دوربین مداربسته دام (Dome) چیست؟ – مزایا، معایب و کاربرد دوربین دام
دوربین مداربسته دام یا Dome یکی از انواع دوربین های مداربسته است که دارای شکلی گرد یا گنبدی است. در واقع نام این دوربین هم از شکل گنبدی آن گرفته شده است، Dome در زبان انگلیسی به معنای گنبد است. دوربین مداربسته Dome بیشتر در سقف نصب می شود و یکی از محبوب ترین انواع دوربین مدار بسته است. دوربین های دام در انواع دوربین IP و آنالوگ، و نیز با لنزهای ثابت (Fixed) و متغیر (Vari-focal) ساخته می شوند. شرکت های داهوا (Dahua) و هایک ویژن (HIK Vision) بزرگترین تولیدکننده های دوربین مداربسته -از جمله دوربین دام- در جهان هستند.
در این مقاله با این نوع دوربین مدار بسته آشنا می شویم و ویژگی ها و کاربرد آن را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
کاربرد دوربین مداربسته Dome:
دوربین های دام اکثراً روی سقف ها نصب می شوند و در فضاهای داخلی کاربرد بیشتری دارند (اگرچه گاهی در فضای بیرونی نیز مورد استفاده قرار می گیرند). از آن ها می توان در انواع فروشگاه های بزرگ، هتل ها، اداره ها، فرودگاه ها و … استفاده کرد.
از نظر نوع کاربرد می توان دوربین های دام را به دوربین های آنالوگ و IP تقسیم بندی کرد. دوربین های IP یا شبکه دوربین هایی هستند که می توان به تصاویر ضبط شده توسط آن ها، از طریق اینترنت دسترسی پیدا کرده و آن ها را مشاهده کرد. این نوع دوربین ها معمولاً در یک سیستم دارای NVR یا ضبط کننده تحت شبکه به کار گرفته می شوند و با استفاده از کابل شبکه به سایر تجهیزات متصل می شوند. دوربین های آنالوگ برعکس دوربین های شبکه به اینترنت متصل نیستند و نمی توان از این طریق به تصاویر آن ها دسترسی پیدا کرد. این دوربین ها در یک سیستم دارای DVR به کار گرفته می شوند و ارتباط آن ها توسط کابل کواکسیال انجام می شود.
مزایای دوربین مداربسته دام:
دوربین مدار بسته دام یکی از محبوب ترین انواع دوربین مداربسته است، این محبوبیت به دلیل مزایای زیادی است که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
- زاویه گسترده: دوربین های دام زاویه بازی دارند و فضای گسترده تری را پوشش می دهند. بنابراین می توان با تعداد دوربین کمتر، بر یک فضای وسیع نظارت کرد. علاوه بر این برخی از ان ها قابلیت چرخش 360 درجه دارند و می توانند همه زوایا را پوشش دهند.
- عدم جلب توجه: دوربین Dome به دلیل نصب بر روی سقف حساسیت کمتری ایجاد می کند و توجه افراد کمتری را به خود جلب می کند (مطمئناً افراد زیادی سقف را نگاه نخواهند کرد و ممکن است دوربین را با اکسس پوینت یا سیستم اطفاء حریق اشتباه بگیرند). ارتفاع زیاد نصب آن ها نیز باعث می شود که کمتر در معرض دید قرار گیرد. این مزیت باعث می شود افراد عادی معذب نشوند و همچنین نظارت پنهان بر روی افراد بهتر صورت پذیرد.
- عدم تشخیص جهت: بیشتر دوربین های دام درون محفظه های شیشه ای قرار گرفته اند و شکل گرد آن ها باعث می شود که تشخیص جهت آن ها دشوار باشد.
- عدم جذب گرد و خاک: این دوربین ها در سقف (و به صورت برعکس) نصب می شوند و امکان جذب گرد و خاک در آن ها کمتر است.
- زیبایی: دوربین های مداربسته Dome به خصوص آن هایی که دارای محفظه شیشه ای هستند زیبا و جذاب هستند و می توانند به زیبای محیط کمک کنند.
- ماندگاری بیشتر: طبق آمار این نوع دوربین کمتر در عرض خرابکاری قرار می گیرد و از دسترس افراد به دور است، به همین دلیل طول عمر بیشتری دارد و البته عدم جذب گرد و غبار نیز در این ویژگی بی تأثیر نیست.
معایب دوربین دام:
- دوربین های مداربسته دام توجه کمتری را به خود جلب می کنند و بنابراین نقش بازدارنده کمتری (در پیشگیری از وقوع جرم) دارند.
- دوربین های دام معمولاً از لنزهای کوچکتری استفاده می کنند و همین باعث می شود که فواصل کمتری را پوشش دهند.
- نصب دوربین های دام نسبت به دوربین های بولت سخت تر است و نیاز به دقت بیشتری دارد. در صورت نصب ناقص و بدون استحکام کافی، ممکن است این دوربین ها به راحتی بر روی زمین بیفتند. ضمن این که در صورتی که قابلیت چرخش نداشته باشند، تنظم زاویه آن ها سخت تر است و نیاز به تجربه بالایی دارد.