تفاوت انواع کابل مانیتور
انواع کابل مانیتور موضوع مقالهی امروزمونه که مبحث جذابیه. همونطور که میدونین با پیشرفت تکنولوژی، برای دستگاههای مختلف، کابلهای متنوعی طراحی شده. گرچه تولیدکنندهها به تکنولوژی بیسیم هم علاقهمند شدن، اما همچنان کابلها پرطرفدارن. مخصوصاً توی دستگاههای پخش ویدیو مثل مانیتورها و تلویزیون که به طیف وسیعی از کابلها برای اجرای مناسب نیازمندن. برای دونستن تفاوت انواع کابل انتقال تصویر همراهمون باشین.
کابلهای VGA، قدیمیترین انواع کابل مانیتور
VGA مخفف عبارت “آرایههای گرافیکی ویدیو”است. این درگاه از قدیمیترین انواع کابل مانیتور هست که در سال 1987 توسط شرکت IBM تولید شد. میشه گفت باسابقهترین درگاهیه که تا امروز هم استفاده میشه. این درگاه، بهطور گسترده، در کارتهای ویدیویی، تلویزیون، مانیتورهای کامپیوتر و لپتاپ استفاده میشد.
VGA تا رزولوشن 640×480 رو با 16 رنگ پشتیبانی میکنه. برای افزایش رنگها به 256 تا، میتونین رزولوشن رو تا 320×200 پایین بیارین. به این روش “Mode 13h” میگن که بیشتر توی بازیهای ویدیویی در اواخر 1980 کاربرد داشت.
این کابل، قابلیت انتقال صدا و تصویر رو با کیفیت RBGHV داره. که شامل این موارده: Red, Blue, Green, Horizontal Sync, Vertical Sync. سوکت 15 تا شاخه داره که توی 3 ردیف 5 تایی قرار گرفتن. 2 تا پیچ در دو طرف هم برای اتصال محکم به دستگاه دیده میشه.
کابلهای RCA یکی از انواع کابل ویدیویی
کابل RCA، یکی از آشناترین انواع کابل ویدیویی هست که مطمئناً تا حالا دیدین. همون فیشهای زرد، سفید و قرمزی که برای انتقال سیگنال تصویر و صدا استفاده میشدن. فیش زرد برای انتقال تصویر و سفید و قرمز برای صدا.
این کابلها در اواخر دههی 90 و اوایل 2000 تولید میشدن. اسم این کابل از اسم شرکتی که اونو محبوب کرد گرفتهشده: Radio Corporation of America. جالبه بدونین که خیلی از تلویزیونهای جدید، کابلهای RCA رو ساپورت نمیکنن.
وقتی این 3 کابل با هم استفاده بشن، میتونن رزولوشن 480i و 576i رو تولید کنن. اما مثل کابل VGA، این کابلها هم به سرعت جاشونو به کابلهای دیجیتال DVI و HDMI دادن.
کابلهای DVI از انواع کابل مانیتور
DVI مخفف “Digital Visual Interface” هست که در سال 1999 تولید شد. این کابل یکی از محبوبترین انواع کابل مانیتور هست که در 3 حالت ویدیوی دیجیتال و غیرفشرده رو منتقل میکنه:
- DVI-I برای انتقال سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال
- DVI-D برای انتقال سیگنالهای دیجیتال
- DVI-A برای انتقال سیگنالهای آنالوگ
کابل DVI-I وDVI-D دو نوع اتصال به نام single-link و dual-link دارن. اونایی که پین اتصال dual-link دارن، سرعت و کیفیت انتقال بیشتری دارن. اتصال single-link رزولوشن 1200×1920 رو تولید میکنه. با اتصال ترانسمیتر دیجیتال دوم و تبدیل کابل به dual-link رزولوشن تا 1600×2560 بالا میره که در نوع خودش جالبه!
برای جلوگیری از منسوخشدن دستگاههای سازگار با VGA، حالت DVI-A توسعه دادهشد تا این مدل دستگاهها از رده خارج نشن.
کابلهای HDMI عضو پرطرفدار در بین انواع کابل مانیتور
محبوبترین رابط ویدیویی دیجیتال که با همکاری شرکتهای الکترونیکی “Sony”، “Sanyo” و “Toshiba” ساختهشد. کابلهای HDMI صدا و تصویر غیرفشرده رو به مانیتور کامپیوتر، تلویزیون، پخشکنندهی DVD و Blu-ray میفرستن. بدون شک اسمش رو شنیدین چون یکی از کاربردیترین انواع کابل انتقال تصویر هست.
تغییرات زیادی برای بهبود تکنولوژی کابلهای HDMI انجامشده که پیشرفتهای چشمگیری رو خلق کرده. جدیدترین محصول، HDMI 2.1 هست که در سال 2017 رونمایی شد. این آپدیت، پشتیبانی از رزولوشن 4K و 8K رو معرفی کرد که قابلتوجهه. همچنین، پهنای باند HDMI رو تا 48 گیگابیت بر ثانیه افزایش داد.
کابلهای HDMI قابلیت سازگاری با سیستمهای قدیمی رو دارن. در نتیجه میتونین از کابلی فوقپیشرفته در دستگاههای قدیمی استفاده کنین. عکسش هم صادقه، یعنی میتونین از کابل قدیمی روی دستگاه سازگار با HDMI 2.1 استفاده کنین.
HDMI از همون استاندارد فرمت ویدیویی DVI استفاده میکنه. بنابراین، هر دو با یک نوع آداپتور سازگارن. از اونجایی که تبدیل سیگنال نیاز نیست، افت کیفیت هم وجود نداره. البته برخلاف HDMI، کابل DVI از صدا پشتیبانی نمیکنه. تفاوت انواع کابل های مانیتور در اینجا محسوسه.
سه نوع رابط HDMI وجود داره که خیلی بین مردم طرفدار دارن. اولی Type A هست و برای تلویزیون و سینمای خانگی کاربرد داره. دومی Type C هست که معمولاً در لپتاپ و تبلت رایجه. در نهایت، سومی که Micro-HDMI یا Type D هم بهش میگن و برای گوشیهای موبایل طراحی شده.
کابلهای DisplayPort از محبوبترینهای انواع کابل ویدیویی
در ادامهی مبحث جذاب انواع کابل مانیتور، سراغ جدیدترین مدل میریم. دیسپلیپورت (DisplayPort)، تحت نظر اتحادیهی استانداردهای الکترونیکی ویدیو (VESA) توسعه پیدا کرد. در انتقال تصویر و صدای دیجیتال، این کابل مشابه HDMI عمل میکنه.
جا داره بگیم که این کابلها از رزولوشن 8K، قابلیت HDR و امکان استفادهی همزمان از چند نمایشگر پشتیبانی میکنن.
با این وجود، کابلهای HDMI و DisplayPort بازارهای هدف متفاوتی دارن. در اینجا تفاوت انواع کابل های مانیتور قابل لمسه. کابلهای HDMI در درجهی اول برای مصارف خانگی طراحی شدن. در حالیکه، کابلهای DisplayPort برای اتصال دستگاههای محاسباتی به مانیتورها ساختهشدن.
به دلیل عملکرد مشابه، میتونین کابل HDMI و DisplayPort رو باهم، و با استفاده از آداپتور دومنظورهی DisplayPort متصل کنین. DisplayPort دادههایی رو پردازش میکنه که بیشتر در شبکهی Ethernet و اتصالات USB رایجه. در نتیجه، سیستم فراتر از مصارف سادهی صرفاً خانگی خروجی داره.
کابلهای Thunderbolt
این کابلها بیشتر در کامپیوترهای شرکت اپل، iMac و MacBook ها دیده میشن. شرکت اینتل استانداردی رو با پشتیبانی از اپل ایجاد کرده که بتونین دستگاههای جانبی رو به کامپیوترتون وصل کنین.
این کابل برای اولین بار، با معرفی نسخهی 2011 MacBook Pro پا به عرصه گذاشت. همچنان این کابل در دستهی سختافزارهای معمولی و حتی پیشپاافتادهی شرکت اپل خودنمایی میکنه. مثل انواع کابل ویدیویی دیگه، Thunderbolt چند تکنولوژی رو یکجا در یک وسیله جا میده. یعنی چی؟!
این کابل، تکنولوژی PCI Express (برای اتصال سریع تجهیزات جانبی مثل کارتشبکه، کارتگرافیک و … به کامپیوتر) و DisplayPort رو ترکیب میکنه. درحالیکه ولتاژ DC رو هم تأمین میکنه. لازم به ذکره که بین Thunderbolt و USB Type-C خاصیت همپوشانی وجود داره چون طی سالها خصوصیات Thunderbolt در استانداردهای USB گنجونده شده.
با معرفی 3 Thunderbolt، تمام کابلهای Thunderbolt رابط مشابه USB Type-C دارن. یعنی میتونین از کابل ارزان USB-C برای اتصال به پورتهای Thunderbolt استفاده کنین. گرچه اجرا ضعیفتر میشه چون کابلهای USB-C قدرت و سرعت انتقال دادهی کمتری دارن.
چه نوع کابلی به درد من میخوره؟
روزبهروز دریای تکنولوژی عمیقتر میشه و پیشرفتها شگفتانگیزتر. تولیدکنندهها هرچه بیشتر برای گرفتن سهمشون توی بازار رقابت میکنن. در نتیجه تنوع محصولات بالاست و انتخاب مشکل. اما از طرف دیگه، استانداردسازی ممکنه.
همونطور که تا اواسط سال 2000 هر گوشی موبایل، شارژر مخصوص داشت. اما امروزه، قطعاً گوشیتون یا با کابل micro-USB یا USB-C شارژ میشه و از این دو حالت خارج نیست.
رابطهای ویدیویی و انواع کابل تصویر هم همینطورن و در حال حاضر میشه گفت که کابلهای HDMI رایجترین در بازار هستن.
حرف آخر
برای اتصال به مانیتورها، انواع کابل مانیتور موجوده که میتونین با توجه به نیازتون یکی رو انتخاب کنین. از کابلهایی که خیلی کم استفاده میشن مثل VGA و RCA گرفته تا کابلهای پرطرفدار مثل HDMI. دقت کنین که خیلی وقتا اگر اتصال مشکل داره ایراد از کابل نیست و مربوط به مانیتوره. برای انتخاب مانیتور مناسب میتونین به راهنمای خرید مانیتور مراجعه کنین.
سوالات متداول
تفاوت کابل HDMI و VGA به سرعت انتقال بیشتر، پشتیبانی از سختافزارهای پیشرفته و رزولوشن بهتر کابلهای HDMI برمیگردد.
از آنجایی که کابلهای HDMI همگی استانداردهای لازم را برای پشتیبانی از رزولوشن بالا دارند، بنابراین ورژن اولیهی این کابل هم قطعاً نیازتان را برآورده میکند.
سلام وقت بخیر یه سوال داشتم میخوام سیستم رو روی مانیتور نصب کنم همه کارهاش انجام شده فقط سیم ار سی لول به کجای مانیتور نصب کنم چند تا فیش دوتا سفید دوتا قرمز دوتا زرد ویه سبز که روشن نوشته AUX L.AUX R.SABWOOF.VEDYO.از این چیزا برای چی هست میشه راهنمای کنید
سلام مطلب خیلی خوبی بود خسته نباشید اقای وارسته جسارتا یه سوال داشتم من مانتیورasus rog strix xg249cm رو گرفتم اخیرا و توش سه نوع کابل وجود داشت برای اتصال به کیس یدونه Type C Cable یدونه USB 3.0 Cable و یه دونه هم HDMI Cable کارت گرافیکمم 3080 palit 10gb هست من فقط همون کابلCable HDMI رو وصل کردم به مانیتور و اینکه بدون مشکل کار میکنه ولی میخواستم بدونم ایا نباید اون دوتا کابل دیگرو که گذاشتم کنار استفاده کنم و کار درستی کردم ؟ چون برای هر دوی اون کابلا هم روی مانیتور جا هست هم برا جفتش درگاه داره کارت گرافیکم
سلام علی عزیز
در حالت کلی وقتی یه مانیتور چندین پورت رو پشتیبانی میکنه برای این هس که کاربری که میخواد استفاده کنه بتونه چندین دیوایس یا دستگاه مختلف رو به مانیتور وصل کنه و باید بگم خیر مشکلی به وجود نمیاد وقتی که فقط دارید از HDMI استفاده میکنید.
خوب بود اگه بیشتر راجب رزولوشن کابل ها و تبدیل اونا به هم مطلب میزاشتین عالی میشد
سلام
حتما در اولین فرصت جزو برنامه کاریمون قرار میدیم.