آموزش نصب پچ پنل
یکی از اقدامات مهم و حساس در راهاندازی شبکه، نصب پچ پنل در سیستم شبکه هست که باید با دقت بالا و به صورت اصولی انجام بشه تا عملکرد لازم رو داشته باشه. پیش از مطالعه طریقه نصب پچ پنل شبکه لازمه یادآوری کنیم که پچ پنل قطعهای مستطیل شکل و یکی از تجهیزات پسیو شبکه هست که از طریق پورتهای تعبیه شده روی خود به عنوان رابط بین انتهای کابلها و تجهیزات شبکه مثل روتر عمل میکنه. اما نحوه نصب پچ پنل شبکه به عوامل مختلفی بستگی داره که ما این مقاله رو منحصرا به همین مطلب یعنی آموزش قدم به قدم طریقه نصب پچ پنل اختصاص دادیم. با ما همراه باشید.
نحوه نصب پچ پنل
قبل از اینکه به فکر آموزش نحوه نصب پچ پنل شبکه باشین، حتما در مورد ماهیت و کاربرد این ابزار اطلاعات لازم رو کسب کرده و به طور کامل میدونین که پچ پنل شبکه چیست و چرا باید از این ابزار در سیستم شبکه استفاده کرد. پس مستقیما به آموزش نصب پچ پنل شبکه میپردازیم. برای نصب حرفهای پچ پنل شبکه باید اندازه و نوع این قطعه را طوری انتخاب کنین که متناسب با شبکه شما بوده و به نحو احسن پاسخ گوی نیاز سیستم باشه.
انتخاب ابعاد پچ پنل
ابعاد پچ پنل با واحد یونیت برای ارتفاع، میلیمتر برای عمق و اینچ برای عرض دستهبندی میشه. البته قابل ذکره که این مطلب در حالت استاندارد صادقه و ممکنه فروشنده تجهیزات شبکه همه این واحدها را به سانتی متر تبدیل کرده و اعلام کند. رکهای استاندارد صنعتی اغلب برای پچ پنلهایی با عرض (همان پهنای پچ پنل) 19 اینچ مناسب هستن، به همین دلیل ممکنه شما در زمان خرید پچ پنل این ابعاد رو بیشتر از سایر اندازهها ببینین.
یکی دیگه از معیارهای مربوط به ابعاد پچ پنل که باید موقع خرید و نصب پچ پنل شبکه بهش توجه کنین، تعداد پورتهای روی پچ پنل شبکه هست. تعداد این پورتها میتونه از 12 تا 96 پورت متغیر باشه و شما باید اندازه متناسب با شبکه رو استخراج کرده و بر اساس اون خرید خودتون رو ثبت کنین.
انتخاب نوع پچ پنل
با توجه به نوع شبکه، پچ پنل ها هم در دو دسته مسی و فیبر نوری قرار میگیرن. برای انتخاب پچ پنل مناسب باید سیستم شبکه رو به خوبی بشناسین و مطابق با آن بهترین گزینه رو انتخاب کنین. این دو نوع پچ پنل چه ساختاری دارن، چه تفاوتهایی دارن و چه کاربردهایی دارن؟ آیا نحوه نصب پچ پنل مسی و پچ پنل فیبر نوری تفاوت داره؟ اجازه بدین توضیح بدیم:
نصب پچ پنل مسی
انواع پچ پنل مسی بر اساس نوع کابلی که مورد استفاده قرار میگیره در چند نوع cat5e، cat6، cat7 یا UTP و STP وجود دارن و در دو نوع دارای کیستون شبکه و بدون کیستون شبکه عرضه میشن. نصب پچ پنل مسی دارای کیستون بسیار ساده و مطابق با مراحل کلی و با استفاده از ابزاری به اسم آچار پانچ کروز انجام میشه. اما این مدل یک عیب داره؛ اگر در طی زمان یکی از کیستونها دچار آسیب بشه، شما باید کل پچ پنل را تعویض کرده و خرید پنل و خرید کیستون شبکه رو مجدد انجام بدین.
نصب پچ پنل فیبر نوری
این نوع از پچ پنل همان کاربرد پچ پنل مسی رو داره فقط جنس متفاوت و عموما سرعت بیشتری داره. نصب پچ پنل شبکه از نوع فیبر نوری میتونه یکی از دو نوع سیمپلکس یا داپلکس یا به عبارت دیگه تکی یا دوتایی باشه. علاوه بر اون نصب پچ پنل فیبر نوری بر اساس اینکه کدوم یکی از سه نوع چرخشی، ثابت و یا کشویی باشه فرق داره. مثلا برای نصب پچ پنل فیبر نوری از نوع کشویی، صفحه مربوط به قرارگرفتن اتصالات به صورت کشویی از داخل پچ پنل بیرون آمده و پس از ایجاد اتصالات مجدد به داخل پچ پنل منتقل میشه.
تجهیزات مورد نیاز برای نصب پچ پنل
پس از اینکه پچ پنل مناسب با شرایط محیط و شبکه رو انتخاب کرده و خرید پچ پنل شبکه رو به درستی انجام دادین، به مرحله نصب پچ پنل شبکه میرسیم که لازمه ابزارهای لازم برای نصب پچ پنل رو بدونین و کنار دستتون داشته باشین تا مراحل نصب پچ پنل به سرعت طی بشه. برای راحتی، ما تو این قسمت تمام این ابزارها رو در قالب لیستی تهیه کردیم تا به راحتی این لیست رو آماده کنین و در صورت نیاز، موقع خرید ابزارآلات دیگر، این ابزارها رو هم خرید کنین. لیست ابزارهای لازم برای نصب پچ پنل به این صورت هست:
- آچار پانچ (که تصویر آن را در پائین میبینین)
- کاتر کابل
- سیم چین
- کابل (معمولا cat6 یا cat5e)
مراحل نصب پچ پنل شبکه
خرید تجهیزات شبکه و ابزار آلات لازم که به اتمام رسید، باید عملیات نصب پچ پنل شبکه رو شروع کنیم. نصب اصولی پچ پنل در سیستم شبکه بسیار حائز اهمیته و در صورت نصب اشتباه، ناچار به نصب مجدد و متحمل شدن هزینههای ناخواسته میشیم. پس لازمه نکات کلیدی، اشتباهات رایج و مراحل رو یک بار با جزئیات مرور کنیم. نحوه نصب پچ پنل به صورت حرفهای موضوعی است که میخواهیم در ادامه به آن بپردازیم.
توجه داشته باشین که پچ پنلها عمدتا در رک شبکه نصب شده و در آنجا وظیفه هدایت و محافظت از کابلها را انجام میدن. پس ما در این نقطه از آموزش طریقه نصب پچ پنل، تصور میکنیم که رک شبکه برای استقرار پچ پنل و سایز تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه آماده شده است.
آموزش نحوه نصب رک
لخت کردن سیم (مرحله اول)
هدف از نصب پچ پنل، عبور کابلهای شبکه و اتصال غیر مستقیم آنها به تجهیزات است. پس در قدم اول به اندازه سه یا چهار سانتی از روکش کابل را با استفاده از کاتر از جدا میکنیم و اصطلاحا سیمها رو لخت و بدون روکش میکنیم. دقت کنین که در این مرحله به خود سیمها فشار و آسیبی وارد نشه.
تفکیک رشتههای سیم (مرحله دوم)
با لخت کردن کابلها، یک سری رشته سیمهای به هم تابیده شدن بیرون میان که لازمه تمام این سیمها از هم جدا بشن تا قابل استفاده در پچ پنل باشن. به این سیمهای به هم تابیده شده، زوج سیم میگن.
ایجاد اتصال (مرحله سوم)
به مهمترین و حساسترین مرحله از نصب پچ پنل شبکه رسیدیم که تو این مرحله به ابزار آچار پانچ نیاز داریم. برای ایجاد اتصال کابلها در پچ پنل معمولا دو استاندارد کلی به نامهای A و B وجود داره که بر اساس رنگ بندی کابلها این اتصالات رو فراهم میکنه و لازمه موقع ایجاد اتصال در سوکت شبکه، به این رنگبندی و برچسب روی پچ پنل توجه بشه. یکی از این دو نوع چیدمان را انتخاب کرده، سیمها را در جای درست خود قرار داده و با استفاده از آچار پانچ، کابلها را در پایانههای موردنظر پانچ کنید. این دو سیستم به این صورت هستن:
- EIA / TIA 568 A: سفید سبز , سبز , سفید نارنجی , آبی , سفید آبی , نارنجی , سفید قهوهای , قهوهای
- EIA / TIA 568 B: سفید نارنجی , نارنجی , سفید سبز , آبی , سفید آبی , سبز , سفید قهوهای , قهوهای
قطع سیمهای اضافه (مرحله چهارم)
در این مرحله از نصب پچ پنل شبکه، به سیم چین نیاز داریم تا قطعههای اضافی سیم ها را قطع کنیم. این مرحله علاوه بر اینکه موجب تمیزکاری سیمها و نصب میشه، باعث اتصال کامل و درست سیمها به کیستون هم میشه. پس از اینکه رشتههای اضافی سیمها رو قطع کردین، ضامن رو به بدنه کیستون متصل کنین و ضامن رو به سمت راست بچرخونین. با این کار پچ پنل قفل شده و نصب پچ پنل شبکه تمام میشه. اگر در مورد کیستون شبکه اطلاعات کافی ندارین، حتما مقاله “کیستون چیست” را نیز مطالعه کنین تا انواع کیستونها رو بشناسین و مسلطتر پچ پنل شبکه نصب کنین.
در اینجا، تمام مراحل طریقه نصب پچ پنل به صورت عملی و در قالب ویدئو هم بارگزاری شده، اگر توضیحات بالا رو مطالعه نکردین یا نیاز دارین ویدئو نحوه نصب پچ پنل رو هم ببینین حتما این آموزش رو ببینین. پانچ پچ پنل شما به همین راحتی انجام شد.
تفاوت نصب پچ پنل و نصب سوئیچ شبکه
معمولا موقع یادگیری طریقه نصب پچ پنل شبکه این سوال پیش میاد که تفاوت نصب پچ پنل با سوئیچ شبکه چیه؟ در این مورد لازمه بدونین که پچ پنل فقط برای نظم دادن و چیدمان اصولی کابلها کاربرد داره و در واقع یکی از تجهیزات پسیو شبکه هست، اما سوئیچ شبکه یک قطعه اکتیو بوده و برای کارکردش نیاز به جریان برق داره.
نصب این دو ابزار در سیستم شبکه بسیار شبیه به هم بوده و فقط از لحاظ نحوه سیم چینی و قرار دادن درست کابلها تفاوتهایی دارن که ما تو این مقاله نحوه نصب پچ پنل شبکه که نسبت به سوئیچ سادهتر هست رو آموزش میدیم و در مورد سوئیچ شبکه در صفحه دیگری به صورت مفصل صحبت میکنیم.
حرف آخر
هرآنچه برای نصب پچ پنل شبکه لازم بود، در این مقاله آموزش داده شد. نحوه نصب پچ پنل شبکه به صورت قدم به قدم و همینطور ابزارهای لازم برای این کار را توضیح دادیم و باور داریم که شما پس از مطالعه این مقاله و دیدن فیلم آموزش نحوه نصب پچ پنل به راحتی میتونین پچ پنل شبکه نصب کنین. هرچند در صورتی که شبکه بزرگی دارین و انواع پچ پنلهای مختلف رو استفاده میکنین، پیشنهاد میکنیم از حضور یک متخصص و مشاور غافل نشین. در انتها توصیه میکنیم قبل از هر اقدامی، مقاله “راهنمای خرید پچ پنل شبکه” رو هم مطالعه کنین.
در ادامه به چند سوال از پرتکرارترین سوالات شما در مورد طریقه نصب پچ پنل شبکه پاسخ میدیم اما اگر همچنان سوالی در این مورد دارین، در بخش نظرات همین مقاله مطرح کنین. در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما هستیم.
سوالات متداول
درسته که این دو ابزار، ظاهر مشابهی دارن و این شباهت ممکنه باعث اشتباه در تشخیص درست بشه، اما هم کاربردها و هم طریقه نصب پچ پنل با سوییچ شبکه متفاوت هست که تو این مقاله به صورت کامل در مورد این تفاوتها توضیح داده شده
نحوه نصب پچ پنل ماژولار هم مثل سایر پچ پنل هاست و در صورت خراب شدن یکی از کیستونها نیازی به تعویض کل پنل نیست و فقط کیستون ایراد دار تعویض میشه.
اگرچه نصب پچ پنل یک اقدام تخصصی و حساسه که بهتره توسط متخصص انجام بشه، اما ما تو این مقاله فیلم نصب پچ پنل و همینطور توضیحات لازم برای این کار رو قرار دادیم تا شما بتونین پچ پنل شبکه منزل رو نصب کنین.