تجهیزات شبکه

مزایا و معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده

خرید کابل شبکه

کابل های شبکه به زبان ساده کابل هایی هستند که ارتباط تجهیزات شبکه (در یک شبکه اترنتی) را با سرعت انتقال داده بالا فراهم می کنند. از انواع کابل شبکه می توان به کابل های زوج تابیده شده، کابل های فیبر نوری و کابل های کواکسیال اشاره کرد. البته در شبکه های اترنتی بیشتر کابل های شبکه تابیده شده و فیبر نوری کاربرد دارند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. برای انتخاب مناسب یک بستر ارتباطی می بایست با ویژگی های و مزایای هر کدام آشنا باشیم. در این مطلب سعی ما بر این است که مزایا و معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده را به طور کامل بررسی کنیم.

کابل شبکه زوج تابیده شده و انواع آن:

این نوع کابل در دهه 1990 به تدریج جایگزین کابل های کواکسیال شدند. سرعت انتقال داده در این کابل ها در ابتدای این دهه حدود 10 مگابیت بر ثانیه بود (کابل های CAT3) و در حال حاضر کابل های زوج تابیده‌شده شده CAT8 توسعه داده شده‌اند که حدود 40 گیگابیت بر ثانیه سرعت دارند. برای اتصال کابل های شبکه TP به تجهیزات دیگر از کانکتورها یا سوکت های RJ-45 استفاده می‌شود.

کابل شبکه بر اساس پهنای باند، سرعت، نویز‌پذیری، جنس روکش و … به چندین دسته تقسیم می‌شود. اما به طور استاندارد کابل های شبکه به دسته های Cat1 تا Cat8 تقسیم می‌شوند. این دسته ها از Cat1 (مخفف Category 1 و یا دسته 1) شروع شده و به Cat8 می‌رسند. هر چه دسته بندی کابل های شبکه بالاتر باشد، تکنولوژی ساخت آن‌ها و در نتیجه سرعت انتقال اطلاعات، پهنای باند و نویزپذیری آن ها بهبود پیدا می‌کنند. در جدول زیر خلاصه ای از مشخصات این کابل ها را در استانداردهای مختلف مشاهده می‌کنید.

دسته بندی سرعت استاندارد کاربرد حداکثر پهنای باند ساختار کابل
CAT 1 1 مگابیت در ثانیه تلفن های داخلی (سیم تلفن) 1 مگاهرتز UTP
CAT 2 4 مگابیت در ثانیه تلفن (استفاده بسیار کم) 4 مگاهرتز UTP
CAT 3 16 مگابیت در ثانیه اترنت 10BaseT 16 مگاهرتز UTP
CAT 4 20 مگابیت در ثانیه Token Ring (استفاده بسیار کم) 20 مگاهرتز UTP
CAT 5 100 مگابیت در ثانیه اترنت سریع (Fast Ethernet) 100 مگاهرتز UTP
CAT 5e 1 گیگابیت در ثانیه اترنت گیگابیتی 100 مگاهرتز UTP
CAT 6 1/10 گیگابیت در ثانیه اترنت 1 و 10 گیگابیتی 250 مگاهرتز UTP یا STP
CAT 6a 10 گیگابیت بر ثانیه اترنت 10 گیگابیتی 500 مگاهرتز STP
CAT 7 10 گیگابیت بر ثانیه اترنت 10 گیگابیتی 600 مگاهرتز STP
CAT 7a 10 گیگابیت بر ثانیه اترنت 10 گیگابیتی 1 گیگاهرتز STP
CAT 8 40 گیگابیت بر ثانیه اترنت 25 و 40 گیگابیتی 2 گیگاهرتز STP

کابل های شبکه همچنین بر حسب نوع شیلد های محافظت در برابر نویز نیز به دسته های شیلد دار و بدون شیلد تقسیم می شوند. کابل های شیلد دار خود به انواع FTP ،SFTP و … تقسیم بندی می شوند که از نظر مقاومت در برابر نویز با هم تفاوت دارند. در ادامه مزایا و معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده به صورت جداگانه بررسی شده اند.

[message_box bg=”#hex”] شاید مقاله کابل های شبکه و انواع آن بدرد شما بخورد [/message_box]

مزایا و معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده

مزایای کابل های شبکه زوج تابیده شده

کابل شبکه زوج تابیده شده محبوبیت بسیار زیادی دارد و با وجود رقیب قدرتمندی چون فیبر نوری هنوز هم بیشترین کاربرد را دارد. حتی با وجود پیشرفت فوق العاده شبکه های وایرلس و وای فای کابل های شبکه و به طور کلی شبکه های اترنتی جایگاه خود را حفظ کرده اند. دلیل محبوبیت کابل های شبکه مزایای مهمی است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • هزینه : کابل های شبکه زوج تابیده در مقایسه با کابل های فیبر نوری و کواکسیال قیمت کمتری دارند و هزینه نصب آن ها بسیار کمتر است.
  • نصب راحت : نصب کابل های شبکه زوج بسیار راحت است، به راحتی سوکت زده می شوند و به راحتی به کیستون متصل می شوند. همچنین ابزاری که برای نصب و بکارگیری آن ها نیاز داریم، قیمت بالایی ندارند.
  • تنوع بالا : این نوع کابل ها در انواع مختلفی وجود دارند که می توانند بنا بر نیاز هر شبکه مورد استفاده قرار گیرند. چه بخواهید از این کابل ها در شبکه خانگی استفاده کنید و چه بخواهید آن ها در یک دیتاسنتر بزرگ بکار بگیرید، کابل تابیده شده متناسب را می توانید پیدا کنید.
  • سازگاری : تقریباً تمام کابل شبکه زوج تابیده شده از سوکت های RJ-45 استفاده می کنند. بنابراین هر دستگاه دارای پورت شبکه RJ-45 می تواند از آن استفاده کند، از انواع تجهیزات شبکه مانند روتر گرفته تا لپ تاپ و حتی برخی از تلویزیون ها.

معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده

معایب کابل های شبکه زوج تابیده شده:

با وجود مزایای مهم این نوع کابل های شبکه اما معایبی دارند که نمی توان به راحتی از آن ها چشم پوشی کرد. از معایب آن می توان موارد زیر را نام برد:

  • اتلاف بالا : اتلاف انرژی سیگنال ها در بستر کابل های زوج بسیار بیشتر از فیبر نوری و کواکسیال است. به طوری که معمولاً در فاصله های بیش از 100 کنر به کار برده نمی شوند. یک کابل شبکه Cat6 تا فاصله های 37 متری به خوبی می تواند از سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی کند. در طول های بالاتر سرعت کم کم افت می کند و تا فاصله 100 متری به 1 گیگابیت بر ثانیه کاهش پیدا می کند. دلیل اصلی این افت سرعت اتلاف بالای کابل های زوج است.
  • جذب نویز بالا : با این که سیم ها در کابل های شبکه زوج به دور یکدیگر تابیده شده اند و تا حدی تداخل و نویز کاهش پیدا می کند اما نویز و تداخل به راحتی می توانند ارسال داده ها را در این نوع کابل با اشکال ایجاد کنند. اگر چه می توان با انتخاب کابل های شبکه شیلد دار تا حدود زیادی نویز و تداخل را حذف کرد اما به طور کلی در مقابل کابل های فیبر نوری حرفی برای گفتن نخواهند داشت.
  • عدم تعادل : روج های کابل شبکه یکسان نیستند، حتی دو سیم یک زوج تابیده شده نیز یکسان نیستند. این امر باعث می شود که بین زوج ها و حتی سیم ها تزویج ایجاد شود و کیفیت انتقال داده کاهش یابد.

با اینکه کابل‌های فیبر نوری با عملکرد و توانایی بالایی که دارند؛ بیشتر توجهات را به سمت خود جلب کردند. اما کابل‌های شبکه به دلیل قیمت ارزان و آسانی نصب همچنان جایگاه بالایی در شبکه های کامپیوتری دارند. گرچه این کابل ها دارای معایبی هستند که نمی‌توان از آنها صرف نظر کرد اما پیداست که این معایب نتوانسته اند اهمیت آنها را کاهش دهند. به نظر نگارنده با در نظر گرفتن مزایا و معایب کابل‌های شبکه زوج تابیده شده، این کابل ها حداقل تا سی سال آینده ( بخصوص در کشورهای جهان سوم) از بازار کنار نخواهند رفت.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا