دوربین مدار بسته اسپید دام (Speed Dome) چیست | مزایا و معایب دوربین PTZ
اولین دوربین مداربسته در سال 1942 برای کنترل شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب آن، توسط ارتش آلمان نصب شد. از سال 1996 اولین دوربین مدار بسته تحت شبکه با استفاده از پایه نرمافزاری لینوکس تولید شد. این دوربینها از استاندارد IP (بنیادیترین قرارداد شکلدهنده اینترنت. IP وظیفه مسیر دهی بستههای دیتا را درگذر از مرزهای شبکه بر عهده دارد) برای ارسال تصاویر به صورت دیتا استفاده میکنند. دوربین مدار بسته اسپید دام (Speed Dome) از نظر شکل ظاهری جزو دسته دوربینهای گنبدی شکل (dome) است و از نظر نوع سیگنال خروجی به دو دسته آنالوگ و آی پی تقسیم میشود. البته این دوربینها بسیار پیشرفتهتر از دوربینهای دام معمولی هستند. این دوربینها با نامهای دیگری همچون دوربینهای چرخشی و دوربینهای PTZ نیز شناخته میشوند.
دوربین اسپید دام یا PTZ چیست؟
PTZ مخفف سه کلمه (pan-tilt-zoom) است.
Pan-tilt (قابلیت چرخش عمودی و افقی):
- دوربین مدار بسته اسپید دام میتواند به چپ و راست بچرخد. این ویژگی باعث میشود فضای بزرگتری را پوشش دهد.
- این دوربین مدار بسته قابلیت چرخش تا 360 درجه به صورت افقی را دارد.
- دوربین به سمت بالا و پایین حرکت میکند تا بتواند فضای عمودی گستردهتری را پوشش دهد.
- دوربینها معمولاً توانایی چرخش تا 180 درجه به صورت عمودی را دارند.
Zoom (بزرگنمایی):
- زوم اپتیکال یا تغییر طول کانونی لنز برای زوم به داخل یا خارج، موجب میشود که دوربین در هنگام زوم کردن، کیفیت تصاویر را حفظ کند. میزان زوم اپتیکال با ضریب x نشان داده میشود. به این معنی که اگر عدد آن x12 را نشان دهد دوربین قادر است تا 12 برابر اندازه وقعی روی تصاویر زوم کند. قابلیت زوم اپتیکال قادر است سوژه را تا چندین کیلومتر دورتر هم نشان دهد.
- زوم دیجیتال که با استفاده از نرمافزار عکس را بزرگنمایی میکنند که اغلب در اندازههای بزرگ موجب کاهش کیفیت تصاویر میشود.
- این دوربین با قابلیت بزرگنمایی 30،23،20،12،10 برابر تولیدشده است و هرچقدر که قابلیت بزرگنمایی بیشتر باشد، کیفیت زوم تصاویر بیشتر است.
- بزرگنمایی میتواند به صورت دستی و اتوماتیک انجام شود.
شکل ظاهری دوربین PTZ:
این دوربینها معمولاً دارای بدنه دام (گنبدی) شکل و یک پایه، با توجه به شرایط نصب آن هستند. این دوربینها قابلیت نصب شدن بر روی سقف را نیز دارند.
مزایای دوربین مدار بسته اسپید دام:
- این دوربینها از انواع دوربینهای مداربستهاند که دارای قابلیت کنترل مستقیم و تنظیم زوم هستند.
- دوربینهای Dome Speed دارای قابلیت زوم مکانیکی هستند به همین علت میتوانند زاویه دید متغیری داشته باشند.
- ازآنجاییکه این دوربینها توان چرخشی بالایی دارند (حدود 400 درجه بر ثانیه) میتوانند به سرعت حرکت دورانی داشته باشند.
- این دوربین دارای حافظه داخلی است و میتواند تصاویر مربوط به چندین نقطه مختلف را در خود ثبت کند.
- از مزایا مهم دوربینهای اسپید دام مشخص نبودن زاویه قرارگیری دوربین از داخل حباب شیشه، به عبارتی دید تصویری دوربین نامشخص است.
- دوربینهای PTZ دارای قابلیت WDR هستند یعنی در هنگامیکه منبع نوری ماند خورشید در پشت دوربین قرار دارد اختلالی در ضبط تصاویر ایجاد نمیشود. با این سیستم میتوانند تصاویر را در مناطق خیلی تاریک تشخیص دهند.
- از ویژگیهای دیگر این دوربینهای مداربسته، قابلیت تعریف تعدادی preset برای دوربین است؛ یعنی میتوانید نقاطی از محدودههایی که این دوربین تحت نظر دارد را شخص کنید تا زمان تعریفشده، فقط همان نقطه را نمایش دهد. تعداد نقاط قابلتعریف 300 نقطه است. زمان توقف و همچنین بزرگنمایی تصاویر سرعت حرکت و چرخش نیز در هر نقطه قابلتعریف است. هر preset میتواند نقاط متفاوتی مانند یک اتاق یا سوله و … باشد. به هر prest که طبق زمان تعیینشده، به ترتیب اجرا میشوند یک sequence (سکانس) گفته میشود که درواقع همان برنامه حرکت دوربین است.
- به دلیل هوشمند بودن فوکوس دوربینهای مداربسته چرخشی، به سرعت میتوانند تاری ایجادشده در اثر جابهجایی بین نقاط را از بین ببرند.
- این دوربین میتواند در هر دو محور طول و عرض با سرعت قابل تنظیم تصاویر را اسکن نماید.
- این دوربینها قابلیت خواندن کارت حافظه میکرو اس دی را دارند که موجب میشود در صورت قطع ارتباط با سرور اختلالی در ضبط تصاویر ایجاد نشود و تصاویر بر روی کارت حافظه ذخیره شود.
- در این دوربینها آلارم هشدار به منظور هشدار حرکتی تعبیهشده است.
- در انواع پیشرفتهتر این دوربینها، قابلیت smart tracking یا همان تعقیب سوژه را دارند.
- این دوربینها قابلیت کنترل از راه دور را دارند، یعنی میتوان برای یک هفته آن برنامه دقیقی تنظیم نمود تا در روزهای هفته در ساعات از پیش تعیینشده انجام شود.
- بعضی از این دوربینها دارای قابلیت دید در شب یا IR هستند.
- دوربینهای اسپید دام به دلیل دارا بودن سیستم IP66 قادرند در هر شرایط آب و هوایی اعم از برفی، بارانی و… کار کنند.
- بعضی از این دوربینها دارای قابلیت اتصال مستقیم به وایرلس هستند.
- دوربینهای اسپید دام شما را قادر میسازد از هر موقعیت مکانی که در آن هستید، از طریق تلفن همراه و اینترنت منزل و یا محل کار خود را کنترل کنید.
معایب دوربین Speed Dome:
- این دوربینها تنها یکجهت در هرلحظه را پوشش میدهند.
- این دوربینها به یک اپراتور برای تنظیم و مانیتورینگ دوربین نیاز دارد. حتی در حالت برنامهریزیشده نیز دوربین بهترین عملکرد خود را ندارد و حتماً نیاز به حضور اپراتور است.
- بعضی از این دوربینهای گردان دارای قابلیت دید در شب یا IR هستند. برد دید در شب معمولاً بسیار کمتر از برد دید دوربین است؛ بنابراین برای کنترل محیطهای بزرگ باید نور محیط مناسب باشد.
- به دلیل ساختار پیچیده این دوربینها، احتمال خرابی آنها نسبت به سایر دوربینها بیشتر است.
کاربردهای دوربین مدار بسته اسپید دام:
- این دوربینها برای نظارت بر محیطهای وسیع مانند سولهها و کارخانهها، چهارراهها و میدانها به کار برده میشوند.
- این دوربینها به دلیل اینکه فقط یکجهت در هر لحظه را پوشش میدهند برای پوشش امنیتی در تمام جهات مناسب نیستند.
با توجه به مزایای فراوان دوربینهای اسپید دام (Speed dome) نسبت به معایب آنها این دوربینها امروزه کاربردهای گستردهتری را به ویژه در زمینه شهری و کنترل ترافیک، کنترل سولهها و کارخانهها و حتی در زمینه کنترل راهروها و اجلاسها پیدا کردهاند. دوربین های PTZ دوربین هایی پیشرفته و حرفه ای هستند که شاید مورد نیاز بسیاری از افراد نباشد بنابراین قبل از تصمیم به خرید دوربین مدار بسته اسپید دام باید نیاز خود را به درستی بسنجید.
در این مقاله سعی کردیم تا جای ممکن دوربین اسپید دام را به شما معرفی کنیم تا بتوانید هنگام انتخاب دوربین مدار بسته تصمیم بهتری بگیرید. برای هر چه بهتر شدن وبلاگ نت ران، نظرات خود را با ما در میان بگذارید و اگر سؤالی در مورد دوربین های مدار بسته داشتید حتماً از کارشناسان نت ران بپرسید.