TD-LTEچیست؟ تفاوت آن با فیبرنوری، 4G، Adsl و 5G
تصور زندگی بدون اینترنت خیلی کار دشواریه. این روزها انتقال پول، انجام کارهای اداری، استفاده از انواع اپلیکیشنها، مسیریابی، همه و همه با استفاده از اینترنت انجام میشه. TD-LTE یکی از جدیدترین فناوریهای ارائهدهندهی اینترنت پر سرعته. بیایید بیشتر با اون آشنا بشیم.
LTE چیست و مخفف چیست؟
LTE مخفف Long Term Evolution بهمعنی سیر تکامل بلندمدته. LTE یک استاندارد ارتباطات سیاره. در شبکهی تلفن همراه، دادههای تلفن همراه میتونن از طریق هوا با حجم بیشتر و با سرعتی بالاتر از اون چیزی منتقل بشن که استانداردهای ارتباطات بیسیم قبلی میتونستن. همونطور که از اسمش پیداست، این استاندارد برای مدتی طولانی معتبره. ورود 5G نیز تغییری در اعتبار LTE ایجاد نمیکنه. بنابراین 4G LTE، در واقع در مورد چیزی ضعیفتر از 4G اما بهتر از 3G صحبت میکنه. در این مرحله، استاندارد بین المللی LTE تعریف قابل استنادی نداره.
در کل میشه گفت LTE از 3G بهتر و از 4G بدتره.
LTE چقدر سریع است؟
از اونجایی که استانداردی واقعی برای LTE وجود نداره، کل دامنهی سرعت بارگیری از 20Mbps 3G تا 100Mbps 4G هست که دامنهی گستردهای از سرعت بالقوه است.
LTE دو نوع دارد: FD-LTE و TD-LTE
LTE بهگونهای تعریف شده که هم از تقسیم فرکانس (FDD) یعنی روش full Duplxing و هم از تقسیم زمانی فرکانس (TDD) یعنی hulf duplexing پشتیبانی میکنه.
FD-LTE
FDD که مخفف Frequency Division Duplexing است از دو باند فرکانسی برای آپلود (Uplink) و دانلود (Downlink) استفاده میکنه.
TD-LTE
اما TDD که مخفف Time Division Duplexing هست از یک باند فرکانس واحد استفاده میکنه که در طی زمان، بر حسب ضرورت به آپلود یا دانلود دادهها تخصیص داده میشه.
تفاوت TD-LTE و FD-LTE؟
TD-LTE امکان مدیریت پویای اختصاص ظرفیت برای انتقال اطلاعات رو در هر جریان فراهم میکنه. استفاده از یک طیف فرکانسی واحد و تخصیص ظرفیت به شکلی پویا، TD-LTE رو به گزینهای فوقالعاده مقرونبهصرفه برای پاسخ به افزایش تقاضای پهنای باند و ترافیک بیشتر تبدیل کرده.
TD-LTE ارزانتر از FD-LTE است. زیرا در TD-LTE برای جدا کردن آپلود و دانلود به دیپلکسر نیاز نیست.
در TD-LTE میهش نسبت ظرفیت آپلود و دانلود رو با توجه به نیاز تغییر داد. در FD-LTE، ظرفیت با تخصیص فرکانس توسط ناظر تعیین میشه و ایجاد تغییر پویا دشواره.
تجهیزات لازم برای TD-LTE
مودمهای TD-LTE با مودمهای 4G-LTE فرق دارن. مودمهای 4G LTE تی پی لینک و مودمهای 4G LTE دی لینک در بازار وجود دارند.
در ایران هر شرکت ارائهدهندهی خدمات TD-LTE مودمهای مخصوص به خودش رو به بازار عرضه کرده. این مودمها به اصطلاح قفل شدن تا هر مودمی فقط خدمات شرکت خودش رو ارائه بده. به همین دلیل مودمهای آنلاک و غیرقفل برای استفاده از خدمات این شرکتها کاربردی ندارن.
مودمهای TD-LTE به یک سیم کارت مخصوص نیاز دارن. این سیم کارتها تنها در مودمها فعال میشن و برای گوشیهای همراه قابل استفاده نیستن.
مودمهای TD-LTE
بد نیست تا حرف از تجهیزاته کمی هم به مودمهای TD-LTE که امروزه استفاده از اونها رونق گرفته، نگاهی بندازیم.
سرعت دانلود مودمهای TD-LTE به 326.4 مگابیت بر ثانیه و سرعت بارگذاری اونها تا 172.8 مگابیت بر ثانیه میرسه. البته این اعداد به سیگنال، ازدحام شبکه، محدودیتهای برنامه، تعرفه و غیره بستگی داره.
مودمهای TD-LTE بسیار پرسرعت هستن و میتونید با اونها خیلی راحت بهصورت آنلاین فیلم ببینید و در وبینارها و کنفرانسهای آنلاین شرکت کنید.
هم بهصورت با سیم از طریق LAN هم بهصورت بیسیم میشه به این مودمها وصل شد. نصب این روترها بسیار ساده است.
و اما، بیایید دیگر روشهای ارائهی خدمات اینترنت رو بررسی کنیم و اونها رو با Td-LTE مقایسه کنیم.
اینترنت فیبر نوری
تکنولوژی فیبرنوری خیلی وقته که به عرصهی فناوری پا گذاشته؛ اما نیاز به زیرساخت، پذیرش و استفاده از اون رو سخت کرده. اینترنت فیبر نوری از کابلهای فیبر نوری استفاده میکنه. این کابلها با انتشار و دریافت سیگنال نوری از طریق کابلهایی که کد دودویی رو نشون میدن کار میکنن.
با وجودی که فیبرنوری در حال رشد و فراگیر شدنه، اما فناوری TD-LTE به دلایلی که در زیر بررسی میکنیم از اون پیشی گرفته. فیبر سریعترین و مطمئن ترین راه دسترسی به اینترنت به حساب میاد.
ارائهی اینترنت از طریق فیبر نوری، ارائهدهندگان رو با مشکلات زیادی مواجه کرده. با اینترنت فیبر نوری میتونید به سرعت 200 مگابیت بر ثانیه برسید. فیبرنوری از TD-LTE قدرتمندتره؛ اما TD-LTE ساده تر از فیبرنوری نصب میشه.
TD-LTE میتونه تا 50 مگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشه. سرعت TD-LTE به اندازهی فیبر نوری نیست، ضمن اینکه آب و هوای بد و دیگر امواج در سرعت اون اختلال ایجاد میکنن.
چیزی که باعث محبوبیت TD-LTE شده، متحرک بودن اونه. شما میتونید با تغییر محل زندگیتون اینترنت خودتون رو هم منتقل کنید یا در تعطیلات هر جایی که هستید از اینترنت بهره ببرید. همچنین اگر صاحبخانهی شما به راهاندازی فیبرنوری تمایلی نداره، LTE بهترین گزینه برای شماست.
ADSL
ADSL سریعترین و قابل اعتمادترین نیست، اما تقریباً در همهجا در دسترسه. از طرفی TD-LTE از ADSL سریعتره. با ورود فناوریهای جدیدتر که بیشتر به بخش زیرساختی مربوط هستن، ممکنه به زودی زیرساخت ADSL بهبود پیدا کنه.
با این حال اگر در منطقهای دور افتاده باشید و فیبر نوری هم نداشته باشید و LTE در دسترس نباشه، ADSL گزینهی مناسبیه.
اینترنت 4G
4G، مخفف «نسل چهارم» هست و توسط اتحادیهی بین المللی ارتباطات از راه دور (ITU) در سال 2008 معرفی شد. از اونجا که شکاف زیادی بین استاندارد 3G قدیمی و 4G جدید وجود داشت، شرکتها باید مطمئن میشدن که مشتریان خدمات بهتری رو نسبت به 3G دریافت میکنن، بنابراین به یک راه حل رسیدند. این راه حل LTE بود، که تکامل بلند مدتی نسبت به استاندارد 4G هست.
اینترنت 4G روی گوشیهای تلفن همراه با سیم کارتهای 4G قابل ارائه است. همچنین با استفاده از مودمهای 4G LTE میشه از این اینترنتها بهرهمند شد. اما TD-LTE به نوعی اینترنت ثابت محسوب میشه که بیشتر برای کسبوکارها و خانهها مناسبه. در ضمن در نظر داشته باشید که پوشش 4G از TD-LTE بیشتره.
سرعت 4G چقدر است؟
استاندارد ITU برای 4G حداقل سرعت دانلود 100 مگابیت بر ثانیه رو تعیین کرده که در اون زمان بسیار دور از ذهن بود. در حقیقت، شبکههای مخابراتی امروزه فقط به دنبال رسیدن به این سرعت هستن.
بنابراین ، برای اینکه شبکهی شما واجد شرایط 4G باشه، شرکت مخابراتی شما باید بتونه حداقل 100 مگابیت بر ثانیه آپلود و دانلود کند.
5G پیشرفت بعد از LTE
5G نسل بعدی استانداردهاییه که توسط ITU وضع شده و به نظر میرسه سیر مشابه 4G رو دنبال میکنه. تولیدکنندگان تلفن در حال حاضر با تلفنهایی سازگار با اینترنت 5G عرضه میکنن.
سرعت 5G چقدر است؟
به نظر میرسه 5G انقلابی در سرعت بارگیری ایجاد میکنه و ممکنه نحوهی اتصال دستگاهها رو کاملاً تغییر بده. سرعت واقعی 5G مشخص نیست، زیرا این فناوری هنوز به مرحلهی عمل نرسیده، اما باید بتونه یک فیلم HD رو در چند ثانیه بارگیری کنه. بنابراین، تقریباً 1 گیگابایت در ثانیه سرعت داره.
با این حال، همونطور که قبلاً هم اشاره کردیم، 5G جایگزین 4G نخواهد شد. مزایای 4G بیشتر از اون چیزیه که ما در اینجا بررسی کردیم.
حرف آخر
همونطور که میدونیم زندگی امروزی بدون اینترنت غیرقابل تصوره. روشهای دریافت خدمات اینترنتی متفاوتی وجود داره که هرکدوم مزایا و معایبی دارن. در این مطلب به اینترنت TD-LTE پرداختیم. TD-LTE اگرچه به قدرتمندی فیبر نوری نیست؛ اما سهولت استفاده از اون باعث محبوبیت بیشتر اون شده. البته باید گفت که هنوز همهی مناطق تحت پوشش TD-LTE نیستن.
اگر یک اینترنت ثابت و قابل حمل پرسرعت میخواید، TD-TLE مناسبترین گزینه برای شماست. در ایران شرکتهایی مانند شرکت آسیاتک، ایرانسل و همراه اول خدمات TD-LTE رو ارائه میدن. در مقالهی بررسی سرویسهای اینترنت ایرانسل و همراه اول میتونید اطلاعات بیشتری در مورد این شرکتها کسب کنید.