کامپیوتر و لپ تاپ

روش های افزایش سرعت بالا اومدن سیستم (لپ تاپ و کامپیوتر)

خرید کابل شبکه

میشه گفت امروزه اکثر کارها به‌وسیله‌ی کامپیوتر و لپ تاپ انجام میشه و داشتن سرعت بالا در این وسایل اهمیت خیلی زیادی داره. این روزها همه دنبال این هستن که کارهاشون با بالاترین سرعت انجام بشه؛ ولی می‌تونم به جرئت بگم که خیلی‌هامون هر روز داریم با کند بودن سیستم‌هامون دست و پنجه نرم می‌کنیم. اما دیگه یه جایی صبرمون سر میاد و خسته میشیم و دنبال راه چاره می‌گردیم. در این مقاله قصدمون اینه که بتونیم افزایش سرعت بالا اومدن سیستم (لپ تاپ و کامپیوتر) رو به شما آموزش بدیم تا از شر این مشکل خلاص بشین. اگه شما هم از کند بودن سرعت بالا اومدن (بوت شدن) سیستم‌تون خسته شدین با ما همراه باشید تا این مشکل رو برطرف کنیم.

در زیر، ویدیوی آموزشی روش‌های افزایش سرعت بالا اومدن سیستم (لپ تاپ و کامپیوتر) رو قرار دادم. اون‌دسته از دوستانی که میل بیشتری به یادگیری از طریق ویدیو دارند می‌تونن از این ویدیو استفاده کنن. انتخاب با شما عزیزانه!

روش‌های افزایش سرعت بالا اومدن سیستم + تصویر

میشه گفت تعداد روش‌های افزایش سرعت بالا اومدن سیستم (لپ تاپ و کامپیوتر) خیلی زیاده. شما با کمک اون‌ها می‌تونید سرعت بوت شدن سیستم‌تون رو افزایش بدین تا هر بار زمان زیادی منتظر بالا اومدن سیستم نمونید. من سعی می‌کنم در این مقاله بهترین روش‌ها رو که بازدهی بالاتری هم دارن بگم. به این ترتیب در کمترین زمان می‌تونید مشکل کندی سیستم در زمان بوت شدن رو برطرف کنید.

افزایش سرعت بالا اومدن سیستم

غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای استارت اپ ویندوز

احتمالا برای همه ما پیش اومده که نیاز داشتیم سریع کامپیوتر یا لپ تاپ رو روشن کنیم، اما مدت زمان زیادی طول کشیده تا سیستم بالا بیاد. طبیعتا کلی به خاطر این تاخیر اذیت شدیم.

یکی از دلایل کند بودن سرعت بوت شدن سیستم، نرم‌افزارهای استارت اپ ویندوز هست. این نرم‌افزارها به محض بالا اومدن ویندوز، خود به خود اجرا میشن و سرعت سیستم‌ رو کند می‌کنن. ما می‌تونیم با غیرفعال‌سازی‌‌ اون‌ها یک قدم موفق برای بالا بردن سرعت سیستم‌ برداریم.

در زیر، ویدیوی آموزشی غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای استارت اپ ویندوز رو می‌بینین.

مراحل غیرفعال‌سازی

روش اول: برای این‌ کار فقط کافیه در منوی استارت عبارت Task Manager رو سرچ کنین یا کلیدهای Ctrl+Shift+Esc رو هم‌زمان فشار بدین یا روی Taskbar (نوار وظیفه) ویندوز کلیک راست کنین. از لیست بازشده، گزینه‌ی Task Manager رو انتخاب کنین تا صفحه‌ای مشابه تصویر زیر براتون باز بشه. در صفحه‌‌ی تسک منیجر از سربرگ به تب StartUp برید تا تمام نرم‌افزارهای استارت اپ رو ببینین. با کلیک روی هر نرم‌افزار و زدن کلید Disable در پایین تصویر می‌تونین اجرای نرم‌افزارهای مورد نظر رو متوقف کنید.

غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای استارت‌اپ
تصویر 1

روش دوم: روش دیگه اینه که از نرم‌افزار MSConfig استفاده کنید. این نرم‌افزار روی تمام ویندوزها وجود داره. در این روش باید در منوی استارت عبارت MSConfig.exe رو سرچ و روی اون کلیک کنید یا Enter رو بزنید تا نرم‌افزار اجرا بشه.

مراحل غیرفعال‌سازی
تصویر 2

سپس در صفحه‌ی بازشده، مشابه تصویر زیر به تب StartUp برید. اونجا می‌تونید لیست کامل برنامه‌های استارت اپ ویندوز رو ببینید. در کنار هرکدوم از برنامه‌ها چک باکس قرار گرفته و شما برای اینکه جلوی اجرای این نرم‌افزارها رو موقع بالا اومدن ویندوز بگیرید، باید روی چک باکس‌های اونا کلیک کنید و در آخر OK رو بزنید.

غیرفعال‌سازی نرم‌افزارها
تصویر 3

در نهایت سیستم با پیامی مثل تصویر زیر از شما میخواد که برای اعمال تغییرات روی دکمه‌ی Restart کلیک کنید. با این کار دیگه نرم‌افزارهای استارت اپ روی صفحه‌ی شما ظاهر نمیشن. اما اگه الان برای ریست کردن سیستم آماده نیستید، گزینه‌ی Exit without restart رو انتخاب کنید.

انتخاب ریست
تصویر 4

غیرفعال‌سازی سرویس‌های ویندوز

گاهی اوقات ممکنه دلیل این کند شدن سیستم سرویس‌های ویندوز باشه که می‌تونین با غیرفعال‌ کردن اون‌ها بخشی از سرعت سیستم رو پس بگیرید. برای این کار می‌تونین از روش‌های زیادی استفاده کنید. یکی از این روش‌ها اینه که مثل مورد قبل عمل کنید. به این صورت که از طریق روش بالا خودتون رو به صفحه‌ی Task Manager برسونید. این بار به‌جای رفتن به تب StartUp به تب Services برید تا سرویس‌های ویندوز براتون نمایش داده بشه. بعد با کلیک راست روی هر سرویس و انتخاب Start یا Stop فعال و غیرفعال‌سازی سرویس‌ها رو انجام بدید. در تصویر زیر من این کار رو انجام دادم.

غیرفعال‌سازی سرویس‌های ویندوز
تصویر 5

با غیرفعال‌سازی سرویس‌های اضافی ویندوز میشه به افزایش سرعت سیستم کمک زیادی کرد. اما دقت کنید که سرویس‌های مهم ویندوزتون رو غیرفعال نکنید تا دچار مشکل نشید. ‏

ارتقای رم (RAM) سیستم

ارتقای حافظه سیستم (RAM)
تصویر 6

یکی دیگه از روش‌های راحت و آسون برای بالا بردن سرعت سیستم، افزایش حافظه رم یا RAM هست. داشتن حافظه رم با ظرفیت بالا میتونه نقش قابل توجهی رو در بالا بردن سرعت بوت شدن سیستم داشته باشه. البته شاید تعویض رم قدیمی با رم جدید برای هر کاربری راحت و قابل انجام نباشه، به همین دلیل پیشنهاد می‌کنم که از افراد با تجربه در این زمینه کمک بگیرید.

استفاده از حافظه‌ی SSD به جای هارد دیسک

استفاده از SSD به جای هارد دیسک
تصویر 7
اگر دوست دارید در مورد تفاوت‌های درایو SSD و هارد HDD بدونید، مقاله زیر رو بخونید:

مقایسه‌ی درایو SSD و هارد HDD

شاید باورتون نشه اما تاثیر این مورد در افزایش سرعت سیستم‌ بی‌نظیره. در حدی که می‌تونم بگم یکی از بهترین روش‌ها برای بالا بردن سرعت بوت شدن ویندوز همین روشه. برای انجام این کار فقط باید به جای هارد قدیمی سیستم از درایوهای SSD استفاده کنید. درواقع این درایوها به‌دلیل داشتن سرعت بالا به هنگام خوندن و نوشتن روی حافظه، می‌تونن تاثیر بسیار خوبی در بالا بردن سرعت سیستم داشته باشن. شاید این روش نسبت به روش‌های دیگه هزینه‌بر باشه اما قطعا تاثیرقابل توجهی داره.

غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای پس‌زمینه

این مورد هم میتونه به شما کمک کنه تا از کند بودن سیستم‌ کم کنید. البته برای سیستم‌هایی که قدرت خوب و حافظه‌ی بالایی دارن خیلی تاثیرگذار نیست ولی میتونه تا حدی بهتون کمک کنه. مراحل انجام کار به صورت زیره:

مرحله اول: ابتدا در منوی استارت مثل تصویر 8، کلمه‌ی Settings رو سرچ کنید و بعد از تکمیل جست‌وجو روی اون کلیک کنید تا صفحه‌ی تنظیمات ویندوز براتون باز بشه.

غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای پس‌زمینه
تصویر 8

مرحله دوم: وقتی که صفحه‌ی settings باز شد، شما تصویر زیر رو می‌بینید. باید روی Privacy کلیک کنید.

Privacy صفحه
تصویر 9

مرحله سوم: در اینجا مثل تصویر 10 در لیست کناری صفحه‌ی باز شده، وارد قسمت Background Apps بشید تا نرم‌افزارهای پس‌زمینه براتون نمایش داده بشه.

 قسمت Background Apps
تصویر 10

مرحله چهارم: خب حالا اینجا می‌تونید نرم‌افزارهای غیرضروری پس‌زمینه‌ی ویندوزتون رو خاموش کنید تا سرعت بالا اومدن سیستم‌تون بهتر بشه.

on و off نرم‌افزارهای پس زمینه
تصویر 11

حواس‌تون باشه که نیازی نیست تمام نرم‌افزارهای پس‌زمینه رو خاموش کنید، فقط اون‌هایی که غیرضروری هستن و کاربردی ندارن رو غیرفعال کنید.

حذف نرم‌افزار‌های غیرضروری و اضافی

دوستانی که ویندوز 10 دارن دقت کنن که در این ورژن از ویندوز، نرم‌افزارهای اضافی و بی‌کاربرد زیاده و شما می‌تونید خیلی راحت از شرشون خلاص بشید. بعضی‌ از اون‌ها فقط جا رو اشغال کردن و سر سوزنی خاصیت ندارن. برای حذف این دسته از نرم‌افزارها فقط کافیه که در منوی سرچ ویندوز عبارت Apps & features رو وارد کنید.

حذف نرم‌افزار‌های غیرضروری و اضافی
تصویر 12

بعد از اینکه واردش شدید و لیست نرم‌افزارها رو دیدید با کلیک روی اون‌ها و انتخاب گزینه‌ی Uninstall مثل تصویر زیر حذف‌شون کنید.

لیست نرم‌افزارها
تصویر 13

کنترل مصرف CPU

برای این کار می‌تونید با استفاده از Task Manager میزان استفاده‌ی هر نرم‌افزار از پردازنده رو ببینید. برای دیدن حجم مصرفی باید روی زبانه‌ی CPU کلیک کنید. بعد می‌بینید که برنامه‌ها به ترتیب میزان استفاده از پردازنده از زیاد به کم مرتب میشن.

افزایش سرعت بالا اومدن سیستم با کنترل مصرف CPU
تصویر 14

اطمینان از نبود ویروس و بدافزار

برای داشتن عملکرد درست و بوت شدن سریع ویندوز، سیستم شما نباید در جنگ با ویروس‌ها باشه، اما اگه حس می‌کنید ویروسی سیستم شما رو آلوده کرده یه خبر خوب براتون دارم: ویندوز 10 قابلیتی داره که با اسکن کردن میتونه ویروس‌های سیستم رو خیلی سریع پیدا کنه. انجام این کار هم اصلا سخت نیست، فقط لازمه که عبارت Windows Security رو در منوی استارت جست‌وجو کنین و بعد از باز کردن اون صفحه، گزینه‌ی Virus & threat protection رو انتخاب کنید.

در تصویر زیر من این مراحل رو براتون انجام دادم. از طریق این منو شما به‌راحتی به بخش‌های امنیتی سیستم دسترسی دارید. با زدن گزینه‌ی Quick Scan سیستم شروع به اسکن می‌کنه و در صورت وجود هر نوع مشکل یا ویروس اون رو بهتون نشون میده.

اطمینان از نبود ویروس و بدافزار
تصویر 15

یکی از مشکلات ویندوز دیفندر (Defender) اینه که در بازه‌های زمانی مختلف سیستم شما رو اسکن می‌کنه. این موضوع برای کاربرانی که از نرم‌افزارهای غیراورجینال و کرک‌شده استفاده می‌کنن، آزاردهنده‌ است ولی خب نگران نباشید هر مشکلی راه‌حلی داره. شما می‌تونید به‌صورت دستی تنظیماتی رو انجام بدین که این نرم‌افزار به هنگام اسکن به فایل‌های کرک‌شده‌ی روی ویندوز شما کاری نداشته باشه.

خالی کردن درایورها

از سبک کردن درایورها غافل نشین. هر چقدر درایوهای شما خلوت‌تر باشه، سیستم کارایی بهتری داره. این قضیه نه تنها در سیستم‌های قدیمی بلکه در سیستم‌های جدید یا همون SSD هم صدق می‌کنه. پس یادتون باشه که گاهی درایورهای خودتون رو سبک کنین چون این موضوع حتی به افزایش طول عمر درایورها هم کمک می‌کنه. خالی کردن سطل زباله ویندوز هم یکی دیگه از مواردیه که به شما کمک می‌کنه.

انتقال فایل‌ها به فضای ابری هم میتونه یکی دیگه از روش‌های موثر در این مسیر باشه.

سبک کردن مرورگر اینترنت

از اونجایی که این روزها واسه پیدا کردن اطلاعات در مورد هر چیزی حتی قیمت پیاز و سیب‌زمینی سریع میریم سراغ سرچ در اینترنت پس به احتمال خیلی قوی مرورگرمون حسابی سنگین شده و لازمه کمی مرورگر تکونی داشته باشیم تا خلوتش کنیم. با این کار در حق سیستم‌مون لطف می‌کنیم و اجازه میدیم یک نفس راحت بکشه. این وسط مرورگر‌های زحمتکش اومدن یه سری ابزار یا همون افزونه در اختیار ما گذاشتن که به کمک اونا می‌تونیم کارهامون رو بهتر پیش ببریم. با این حال اگه شما فعالیت زیادی در مرورگرتون دارین و نمی‌خواین که بعضی از پنجره‌های مرورگر، مثل جیمیل همیشه باز باشه، می‌تونین از این ابزار کمک بگیرین. این ابزارها به هنگام اومدن پیام جدید یا نوتیفیکیشن‌ها اونا رو به شما نشون میدن و شما می‌‎تونید با خیال راحت پنجره‌های اضافی رو ببندید. با این کار می‌تونید مرورگر خودتون رو سبک کنین تا سرعت بالا اومدن سیستم‌تون هم افزایش پیدا کنه.

بهینه‌سازی فضای هارد دیسک

یکی دیگه از راه‌های افزایش سرعت سیستم اینه که اگه هنوزم از هارددیسک مکانیکی استفاده می‌کنین و هارد SSD ندارین هر چند وقت یه بار فضای هارددیسک سیستم‌تون رو سبک و بهینه کنید. انجام این کار اصلا سخت نیست و با کمی تفاوت توسط دو نرم‌افزار موجود در تمامی ویندوزها انجام میشه.

با این نرم‌افزار شما می‌تونید با حذف فاصله‌های خالی ایجاد شده، هارددیسک رو بهینه‌سازی کنید. چون این کار نه تنها سرعت سیستم رو بالا میبره بلکه با بهبود حافظه باعث جست‌وجوی سریع‌تر و پردازش بهتر فایل‌ها میشه.

نرم‌افزار Disk Defragmenter

قدم اول: در منوی استارت مثل تصویر زیر عبارت Disk Defragmenter رو سرچ کنین و بعد از تکمیل جست‌وجو روی اون کلیک کنید تا باز بشه.

افزایش سرعت بالا اومدن سیستم با کنترل مصرف CPU با Disk Defragmenter
تصویر 16

قدم دوم: وقتی که نرم‌افزار باز شد، شما تصویری مثل تصویر شماره‌ی 17 رو می‌بینین. باید بعد از انتخاب درایو مورد نظرتون روی دکمه Optimize کلیک کنید تا فرآیند بهینه‌سازی سیستم انجام بشه. این نرم‌افزار میتونه به صورت برنامه‌ریزی شده این فرآیند رو در زمان مشخصی انجام بده. فقط کافیه از طریق دکمه‌ی Change Settings فاصله‌های زمانی روزانه، هفتگی و ماهانه رو تنظیم کنید.

نرم‌افزار Disk Defragmenter
تصویر 17

نرم‌افزار Disk Cleanup

با استفاده از این ‌نرم‌افزار شما می‌تونین یکسری از فایل‌های سیستم رو حذف کنین. فقط کافیه که در منوی استارت مانند تصویر زیر عبارت Disk Cleanup رو سرچ کنین و روی اون کلیک کنین تا نرم‌افزار اجرا بشه.

افزایش سرعت بالا اومدن سیستم با کنترل مصرف CPU با نرم‌افزار Disk Cleanup
تصویر 18

بعد از اجرا شدن نرم‌افزار و انتخاب موارد مورد نظر، مثل تصویر زیر، می‌تونین با انتخاب دکمه‌ی Clean up system files و زدن گزینه‌ی ok نرم‌افزارها رو حذف کنین، همچنین می‌تونین از قسمت View files حداکثر حجم داده‌های قابل حذف رو هم مشاهده کنین.

حذف نرم‌افزارها با Disk Cleanup
تصویر 19

احتمالا در Disk Cleanup ویندوز 10، گزینه‌ی Windows ESD installation files به چشم‌تون خورده. این فایل‌ها چندین گیگابایت حجم دارن، در واقع این پرونده‌ها از مهم‌ترین بخش‌های Disk Cleanup به حساب میان و حذف اون‌ها میتونه دردسرساز باشه چون این فایل‌ها امکان بازگردانی سیستم شما به تنظیمات قبلی رو فراهم می‌کنن، پس حواس‌تون باشه پاکشون نکنید مگر در شرایط اضطراری.

دانلود PDF این مقاله:

فایل PDF مقاله

حرف آخر

روش‌های زیادی برای بالا بردن سرعت بوت شدن کامپیوتر و لپ تاپ وجود داره که من در این مقاله، مهم‌ترین و کاربردی‌ترین روش‌ها رو نام بردم تا شما نت‌رانی‌‌ها بتونین با این چند روش ساده خیلی سریع به نتیجه برسین و سیستم‌هاتون رو از حالت کما نجات بدین. امیدوارم که این مقاله نیاز شما رو به خوبی برطرف کنه. اگه شما روش دیگه‌ای برای افزایش سرعت بالا اومدن سیستم می‌شناسید یا در این مورد سوالی دارید خوشحال میشیم برامون کامنت بذارید. من و همکارام در سریع‌ترین زمان ممکن به شما پاسخ میدیم.

سوالات متداول

بالا بردن سرعت بوت شدن سیستم هزینه بره؟

روش‌های زیادی وجود داره که هیچ نیازی به هزینه نداره و می‌تونید با چند ترفند ساده، نتایج خوب بگیرید.

کدوم روش بهتر جواب میده؟

به میزان کند بودن سیستم شما بستگی داره، باید دید کدوم روش بهتر جواب میده ولی پیشنهاد می‌کنم روش‌های بدون هزینه رو انجام بدید و اگه نشد، بعدش برید سراغ تعویض RAM و هارددیسک.

من چند تا از روش‌ها رو امتحان کردم ولی خیلی از تنظیمات سیستمم پاک شده، چرا؟

احتمالا به اشتباه یه سری از نرم‌افزارها رو غیرفعال کردید ولی مشکلی نیست چون می‌تونید از جایی که نرم‌افزارها رو غیر فعال کردید مجدد اون‌ها رو فعال کنید.

با چه روش‌‌هایی می‌تونم سرعت بالا اومدن سیستمم رو بیشتر کنم؟

با روش‌هایی مثل غیرفعال‌سازی نرم‌افزارهای استارت اپ و سرویس‌های ویندوز، ارتقای RAM، استفاده از حافظه‌ی SSD، سبک کردن درایورها و مرورگر و… که در این مقاله توضیح داده شده.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا