راهنمای انتخاب و خرید سرور (Server)
حتی اگر خیلی هم طرفدار تکنولوژی نباشید، حتما کلمهی سرور (Server) به گوشتون خورده و مثلا شنیدید سرور فلان وب سایت از کار افتاده و دیگه در دسترس نیست. همین اتفاقها اهمیت بالای سرور رو نشون میده. اگر هم در فکر راه اندازی کسبوکار آنلاین یا وب سایت هستید که قطعا با سرور سروکار خواهید داشت. در این مطلب قصد داریم شما رو برای خرید سرور راهنمایی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
سرور چیست؟
سرور درواقع کامپیوتریه که دیتا یا اطلاعات رو در اختیار کامپیوترهای دیگه یا کلاینت ها (Client) میذاره. این اطلاعات میتونن در یک شبکه محلی (LAN) یا یک شبکه گسترده (WAN) در گردش باشن. در حال حاضر انواعی از سرورها وجود دارن که هرکدوم بهمنظور خاصی طراحی شدن و برای رسیدن به هدفشون از نرم افزاری مشخص استفاده میکنن. سرورهای وب (web server)، سرورهای ایمیل (mail servers) و سرورهای فایل (file servers)، از جمله سرورهای پرکاربرد هستن که قبل از خرید باید با ویژگیهاشون آشنا بشید.
انواع سرور از نظر کاربرد
قبل از خرید سرور، لازمه که با انواع اون آشنایی اولیهای داشته باشید تا با توجه به نیازهاتون، سرور یا سرورهای مناسب رو تهیه کنید. سرورهایی که در ادامه معرفی میشن، پرکاربردترینها هستن
وب سرور (Web Server)
از این نوع سرور برای میزبانی وب سایت استفاده میشه. وب سرورها معمولا اطلاعات رو در قالب تصویر، متن یا ویدیو نمایش میدن.
ایمیل سرور (Email Server)
کار سرور ایمیل، آسان کردن ارسال و دریافت ایمیل ها و نگهداری جزئیات پیامهای کاربرهاست. ایمیل سرور، مثل ادارهی پست مجازی عمل میکنه.
اپلیکیشن سرور (Application Server)
سرور اپلیکیشن محیطیه که اپلیکیشن ها در اون اجرا میشن. از اپلیکیشن سرور برای توسعه و اجرای نرم افزارهای تحت وب استفاده میشه.
سرور دیتابیس (Database Server)
سرور دیتابیس همونطور که از اسمش پیداست، وظیفهی دسترسی و بازیابی اطلاعات از دیتابیس رو بر عهده داره. دیتابیس سرور شبیه انبار بزرگیه که در اون دیتا و اطلاعات وب سایت ذخیره و نگهداری میشه.
سرور فایل (File Server)
فایل سرور که بیشتر در شبکه های محلی ازش استفاده میشه، کمک میکنه فایل های ذخیره شده بین کاربرها راحت جابهجا بشن.
سرور پراکسی (Proxy Server)
این نوع سرور که عملکردی شبیه به VPN داره، برای بهبود عملکرد و امنیت مورد استفاده قرار میگیره. وقتی یک کلاینت به پراکسی سرور وصل میشه و سرویسی رو درخواست میکنه، آدرس آی پی اون تغییر میکنه.
سرور استریم (Streaming Server)
به لطف وجود این نوع از سرورهاست که ما میتونیم از سرویس های آنلاین ویدیو مثل یوتیوب یا نتفلیکس استفاده کنیم. استریم سرورها کمک میکنن کاربرانی که برای دانلود فایل های حجیم فضای کافی رو در اختیار ندارن، به این فایل ها دسترسی داشته باشن.
سرور مجازی (VPS)
سرور مجازی درواقع یک ماشین مجازیه که توسط ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب فروخته میشه. VPS یک نسخهی کپی از سیستم عامل خودش رو داره که روی اون میشه اکثر نرم افزارهای خاص اون OS رو نصب کرد. سرور مجازی (Virtual Private Server) مناسب سازمانهاییه که امکانات هاستینگ مشترک براشون کافی نیست اما نمیخوان برای خرید سرور اختصاصی هزینه کنن.
انواع سرور از نظر ظاهری
سرورها نه تنها کاربردهای مختلفی دارن، بلکه در شکلهای متفاوتی هم ساخته میشن. سرور از نظر ظاهری هم باید مناسب محیط کار شما باشه؛ پس بهتره با انواع این سیستمها آشنایی داشته باشید.
سرور ایستاده یا Tower
سادهترین نوع سرور که مثل کامپیوترهای شخصی در زمینهی ارتقا و توسعه دچار محدودیته. سرور تاور قیمت پایینی داره و برای کاربرهایی مناسبه که نیاز چندانی به برقراری ارتباط با فضای ذخیره سازی ندارن.
سرور رکمونت Rackmount
سرورهای بزرگتر معمولا در این شکل و شمایل ظاهر میشن. اگه هرکدوم از اجزای سرور، فعالیتهای سنگینی رو انجام میدن احتمالا باید از رکمونت استفاده کنید تا پاسخگوی نیازهاتون باشه.
سرور تیغه ای Blade
بلید سرور نوع پیشرفتهای از سرورهاست که با وجود قدرت سرویس دهی زیاد، فضای خیلی کمی رو اشغال میکنه. همهی اجزای این دسته از سرورها روی یک برد قرار گرفتن.
معیارهای خرید سرور
با توجه به شناختی که از انواع سرور پیدا کردید، میتونید یکبار دیگه نیازهاتون رو مرور کنید تا ببینید کدوم نوع سرور براتون مناسبه. اما برای خرید سرور چه معیارهایی رو باید در نظر بگیرید؟
قیمت سرور
همیشه در انتخاب و خرید قیمت حرف اول رو میزنه؛ سرور هم از این قاعده مستثنی نیست. اگه کسبوکار شما هنوز اونقدر بزرگ نشده و شامل چند کامپیوتر معمولی و پرینتر میشه، احتمالا با سرورهای فایل و پرینتر کارتون راه میفته. البته باید این نکته رو در نظر داشته باشید که قیمت پایین سرور با قدرت پایین سخت افزار و فضای ذخیره سازی کم، ارتباط مستقیم داره. اگه کارتون پردازش اطلاعاته، یا میخواین از سیستم های پرداخت استفاده کنید، حتما به سروری فکر کنید که قدرت کافی رو برای انجام این وظایف داشته باشه.
کارهای روزانه
قبل از خرید سرور، باید از فعالیتهای روزانهی شرکت شناخت کافی داشته باشید. مثلا آیا لازمه کارکنان شرکت از راه دور به اطلاعات دسترسی داشته باشن؟ یا اینکه چند کاربر قراره از سرویس ایمیل شرکت استفاده کنن؟ کارهایی که قراره هر روز در سازمان یا شرکت شما انجام بشه تعیین میکنه که چه نوع سروری با چه سخت افزاری براتون مناسبه.
ارتقا پذیری
اگه تعداد نیروهای فعلی شرکتتون 5 یا 6 نفره، یا باید سروری تهیه کنید که برای 10 یا 12 کاربر مناسب باشه، یا اینکه قابلیت ارتقا داشته باشه. در انتخاب سرور همیشه باید نگاهی هم به آینده داشته باشید و افزایش تعداد کاربرها و اضافه شدن فایل های تصویری، ویدیویی یا دیتابیس رو در نظر بگیرید وگرنه سرور خوب امروز شما، فردا به دردتون نمیخوره.
ظرفیت سرور
برآورد میزان ظرفیتی که سرور باید در اختیارتون بذاره، نکتهی خیلی مهمیه که باید بهش توجه داشته باشید. به این فکر کنید در حال حاضر چند کامپیوتر توی شرکتتون دارید و قراره تا سال بعد چه تعداد سیستم به مجموعهتون اضافه بشه. همیشه ظرفیتی بیشتر از نیاز ذخیره سازی تون در سال بعد رو در نظر بگیرید؛ مخصوصا اگه کسبوکارتون بهسرعت در حال رشده.
سیستم عامل مناسب سرور
سرور هم مثل کامپیوتر دارای سیستم عامله و از نسخهای استفاده میکنه که مخصوص این دستگاه طراحی شده. ویندوز و لینوکس محبوبترین سیستم عامل های سرور هستن و بخش عمدهای از بازار رو در اختیار دارن. مزیت لینوکس در متن باز بودن و مشکلش در پیچیدگی کار کردن باهاشه. از طرف دیگه کار کردن با ویندوز راحتتره اما هزینهی بیشتری روی دستتون میذاره. از نظر امنیتی هم سرورهای لینوکس وضعیت بهتری دارن و بهندرت مورد حملات سایبری قرار میگیرن. برای انتخاب سیستم عامل سرور حتما از افراد متخصص کمک بگیرید و این نکته رو به یاد داشته باشید که هیچ احتیاجی نیست سیستم عامل سرور و کامپیوتر شما، یکسان باشن.
افزونگی داده ها و قدرت تحمل نقص Data redundancy/fault tolerance
برای بعضی کسبوکارها، اختلال در عملکرد سرور یا از کار افتادنش، خسارتهای جبرانناپذیری به همراه داره؛ بهطوری که ممکنه یک سازمان یا شرکت بهخاطر از دست رفتن اطلاعات، تا مرز نابودی پیش بره. حشو داده ها یا قدرت تحمل نقص، روشهایی هستن که با استفاده از اونها دیتاها سالم و سرورها فعال میمونن. این کار از طریق تکنولوژی RAID (ذخیره دیتا بهصورت مجازی) انجام میگیره. موقع خرید سرور حتما به سطح RAID سخت افزار و ریسک از بین رفتن اطلاعاتتون توجه کنید. معمولا در سرورهای سازمانی از RAID Level 5 استفاده میشه.
مکان نگهداری سرور
خیلی از شرکتهای کوچیک، محفظه سرور یا فضای مشخصی برای نگهداری از اون رو ندارن. موقع خرید سرور حتما به ابعاد دستگاه و فضایی که در اداره دارید، توجه کنید. شما نمیتونید سروری رو که برای قرار گرفتن در رک طراحی شده، روی میز بذارید و انتظار عملکرد بهینه رو هم ازش داشته باشید! تنظیم دما و جریان هوا هم از جمله کارهاییه که قبل و بعد از خرید سرور باید در نظر داشته باشید. در کل قبل از انتخاب و خرید سرور، حتما به محل قرار گرفتن اون فکر کنید.
کارشناس IT و مراقبت از سرور
اینکه در شرکتتون کارشناس آی تی دارید یا نه، میتونه روی انتخاب سرور مناسب تاثیر بذاره. اگه قراره تمام مسائل مربوط به سرور رو خودتون کنترل کنید، حتما گزینهای رو انتخاب کنید که کار کردن باهاش سخت نباشه. البته خسارتی که آسیب دیدن سرور به همراه داره، خیلی بیشتر از هزینهایه که بابت پشتیبانی یا حتی استخدام نیروی متخصص پرداخت میکنید؛ پس در این مورد خست به خرج ندید!
آیا میتوان با رایانه شخصی و اینترنت خانگی وب سرور ایجاد کرد؟
آموزش تغییر DNS سرور در ویندوز 10
ویژگی های جدید ویندوز سرور 2019
حرف آخر
در این مطلب در مورد انواع سرور و معیارهایی که کمک میکنن تا انتخاب و خرید خوبی داشته باشیم، صحبت کردیم. اگه تجربهی خرید یا راه اندازی سرور رو دارید، در بخش کامنتها اون رو با ما در میون بذارید.
خیر؛ بسته به قدرت سخت افزاری، میشه از هر سرور برای انجام یک یا چند کار استفاده کرد.
بستگی به نوع فعالیت شرکت داره. اما برای شروع خیلی ضروری نیست.
خیر؛ انتخابهاتون رو محدود نکنید.
تفاوتشون مثل ویلا و آپارتمان میمونه. سرور اختصاصی فقط به یک کاربر تعلق داره، اما سرور اشتراکی اجازهی میزبانی از کاربرها یا وب سایت های مختلف روی یک وب سرور رو میده.
دانلود فایل PDF این مقاله:
عالی بود
خوشحالیم که راهنمای انتخاب و خرید سرور بهتون کمک کرده 🌸