تجهیزات شبکه

تفاوت کابل شبکه رشته ای و مفتولی (Solid و Stranded)

خرید کابل شبکه

وقتی در مورد تفاوت کابل رشته‌ای و مفتولی صحبت می کنیم، در واقع به مغزی زوج های تابید شده اشاره می کنیم. همانطور که می دانید کابل شبکه زوج تابیده شده یا Twisted pair از 4 زوج تابیده شده تشکیل شده است. هر کدام از این زوج ها شامل دو سیم با مغزی مفتولی یا رشته ای است، که در ادامه تفاوت این دو نوع مغزی (یا به عبارتی این دو نوع کابل شبکه) را شرح خواهیم داد و مزایا و معایب هر کدام را خواهیم گفت.

کابل های شبکه زوج تابیده شده بسیار ارزان‌تر از انواع کابل فیبر نوری هستند. نوع روکش، نوع شیلد، جنس مغزی و البته برند (مانند لگراند و نگزنس) سازنده فاکتورهای تعیین کننده در انتخاب یک کابل شبکه زوج تابیده شده مناسب هستند. از دیگر فاکتورها، نوع مغزی کابل شبکه است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است اما تفاوت هایی در کاربرد هر کدام وجود دارد.

کابل شبکه رشته‌ای یا افشان (stranded):

هر سیم در کابل شبکه Stranded از چندین سیم نازک تر تشکیل شده است که به هم بافته شده اند. پچ کورد شبکه از سیم های رشته ای تشکیل شده و وقتی مورد استفاده قرار می گیرند که کابل شبکه جابجایی و خمش های زیادی دارد و در نتیجه باید انعطاف‌پذیرتر باشند. این نوع کابل شبکه انعطاف پذیری بالایی دارد و اتصال آن به سوکت شبکه کامل تر و بهتر صورت می گیرد. با این حال اتلاف در این نوع کابل شبکه بیشتر است بنابراین نمی توان در فواصل زیاد از این نوع کابل استفاده کرد. بهترین کابل شبکه برای فواصل دور ویژگی‌های مخصوص به خود را در جهت تا آوری در این فاصله دارند.

همچنین بخوانید: پچ کورد چیست؟

کابل شبکه رشته ای

به طور خلاصه می توان مزایا و معایب زیر را برای کابل شبکه رشته ای برشمرد:

  • انعطاف پذیری آن بیشتر است و نصب آن ها راحت تر است. همچنین می توانند خم شدن و جابجایی زیاد را بیشتر تحمل کنند و در نتیجه ماندگاری آن‌ها بیشتر است. هر چه تعداد رشته ها بیشتر باشد انعطاف پذیری افزایش می یابد.
  • آسیب پذیری آن در مقابل کشش کمتر است و امکان قطعی بسیار اندک است.
  • هزینه این نوع کابل شبکه بیشتر از کابل شبکه مفتولی است.
  • مقاومت این کابل در برابر شرایط آب و هوایی کمتر است و برای استفاده در محیط بیرونی کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
  • بین رشته های مختلف هر سیم در این کابل فضایی خالی وجود خواهد داشت، بنابراین دارای ضخامت بیشتری است.

کابل شبکه مفتولی (solid):

مغزی کابل‌های شبکه مفتولی تنها از یک سیم تشکیل شده است و در کابل هایی که نیاز به جابجایی و خمش زیادی ندارند مورد استفاده قرار می گیرد. کابل های شبکه مفتولی بیشتر در زیرساخت شبکه کاربرد دارند و نباید خم شده و یا پیچیده شوند. اتلاف این نوع کابل شبکه کمتر از نوع رشته ای است و در طول های زیاد بهتر عمل می کنند.

کابل شبکه مفتولی

کابل های شبکه Solid برای استفاده در کابل کشی ساختاریافته یک ساختمان ایده آل هستند. به دلیل استفاده از تنها یک سیم، این کابل ها را به راحتی می توان به کیستون یا سوکت شبکه پانچ کرد. از ویژگی های کابل شبکه مفتولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مناسب برای کابل کشی زیرساخت ها: این کابل ها در محیط داخلی برای اتصال بین رک شبکه، اتاق سرور، تجهیزات مخابراتی و در کل قسمت هایی که از یکدیگر فاصله بیشتری دارند. همچنین در کاربردهایی که کابل شبکه جابجایی زیادی ندارد و در یک جا ثابت شده است مناسب می باشند.
  • مناسب برای استفاده در محیط های بیرونی: به دلیل مقاومت بیشتر در برابر شرایط آب و هوایی مانند دما و رطوبت استفاده از این نوع کابل در محیط های بیرونی ساختمان مناسب تر است.
  • تکنولوژی ساخت این نوع کابل پایین تر و در نتیجه هزینه ساخت کابل شبکه Solid کمتر از کابل شبکه رشته ای است.
  • ضخامت: این نوع کابل شبکه دارای ضخامت کمتری است.

تفاوت کابل شبکه رشته‌ای و مفتولی، کدام را انتخاب کنیم؟

در نظر گرفتن دقیق نوع و کاربرد شبکه و ویژگی های نصب و راه اندازی آن برای انتخاب بهترین نوع مغزی بسیار مهم است. به دلیل بیشتر بودن اتلاف در کابل شبکه رشته ای، باید طول آن ها کوتاه باشد. در واقع مهم ترین تفاوت کابل شبکه مفتولی و رشته ای در فواصل قابل پشتیبانی است. اغلب طول استاندارد کابل شبکه رشته‌ای همواره کمتر از 6 متر هست.

در پایان، در جدول زیر می توانید به صورت سریع فرق کابل شبکه رشته ای و مفتولی را مشاهده کنید.

  کابل شبکه مفتولی کابل شبکه رشته ای
انعطاف پذیری   ×
مقاومت در برابر خوردگی ×  
کاربرد در محیط بیرونی ×  
مقاومت در برابر جابجایی زیاد   ×
قیمت تمام شده ×  
ضخامت   ×

آنچه در تفاوت کابل افشان و کابل مفتولی گفتیم

در این مقاله از نتران، به بررسی تفاوت کابل رشته‌ای و مفتولی پرداختیم و گفتیم کابل شبکه رشته‌ای با توجه به رشته‌ها و ساختار درونی، انعطاف پذیری بیشتری از کابل مفتولی داره و می‌‌تونه در شرایط خمش تاب آوری بالایی داشته باشه. اما کابل مفتولی انعطاف پذیری کمتر ولی مقاومت بالایی در شرایط آب و هوایی مختلف داره که باعث میشه برای استفاده در محیط بیرونی مناسب باشه در صورتی که از کابل رشته‌ای بیشتر در محیط های داخلی استفاده میشه.

یکی دیگر از تفاوت‌های کابل مفتولی و رشته‌ای در قیمت آنهاست که کابل مفتولی قیمت کمتری از کابل رشته‌ای داره. اما فراموش نکنید که هر کدام از این دو نوع کابل، کاربردهای مخصوص به خود را دارند و قابل استفاده به جای همدیگر نیستند.

سوالات متداول

تفاوت کابل مفتولی و رشته‌ای چیست؟

این دو کابل تفاوت‌های زیادی باهم دارند اما اصلی ترین تفاوت آنها در میزان انعطاف‌پذیری کابل هست.

آیا قیمت کابل رشته‌ای و مفتولی یکسان هست؟

قیمت کابل شبکه رشته‌ای اغلب از قیمت کابل شبکه مفتولی بیشتر هست.

کدام کابل برای فضای بیرون بهتر هست؟ کابل مفتولی یا کابل رشته‌ای؟

کابل مفتولی به دلیل مقاومت بیشتر، برای فضاهای بیرونی مناسب‌تر هست.

خرید تجهیزات پسیو شبکه
دکمه بازگشت به بالا