تفاوت اینترنت و وب چیست؟
شاید عنوان این مقاله هم برای بسیاری از افراد تعجب آور باشد. امروزه حتی با توجه به گسترش روز افزون علم، بسیاری از افراد تفاوت وب و اینترنت را نمیدانند و این دو واژه را مترادف یکدیگر میدانند. اینترنت و وب دو مفهوم جداگانه هستند. هستی یکی در گرو دیگری و پیشرفت آن یکی منوط به وجود طرف مقابل است. در هر حال درست است که وب و اینترنت دو موضوع مرتبط هستند اما به هیچ عنوان نمیتوان این دو را هم معنی دانست.
در این مقاله به تفاوت اینترنت و وب میپردازیم و اطلاعات کاملی را در مورد هر کدام به صورت جداگانه بیان میکنیم تا در انتها به تفاوت این دو برسیم. با ما همراه باشید.
اینترنت چیست؟
در سال 1960 در ایالات متحده آمریکا پروژه ای آغاز شد که قرار بود با استفاده از دستاورد های آن، مراکز نظامی ایالات متحده بتوانند با یکدیگر ارتباطی امن و سریع را داشته باشند. اما در نهایت این پروژه کوچک، باعث ایجاد پروژه ای بزرگتر و عمومی به نام اینترنت شد. اینترنت دستاوردِ آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته آمریکا، DARPA است.
اینترنت یک شبکه عظیم کامپیوتری است. این شبکه با استفاده از:
- رایانه ها
- کابل ها
- مودم ها
- روتر ها
- سوییچ ها
- ماهواره ها
- تلفن ها
- خطوط کابلی
و… در همه جهان گسترده شده است. در اصل اینترنت متشکل از شبکه های کوچک و ریزی است که تجمیع آنها باعث به وجود آمدن این شبکه عظیم شده است. این شبکه های کوچک میتوانند رایانه ها و تلفن های شما که با استفاده از مودم به اینترنت وصل میشوند باشد تا شبکه های بزرگتر و صنعتی در شرکت ها و کارخانجات.
این شبکه های کوچک و بزرگ با استفاده از وسایلی که گفته شد به اینترنت متصل میشوند و هرروز این شبکه جهانی را بزرگ و بزرگتر میکنند. اما در این میان جایگاه وب چیست؟ آیا وب همان اینترنت است؟ اگر نه، پس تفاوت اینترنت و وب چیست؟
وب چیست؟
تا اینجا با اینترنت و مفهوم آن آشنا شدید.
وب در سال 1989 و توسط تیم برنرزلی انگلیسی ساخته شد. برای توضیح مفهوم وب بهتر است تا با یک مثال این موضوع را برای شما ساده کنیم.
تصور کنید که منزل شما در یک شهر آزاد و بزرگ قرار دارد. شما برای ارتباط با دوستان خود به صورت غیرحضوری چه راه هایی پیش رو دارید؟ احتمالا برایشان نامه بنویسید، تلفن بزنید و از راه ارتباطی دیگری چون پست و … استفاده کنید. در این بین اگر بخواهید به یک سینما یا.. بروید چطور عمل میکنید؟ مطمئنا با استفاده از آدرس به محل مورد نظر خود میروید.
در مثال بالا، کل شهر همان اینترنت است. راه های ارتباطی چون تلفن، پست، نامه و غیره همان ایمیل، چت خصوصی، انتقال اطلاعات و… هستند. در انتها نیز، سینما و محل موردنظر شما، همان دنیای وب است که با استفاده از آدرس (URL) به آنها میرسید.
- ایمیل
- چت آنلاین
- انتقال اطلاعات با FTP
- وب
- و…
از جمله اجزای اینترنت هستند. هیچ کدام از این اجزا برای مورد استفاده قرار گرفتن لزومی به وجود دیگری ندارند و اینکه تصور کنیم اگر وب نباشد دیگر اجزا هم بی استفاده میمانند اشتباه است.
شما برای اتصال به وب، در دنیای اینترنت از URL ها و مرورگر هایی چون کروم، فایرفاکس و… استفاده میکنید. منظور از URL همان لینک ها است. این URL ها اغلب شما را به صفحات HTML میرسانند. HTML اختصاری از کلمات HyperText Markup Language به معنای زبان نشانه گذاری ابر متن است. صفحات HTML همان صفحات سایت ها و اجزای دنیای وب هستند. صفحه ای که شما در حال مشاهده آن هستید با استفاده از همین زبان نشان گذاری HTML نوشته شده است. آدرس ها یا URL ها، رابط میان رایانه ها و دستگاه های شما با این صفحات هستند.
در این بین، قوانینی برای متصل شدن به دنیای وب وجود دارد که به آن پروتکل میگویند. پروتکل های زیادی در سطح وب وجود دارد که معروف ترین آنها پروتکل HTTP و زیر شاخه رمز گذاری شده آن، پروتکل HTTPS است.
حال یک سؤال پیش میآید. آیا گستردگی دنیای وب در همین حدی است که ما در موتور های جستجویی چون گوگل و یاهو و بینگ آن را مشاهده میکنیم؟ مطمئنا نه!!
DEEP WEB
مفهوم دیگری در دنیای وب وجود دارد که تعاریف آن را جا به جا میکند. DEEP WEB یا وب مخفی و عمیق قسمتی از دنیای وب و اینترنت است که اغلب افراد حتی از وجود آن هم بی خبر اند.
دیپ وب که اغلب برای انجام اعمال خلافکارانه مورد استفاده قرار میگیرد، قسمتی از وب است که برای ورود به آن، نیاز به استفاده از موتور های جستجوی خاص و چند ابزار دیگر بر روی رایانه خود دارید. بر خلاف تصور، حجم اطلاعاتی که در وب مخفی وجود دارد، چیزی بیش از 20 برابر آن چیزی است که در وب معمولی مشاهده میکنیم. به هیچ عنوان اتصال به دیپ وب را به شما پیشنهاد نمیکنیم این قسمت را صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شما بیان کردیم.
نتیجه گیری:
وب، تنها بخشی از دنیای اینترنت است. اما این دو، دو مفهوم جدا نشدنی هستند. لازمه ی وجود وب، اینترنت است و بدون وجود اینترنت، دنیای وبی وجود نخواهد داشت. در مقابل اگر وب به وجود نمیآمد، مطمئنا اینترنت به اندازه ای که الآن در حال مشاهده آن هستیم گسترده نمیشد و صرفاً در حد چند روش ارتباطی باقی میماند. پس ماهیت وجود هر دو این ها به یکدیگر بستگی دارد.
در این مقاله به صورت ساده به توضیح مفهوم اینترنت پرداختیم. پس از آن با یک مثال جایگاه وب در دنیای اینترنت را مشخص کردیم و دیگر اجزای اینترنت را توضیح دادیم و در نهایت سعی کردیم تا شما را با تفاوت اینترنت و وب آشنا کنیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
چقدر عالی توضیح دادید مچکرم.
سلام خواهش میکنم.
واقعا مطالب مفید و کاملی بود.
ممنون
mofido khoob bood mercii