
کارت گرافیک قطعه ای در کامپیوتر است که تصاویر را برای نمایش در صفحه نمایشگر (مانیتور) آماده می کند. در واقع کارت گرافیک وظیفه تفسیر تصاویر و ویدیو برای مانیتور را بر عهده دارد و داده های رایانه شما را به سیگنال هایی تبدیل می کند که بر روی مانیتور قابل نمایش باشند.
هر چه کارت گرافیک شما بهتر باشد تصاویر با کیفیت و واضح تری تولید خواهد شد. این کار برای گیمرها، ویرایش کننده های ویدیو و حتی کاربران عادی بسیار مهم است.
محتویات فهرست
انواع کارت گرافیک:
به طور کلی دو نوع کارت گرافیک موجود است:
- کارت گرافیک مجتمع یا On-Board
- کارت گرافیک مجزا یا Discrete
کارت گرافیک مجتمع (On-Board):
این نوع کارت گرافیک به صورت یکپارچه یا مجتمع با پردازنده مرکزی (CPU) ساخته شده است و قطعه ای جداگانه محسوب نمی شود. البته در سال های گذشته، واحد گرافیکی مجتمع به عنوان یک چیپ ست مجزا روی مادربرد نصب می شد و پردازنده مرکزی هیچ نقشی در ارائه تصویر بر عهده نداشت. بیشتر گرافیک های مجتمع به صورت پیش فرض در لپ تاپ ها و کامپیوترهای استاندارد وجود دارند. این نوع کارت گرافیک ارزان است اما نمی توان آن ها را ارتقا داد.
کارت گرافیک مجزا (Discrete):
این نوع کارت گرافیک به صورت قطعه ای جدا بر روی مادربورد نصب می شود. این کارت های گرافیک بیشتر مناسب کسانی است که بازی های رایانه ای انجام می دهند، کارهای ویرایش ویدیو و تصاویر را انجام می دهند یا افرادی که تمایل دارند سیستم آن ها به بهترین شکل ممکن کار کند.
برای بیشتر افرادی که با استفاده از رایانه های خود کارهای استانداردی مانند وب گردی، تماشای ویدیو و شنیدن موسیقی را انجام می دهند، کارت های گرافیک On-Board کافی است. افراد حرفه ای، گیمر ها و ویرایش کنندگان ویدیو باید از یک کارت گرافیک مجزا استفاده کنند تا قدرت تفسیر و پردازش تصاویر را افزایش دهند. بدون استفاده از این کارت های گرافیک اجرای بازی با تأخیر و پرش صورت می گیرد و ویرایش ویدیوها بسیار بسیار طولانی می شود.
GPU چیست؟
GPU مخفف عبارت Graphics Processing Unit و به معنی واحد پردازنده گرافیکی است. GPU مغز کارت گرافیک است که تصاویری که شما روی نمایشگر خود می بینید را تولید می کند. قدرت این تراشه ها بستگی به کارت گرافیک مورد استفاده شم دارد.
GPU نقش یک مترجم را ایفا می کند به گونه ای که داده ها را از CPU می گیرد و آن ها را به تصاویر قابل فهم برای ما تبدیل می کند. تصایر و جلوه های پیچیده ای که شما در بازی های کامپیوتری مشاهده می کنید به GPU های پیچیده و سریع نیاز دارند. در گذشته این وظایف بر عهده CPU بود اما با پیشرفت کارت های گرافیکی و با یکپارچه شدن پردازنده ها و کارت های گرافیک، این وظایف به GPU سپرده شد.
انواع اسلات های کارت گرافیکی:
شما می توانید با افزودن کارت های گرافیک کامپیوتر خود را ارتقا دهید. برای این کار شیارهایی برای قرار دادن کارت های گرافیک بر روی مادر بورد طراحی شده اند که اسلات نامیده می شوند. در طول سالیان اخیر اسلات های (گسترش) از اسلات های PCI یا Peripheral Component Interconnect به اسلات های AGP یا Accelerated Graphics Port تغیر کردند. پس از تکنولوژی های PCI و AGP اسلات های مشهور PCI-E یا PCI Express نسل های یک، دو و سه معرفی شدند که بهترین پهنای باند را ارائه می دهند.
برخی مادربوردها اسلات هایی دارند که به کاربران اجازه می دهند تا بیش از یک کارت گرافیک را به سیستم خود اضافه کنند. از جمله این اسلات ها می توان به اسلات های SLI شرکت انویدیا و اسلات های CrossfireX شرکت AMD اشاره کرد. این اسلات ها به کاربران این امکان را می دهند تا عملکرد سیستم خود را افزایش دهند. برای استفاده از این نوع اسلات ها باید از کارت گرافیک های یکسانی استفاده کنید.
SLI یا Scalable Link Interface به وسیله شرکت انویدیا برای متصل کردن چند کارت گرافیک توسعه داده شده است. رقیب این نوع اسلات CrossfireX که توسط شرکت AMD توسعه داده شده است.
FPS یا فریم بر ثانیه:
بازی های مدرن امروزی تصاویر سه بعدی و بسیار واقعی تولید می کنند تا ما بتوانیم بهترین تجربه را در انجام بازی ها داشته باشیم. برای انجام این کار، کارت های گرافیک بسیار قدرتمندی مورد نیاز است.
برای دریافت یک تصویر با کیفیت، کارت گرافیک باید جزئیات آن را با یک نرخ فریم قابل قبول برای مانیتور ارسال کند. نرخ فریم تعداد دفعاتی است که یک بازی تصویری موجود روی مانیتور را به روز رسانی یا رفرش می کند. نرخ فریم را با واحد فریم بر ثانیه یا FPS اندازه گیری می کنند. اگر نرخ فریم کارت گرافیک شما پایین باشد، تصاویر روان و با کیفیت بازهای رایانه ای گران قیمت به تصاویری مانند تلوزیون های قدیمی تبدیل می شوند.
تولیدکنندگان کارت گرافیک:
انویدیا و AMD تولید کنندگان اصلی کارت های گرافیک مجزا محسوب می شوند. گزارش هایی منتشر شده است که اینتل هم قصد ورود به بازار کارت های گرافیکی مجزا را دارد. برخی کاربران به شدت از یکی از این برندها طرفداری می کنند اما کارت گرافیک های هر دو شرکت کارهای یکسانی را انجام می دهند. انویدیا تحت برند GeForce و AMD نیز تحت برند Radeon کارت ها و تراشه های گرافیکی خود را تولید می کنند.
AMD کارت های گرافیک On-Board نیز تولید می کند. اما بزرگترین شرکت در زمینه تولید گرافیک های On-Board اینتل است.
شرکت های دیگری مانند MSI ،ASUS ،Gigabyte و INNO3D نیز با استفاده از تراشه های گرافیکی تولید شده توسط انویدیا و AMD اقدام به ساخت کارت های گرافیکی می کنند.
رم های مجتمع با کارت های گرافیک
کارت های گرافیک کنونی همچنین دارای حافظه های رم یکپارچه ای در درون خود هستند، این رم ها با RAM کامپیوتر تفاوت دارند. ظرفیت حافظه کارت های گرافیکی مدرن از 1 تا 24 گیگابایت متغیر هستند. فرمت های محبوب رم های گرافیکی GDDR3، GDDR5 و GDDR5X هستند. دو فرمت دیگر نیز از حافظه های گرافیکی وجود دارند که شامل HBM نسل اول و دوم و حافظه های جدید و قدرتمند GDDR6 می شوند.
حافظه های رم گرافیکی بسیار مهم هستند و به کاربران این اجازه را می دهند تا بازی ها را با رزولوشن بالاتر اجرا کنند. حداقل حافظه رم 1 گیگابایت برای گیمر ها توصیه می شود، اما ویژگی های دیگری از کارت های گرافیک را هم برای عملکرد بهتر باید در نظر گرفت.
انواع خروجی کارت های گرافیک:
گرافیک ها می توانند با استفاده از انواع مختلف خروجی به مانیتور متصل شوند. شما باید کارت های گرافیکی را خریداری کنید که با پورت های مانیتور شما هماهنگ باشد. بیشتر کارت های گرافیک حداقل دو یا سه پورت خروجی دارند و برخی از آن ها حتی 4 یا تعداد بیشتری خروجی دارند. در ادامه انواع خروجی هایی که در کارت های گرافیکی پشتیبانی می شوند را معرفی خواهیم کرد.
VGA:
خروجی های VGA یا Video Graphics Array آنالوگ دارای 15 پین هستند که به عنوان D-Sub هم شناخته می شوند و ابتدایی ترین نوع خروجی کارت گرافیک هستند. این نوع خروجی کم ترین بازدهی را در میان خروجی ها دارد. پورت های VGA هم در بسیاری از مواقع به خوبی کار می کنند اما پورت های دیگر کیفیت ویدیوی بالاتری دارند.
DVI:
پورت خروجی DVI یا Digital Visual Interface شامل دو نوع DVI-I و DVI-D است که نوع I سیگنال های دیجیتال و آنالوگ را حمل می کند اما نوع D تنها سیگنال های دیجیتال را حمل می کند. این پورت در بیشتر مانیتورهای تخت وجود دارد و یک پورت مناسب برای اتصال کارت و مانیتور محسوب می شود.
HDMI:
پورت HDMI یکی از محبوبترین شیوه های اتصال کارت و مانیتور است زیرا سرعت و سازگاری بالایی با بیشتر سیستم ها دارد. این نوع پورت می تواند ویدیو و صدا را به صورت همزمان حمل کند.
DisplayPort:
این نوع از پورت ها در حال محبوب شدن هستند و در مانیتورهای نسل جدید مشاهده می شوند. پورت DisplayPort می تواند ویدیو، صدا و سایر انواع داده ها را ارسال کند.
کارت های گرافیک از هر نوعی که باشند نقش بسیار مهمی را در انواع کامپیوتر، لپ تاپ و … دارند. حتی در گوشی ها و تبلت های امروزی از GPU و تراشه های گرافیکی استفاده می شود. با پیشرفت بازی ها و افزایش بسیار زیاد کیفیت ویدیوها نقش این قطعات بیش از پیش به چشم خواهد آمد. به همین دلیل است که قدرت پردازشی و گرافیکی آن ها روز به روز در حال افزایش است و رقابت سنگینی در بین تولیدکنندگان کارت های گرافیکی در جریان است. با ورود اینتل به بازار کارت های گرافیک این رقابت سنگین تر از همیشه خواهد بود.
منبع: eBuyer
سلام روزتون بخیر. چطور میتونیم متوجه بشیم کارت گرافیکی که داریم چند تصویر را همزمان ساپورت میکنه ؟ کارت گرافیک بنده Asus Rog Strix 1050 ti oc 4G هست. و دو تا پورت DVI-D داره و یک پورت HDMI و یک پورت Display . ممنون میشم راهنماییم کنید.
سلام پدرام
Asus Rog Strix 1050 ti oc 4G میتونه از ۴تا مانیتور به صورت همزمان پشتیبانی کنه ولی وقتی میخوای مانیتور بخری حتماً به پورتهای که کارت گرافیکت داره دقت کن!!
سلام وقتتون بخیر من چنتا برنامه طراحی باید روی لپ تاپ نصب کنم میخواستم بدونم چه لب تابی بگیرم که همه اون برنامه هارو ساپورت کنه میشه خصوصی مشورت کنم باهاتون؟؟
سلام فاطمه عزیز، شما تا چه حد میخواید هزینه کنید برای لپ تاپ؟ اسم برنامه هاتون رو هم بفرمایید
سلام، ببخشید من یه جایی دیدم درباره انواع کارت گرافیک، قدیمی ها رو مانند VGA، CGA، EGA و … رو توضیح داده بود، اگه میشه یک مقاله هم درباره انواع کارت گرافیک از نظر کار بگذارید، چون من موندم اون کارت های گرافیکی که امروزه دارن استفاده میشن نامشون چیه.
سلام محمد عزیز، ممنون از پیشنهاد شما، سعی می کنیم مقاله ای هم در این رابطه بنویسیم. شاید مقاله ای نوشتیم که تمام اصطلاحات این حوزه رو به صورت مختصر توضیح بدیم.
سلام من لپ تاپم Pro book 6560bهستش خب تو اکثر سایت ها نوشتن به علاوه گرافیک آنبورد یه amd 6470mداره من دیوایس منیجر تسک منیجر چک میکنم فقط اون آنبوزد hd 3000 نشون میده
سلام دوست عزیز، از برنامه CPU-z استفاده کنید ببینید باز هم همونو نشون میده، اگر نشون نداد یا لپ تاپ مشکل داره و یا اصلا گرافیک نداره.
ببخشید کارت گرافیک rtx و gtx چیه ؟یا مثلا itxچی هست؟
سلام معراج جان، RTX قابلیت Ray-Tracking داره که باعث میشه صحنه بازی سینمایی تر و بهتر نشون داده باشه. GTX هم قابلیت هایی داره که RTX نداره. ولی در مجموع انویدیا RTX کارت گارفیک های قوی تری هستند و معمولاً پرچمدارهای انویدیا هستن مثل Nvidia Gforce RTX 3090 که قوی ترین گرافیک موجود هست. اما شما نباید صرفا به این دلیل برید RTX بخرید بلکه باید بنچمارک های اونا رو نگاه کنید، در ضمن ممکنه مدل هایی از GTX هم از بعضی RTXها قوی تر باشند. بنابراین بهترین کار برای شما چک کردن بنچمارک ها هست.
ممنون
دنبال یک کارت گرافیک هستم که دارای ورودی هم باشد . برای وصل دوربین های قدیمی ،
کارت کپچر نمی خواهم ، یک کارت گرافیک با این آپشن .
با سپاس
سلام اهورا جان، چه نوع ورودی مد نظرتون هست، منظورم نوع پورت هست
سلام من رم کامپیوترم ۴ هست وی می خام بازی کالاف موبایل نصب کنم چه چیزایی باید بخرم که بازی بدون هیچ لگی اجرا بشه
سلام، وقت شما بخیر
امکان نصب بازی Call Of Duty نسخه موبایل روی کامپیوتر وجود نداره متاسفانه.
چرا. میشه نصب کرد. با gameloop.
ممنون
آقا جداً عالی و کامل بود!
Bravo!
سلام، پردازنده گرافیکی لپ تاپ من NVIDIA Geoforce MX110 هستش، میشه با این کار های نیمه حرفه ای مثل فتوشاپ و در حد آماتور پریمیر کار کرد؟ گیمینگ چطور؟
سلام از نظر گرافیک مشکلی نداره لپ تاپتون اما نباید انتظار عملکرد بالایی از گرافیکتون داشته باشید. برای این نرم افزارها رم هم اهمیت زیادی داره، رم ۸ یا ۱۶ اگه داشته باشید به راحتی اجرا میشن. برای گیمینگ نمیشه روی این گرافیک حساب کرد، البته هر بازی فرق داره. سعی کنید حداقل سیستم مورد نیاز برای هر بازی رو چک کنید و ببینید برای اون بازی مناسب هست یا خیر.
سلام
معنی بعضی حروف انگلیسی کنار مدل چه معنی ای میدن
مثل k
سلام دوست عزیز ، سال نو مبارک حرف k مخفف Unlocked می باشد ، به این معنی که شما میتونید عملیات over Clock رو روی سخت افزارتون انجام بدین . با تشکر
به نظرتان میشه تو ایران هم این جور چیز ها رو با چند تا متخصص ساخت؟
سلام اگر منظورتون ساخت کارت گرافیک هست، خیر با چند تا متخصص نمیشه. ساخت گرافیک نیاز به دانش بالایی در زمینه تولید نیمه هادی، الکترونیک، تکنولوژی های ساخت چیپ های بسیار پیشرفته، صنعت رباتیک پیشرفته ای که بتونه میلیاردها ترانزیستور رو با دقت های بسیار بالا در یک فضای بسیار محدود و چند لایه قرار بده و صدها تکنولوژی پیشرفته دیگه داره! و مهم تر اینه که بتونیم با رشد سریع این تکنولوژی ها خودمون رو تطبیق بدیم و یک سرمایه گذاری عظیم باید برای تحقیق و توسعه کنار بذاریم. انحصار بسیاری از تکنولوژی ها با چند کشور محدود هست، ما یا باید با اون ها همکاری کنیم و این تکنولوژی ها رو بخریم و یا باید چرخ رو از اول اختراع کنیم
سلام خسته نباشید
مطلب مفید واقع شد
امید وارم همیشه موفق باشید
بسیار کامل…ایولا
سلام
تا حالا همچین مطلب کاملی مطالعه نکرده بودم
خسته نباشین
اما جواب سوال من اینجا نبود و نمیدونم باید کجارو بگردم
تعداد خروجی تصویر کارت های گرافیم با هم متفاوت هست
بعضی از کارتها فقط برای این طراحی شدن که با قدرت مشخصی تعداد خروجی بیشتری رو فراهم کنن
هم اگر میشه له اونها اشاره کنید و اینکه از کجا بفهمیم کار گرافیکی خودمون چند خروجی رو پشتیبانی میکنه
تشکر.
با سلام ممنون از شما!
مطلبی که فرمودید رو یعی می کنم پوشش بدم!
در مورد تعداد خروجی هم بهترین راه گرفتن دیتاشیت از سایت رسمی تولید کننده هست، اگر اونجا نبود انگلیسی سرچ کنید (Review+نام کارت گرافیکتون) تا نقدهای انگلیسی رو براتون بیاره! معمولا در نقد و بررسی های خارجی خیلی کامل توضیح دادن، ضمن این که می تونید بنچمارکهاشون رو هم ببینید
عالی بهترین سایت در جهان واقعا اقای اتحاد محکم ممنون
واقعا از سایت خوبتون ممنون
سلام مرسی از لطف شما
عالی