راهنمای خرید اسکنر: انواع اسکنرها و معیارهای مهم انتخاب اسکنر
یکی از تجهیزات الکترونیکی پرکاربرد در زمینهی امور اداری، اسکنرها هستن که با تبدیل اسناد و مدارک به فرمت الکترونیکی، برای سازماندهی بهتر به کار میرن. همهی اسکنرها مثل هم نیستن، کارایی مشابهی ندارن و به نسبت آپشنهایی که دارن، قیمتهاشون متفاوته. به شما توصیه میکنم که قبل از خرید اسکنر، این مطلب از وبسایت نت ران رو مطالعه کنید.
نترانیهای عزیز، قصد دارم که در مقالهی راهنمای خرید اسکنر، ضمن توضیح مختصر در مورد اسکنرها، به شما در خرید اسکنر مناسب و اینکه چه معیارهایی رو باید در نظر بگیرید، کمک کنم.
اسکنر چیه؟
اگر مقالهی پرینتر چیست رو خونده باشید، متوجه شدین که کار پرینتر تبدیل سند دیجیتال به فیزیکیه. اما اسکنر برخلاف پرینتر عمل میکنه. اسکنر، فایل فیزیکی رو به فایل دیجیتالی تبدیل میکنه.
کلیت اسکنر کمی شبیه یک دوربین دیجیتاله. از این نظر این حرفو زدیم که هر دو دستگاه نور (یعنی سیگنالهای آنالوگ) رو به دادههای دیجیتالی تبدیل میکنن. در آخر، هر دو از یک شی فیزیکی، یک سند دیجیتال تحویل کاربر میدن.
اسکنر چه کاربردی داره؟
با اسکنر میتونید عکسهای قدیمی خودتون رو به فایل دیجیتالی تبدیل کنید و برای همیشه عکسها رو توی کامپیوتر و گوشیتون داشته باشید. اسکنر کاربردهای دیگهای هم داره مثل چاپ اسناد، مدارک، دست نویسها، اسکن نگاتیوها و اسلایدها. اسکنر یکی از ابزارهای کاربردی برای گرافیستها و عکاسهاست. با داشتن یک اسکنر، دنیایی از امکانات هنری دیجیتال در دستان شماست.
بریم سراغ راهنمای خرید اسکنر
همیشه قبل از خرید هر دستگاهی ابتدا نیازهای خودتونو بررسی کنید. چند سوال رو قبل از خرید اسکنر از خودتون بپرسید:
- من از کدوم سیستم عامل استفاده میکنم ؟ (Windows XP، Linux، Mac OS X)
- ترجیح میدم با استفاده از کدوم رابط به اسکنر وصل بشم؟ (0، FireWire / IEEE1394، SCSI یا چیز دیگری)
- برای چه کاری میخوام اسکنر بخرم؟ (اسکن اسناد برای ویرایش/پردازش، اسکن عکس/ اسکن برای گذاشتن تصویر در وب، اسکن طلق و نگاتیو).
- در روز/هفته/ماه چند بار نیاز به اسکن دارم؟
- چه نوع کاربری هستم؟ ( مثلا کاربر خانگی، اداری، عکاس، هنرمند گرافیک)
مرحله دوم در راهنمای خرید اسکنر
انتخاب نوع اسکنر
اسکنرها انواع مختلفی دارن. هر نوع اسکنر هم عملکرد متفاوتی داره. باید با انواع اسکنر آشنا باشید تا بتونید متناسب با نیازتون بهترین گزینه رو انتخاب کنید.
اسکنرهای مسطح (اسکنرهای تخت هم بهشون میگن)
رایجترین اسکنرها، همین اسکنرهای مسطح رومیزی هستن. این اسکنرها بسیار شبیه دستگاه فتوکپیان. بسته به مدل اسکنر، قابلیت اسکنکردن برگههای کاغذ، کتاب، اسناد و حتی بعضی از اشیای سه بعدی رو دارن.
روش کار این اسکنرها این طوریه که شی رو روی صفحهی شیشهای اسکنر میذاریم. نوری از زیر شیشه ساطع میشه. به جسم برخورد میکنه و نور بازتاب شده توسط حسگر گرفته میشه. اسکنرهای مسطح به دلیل سهولت استفاده و قابلیت انعطاف پذیری که دارن، بسیار محبوب شدن.
بیشتر اسکنرهای مسطح برای اسکن اسلایدها، فیلمها، عکسهای اشعه ایکس و سایر نسخههای شفاف(طلقها مثلا)، به یک آداپتور شفافیت (transparency adapter) (TPA یا TPU) نیاز دارن. آداپتور شفافیت، در اصل یک نور پسزمینهس که روی در اسکنر نصب شده. اگه قراره از اسناد زیادی اسکن بگیرید، میتونید از یک فیدر اسناد خودکار (ADF) برای اسکن با حجم بالا استفاده کنید.
در توضیح ADF میشه گفت در چاپگرهای چند منظوره یا all-in-one، دستگاههای نمابر، دستگاههای فتوکپی و اسکنرها، یک منبع تغذیهی خودکار اسناد یا ADF یک ویژگیه که میشه از اون برای خوراندن چندین صفحه به پرینتر یا اسکنر استفاده کرد. با این روش، شما میتونید اسناد رو به هر ترتیبی که میخوایین توی فیدر قرار بدید و از برگهها اسکن یا پرینت بگیرید.
اکثر دستگاههای کپی اجازهی اسکن روی کف تخت یا صفحه (“شیشه”) از طریق منبع تغذیه اسناد رو میدن. اکثریت قریب به اتفاق دستگاههای نمابر هم ADF دارن و امکان ارسال فکسهای چند صفحهای رو فراهم میکنن. فیدرهای اسناد سرعت بالا، معمولا در بازهای از ده برگ تا 200 برگ هستن.
دو نوع فیدر اسناد وجود دارد که قادر به اسکن دو طرفه (دوبلکس) هستن: یک فیدر اتوماتیک معکوس یا RADF که یک طرف صفحه رو اسکن میکنه، سپس اون رو میچرخونه و طرف دیگر رو اسکن میکنه. یک فیدر اتوماتیک اسناد دو طرفه یا DADF هر دو طرف رو در یک حرکت اسکن میکنه. مزیت DADF سرعت بیشتر برای نسخههای اصلی دو طرفه است. RADF و DADF در تصاویر در دقیقه (IPM) درجهبندی میشن، این عدد بر حسب تعداد طرفینی هستش که میشه در هر دقیقه اسکن بشه. البته خب، به خود دستگاه هم بستگی داره.
برای آشنایی بیشتر شما با اسکنرهای مسطح، و اینکه بدونید چطوری یک اسکنر رو بررسی کنید دو نوع اسکنر مسطح رو در زیر معرفی کردیم:
اسکنر اسناد مسطح Epson Workforce DS-50000 A3
وقتی صحبت از لوازم الکترونیکی اداری قابل حمل مانند پروژکتورها و اسکنرها میشه، Epson یکی از نامهای تجاریست که به ذهن هرکسی مییاد. هر جا که صحبت از محصولات اسکنرهای اسناد Epson میشه، اولین چیزی که به ذهن شنونده مییاد، اندازهی بزرگ این اسکنرهاست. از نظر سرعت اسکن، در عرض پنج ثانیه یا کمتر، یک خروجی با کیفیتی با اندازه 30*43 سانتیمتر به شما میده.
اتصال این اسکنر به کامپیوتر از طریق USB 2.0 یا شبکه سیمی انجام میشه. از همین برند میتونید اسکنرهای مسطح یا تخت دیگهای مثل Workforce DS-6500، DS 7500 و DS1660W رو ببینید. جالب اینجاست که اکثر این اسکنرها کمتر از 50 دلارن. به دلیل نوسانات بازار، ما قیمتها رو به دلار گفتیم.
اسکنر مسطح Xerox 7600i
زیراکس نام قدیمی است که مدتهاست در بازار وجود داره. بر خلاف اسکنرهای بزرگ دیگه، حداکثر اندازهی سندی که پشتیبانی میکنه 21*29 سانتیمتره. بنابراین این نکته رو در نظر بگیرین که این مدل مسطح تقریبا بیشتر نیازهای شما رو برآورده میکنه.
یک مدل خیلی متفاوت از این مدل ساخت شرکت زیراکس، DocuMate 3640 هست. این اسکنرها معمولا گرونتر از بقیه و حدود 100 دلار هستن.
اسکنرهای مسطح زیراکس 7600i با ویندوز سون و ویستا خیلی سازگاری خوبی دارن. هم در حالت تک رنگ و هم در حالت رنگی، سرعت این اسکنر خیلی زیاده.
این اسکنرها بیشتر از طریق پورتهای USB به دستگاههای دیگه وصل میشن. این اسکنرها این قابلیت رو دارن که تا 200 صفحه رو در روز اسکن کنن.
اسکنرهای ورقهای یا Sheet-fed
در این بخش از راهنمای خرید اسکنر، به سراغ اسکنرهای ورقهای میریم. اسکنرهای ورقهای ظاهری متفاوت از اسکنرهای مسطح دارن. اسکنرهای ورقهای بیشتر شبیه پرینتر جوهرافشان هستن. ورقها و اسناد از سر اسکنر یعنی فیدر کاغذ به اسکنر وارد میشنو از جلوی پردازندهی تصویر عبور میکنن. در آخر در سینی کاغذ تحویل داده میشن. اسکنر ورقهای طراحی جموجوری داره، همین امر باعثشده برای فضاهای کوچیک مناسب باشه.
به خاطر روشی که کاغذ به اسکنر وارد میشه، ممکنه دقتش از اسکنر مسطح کمتر باشه. به همین دلیل، فقط برای اسکن متنهای قابل ویرایش و متنهای ساده خوبه؛ برای اسکن عکسهای باکیفیت بهتره از اسکنرهای تخت استفاده بشه.
خوبی که این اسکنرها دارن اینه که برای اسکن گرفتن در حجم بالا مناسبن. نکته دیگه ظرفیت کاغذه اسکنره. منظور تعداد کاغذهایی که میتونید برای اسکن در بخش بالای اسکنر قرار بدین. اسکنرهای ورقهای که برای اسکن اسناد و کارتهای ویزیت و عکسها خوب باشن خیلی گرون هستن. در زیر دو مدل از اسکنرهای ورقهای رو آوردیم.
اسکنر ورقهای Ambir ImageScan Pro 820iX
اول از همه اینکه این اسکنر ظرفیت کاغذ 50 برگی داره. بنابراین، اگر میخواین در حجم بالا اسکن کنید، به سراغ گزینهی بهتری برید. این اسکنر ورقهای، یکی از معدود اسکنرهاییه که میتونه اسناد و کارتهای ویزیت رو اسکن کنه. شاید دلیل اینکه قیمتش بالاتر از 300 دلاره هم همین باشه. اگر اسناد سبک باشن، این دستگاه میتونه تا 20 صفحه در روز رو اسکن کنه. بدیهیه که این ضریب سرعت با توجه به خروجی اسکن رنگی و اسکن تک رنگ متفاوته. حداکثر اندازه سندی که با این دستگاه میشه اسکن گرفت، 35.5*21.5 سانتیمتر هستش.
بعضی دیگه از مدلها مثل Epson Workforce ES 500W قابلیت اسکن بیسیم دارن، در حالی که ImageScan Pro 820iX این قابلیت رو نداره.
محصول عالی دیگهای که برای نیازهای اسکن بی سیم مناسبه، Fujitsu ScanSnap S1300i هستش که میشه با قیمت زیر 300 دلار تهیهش کرد.
یکی دیگه از ویژگیهای جالب توجهی که به نظر میرسه نیازهای کاربران رو برآورده میکنه، اسکن دوطرفه انواع کارته. بنابراین اگر کارت شناسایی، کارت ویزیت، پزشکی، بیمه یا کارتهای دیگهای دارید که دو طرفه هستن، این محصول به شما در انجام بینقص کار کمک میکنه.
وزن این محصول در حدود 4.19 پونده و به نظر میرسه که اسکنر رومیزیه مناسبیه که اون رو از اسکنرهای ورقهای سنگین و بزرگ جدا میکنه.
اسکنر Fujitsu ScanSnap S1300i
Fujitsu ScanSnap S1300i مدل دیگهای از اسکنر ورقهای زیر 300 دلاره. از اونجا که بعضی از محصولات دیگهی این مارک بسیار رضایتبخشه، به احتمال زیاد این محصول هم رضایت کاربران رو جلب میکنه. علاوه بر مسئلهی مقرونبهصرفه بودن، ویژگیهای جالب دیگهای داره که همهی انتظارات شما از یک اسکنرو برآورده میکنه.
مشابه این مدل Canon ImageFormula P-150 هستش که یک فیدر خودکار اسناد و قابلیت اسکن دو طرفه داره. با این حال، S1300i وزنش کمی زیاده و برای بسیاری از کاربران که میخوان اونو روی میز خودشون بذارن، مناسب نیست. وزن این محصول حدود 1.40 کیلوگرمه و اندازهاش حدود 7.6*10*28.5 سانتیمتره. با استفاده از این محصول میتونید صفحات طولانی را بیش از اونچه از اسکنرهای ورقهای استاندارد Epson و Canon میتونید، اسکن کنید.
یک نکته منفی آشکار که بسیاری از افراد از اون شکایت دارن این هست که ظرفیت فیدره این دستگاه فقط 10 برگه. به همین دلیل خاص، افرادی که به اسکن حجم بالا نیاز دارن، باید به فکر خرید مدلهای دیگهای با ظرفیت فیدر 50 به بالا باشن.
نرم افزارهای مربوط به این محصول شامل Cadiris 4، ScanSnap Organizer 4.1، Card Miner 4.1 و Abbyy Fine Reader هست. اتصال بهطور عمده از طریق USB انجام میشه و باید حداقل به ولتاژ 9 وات دسترسی داشته باشین. مدلهای ارزونتر از sheedfed FujitSu رو با کاراییهای معادل یا بهتر میتونید خریداری کنید.
اسکنر کارت ویزیت
احتمالا شما خیلی در مورد این اسکنرها اطلاعاتی نداشته باشین. خب، این اسکنرها، ماشینهای کوچک و قابلحملی هستن که حجم زیادی ندارن و مخصوص اسکن کارتهای ویزیت هستن.
شاید خیلیا عقیده داشته باشن که در دنیای مدرن دیگه کارت ویزیت خیلی نقشی نداره، اما اینطور نیست. هنوز هم در رویدادهای مهم و قرارهای کاری کارتهای ویزیت و کارتهای تجاری مبادله میشن.
هدف این دستگاه اینه که کارت ویزیت شما رو به قالب دیجیتالی بیاره تا بهتر بتونید ازش نگهداری کنید و به اشتراک بذارینش. به همین دلیل برندهای مختلف در هر سال دهها هزار کارت تولید و فروش میکنن. یکی دیگه از مزایای جالبش اینه که به سازماندهی فایلهای قابلجستجوی مخاطب کمک میکنه که دسترسی سریع رو در هر زمان که به اونا نیاز دارید فراهم کنه. حالا این را با داشتن یک کارت چاپی در جایی از خونه، دفتر کار یا حتی کیف پول خودتون مقایسه کنید. در زیر چند مدل از این اسکنرهای کارت ویزیت رو میبینید.
بهترین اسکنرهای کارت ویزیت
DYMO CardScan Executive V9
DYMO V9 یکی از قدیمیترین مدلهای این دسته است. در یک قالب دیجیتالی، میتونید کارت ویزیت مخاطبین خودتون رو به Mac Adressbook یا Microsoft Outlook منتقل کنید. میتونید هم بهصورت رنگی و هم سیاه و سفید اسکن کنید. برای کارتهای دو طرفه، دریافت جزییات کامل با خروجی واضح هم امکانپذیره.
PenPower WorldCard Pro
یکی از ویژگیهای چشمگیر اسکنر کارت ویزیت PenPower تشخیص اطلاعات تماسی روی کارتهای ویزیته. این اسکنر میتونه به 24 زبان مختلف این اطلاعات رو ترجمه کنه. با استفاده از این ابزار، شما توانایی وارد کردن مخاطبین از طریق iPhone، iPod و Microsoft Entourage رو دارید. در بایگانی، این امکان رو دارید که مخاطبین خودتون رو براساس مکان، کلمهی کلیدی یا صنعت جستجو کنید.
علاوه بر این، شما ممکن است بخواهید برای هر مخاطب عکس اضافه کنید که در این صورت تشخیص مخاطبین آسونتر میشه. این اسکنر رو میشه با قیمت حدودا کمتر از 300 دلار خریداری کرد.
در این مرحله، توجه به این نکته مهمه که اسکنرهای دیگهای هم وجود دارن که میتونن کارتهای بازرگانی و شناسه رو اسکن کنن. در بیشتر موارد، درایور خاص خودشون رو دارن. نمونههایی از این دسته عبارتاند از: Xerox DocuMate 3220، Ambir DP667 و Fujitsu ScanSnap S1300i.
اسکنر عکس قابل حمل
بارها پیش اومده که توی آلبوم دوستان و خانوادهتون عکسی دیدین که دوست داشتید شما هم داشته باشیدش. اینجاست که اسکنر قابلحمل به شما کمک میکنه. با داشتن یک اسکنر عکس قابلحمل، میتونید عکسها رو در لحظه اسکن کنید و با دوستاتون به اشتراک بذارید. اگر چه امروزه میتونید با تلفن همراه خودتونم عکس بگیرید، اما بیایین قبول کنیم وقتی وسیلهی تخصصی مشخصی برای یک کار طراحی شده، توی اون عرصه بهتر عمل میکنه.
همونطور که این راهنمای خرید اسکنر رو میخونید، به این نکته هم توجه داشته باشید که اسکنرهای تخصصی تنها یک کار انجام میدن اونم اینه که معمولا بهتر از اسکنرهای چندمنظوره عمل میکنن. البته ناگفته نمونه که اسکنرهای عکس چندمنظورهی گرونتری هم هستن که کیفیت خوبی دارن، اما خوب گرونن. در زیر، دو نمونه اسکنر عکس قابلحمل رو براتون معرفی میکنم:
اسکنر تصویر Canon CanoScan LiDE 220
بدون شک، یک دلیل وجود داره که به این دستگاه میگن اسکنر تصویر، نه اسکنر اسناد. با این حال، وقتی صحبت از وسایل الکترونیکی میشه، برند Canon یکی از قابلاعتمادترین برندهاست. هر وقت نام کانن شنیده میشه، بیشتر ذهنها سمت تجهیزات عکاسی میره. در دستگاه اسکنر تصویر کانن بیشتر بر اسکن با کیفیت عکس تمرکز شده. این مسئله رو در زمان مقایسه خروجی اسکن تصویر و اسکن چند منظوره کانن خواهید فهمید.
این اسکنرها در حال حاضر قیمتی حدود 200 دلار دارن.
ویژگی جالب دیگهی این اسکنرها اینه که میتونید فایلهای خودتون رو در سرویسهای ابری مثل Evernote و Dropbox به اشتراک بگذارید. همچنین میتونید در قالب فایل PDF از اون خروجی بگیرید. این اسکنر با سیستم عاملهای Mac و Windows هم سازگاره. در کنار عکسها، میتونید نقاشیهای گرافیکی مربوط به کار رو اسکن کنید. میتونید عکسهای رنگی و سیاه و سفید رو اسکن کنید.
اسکنر تصویر Avision IS15+
در میان اسکنرهای عکس قابل حمل، این مدل یکی از مقرون به صرفهترین مدلهاست که کارایی بالایی هم داره. در داخل Avision IS15 + یک فناوری پردازش تصویر داخلی تعبیه شده که در عرض پنج ثانیه یا کمتر، خروجی رو بیرون میکشه. از مدلهای دیگهی این سری، میشه به IS25 و 215L اشاره کرد که قیمت بالاتری دارن.
در اینجا گزینههای ذخیرهی فایلهای اسکن شده در درایو فلش USB یا کارت SD رو دارید. این دستگاه عمدتا با باتری لیتیوم قابل شارژ کار میکنه. مثل بعضی از اسکنرهای موجود در ردهی خودشون، قابلیت اسکن اسناد سبک رو هم داره. طبق نظرات کاربران، این مدل از نظر اسکن اسناد، کارت و عکس، کیفیت بسیار بالایی داره.
اسکنرهای فیلم، اسلاید و طلقهای شفاف
اسکن طلقها یا اسناد شفاف نیازمند تجهیزات خاصیه. مثلا باید نوری وجود داشته باشه که در سطح شفاف منعکس بشه. به دلیل اندازههای کوچک فیزیکی، اسلایدها و فیلم باید توسط اسکنرهایی با وضوح بسیار بالا اسکن بشن. برای پاسخگویی به این الزامات، اسکنرهای اختصاصی فیلم / اسلاید ساخته شدن. این اسکنرها کاربردهای کمی دارن، فقط توانایی اسکن گرفتن از فیلم/اسلایدهای 35 میلیمتری رو دارن. هزینهی این اسکنرها معمولا بیشتر از اسکنرهای تخت و ورقیه.
اسکنرهای دو طرفه
در حالی که اسکنرهای معمولی فقط یک طرف برگه رو اسکن میکنند، اسکنرهای دو طرفه میتونن هر دو طرف رو اسکن کنند. اغلب این اسکنرا دو هد تصویربرداری / اسکن تصویر دارن، که هرکدوم از اونا برای یک طرف استفاده میشه. بنابراین، اسکنرهای دو طرفه گرونترن.
خب دیگه، حالا بریم سراغ معیارهای خرید اسکنر
تا اینجای راهنمای خرید اسکنر، با انواع اسکنرها آشنا شدین. نوبت به این رسیده که سایر معیارهای دیگه رو بشناسید. با نت ران همراه باشید تا بهترین محصول مورد نظر خودتونو رو با کمک این راهنمای خرید اسکنر انتخاب کنید.
در مشخصات اسکنر به دنبال چه چیزی باشیم؟
هنگامی که تصمیم به خرید اسکنر گرفتید، مشخص کردن معیارهای خودتون اولین قدم توی این راهه. در همهی اسکنرها یکسری مشترکات وجود داره.
حسگر تصویر
اسکنرهای جدید معمولا از سنسور تصویر CCD یا CIS استفاده میکنن. CIS نوآوری جدیدتریه که در اسکنرهای مقرونبهصرفه استفاده میشه. اسکنرهای مبتنی بر CIS نسبت به واحدهای مبتنی بر CCD کوچکتر، کم هزینه و مصرف انرژی کمتری دارند، اما بدونید که تصاویر با کیفیت پایینتری تولید میکنند.
وضوح یا رزولوشن
یکی از معیارهای بسیار مهم در اسکنر، وضوح یا رزولوشن اسکنره. رزولوشن به تعداد پیکسلهایی بستگی داره که توی هر اینچ تصویر وجود داره که بهش dpi گفته میشه. هرچه رزولوشن بالاتر باشه، اطلاعات بیشتری از یک تصویر گرفته میشه.
اسکنرهای با وضوح بالا همچنین ممکنه قادر به تولید تصاویر عالی در تنظیمات رزولوشن کمتر حداکثر وضوح خود باشن. بهعنوان مثال، یک اسکن 600 dpi در یک اسکنر 1200 dpi ممکنه بهتر از اسکن با همان وضوح از اسکنر 600 dpi باشه.
وضوح اسکنر دو نوعه: نوری و درون یابی. آنچه واقعا اهمیت داره، وضوح نوری هست چون در بیشتر برنامههای ویرایش تصویر میشه درونیابی رو انجام داد (بنابراین میشه از اون چشمپوشی کرد).
بعضی تولیدکنندگان دو رقم در زمینهی وضوح رو مشخص میکنن و معمولا عدد کوچیکتر نشوندهندهی وضوح نوریه. بهعنوان مثال 600 * 1200 پیکسل رو در نظر بگیرید – 600 dpi وضوح نوریه.
از نظر وضوح نوری، 300 dpi برای کیفیت متوسط در اسکن اسناد مناسبه، در حالیکه 600 dpi برای اسکنهای با کیفیت بالا و اسکن عکس معمول کافیه. 1200 dpi یا بالاتر فقط برای کارهای گرافیکی بسیار طاقت فرسا / اسکن عکس و 3200 پیکسل یا بالاتر برای فیلم / اسلایدها مورد نیازه.
عمق رنگ / بیت
عمق بیت به مقدار اطلاعاتی که اسکنر قادره در هر پیکسل ضبط کنه اشاره داره. هرچه عمق بیت بیشتر باشه، اسکنر میتونه درجهبندی رنگ / خاکستری بیشتری رو ثبت کنه. در نتیجه، کیفیت تصویر بالاتر میره. عمق بیت بالاتر هم بهمعنای اندازهی فایل بزرگتره، چونکه توی هر پیکسل اطلاعات بیشتری ذخیره میشه.
بسیاری از جدیدترین اسکنرها عمق بیت تا 36 یا حتی 48 بیت رو فراهم میکنن، به این معنی که از لحاظ تئوری میشه میلیاردها رنگ رو ثبت کرد. به طور کلی، اسکنرهایی با عمق بیت/رنگ بیشتر تمایل به ارائهی کیفیت تصویری بهتر دارن. برای بیشتر کاربران خانگی / اداری، در بیشتر شرایط 24 بیت کافیه.
دامنهی پویا _ گسترهی پویا
دامنهی پویا، بهعنوان تراکم نوری (OD) یا دامنهی تراکم شناخته میشه. دامنهی پویا در مقیاس لگاریتمی از 0 تا 4 اندازهگیری میشه (0.0 نشوندهندهی سفید کامله، در حالیکه 4.0 نشوندهندهی سیاه کامله). دامنهی پویا، در واقع تفاوت بین تاریکترین و روشنترین تراکم نوریه که اسکنر میتونه ضبط کنه. هر چی اختلاف بیشتر باشه، دامنهی پویا بزرگتره و کیفیت تصویر اسکنر هم بهتره.
بیشتر اسکنرها بهطور خاص برای کاربران اصلی طراحی شدن و شامل مشخصات دامنهی پویا نیستند. اگر به اسکنری نیاز دارید که کیفیت اسکن بسیار بالایی رو تولید کنه، دامنهی پویایی باید در نظر گرفته بشه. دامنهی اکثر اسکنرهای مسطح میانرده 2.8 تا 3.2 هست که برای اکثر کاربران خانگی / اداری خیلی مناسبه، اما اگر میخواید نتایج عالی برای فیلم، اسلایدها یا سایر طلقها داشته باشید، دامنهی پویایی بالاتر حداقل 3.3 توصیه میشه.
رابط اتصال
سه نوع اتصال اصلی برای اسکنرها وجود داره: USB، SCSI و درگاه موازی (که در حال حاضر از بین رفته). در حال حاضر USB و SCSI رابطهای جریان اصلی هستن و برخی از اسکنرها از هر دو رابط USB و SCSI استفاده میکنن.
USB در رایانههای شخصی Macintosh و Windows محبوبیت بالایی داره، چون از رابط SCSI بهتره. اتصال USB2.0 با سرعت انتقال سریع داده، از سرعت حداکثر 480 مگابیت در ثانیه (60 مگابایت در ثانیه) پشتیبانی میکنه، در حالی که اتصال قدیمیتر USB1.1 از سرعت حداکثر تا 12 مگابیت بر ثانیه (1.5 مگابیت در ثانیه) پشتیبانی میکنه. برخی از اسکنرهای سطح بالا از اتصال FireWire IEEE 1394 هم پشتیبانی میکنن که از نظر مفهومی مشابه USB هستش و دارای سرعت انتقال 400 مگابیت بر ثانیه هست (50 مگابایت بر ثانیه) (IEEE 1394a).
این نوع اتصال، سریعه اما ممکنه برای پیکربندی و نصب، کار بیشتری لازم داشته باشه. اکثر رایانههای شخصی از پورت SCSI پشتیبانی نمیکنن. برای استفاده از اسکنر SCSI باید کارت کنترلر SCSI خریداری و در رایانهی شما نصب بشه.
اندازه اسکن
باید به اندازهی برگهای که اسکنر توانایی اسکن اون رو داره هم توجه کنید. ممکنه برای اسکن یک برگه A3 بهتر باشه که اونو از وسط نصف کنیم، بهجای اینکه هزینهی بیشتری برای یک اسکنر صرف کنیم.
حالا با توجه به اینکه چه کاربری هستید، انتخاب کنید
کاربران عمومی خانه / دفتر
بیشتر کاربران خانگی و اداری اغلب با اسکنرهای خودشون اشیای مختلفی رو اسکن میکنن، مانند عکسهای خانوادگی، اسلایدهای فیلم، تصاویر، صفحات کتابها و مجلات و انتقال متن چاپشده به متن قابل ویرایش توسط رایانه و غیره. یک اسکنر مسطح میتونه همهی این کارها رو انجام بده.
اگر شما به دنبال نتایج اسکن با کیفیت بالاتر هستید یا میخواهید اشیای فیزیکی (مانند مادربرد، کارت گرافیک و غیره) را اسکن کنید، یک اسکنر CCD مورد نیازه. برای کاربرانی که میخوان تصاویر اسکنشده رو چاپ کنند یا کیفیت تصویر بالاتری میخوان، توصیه میکنیم حداقل یک اسکنر قدرتمند رو انتخاب کنن.
همونطور که در بخش انواع اسکنر شرح داده شده، بیشتر اسکنرهای مسطح برای اسکن اسلایدها، فیلم، عکسهای اشعه ایکس و سایر نسخههای اصلی شفاف به یک آداپتور شفافیت (TPA یا TPU) نیاز دارن، در حالیکه برای اسکن با حجم بالا به یک منبع تغذیهکنندهی اسناد خودکار (ADF) نیازه ( اگر اسکنر فاقد اون باشد).
کاربران تجاری / اداری (یا برای اسکن با حجم بالا)
برای کارهایی که شامل اسکن صدها یا حتی هزاران قطعه کاغذ در هفته، یا تبدیل تعداد زیادی کاتالوگ به فرم PDF یا سایر موارد اسکن مکرر با حجم بالاست، اسکنرهایی رو با مشخصات زیر توصیه میکنم:
وضوح در اینجا مسئلهی اصلی نیست و 600 dpi برای اسکن اسناد معمولی مناسبه. اونچه اینجا مهمه، سرعت اسکنه. سرعت اسکن 30 صفحه در دقیقه، بسیار کارآمدتر از 10 پیپیامه؛ بهویژه وقتیکه اطلاعات زیادی برای اسکن و زمان محدود برای انجام کار وجود داره.
همونطور که در بالا ذکر شد، یک ADF (منبع تغذیهی خودکار اسناد) میتونه برای اسکن در حجم بالا کمک زیادی کنه. اسکنرهای دوبلکس برای اسکن کتاب بسیار عالی هستن؛ چون میتونن هر دو طرف صفحه رو یکباره اسکن کنن.
متخصصان عکاسی (یا برای فیلم / اسلاید / اسکن منفی با کیفیت بالا)
اسکنر فیلم اختصاصی برای اسکن فیلم، اسلاید، نگاتیو بهینه شده و همچنین نتایج بسیار خوبی برای اسکن طلقها و برگههای شفاف ایجاد میکنه. اگه شما به دنبال نتایج اسکن با کیفیت بالا هستید، دامنهی دینامیکی یا گسترهی پویایی اسکنر باید در نظر گرفته بشه. برای کار با درجهی حرفهای، محدودهی دینامیکی 3.3 یا بالاتر مورد نیازه.
حرف آخر
در مطلب راهنمای خرید اسکنر، خود اسکنر رو تعریف و چند مدل رو براتون معرفی کردم و در آخر گفتم که در زمان خرید اسکنر چه معیارهایی رو در نظر بگیرید. بهتره اسکنری بخرید که توانایی اسکن مقادیری بیشتر از نیاز امروزتونو داشته باشه، چون ممکنه در آینده، بیشتر نیازتون بشه. امیدوارم این مطلب به شما در انتخاب مناسبترین محصول کمک کنه. هر سوالی در این زمینه داشتید با من و همکارام در میون بذارید.
دانلود فایل این مقاله:
سوالات متداول
کاربری خانگی یا تجاری، رزولوشن، دامنهی پویایی، عمق رنگ، اندازهی قابل اسکن، رابط اتصال، نوع حسگر تصویر
اسکنر تخت، ورقهای، قابل حمل، اسکنر تصاویر
PDF قالب مناسبی برای اسکن عکس نیست، چرا شما هیچ کنترلی بر نحوهی فشردهسازی تصاویر ندارید و ویرایش آنها بسیار دشوارتر از TIFF یا PNG هست. بهطور کلی، فایلهای PDF در واقع به هر حال از فشردهسازی JPEG استفاده میکن، بدون اینکه حتی قادر به تعیین کیفیت باشن.