو گرفتن از عملکرد دیوار آتشین چین پایهریزی و اجرایی میشه. اینترنت ملی در چین در واقع شبکهای جامع از تمام خدمات و اپلیکیشنهای لازم و پرکاربرد هست که توسط چینیها ارائه شده و به جای برنامههای جهانی مشابه که در این کشور فیلتر هستن مورد استفاده قرار میگیرن.
اینترنت ملی کوبا
در کوبا هم شبکهای مستقل از شبکه جهانی به اسم “ردکوبا” وجود داره که متشکل از خدمات مختلفی مثل ایمیل، مپ، شبکههای اجتماعی و غیره هست. ردکوبا با سرعت بسیار بیشتری از سرعت شبکه جهانی در این کشور کار میکنه. به عبارتی اینترنت ملی در کوبا، ارتباط جهانی رو قطع نکرده بلکه فقط سرعت پایینتری داره.
مزایا و معایب اینترنت ملی
خب حال که متوجه شدیم اینترنت ملی یا اینترانت ملی چیست و در کدام کشورها به چه نحوی اجرا شده، احتمالا براتون سوال پیش بیاد که اجرای چنین پروژهای چه مزایا و معایبی برای مردم، اقتصاد، ارتباطات و در کل بعدهای مختلف این کشورها میتونه داشته باشه:
مزایای اینترنت ملی
با وجود اینکه نحوه اجرای اینترنت ملی در کشورهای مختلف باهم فرق داره اما به طور کلی میشه گفت از اصلیترین مزایای اینترنت ملی عبارت هستن از:
- کاهش هزینههای اینترنت
- کاهش حملههای سایبری خارجی
- نظارت کامل و کنترل شده بر دادهها و ارتباطات شبکه
معایب اینترنت ملی
در مورد معایب اینترانت ملی هم میشه گفت این موارد به نحوه اجرای پروژه و میزان محدودیتهای ایجاد شده بستگی داره اما در حالت کلی به کار بردن چنین پروژهای پیامدهای قابل توجهی داره که عمدهترین این پیامدها عبارت هستن از:
- تعرض و محدود شدن حقوق شهروندی
- قطع مبادلات و ارتباطات اقتصادی با کشورهای دیگر
- عدم دسترسی به سایتها و پلتفرمهایی که جایگزین داخلی ندارن
- ضربه به کسب و کارهایی که بر پایه ارتباط جهانی شکل گرفتن
- عدم دسترسی به منابع آموزشی جهانی مثل مقالات علمی به روز
آنچه در مورد اینترنت ملی خواندید
گفتیم اینترنت علاوه بر اینکه بستری برای برقراری ارتباط بین تجهیزات شبکه مختلف هست و در موارد زیادی به جای کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیره، در واقع بستری برای برقراری ارتباطات جهانی و انتقال و اشتراک دادههای مختلف هم هست. اما در صورت ملی کردن اینترنت، این ارتباطات در سطح داخلی محدود شده و با نظارت و کنترل شدید دولت برقرار میشه. گفتیم این طرح تاکنون در چه کشورهایی اجرا شده و چه معایب و مزایایی به دنبال داشته. در ادامه به پرتکرارترین سوالات شما در مورد اینترنت ملی ایران پاسخ میدیم. اگر همچنان سوالی در این مورد دارین در قسمت نظرات مطرح کنین در اسرع وقت پاسخگوی شما هستیم.
سوالات متداول
بله! با استفاده از اینترنت ملی تمام شبکههای اجتماعی خارجی غیرقابل استفاده میشن.
زمزمههای این طرح از اواسط دهه 80 آغاز شده و همچنان با وجود تلاشها برای اجرای اون، هنوز به صورت کامل عملی نشده و زمان دقیق اجرا شدنش هم مشخص نیست.