تجهیزات شبکه

ترانکینگ چیست و چه کاربردی دارد؟

خرید کابل شبکه

احتمالا شما هم موقع نوسازی و ساخت یک سازه یا هنگام کابل‌کشی لفظ ترانکینگ رو شنیدید و براتون سوال شده که ترانکینگ چیست؟ در جهت معرفی ترانکینگ به طور خلاصه باید بگیم که این عضو از تجهیزات شبکه، محفظه‌ای مستطیل شده برای جا دادن کابل‌های شبکه در کل مسیر شبکه هست. بررسی ترانک نشون میده که استفاده از این ابزار ضمن محافظت و جلوگیری از آسیب دیدگی، باعث مدیریت بهتر کابل‌ها هم میشه. تو این مقاله قصد داریم به طور مفصل به معرفی ترانک پرداخته و کاربردها، مزایای استفاده، متعلقات و پاسخ تمام سوالات پرتکرار رو با بررسی ترانکینگ توضیح بدیم. با ما همراه باشید

ترانکینگ چیست ؟

ترانکینگ چیست ؟

در معرفی ترانک و پاسخ به سوال “ترانکینگ چیست” باید گفت ترانکینگ (Trunking) که به اسم ترانک هم شناخته میشه، مجموعه‌ای از محفظه‌های در بسته، کانال‌ها و متعلقات مختلفه. این محفظه معمولا از جنس pvc ساخته میشه. البته بعضی از شرکت‌ها جنس abs رو انتخاب می‌کنن تا مقاومت ترانک در برابر آب و حریق رو بالاتر ببرن. ترانک فضا و مسیری رو به وجود میاره تا کابل‌ها از داخلش عبور کنن و به سمت مقصدهای مشخص برن. از ترانکینگ در سیم‌کشی‌های برق، شبکه‌های کامپیوتری، تلفن سانترال و کلا هرجایی که تجمع کابل باشه، استفاده میشه. ترانک در بازار به‌صورت شاخه‌های 2 متری به فروش میرسه.

توجه کنید که کلمات ترانکینگ و داکت اغلب در کنار هم بیان میشه و کاربردهای نسبتا مشابهی هم دارن اما در واقع تفاوت‌های مهمی بین این دو ابزار وجود داره. نصب ترانکینگ نسبت به داکت پیچیده‌تره، قیمت ترانکینگ دانوب نسبت به داکت بیش‌تره و چند تفاوت مهم دیگر که در مقاله اختصاصی این مساله به طور مفصل بهشون پرداخته شده.

انواع ترانکینگ

در بررسی ترانکینگ به طور مفصل، انواع مختلف این ابزار به سه دسته کلی تقسیم میشه:

  • دیواری: از این ترانک، میشه در ساختمان مسکونی، اداری و تجاری استفاده کرد.
  • دفنی: این ترانکینگ به‌صورت توکار یا زیر کفی کاذب قرار می‌گیره و بیشتر در سیستم‌های برق فشار قوی و فشار ضعیف، شبکه و تلفن کاربرد داره.
  • ستونی: این ترانک، در اتاق‌های کنفرانس، همایش‌ها، محیط‌های آموزشی و فضاهای اداری خیلی استفاده میشه.

نقش ترانک در اتصالات شبکه چیست؟

ترانکینگ چیست سوالیه که جوابش نقش این تجهیز رو در شبکه مشخص می‌کنه. معمولا وقتی حجم کابل‌ها بالا میره، نظم کم‌رنگ و کم‌رنگ‌تر میشه. اینجاست که ترانکینگ‌، حجم بالای کابل‌ها رو می‌پوشونه و محیط‌ رو زیباتر می‌کنه. داخل ترانکینگ کابل‌ها مرتب‌تر قرار می‌گیرن و از هر صدمه‌ی فیزیکی مثل ضربه و فشار در امان می‌مونن. ترانکینگ لگراند و سایر برندهای محبوب این ابزار چند وقتیه که جایگزین روش‌های سنتی کابل‌کشی شده؛ روش‌هایی که هم غیرقابل انعطاف بودن و هم اجرای سیم‌کشی در اون‌ها خیلی سخت بود. به جرئت می‌تونم بگم این محصول، بهترین گزینه برای پیاده‌سازی شبکه‌های ساختاریافته‌ هست.

در این قسمت از مقاله ترانکینگ چیست؟ مثالی رو برای شما مطرح می‌کنیم. مثلا تصور کنین که دفتری رو اجاره کردید و می‌خواید تعدادی کارمند به دفترتون اضافه کنید که هر کدوم به تلفن، برق، پریز برق، شبکه و… نیاز دارن و شما نمی‌تونین دیوارو تخریب کنید. اینجاست که ترانک به کارتون میاد. شما می‌تونین بعد از تموم شدن دوره‌ی سکونتتون، ترانک‌های نصب شده رو به محل جدیدتون منتقل کنید.

کاربرد ترانکینگ در شبکه
معمولا نیاز به ترانکینگ زمانی حس میشه که امکان تخریب دیوار برای سیم‌کشی‌ و نصب کلید و پریز برق وجود نداره.

مزایای استفاده از ترانکینگ

  • ماژولار بودن: ترانکینگ بسیار انعطاف‌پذیره و شما می‌تونین خیلی راحت تعداد و مکان کلید و پریز رو تغییر بدید.
  • مدیریت کابل: کابل‌ها داخل ترانک قابل تشخیص‌تر و مرتب‌تر میشن.
  • محافظت از کابل: با استفاده از Trunking، هم از پوسیدگی و خوردگی کابل جلوگیری می‌کنید و هم با محافظت از کابل، عمر مفید اون‌ها رو افزایش می‌دید.
  • تنوع رنگی: شما می‌تونین متناسب با فضای کابل‌کشی یا دکوراسیون ساختمون، رنگ ترانک رو انتخاب کنید. ترانکینگ سوپیتا ، یکی از اون ترانک‌هاییه که با خلاقیت تولید شده و علاوه بر رنگ سفید، رنگ قهوه‌ای-طرح چوب هم داره.
  • سیم‌کشی هم‌زمان: بعضی اوقات لازمه که سیم‌کشی‌های سیستم برق، شبکه‌های کامپیوتری، سیستم تلفن و سیستم اطفا حریق به‌صورت هم‌زمان انجام بشه. با ترانک این کار ممکن میشه.
  • نصب پارتیشن: در سیم‌کشی‌ها مخصوصا از نوع مشترک، وقتی تعداد کابل زیاد میشه، امواج الکترومغناطیسی با هم تداخل ایجاد می‌کنن. به همین دلیل، داخل ترانکینگ‌ها محل‌هایی برای نصب پارتیشن در نظر گرفته شده تا از این تداخل جلوگیری کنه. مثلا در ترانکینگ البرز که با سایز 50×105 تولید میشه، به‌راحتی می‌تونین سه تا پارتیشن نصب کنین.
مزایای ترانکینگ

متعلقات ترانکینگ و اجزای آن

خب در مقاله ترانکینگ چیست و بهه دنبال معرفی ترانکینگ، دیدیم که یکی از تفاوت‌های داکت و ترانکینگ در متعلقاته. ترانک، فقط یک محفظه و کانال نیست بلکه اجزا و متعلقات زیادی داره. در ادامه به معرفی و بررسی متعلقات ترانکینگ ها می‌پردازیم:

  • بدنه‌ی ترانک: در شاخه‌های 2 متری تولید میشه. شیارهایی برای نصب پارتیشن داخل بدنه‌ی ترانک ایجاد شده. ترانک‌ها در سایزهای 50×80، 50×105، 50×150 و 50×195 تولید میشن.
  • پارتیشن: مسیر عبور سیم برق و کابل شبکه با پارتیشن از هم جدا میشن تا روی هم تاثیر منفی نداشته باشن و نویز ایجاد نکنن.
  • درب ترانکینگ: این عضو، روی هر شاخه از ترانک قرار می‌گیره و در دو نوع سخت و نرم تولید میشه. درب نرم انعطاف‌پذیری بالایی داره و به راحتی از بدنه جدا میشه.
  • مسدودکننده (بست انتهایی): برای بستن ابتدا و انتهای ترانک استفاده میشه.
  • قطعه اتصال: با استفاده از قطعه اتصال یا درزگیر می‌تونین دوتا ترانک رو به هم وصل کنید و محل اتصال و قرارگیری رو بپوشونید.
  • زاویه داخلی: برای اتصال ترانکینگ در گوشه‌ی داخلی دیوار به کار میره.
  • زاویه خارجی: دقیقا مثل زاویه داخلی عمل می‌کنه؛ با این تفاوت که گوشه‌ی خارجی دیوار رو پوشش میده.
  • زاویه تخت: برای اینکه دو ترانک رو به‌صورت قائم در یک سطح صاف به هم متصل کنید، باید از این زاویه استفاده کنید.
  • سه‌راهی: این ابزار در مسیر Trunk انشعاب ایجاد می‌کنه.
  • کادر ماژول: این قطعات روی بدنه ترانک نصب میشن و کلید و پریز رو در خودشون جا میدن. کادر ماژول به‌صورت، 2، 4، 6، و 8 ماژول تولید میشه.
متعلقات ترانکینگ

شرکت‌های سازنده ترانکینگ

در ادامه بررسی و معرفی ترانکینگ باید بگیم که برندهای زیادی در زمینه‌ی تولید ترانک فعالیت دارن و هرکدوم ویژگی‌های منحصربه‌فردی رو مدنظر قرار میدن. در ادامه لیستی از این شرکت‌ها رو داریم که به عنوان محبوب‌ترین شرکت‌ های موجود در بازار ترانکینگ ایران در حال حاضر مشغول به فعالیت هستن. البته شما می‌تونین هر کدوم از این برندها رو با جزئیات بیشتر و مفصل‌تر در مقالات اختصاصی خودشون یعنی معرفی و بررسی ترانک لگراند، و مقاله معرفی و بررسی ترانکینگ دانوب مطالعه کرده و فرایند بررسی ترانکینگ رو تکمیل کنید:

  1. سوپیتا
  2. دانوب
  3. لگراند
  4. البرز
  5. اشنایدر
  6. PKS

حال پس از آشنایی با کاربردها و مزایای ترانکینگ، اگر قصد استفاده از این ابزار رو دارین، توصیه می‌کنیم قبل از اقدام به خرید، از راهنمای خرید ترانکینگ استفاده کنید

حرف آخر

در بررسی ترانک و پاسخ به سوال ترانکینگ چیست، دیدیم که ترانکینگ و متعلقاتش چقدر می‌تونن در نظم دهی، امنیت و مدیریت بهتر زیرساخت کابل‌کشی تاثیر داشته باشن. اصولا همین مسئله که نصب پارتیشن از ایجاد نویز جلوگیری می‌کنه، نشون‌دهنده‌ی تاثیر مثبتش در شبکه‌ است. اینکه بین داکت و ترانک کدوم رو انتخاب کنید، به نوع کاربری و هزینه‎‌ای که در نظر گرفتین بستگی داره. در این مقاله، سعی کردیم تمامی جنبه‌ی ترانک رو بسنجیم و متعلقاتش رو بهتر بشناسیم. اگر سوال، نقد یا نظری داشتید، خوشحال میشیم که اونارو با ما به اشتراک بذارید. ممنون که تا انتهای مقاله‌ی “ترانک چیست” همراه ما بودید.

سوالات متداول

نصب ترانک به چه صورت انجام می‌شه؟

چون ترانکینگ بدون چسب تولید میشه، بهترین روش، نصب با پیچ و رول پلاکه.

ترانکینگ بهتره یا داکت؟

بستگی به نوع کاربری و هزینه‌ای که در نظر گرفتین داره.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۳ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا