
محتویات فهرست
معرفی دوره CCNA
در این مقاله به آموزش کاربردی CCNA میپردازیم. دوره CCNA پیش نیاز سایر مدارک سیسکو Cisco است که شامل اطلاعات در مورد شبکه LAN و WAN و نحوه راه اندازی شبکههای کوچک میباشد. ﺩﺭ آموزش CCNA، با تنظیمات اولیه و ساده روتر و سوییچ آشنا میشوید.
دورههای سیسکو، به راه اندازی، نگهداری و عیب یابی شبکههای کامپیوتری غالباً در بستر سخت افزاری میپردازند، طراحی فیزیکی شبکه، تنظیم، راه اندازی و نگهداری روترها و سوئیچ سیسکو از مباحث مهمی است که در آموزش CCNA به عنوان مهارتی ارزشمند به شما ارائه میشود.
با توجه به محبوبیت این رشته در میان مردم، تنوع شغلی در ایران و خارج از کشور و همینطور هزینههای سنگین این دوره، متخصصین شرکت نت ران این مقاله ارزشمند که شامل نکات کاملا کاربردی CCNA است را رایگان تقدیم شما میکند.
آموزش کاربردی CCNA جلسه اول
CCNA مخفف عبارت Cisco Certification Network Associate است که گواهینامه شرکت Cisco میباشد.
شبکه
شبکه Network به عبارت ساده اتصال تعدادی Device به یکدیگر است تا بتوانند اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند و از اطلاعات و منابع یکدیگر استفاده کنند.
موارد لازم برای ایجاد شبکه
End Device:
به Deviceهایی که به کاربر نزدیک هستند، End Device میگویند. Client و Server هر دو از این دسته هستند.
Media:
به معنای رسانه است که شامل انواع کابل شبکه ، وایرلس میباشد.
در نت ران میتوانید کابل شبکه مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت و قیمت تهیه کنید.
Interface:
اینترفیس به معنای واسط است و این واسط، ما بین Media و Device قرار میگیرد.
Intermediat Device:
به Deviceiهای میانی همچون Router ،Hub ،Switch و … گفته میشود.
Operating System:
OS که بر روی End Deviceها قرار دارد شامل Microsoft و Linux و … میباشد.
OS که بر روی Interfaceها قرار دارد مربوط به مهندسان سخت افزار است.
OS که بر روی Intermediate Deviceها قرار دارد مربوط به شبکه کاران Cisco است.
تقسیم بندی شبکه به لحاظ وسعت
LAN:
Local Area Network
محدوده جغرافیایی کوچکی مانند یک خانه، یک دفتر کار یا گروهی از ساختمانها را پوشش میدهد.
MAN:
Metropolitan Area Network
یک شبکه بزرگ است که معمولاً در سطح یک شهر گسترده میشود. در این شبکهها اتصالات معمولاً به صورت بیسیم و یا فیبر نوری جهت ارتباط با محلهای مختلف است. به عبارت دیگر از بهم پیوستن LANها و CANها در سطح یک یا چند استان تشکیل میگردد.
WAN:
Wide Area Network
نسبتاً ناحیه جغرافیایی وسیعی را پوشش میدهد، از یک کشور به کشوری دیگر یا از یک قاره به قارهای دیگر. این شبکهها هم معمولاً از اتصالات بیسیم، فیبر نوری و یا لینکهای رادیویی در ابعاد وسیعتر و جهانی، جهت ارتباط با محلهای مختلف است.
استراتژی شبکه
برای تشخیص نوع شبکه LAN و WAN از (POV (Point Of View در شبکه استفاده میکنیم و بعد از آن باید استراتژی و توپولوژی شبکه را نیز مشخص کنیم.
توپولوژی شبکه
توپولوژی به معنای طراحی و ساختار منطقی Logic شبکه است. که در ادامه آموزش کاربردی CCNA به طور کامل به معرفی قدیمیترین تا جدیدترین توپولوژیهای شبکه میپردازیم.
توپولوژی BUS
اولین توپولوژی که در شبکه ساخته شد توپولوژی باس Bus بوده است. مهمترین ویژگی این توپولوژی این است که Intermediat Device ندارد و با یک Media کار میکند و کامپیوترها از آن انشعاب میگیرند. به این مدیا، Back Bone گفته میشود. توپولوژی Bus به صورت Half Duplex کار میکند.
Half Duplex
Half Duplex به معنای دو طرفه غیر همزمان است. بدین صورت که همزمان امکان ارسال دیتا بر روی مدیا موجود نمیباشد. بستر ارسال و دریافت Half Duplex، سیم است.
Full Duplex
Full Duplex به معنای دو طرفه همزمان است. بدین معناست که همزمان، ارسال و دریافت دیتا بر روی مدیا جدا از هم انجام میشود.
Collision
منظور از دو طرفه غیر همزمان این است که در شبکه، همه Deviceها باید ارسال و دریافت دیتا را داشته باشند و اگر همزمان با هم دیتا ارسال کنند، سیگنالها با هم برخورد کرده و باعث بروز Collision یا ایجاد سیگنال برآیند تداخل میشود که این سیگنال برآیند تداخل، شبیه سیگنالهای فرستاده نیست در نتیجه به مقصد نمیرسد.
اگر سیگنال برآیند تداخل توسط کارت شبکه ترجمه شود و به CPU برسد، CPU توان پردازش این Data را ندارد. این سیگنال به تنهایی نمیتواند از CPU خارج شود و باعث Crash سی پی یو میشود. برای حل این مشکل، در دو طرف Back Bone، Terminator میگذارند که در هنگام Collision سیگنال از شبکه خارج شود.
Jam Signal
زمانی که اولین Collision در شبکه اتفاق میافتد، با استفاده از Jam Signal به Deviceهای شبکه اطلاع میدهیم تا زمان خارج شدن Collision از شبکه صبر کنند و دیتا ارسال نکنند.
طریقه کار Jam Signal به این صورت هست که کارت شبکه یک کپی، از دیتای ارسالی برای خود تهیه میکند. برای اینکه کارت شبکه در بستر Half Duplex هم Send و هم Recive داشته باشد، بر روی Chipset کارت شبکه Bus، یک اینترفیس Recive Only سخت افزاری، به نام Loop Back قرار دادند. اگر دیتای فرستاده شده با دیتای کپی شده در کارت شبکه یکسان نبود، Jam Signal تولید و فرستاده میشود. بعد از تولید Jam Signal کارت شبکهها زمانی را به صورت رندوم صبر کرده و دوباره دیتا ارسال میکنند.
Arbitration
به کلیه مکانیزمهای جلوگیری از وقوع Collision در تکنولوژیهای مختلف،Arbitration میگویند. Arbitration یک تعریف است و در تکنولوژیهای مختلف، گوناگون است. Arbitration مربوط به توپولوژی باس، CSMA/CD است.
CSMA/CD: Carrier-sense multiple access with collision detection
معایب توپولوژی Bus
- عدم توسعه پذیری فیزیکی شبکه
- قطع یک کامپیوتر از شبکه باعث قطع کل شبکه میشود.
توپولوژی Star
برخلاف توپولوژی Bus، در توپولوژی Star یک Intemediate Device وجود دارد. اولین Intemediate Device شبکه در این توپولوژی، Hub بود. مکانیزم کاری Hub به این صورت بود که سیگنال دریافتی از یک پورت را به همه پورتها ارسال میکرد به جز پورتی که سیگنال را از آن دریافت کرده است. در توپولوژی Star با قطع یک Device، سایر Deviceها در شبکه قطع میشوند پس این توپولوژی نیز Half Duplex میباشد.
مزیت توپولوژی Star
در توپولوژی Star با وصل کردن چندین Intemediate Device، باعث توسعه پذیری شبکه میشویم. زمانی که دو عدد Intemediate Device را به یکدیگر متصل کنیم به این کار اصطلاحاً Up Link میگویند.
توپولوژی Ring
در توپولوژی Ring یک Token در بین Deviceها در شبکه موجود میباشد. هر Device برای ارسال دیتا میتواند Token را استفاده کند و پس از ارسال و دریافت دیتا، اجازه دهد دیگر Deviceها از Token استفاده کنند. به این Token در این توپولوژی، Token Ring گفته میشود. Intemediate Device این شبکه MAU و مکانیزم Arbitration این توپولوژی، Token Pss است.
برای درک مطالب دوره CCNA، حتما باید پیش نیاز آن را که NETWORK است مطالعه کنید. مفاهیم پایه شبکه NETWORK را در مقالات قبلی به شما آموزش دادیم. در دوره آموزشی CCNA از اصطلاحات NETWORK استفاده میکنیم که اگر پیش زمینه نداشته باشید به مشکل برمیخورید.
جلسه اول آموزش کاربردی CCNA با توضیح مفاهیم پایه و مهم به پایان رسید. در جلسه دوم به صورت کامل مبحث IP به همراه اصطلاحات و کاربرد آن را توضیح خواهیم داد. تجربیات کاری خود را با ما در میان بگذارید.
مقالات مرتبط: