کامپیوتر و لپ تاپ

تفاوت رم و رام (Ram & ROM) در چیست؟

خرید کابل شبکه

همه کامپیوترها، تلفن‌های همراه، کنسول‌های بازی و … دارای 2 قسمت خیلی مهم با نام رم (Ram) و رام (Rom) هستند. بسیاری از کاربران تفاوت آن‌ها را نمی‌دانند و گاهی نیز آن‌ها را یک چیز در نظر می‌گیرند. بعضی دیگر گمان می‌کنند رام همان اسم دیگر رم است. اما تمامی این تفکرات اشتباه بوده و این 2 بخش از یکدیگر مجزا و دارای کارایی متفاوت‌اند. در ادامه برای پاسخ به سؤال ” تفاوت رم و رام (Ram & ROM) در چیست؟ ” ابتدا هر کدام را معرفی کرده و سپس تفاوت‌هایشان را ذکر می‌کنیم.

رم (Ram) چیست؟

رم یا RAM مخفف عبارت Random Access Memory است. این قطعه سخت افزاری به منظور افزایش سرعت سیستم‌ها و کارایی بیشتر پردازنده تولید شد. اطلاعات یک کامپیوتر روی هارد آن ذخیره می‌شود. اما خواندن و نوشتن اطلاعات از هارد بسیار زمان بر است. اگر رم وجود نداشت، پردازنده برای اجرای هر دستور باید به هارد مراجعه می‌کرد و زمان زیادی صرف خواندن یا نوشتن اطلاعات از هارد تلف می‌شد. برای بهبود این وضعیت حافظه‌های اصلی یا همان رم‌ها معرفی شدند. رم ها حافظه‌هایی هستند که بین پردازنده و هارد قرار می‌گیرند. اطلاعات لازم در هر مرحله از هارد بر روی رم آمده و پردازنده فقط با رم ارتباط دارد. وقتی برای بار اول برنامه‌ای اجرا شود، آن اطلاعات برنامه از هارد بر روی رم قرار می‌گیرد و بعد از آن هر مرتبه پردازنده اطلاعات را از روی رم خوانده یا روی رم می‌نویسد. اگر علاقه‌مند هستید بیشتر درباره رم بدانید مقاله حافظه رم (RAM) چیست و چه انواعی دارد؟ را مطالعه فرمایید.

دلایل افزایش سرعت خواندن و نوشت بر روی رم‌ها نسبت به هارد بسیار زیاد است اما از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان کمتر بودن حافظه رم نسبت یک هارد و تفاوت در ساختار این حافظه ها اشاره کرد. البته این فرآیند نیز مشکل تلف شدن وقت پردازشگر برای خواندن یا نوشتن اطالاعات را به طور کامل برطرف نکرد. مهندسان برای بهبود این قضیه، بین رم و پردازشگر حافظه دیگری با عنوان کش (Cache) قرار دادند. در مقاله (هر آنچه درباره کش لازم است بدانید) به طور مفصل درباره کش صحبت شده است.

رم (Ram) چیست؟

پس در یک نتیجه‌گیری کلی می‌توان گفت رم‌ها حافظه‌هایی هستند که بین هارد و پردازنده قرار می‌گیرند تا سرعت پردازش سیستم را افزایش دهند و از بیکار ماندن پردازشگر جلوگیری کنند. این حافظه‌ها حجم بسیار کمتری در برابر حافظه‌هایی با عنوان هارد دارند . سرعت نوشتن و خواندن اطلاعات در آن‌ها بسیار بالاتر از هاردها است.

رام (ROM) چیست؟

حافظه رام (Rom) مخفف عبارت Read Only Memory به معنای حافظه فقط خواندنی است. همانطور از اسم این حافظه پیداست این حافظه‌ها تنها برای خواندن از روی آن‌ها ساخته شدند و نمی‌توان اطالعات روی آن‌ها را تغییر داد. اطلاعات موجود در این نوع حافظه‌ها در کارخانه سازنده نوشته می‌شود و دیگر امکان تغییر آن‌ها وجود ندارد. درون رام‌ها دیودها و ترانزیستورهایی هستند که این اطلاعات‌ را ذخیره می‌کنند. البته این موضوع مخصوص نسل‌های اولیه رام است. رام‌ها انواع مختلفی مثل EPROM، EEPROM و PROM دارند. حافظه‌های EEPROM و EPROM را می‌توان توسط روش‌های خاصی مانند اعمال ولتاژ بالا پاک کرد و دوباره به آن‌ها اطلاعات داد. رام‌ها را در کارخانه‌ها توسط دستگاهایی با نام پروگرمر دیتا (Programer Data) می‌سازند.

رام چیست؟

از حافظه رام برای دخیره کردن اطلاعات بایوس استفاده می‌شود. وقتی شما به عنوان مثال کامپیوتر و یا حتی تلفن همراه خود را روشن می‌کنید، برای روشن شدن و بالا آمدن سیستم عامل نیازمند یک سری دستورات خاص هستید. این مجموعه اطلاعات در رام ذخیره می‌شوند. از سال 2008 به بعد رام‌ها به شکلی ساخته شد که بتوانند علاوه بر ذخیره دائمی اطلاعات، اطلاعات قبلی را حذف و اطالعات جدیدی بپذیرند. این کار به منظور ایجاد امکان آپدیت (Update) در رام‌ها اعمال شد. بعد از آپدیت رام باز هم اطلاعات موجود در آن برای همیشه در آن ذخیره می‌ماند مگر آنکه خودتان اطلاعات قبلی را حذف و اطلاعات جدیدی بر روی آن بریزید.

تفاوت رم و رام (Ram & ROM) در چیست؟

تفاوت رم و رام (Ram & ROM) در چیست؟

تا اینجا با مفهموم کلی رم (Ram) و رام (Rom) آشنا شدید و نحوه کارکرد هرکدام را ملاحظه فرمودید. اکنون به بیان تفاوت‌های میان آن‌ها می‌پردازیم :

  1. اولین تفاوت نام آن‌ها است که یکی Random Access Memory و دیگری Read Only Memory می‌باشد.
  2. دومین تفاوت آن‌ها در نگهداری اطلاعات است که رم اطلاعات را کوتاه مدت نگه می‌دارد و رام بلند مدت اطلاعات را ذخیره می‌کند.
  3. تفاوت بعدی آن‌ها در نوشتن اطلاعات روی آن‌هاست که اینکار در رم ساده بوده و بارها اتفاق می‌افتد اما در رام اینکار نیازمند روش‌های مخصوص و به تعداد محدود امکان پذیر است.
  4. فرق مهم دیگر آن‌ها در این است که اگر برق برود و دستگاه شما خاموش شود اطلاعات موجود در رم پاک می‌شوند اما اطلاعات موجود در رام بدون تغییر باقی می‌مانند.
  5. سرعت آن‌ها دیگر تفاوتشان است که در رم بیشتر از رام است.
  6. یکی دیگر از تفاوت‌های این 2 قطعه اندازه ظرفیت آن‌هاست. حافظه‌های رم ظرفیت بسیار بیشتری نسبت به رام دارند.

در صورت بروز هرگونه ابهام یا سوالی در فهم این مقاله، از قسمت نظرات با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت شما را راهنمایی کنیم.

خرید تجهیزات پسیو شبکه

‫۱۲ دیدگاه ها

  1. سلام میخوام یه مانیتور ۷ اینچ بگیرم براماشینم مانیتور هم رام یک داره هم رام دو اختلاف قیمت ۱ تومن هم دارن میخواستم ببینم کدوم بهتره ارزش داره یه تومن بیشتر هزینه کنم رام دو رو بگیرم ؟
    ممنون میشم راهنمایم کنیم

  2. سلام
    والا اینقد که هر سایتی یه چیزی نوشته نمیشه تفاوتشو دقیق فهمید
    شما فقط اینو به من بگو که وقتی حرف از حافظه ی داخلی یه سیستم میشه حالا چه گوشی چه رایانه
    اون ۵۱۲گیگ یا ۱ ترابایت رم میشه یا رام
    یا اونی که حجمش تا مثلا ۶ مگ و اینهاس چیه؟
    ممنون از توجه تون

    1. سلام دوست عزیز، اونی که توی گوشی ها در حد ۶۴ یا ۱۲۸ گیگ هست رو بهش میگن همون حافظه داخلی و توی کامپیوتر هم که حدود ۱ ترابایت هست رو بهش می گن هارددیسک. به اشتباه توی ایران به این حافظه هم میگن رام مخصوصاً برای گوشی، که اصلاً چنین چیزی درست نیست و اسمش نه رم هست و نه رام.
      روی کامپیوتر، رام (ROM) یه قطعه کوچیک روی مادربرد هست که ظرفیتش حدود ۶ مگ تا ۸ مگ هست و اصلاً ما نمی تونیم تعویضش کنیم یا ارتقاش بدیم.
      رم (RAM) یه قطعه بزرگتر هست که توی شیارهای مخصوصش روی مادربرد نصب میشه (همون ۲ یا ۴ شیار موازی هم)، اینو می تونیم تعویض کنیم یا ارتقا بدیم. ظرفیت یه رم معمولاً ۲ یا ۴ یا ۸ یا ۱۶ گیگ هست.
      بازم هر سوالی هست بفرمایید

  3. یه سوال، مگه خود اندروید در حافظه داخلی (که حافظه سیستم در تنظیمات نوشته) ذخیره نشده? پس چرا خود تعمیرکارا میخوان فلش بکنن میگن میخواهیم رام بزنیم؟ درحالیکه از اون جاییکه این متنو خوندم فهمیدیم که رام یه چیزای کلی و اطلاعات دائمی هست، مثلا نحوه روشن شدن گوشی که چطور اطلاعات بالا میان… حالا نگاه کنید، تو فلش کردن، مثلا اگر فلش چهار فایل بزنیم و اندروید ارتقا پیدا کنه، این اطلاعاتم تغییر میکنه دیگه مثلا گوشی با یه حالت دیگه ای روشن میشه. خب پس تو فلش رام هم انگاری اطلاعاتش پاک میشه و بروز میشه؟ و سوال اخر اینکه این بوت گوشی همون رام هست؟

    1. سلام، دوست عزیز غیر فرار بودن رام به این معنی نیست که هیچ وقت تغییر نمی کنه بلکه بیشتر منظور این هست که هنگام قطع جریان برق اطلاعات از بین نمی رن! ممکنه در طول تغییر سیستم عامل و رام اندروید قسمتی از حافظه رام تغییر کنه! اما حافظه رام الزاماً همون کاستوم رام توی اندروید نیست و در واقع firmware دستگاه هست.

  4. سلام

    خیلی از سایت ها تکنولوژی و موبایل و یا پشت کارتن گوشی، کلمه ROM رو برای حافظه داخلی موبایل استفاده میکنند
    مثلاً تو مشخصات یه گوشی زده
    ROM 128 – RAM 6

    اگه بگیم اشتباه میکنن که با عقل جور در نمیاد
    دلیلش چیه؟

  5. وقتتون بخیر

    ممنون از توضیح مفید شما در ارتباط با حافظه. سوالی که من رو همیشه در گیر خودش کرده این هست که، اگر از پشت صحنه بیرون بیاییم و بخواهیم از دید یک کاربر با اطلاعات محدود تر به حافظه نگاه کنیم، چه مثال حقیقی برای رم و رام میشود توضیح داد. در تکمیل سوالم، مثلا وقتی من در یک زمان مرور گر خودم را باز کردم و از سایت یوتیوب مشغول گوش دادن به موسیقی دلخواه هستم و همزمان مشغول نوشتن کد در یکی از زبان های برنامه نویسی هستم، در این سناریو رم و رام مشغول چه وظیفه ای هستن؟ ممنون میشم به راهنمایی بفرمایید.
    با سپاس

    1. وقت شما هم بخیر، به طور کلی رام اطلاعاتی رو ذخیره می کنه که موقع بالا اومدن سیستم به اون نیاز داریم (مثل firmware سی پی یو یا اطلاعات Bios)، بعد که سیستم بالا اومد دیگه نیازی به رام نداریم. رام اطلاعاتی رو ذخیره می کنه که یک بار نوشته می شن و در تمام طول عمر سیستم تغییر نمی کنن مگر در موارد معدود.
      رم (RAM) اما اطلاعات موقتی رو ذخیره می کنه، یه مثال ساده، مثلاً شما می خواید یک فایل رو کپی کنید، برای کپی کردن لازمه که اطلاعات در جایی ذخیره بشن و بعد به جای دیگه منتقل بشن، و خب در رم ذخیره میشن! به طور دقیق تر، در برنامه نویسی شما باید برخی متغیرها رو ذخیره کنید تا در دستورات بعدی از اون استفاده کنید، این متغیرها در رم ذخیره می شن! با خاموش شدن سیستم اطلاعات رم پاک میشن، مثلاً وقتی یه فایل رو کپی می کنید و کامپیوتر خاموش میشه، بعد از روشن شدن نمی تونید Paste کنید! امیدوارم تونسته باشم راهنمایی کنم

      1. سلام دوست عزیز هر دو حافظه ممکنه ویروسی بشن، ولی از اونجایی که با خاموش شدن کامپیوتر، حافظه رم هم به کلی پاک میشه، پس اگر ویروسی هم بشه ویروس پاک میشه! مثل این میمونه که هر روز خودش رو پاک سازی می کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا