
تفاوت ویندوز 10 و 11
با ارائه نسخه رسمی ویندوز 11 در سال 1400 تکاپویی در دنیای تکنولوژی شکل گرفت و سوالات زیادی از سمت کاربران این غول تکنولوژی مطرح شد. تفاوت ویندوز 11 و 10 چیه؟ برتری ویندوز 11 نسبت به نسخههای قبلی چیه؟ ویندوز 11 رو حتما باید نصب کنم؟ آموزش نصب ویندوز 11 رو کجا ببینم؟ و سوالاتی از این قبیل. در همین راستا تصمیم گرفتیم تو این مقاله مواردی رو در مقایسه عملکرد ویندوز 10 و 11 توضیح بدیم تا با اشراف کامل بر تفاوتهای ویندوز 10 با 11، بتونین برای نصب یا عدم نصب آخرین نسخه ارائه شده ویندوز تصمیمگیری کنین. با ما همراه باشید تا ببینیم در ویندوز 11 چه مواردی تغییر کرده.
9 تفاوت بارز ویندوز 10 و 11
ویندوز 11 چه تفاوتی با ویندوز 10 داره؟ آقای پانوس پانای، مدیر بخش ویندوز مایکروسافت، در سخنرانی خودش گفت که ویندوز 11 برای به ارمغان آوردن آرامش طراحی شده. شاید بتونیم اثبات این جمله رو در طراحی نرمتر و رابط کاربری راحتتر در تکنولوژی ویندوز 11 پیدا کنیم. اما بیانصافیه اگر همه تغییرات رو فقط در تغییر ظاهر ویندوز تعریف کنیم. برای مقایسه عملکرد ویندوز 10 و 11 باید نگاهی جامعتر به مساله داشته باشیم. بنابراین فرق ویندوز 11 با 10 رو با همه ابعادش به صورت مفصل بررسی میکنیم:
1. ادغام با اندروید، خبر بمب ویندوز 11
اولین و جنجالیترین تفاوت ویندوز 10 با ویندوز 11 در امکان ادغام برنامههای اندرویدی با سیستم عامل تعریف میشه. طبق این آپشن ارائه شده شما میتونین همه برنامههای تلفن همراه خودتون رو در سیستم عامل ویندوز هم نصب کرده و از قسمت نوار وظیفه اجرا کنید. دقیقا مثل کاربران اپل که در دستگاههای مک این سیستم یکپارچهسازی رو داشتن و در مواردی تصمیم کاربران به حذف ویندوز و انتقال به مک بود. در واقع در این تفاوت، فروشگاه ماکروسافت با فروشگاه app amazon ادغام شده و از برنامههای اندرویدی پشتیبانی میکنه. هرچند هنوز این ویژگی در نسخه آزمایشی خودش هست و پشتیبانی به بهترین نحو ممکن صورت نگرفته اما ارائه این قابلیت موثر در windows app نسخه 11، کاملا مفید و شایان توجه هست. برای استفاده از این آپشن میتونین از آموزش اجرای نرمافزارهای اندروید در ویندوز کمک بگیرین.

2. Snap Layouts برای شما که multitask هستین
یکی دیگه از تفاوتهای اصلی ویندوز 10 و 11 که در قالب یک فیچر جدید معرفی شده و فقط یک بهبود نیست، ارائه snap layouts در ویندوز 11 هست. با استفاده از این ویژگی شما میتونین مشابه با حالتی که در اندروید و مک وجود داره، برنامههای خودتون رو در دستهبندیهای مجزا و به شکل مرتب کنار هم بچینین که البته برای این چیدمان هم بسته به اندازه صفحه نمایش حالتهای مختلفی ارائه میشه. با استفاده از آپشن Snap Groups شما میتونین به صورت خودکار پنجرههای باز خودتون رو در دستههای جدا و به شکل مثلا مربعی کنار هم بچینید. این برای multitasking و انجام همزمان چند فعالیت مختلف به شکلی سریعتر و منظمتر بسیار کمک کننده هست. به عنوان مثال در حین مطالعه تغییر نوع فایل در ویندوز 10 و 11، دارین از دو برنامه گرافیکی هم رندر میگیرین و یک پلیر فعال هم دارین.

3. رابط کاربری (منو استارت، تسک بار و لوگو)، از تغییرات اصلی ویندوز 11
در ابتدای بررسی تفاوت ویندوز 10 و 11 گفتیم که تفاوت اصلی این دو نسخه مربوط به طراحی و ظاهر ویندوزهاست. اجازه بدین این تغییرها رو کمی جزئیتر بررسی کنیم. ماکروسافت در طراحی جدید خودش برای ویندوز 11 سعی کرده شبیه به مک، از گوشههای گرد و رنگهای پاستیلی و ایجاد محیط ساده استفاده کنه تا فضای کار راحتی رو برای کاربران فراهم کنه.
نوار وظیفه ویندوز 10 و منو استارت هم تغییر کردن و در نسخه جدید در حالت پیش فرض به مرکز صفحه منتقل شدن اما در صورت تمایل میشه اونها رو به جایگاه قبلی خودشون در ویندوز 10 یعنی گوشه سمت چپ تصویر منتقل کرد. در ویندوز 11 لوگو هم متفاوت با لوگو ویندوز 10 هست و به صورت کلی میشه گفت تصاویر حالت دو بعدی گرفتن. آخرین مورد از تغییرات بصری ویندوز 11 در مقایسه با ویندوز 10، اضافه شدن حالت تاریک به سیستم هست تا بتونین فضای رنگی و پاستیلی رو با یک تم تاریک و آرام جایگزین کنین این حالت در تمام قسمتها از جمله تصویر زمینه و آیکون و برنامهها اعمال میشه.

4. فناوری xbox و ارتقا بازی، تغییر هیجان انگیز برای گیمرها
این مورد از تفاوت بین ویندوز 10 و 11 برای گیمرها و کسانی که به بازیهای کامپیوتری علاقه دارن، بسیار هیجان انگیزه. گیمرها با شبکه کردن دو کامپیوتر با کابل لن و اجرای بازیهای رقابتی، از کاربران اصلی ویندوز هستن که ماکروسافت هربار در ارائه نسخههای جدید به این گروه از کاربران نگاه اختصاصی داره. ویندوز 11 برنامه xbox داره که با استفاده از اون میتونین به بهترین بازیها دسترسی داشته و بازیهای خودتون رو در پلتفرمهای اجتماعی مثل یوتیوب به اشتراک بذارین. علاوه بر اون، در ویندوز 11 به ویژگیهای اختصاصی مثل Direct Storage و Auto HDR در جهت بهبود گرافیک هم توجه ویژهای شده.

5. دسکتاپ مجازی بیشتری داشته باشید
در این قسمت از بررسی فرق ویندوز 11 و 10 به گزینه task view میپردازیم. این گزینه در ویندوز 10 وجود داشت و مانند حالتی که در مک وجود داره، به کاربران اجاره میداد از چندین صفحه مجازی دسکتاپ استفاده کنن و وظائف و کارهای مرتبط با هم مثل موارد شخصی، شغلی، بازی و… رو به صورت جداگانه در دسکتاپهای مجازی مجزا چیده و مدیریت کنن. اما این آپشن در ویندوز 10 محدودیتهایی داشت که در ویندوز 11 این محدودیتها برطرف شده و شما میتونین از تعداد بیشتری از دسکتاپهای مجازی به روشی آسانتر روی سیستمون بهرهمند بشین البته همچنان توصیه میشه هر از چند گاهی از روش تست رم کامپیوتر هم جهت اطمینان از سلامت رم سیستم استفاده کنین.

6. به جای اسکایپ (skype)، با تیمز(teams) ویدئو کنفرانس برگزار کنید
این بار تفاوت ویندوز 10 و 11 به ایجاد ارتباطات و برگزاری ویدئو کنفرانسها مربوط میشه. در ویندوز 10 برنامه پیش فرض برای این منظور اسکایپ بود که باید جداگانه نصب میشد اما در ویندوز 11 برنامه teams به صورت پیش فرض در برنامههای ویندوز 11 قرار گرفته تا بدون نیاز به نصب جداگانه، از آن استفاده کنید. در واقع ویژگی meet now که در نصب ویندوز 10 وجود داشت، حالا از طریق ادغام با تیمز در نوار وظیفه ویندوز 11 قرار دارد. دسترسی به تیمز از طریق اندورید، مک، ویندوز و یا آی او اس امکان پذیره.

7. پشتیبانی بهتر از صفحه نمایش لمسی، صدا و قلم پیشرفته
این مورد از سری تفاوتهای ویندوز 11 با 10 بیشتر در تبلتها خودشو نشون میده. ویندوز 11 بیشتر شبیه به آی پد عمل میکنه و با استفاده از این نسخه در مواردی که از ماوس و کیبورد استفاده نمیکنین راحتتر هستین چراکه هپتیک تاچ به قلم دیجیتال این نسخه اضافه شده و پشتیبانی از لمس و قلم صوتی بهتر شده تا بتونین به راحتی برای نقاشی و یادداشتبرداری از این آپشن استفاده کنین. ضمن اینکه فاصلههای حروف در کیبورد و دکمهها بیشتر شده تا قابل لمس راحتتر باشه و همینطور امکان استفاده از انواع ایموجیها هم کاملا در نسخه بهبود یافته پشتیبانی میشه. با این حال اگر از طرفداران ماوس و کیبورد هستین پیشنهاد ما اینه که از راهنمای خرید کیبورد مکانیکی در این راستا استفاده کنید.

8. تغییراتی در ابزارکها (widgets)
ویجتها که در فارسی به ابزارک معنی شدن، پنجرههایی هستن که به صورت فعال نمایش داده میشن تا کاربران بتونن در یک نگاه کلی مواردی مثل وضعیت آب و هوا، اخبار روز، تقویم و مطالب پیشنهادی شخصی سازی شده برای هر فرد رو ببینن و در صورت تمایل با کشیدن اونها در صفحه اصلی به صورت تمام صفحه و به صورت جامع در مورد اون پنجره اطلاعات کسب کنن. ویندوز 11 از ویجتها به شکلی که در ویندوز 10 بود پشتیبانی نمیکنه و این پنچرهها در این نسخه تغییراتی داشتن. این نکته از تفاوت ویندوز 10 و 11 برای کاربران چندان حیاتی و حائز اهمیت نیست.

9. از فروشگاه مایکروسافت راحتتر خرید کنید
به آخرین مورد از تفاوتهای ویندوز 10 و 11 رسیدیم. فروشگاه مایکروسافت (microsoft store) پلتفرمی برای دانلود و نصب انواع برنامهها و اپلیکیشنهاست که ماکروسافت در نسخه ویندوز 11، اون رو مجدد طراحی کرده یا به عبارتی ریدیزاین (redesign) کرده تا کاربران به روشی راحتتر بتونن برنامهها و فیلمهای مدنظرشون رو پیدا کرده و دانلود کنن. علاوه بر اون خبر خوبی که در مورد مایکروسافت استور وجود داره اینه که اپلیکیشن فروشگاه به صورت مستقل از خود ویندوز 11 آپدیت شده و در اختیار کاربران قرار میگیره.

جمع بندی
خب تفاوتهای اصلی ویندوز 10 و 11 رو کامل توضیح دادیم. امیدواریم که در جهت تصمیمگیری نصب یا عدم نصب ویندوز 11 مفید باشه. در حالت کلی با مقایسه ویندوز 10 و 11 میشه گفت که اگر امنیت ویندوز و شرایط بهتر برای بازی (game) و یا طراحی مدرن و رابط کاربری بهبود یافته براتون مسائلی حائز اهمیت هستن، پیشنهاد ما برای نصب ویندوز 11 هست، در غیر این صورت از نظر تفاوت سرعت ویندوز 10 و 11 و عملکرد برنامهها تغییر چشمگیری حس نمیشه و میتونین همچنان تا سال 2025 از ویندوز 10 استفاده کنین.
سوالات متداول
ویندوز 11 از نظر معیارهایی مثل امنیت، رابط کاربری و ارتقا بازی نسبت به ویندوز 10 تفاوتهای محسوسی داشته که باعث میشه بتونیم این نسخه جدید رو به ویندوز 10 ترجیح بدیم.
با استفاده از پردازندههای سری core نسل دهم و یازدهم بین این دو نسخه از ویندوز از نظر عملکرد بازیها و برنامهها و فرایند ذخیرهسازیها تفاوت قابل توجهی به چشم نمیخوره.
نه! مایکروسافت اعلام کرده که پشتیبانی از ویندوز 10 تا سال 2025 ادامه داره و در صورتی که شما نیاز خاصی به امکانات جدید ویندوز 11 ندارین، میتونین تا زمان تعیین شده همچنان از ویندوز 10 استفاده کنین.