شبکه

دیتاسنتر سبز چیست؟

خرید کابل شبکه

دیتا سنتر سبز چیست؟ احتمالا تاکنون در مورد اثرات منفی دنیای تکنولوژی مثل اینترنت و شبکه‌های مجازی که روزانه در حال استفاده از اونها هستین، فکر نکردین. طبق اعلام رسمی شرکت گوگل، این شرکت در سال 2018 به میزان 4.9 میلیون تن گازهای گلخانه‌ای منتشر کرده که این میزان برابر با میزان آلودگی یک میلیون خودرو در سال هست.

باور کردنش کمی سخته ولی دیتاسنترها حتی از صنعت حمل و نقل که بزرگترین متهمین برای آلودگی هستن هم آلودگی بیشتری تولید می‌کنن. در این مقاله از نتران، قصد داریم در این مورد صحبت کنیم و بگیم دیتاسنتر سبز چیست و بزرگترین دیتاسنترهای سبز دنیا برای کنترل این آلودگی چه اقداماتی انجام میدن. با ما همراه باشید.

مفهوم تجهیزات و دیتاسنتر سبز

قبلا در راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه گفتیم که دیتاسنترها برای انتخاب تجهیزات، چه نکاتی رو مدنظر قرار میدن یکی از این نکات میزان برق مصرفی هر کدام از تجهیزات بود. دیتاسنترهای بزرگ برای ذخیره‌سازی و پردازش حجم عظیم دیتای خود، به برق نیاز دارن که این برق عمدتا توسط سوخت فسیلی ایجاد میشه. از طرفی به دلیل گرمای حاصل از فعالیت تجهیزات اکتیو شبکه، در این دیتاسنترها سیستم‌های خنک کننده عظیمی مورد استفاده قرار می‌گیره که این سیستم‌ها هم به برق و انرژی نیاز دارن.

آمارهای مربوط به میزان آلودگی ناشی از فعالیت دیتاسنترها به قدری فاجعه انگیز بود که فعالان محیط زیست با اعمال فشارهای متعدد به این دیتاسنترها خواستار کاهش ردپای کربن و به عبارتی کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط این شرکت‌ها شدن. به این ترتیب مفهوم دیتا سنتر سبز و تجهیزات سبز پدیدار شد.

در یک دیتاسنتر سبز از تجهیزات شبکه‌ جدید و به روز که کمترین مصرف انرژی رو دارن، استفاده میشه. به این ترتیب ضمن کاهش مصرف برق، هدر رفت انرژی هم کمتر میشه. علاوه بر انتخاب درست تجهیزات، اقدامات دیگه‌ای هم در این شبکه‌ها صورت می‌گیره که در ادامه به صورت مفصل این اقدامات رو توضیح می‌دیم.

تجهیزات شبکه سبز

چطور یک دیتاسنتر سبز داشته باشیم؟

منظور از دیتاسنتر سبز، به کار بردن تجهیزات شبکه بهینه در جهت کاهش مصرف انرژی و به حداقل رسوندن آلودگی‌های زیست محیطی از جمله انتشار گازهای گلخانه‌ای مثل دی اکسید کربنه. بنابراین یک دیتاسنتر در راستای این هدف چه اقداماتی می‌تونه انجام بده؟ در این قسمت از مقاله دیتاسنتر سبز چیست، می‌خواییم مهم‌ترین این اقدامات رو معرفی کنیم:

  • جایگزینی دوره‌ای و منظم تجهیزات شبکه قدیمی با محصولات جدیدتر و کم مصرف‌تر
  • افزایش استفاده از شبکه‌های خارج از محل مثل خدمات ابری
  • استفاده از سیستم‌های بهینه‌سازی انرژی از جمله مزارع خورشیدی، خنک کننده تبخیری و پمپ های حرارتی
  • استفاده از مبدل های کاتالیزوری در ژنراتورهای پشتیبان
  • استفاده از مصالح ساختمانی کم آلاینده
  • بازیافت زباله‌های الکترونیکی
  • استفاده از خودروهای هیبریدی یا الکتریکی
  • یکپارچه سازی سرور
  • محوطه سازی پایدار
اقدامات لازم برای راه اندازی دیتاسنتر سبز

بزرگترین دیتاسنترهای سبز جهان

خب حالا که دونستیم دیتاسنتر سبز چیست و در یک دیتاسنتر سبز از چه تجهیزاتی و به چه نحوی استفاده میشه تا کمترین میزان مصرف انرژی و هدر رفت منابع رو داشته باشه، بد نیست کمی هم با بزرگترین دیتاسنترهای جهان آشنا بشیم و ببینیم این شبکه‌ها در جهت کاهش اثرات مخرب زیست محیطی، چه کارهایی می‌کنن تا یک green datacenter محسوب بشن.

مایکروسافت

شرکت microsoft یکی از بزرگترین دیتاسنترهای جهانه که هزاران سرور برای پردازش اطلاعات در این مجموعه روشن هستن که با مصرف انرژی برق، گرما تولید می‌کنن. این مجموعه برای اولین بار در جهت کنترل این مساله، پروژه‌ای به اسم ناتیک natick رو استارت زد که در این پروژه یک کپسول دیتاسنتر رو به عمق آب‌های اسکاتلند فرستاد.

در پروژه ناتیک ماکروسافت مشخص شد که میزان نقص در تجهیزات دیتاسنترهای زیردریا، به میزان هشت برابر کمتر از بروز نقص در دیتاسنترهای سطح زمینه. در این دیتاسنترها از دمای پائین آب در عمق‌های بالای 10 متر برای خنک کردن تجهیزات استفاده میشه.

مایکروسافت تعهد داده که تا سال 2030 میزان تولید کربن توسط دیتاسنترهاش رو به صفر برسونه. ضمنا، این غول تکنولوژی مدعی شده که تا سال 2050 میزان کربنی که وارد اتمسفر کرده رو هم تماما پاکسازی کرده و از بین می‌بره. احتمالا در همین راستا هم هست که پروژه ساخت دیتاسنتری چهار برابر بزرگتر از دیتاسنتر پروژه ناتیک رو استارت زده.

گوگل

google رو میشه به عنوان دومین ابر تکنولوژی دنیا که دیتاسنترهای زیادی در کشورهای مختلف داره و آلودگی بالایی تولید می‌کنه در نظر گرفت. گوگل برای مدیریت این موضوع از deepmind استفاده می‌کنه که این پروژه رو در سال 2014 خریداری کرده و از اون برای بهینه‌سازی مصرف انرژی دیتاسنترهای خودش استفاده می‌کنه.

deepmind گوگل، هر چند دقیقه یکبار از حسگرهای زیست محیطی تعیین شده اطلاعاتی رو دریافت کرده و با هوش مصنوعی خودش عوامل مختلف تاثیرگذار بر این آمارها و اطلاعات رو بررسی کرده و به مراکز داده‌ای گوگل ارسال می‌کنه. ضمنا اقدامات لازم در جهت بهبود رو هم پیشنهاد میده. با استفاده از این پروژه، میزان مصرف انرژی در دیتاسنترهای گوگل تا چهل درصد کاهش داشته.

دیتاسنترهای سبز جهان

آنچه در معرفی دیتاسنتر سبز گفتیم

در این مقاله، گفتیم دیتاسنتر سبز چیست و تجهیزات سبز چه تجهیزاتی هستن. طبق این مطالب، به یاد داشته باشید که هر کدام از تجهیزات پسیو و اکتیو در زمان راه‌اندازی شبکه باید تا حد امکان از تجهیزات سبز انتخاب بشن تا ضمن کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های شبکه، از صدمات زیست محیطی هم جلوگیری بشه. در ادامه به سوالات کلی و پر تکرار شما در مورد شبکه سبز پاسخ می‌دیم. اگر همچنان سوالی در این مورد دارین، در قسمت نظرات مطرح کنید که در اسرع وقت راهنمای سوالات شما هستیم.

سوالات متداول

شبکه سبز چیست؟

شبکه سبز یعنی به حداقل رساندن منابع مصرفی تا جای ممکن و همینطور انتخاب تجهیزات و فناوری‌های با انرژی کارآمد

هدف از راه‌اندازی شبکه سبز چیست؟

شبکه سبز در جهت به حداقل رساندن مصرف منابع در عین به حداکثر رساندن کارایی و بهینه‌سازی، راه‌اندازی میشه.

بزرگترین دیتاسنترهای سبز جهان کدامند؟

شرکت‌های بزرگی که در حوزه تکنولوژی و در سطح جهانی فعالیت می‌کنن، حتما باید برای جلوگیری از صدمات جبران ناپذیر به محیط زیست از تکنولوژی‌های سبز استفاده کنن. مایکروسافت، گوگل، اپل، فیس بوک و کمپانی سوئیچ از این دیتاسنترها هستن.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا